Jump to content


Photo
- - - - -

Sajam knjiga (iz godine u godinu...)


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
50 replies to this topic

#1 Aule@

Aule@
 • Sleepers
 • 688 posts

Posted 24 October 2007 - 20:20

Danas nije bila preterana guzhva a od sutra tje najverojatnije biti krkljanac(zbog dece, petka i vikenda).

Meni su bile kul neke polovne knjige i razgovor sa prodavcima i neki poznati ljudi i sve pomalo. Bash je bilo...onako.

#2 Mioba

Mioba
 • Sleepers
 • 4,859 posts

Posted 25 October 2007 - 10:00

primetili? da je tema noćas splitovana, jezičarima prepustili smaranje sa debelim knjigama bez slika...

ovde sajam po sebi

goli info na njihovom sajtu, bez preporuka, komentara, hejtovanja, snobovskih izliva, naivnih pitanja... taj je teški posao prepušten nama

navalite

#3 T. U. Weenie

T. U. Weenie
 • Validating
 • 4,805 posts

Posted 25 October 2007 - 15:38

goli info na njihovom bez preporuka, komentara, hejtovanja, snobovskih izliva, naivnih pitanja... taj je teški posao prepušten nama

navalite


Ja ću samo dve boldovane stavke, vi izvolite dopuniti ostalim:

Danas poprilična gužva i masa histerične dece kojima žestoko fali poneki šamar. Dovoditi takve male retarde (od 7 do 17) u nadi da će nekako zapatiti čitalački virus po kontagioznom magijskom principu je čista exercise in futility. Uzeo samo Blejka iz Platoa (prevod na prvi pogled deluje sasvim pristojno) i pobegao.

Edited by The Ugliest Weenie, 25 October 2007 - 15:40.


#4 solar

solar
 • Members
 • 102 posts

Posted 28 October 2007 - 13:25

Cuo sam da su produzili i na sutra (ponedeljak) sajam...
Stvarno nisam imao zivaca da vikendom idem tamo, narocito po ovakvom crappy vremenu.


Nego, da li neko zna... da li je free ulaz sjutra?

#5 Mioba

Mioba
 • Sleepers
 • 4,859 posts

Posted 28 October 2007 - 13:40

jeste, kazu, free je sutra
iz ranijeg iskustva> nece biti guzve, izdavaci se pakuju i spremni su na cenjkanje

#6 autsajder

autsajder
 • Members
 • 3,607 posts

Posted 28 October 2007 - 15:20

Ja bio juče. S obzirom na količinu energije utrošene u primarno preživljavanje, manevrisanje i suzdržano naguravanje u onolikoj gužvi, mogao sam se o istom trudu, recimo, ispeti na Everest i na vrhu pobosti zastavu ponosnog Vanuatua, pa bih znao da nije bilo uzalud..

Pošto nisu knjige krive, smogao sam volje da odaberem dvije:

Posted Image
Pamuk me je zapisao u svoje fanove sa Zovem se Crveno, a sad planiram da natenane zaredam po svim njegovim prevedenim djelima. Moje je u izdanju Geopetike, ali nigdje nema odgovarajuće slike.

Posted Image

Kritičari tvde da "Electrochoc" nije "ni istorija elektronske muzičke scene, ni biografija Laurent Garniera, pa čak ni analiza sociološkog fenomena techno muzike, ali je istovremeno od svačega pomalo." Ovo nije knjiga samo o techno sceni, već o ljubavi prema muzici. Reč je o dokumentarnom štivu koje, prateći njegovu posvećenost haus muzici i tzv. detroitzvuku, prati spontano i razvoj tehna, najnovije autentične kontrakulture mladih. Knjiga je upotpunjena plej listama.

Po letimičnom prelistavanju vidim da su autorov stil, prijevod i lektura upitnog kvaliteta, ali me više zanima faktoristička dimenzija štiva, a iz nje će valjda biti da se iščeprka štogod interesantno.

Na Platoovom štandu ima finih popusta na klasike na engleskom. Vagao sam sabranog Poa, pa Vajlda, sve o Šerloku Holmsu, Dikensa, Stokerovog Drakulu za 200 din, ali društvo se napolju već bilo okupilo za odlazak, po onoj kiši, pa zovu li zovu i bi mi ih žao. Sad mi krivo. :rolleyes:

#7 stormy

stormy
 • Members
 • 178 posts

Posted 28 October 2007 - 17:27

Ja bio juče. S obzirom na količinu energije utrošene u primarno preživljavanje, manevrisanje i suzdržano naguravanje u onolikoj gužvi, mogao sam se o istom trudu, recimo, ispeti na Everest i na vrhu pobosti zastavu ponosnog Vanuatua, pa bih znao da nije bilo uzalud..

:D
Znam o čemu pričaš, i ja sam juče vežbala disanje na škrge. Za razliku od tebe, ostala sam tamo satima i prikupljala knjižice što za sebe, što za druge. Uspela da preživim zahvaljujući čistom inatu, čini mi se. :rolleyes:

Na Platoovom štandu ima finih popusta na klasike na engleskom.

I to bi bilo jedino fino u vezi popusta. Opšti utisak mi je da su popusti više nego simbolični, 10-20%. Mislim da ću sledeće godine propustiti Sajam ako se ova tendencija sve bezobraznijih popusta nastavi. Ionako kupujem knjige tokom čitave godine, a za Sajam ostavim nabavku nečega što mi je, kada se pojavi, ili izuzetno skupo, ili mi nije do čitanja takvih sadržaja u tom trenutku, a moraću kad-tad.
Recimo, očekivala sam da će Istorija lepote U. Eka kod pomenutog Platoa biti znatno jeftinija. Redovna cena je 4000 din, a sa sajamskim popustom košta 3450 bez cenjkanja :). Ako im je to popust, onda stvarno... :huh:

Ali i pored toga, shoppingovalo se. Dovukla kući (divim se samoj sebi) 18 knjiga.
Za sebe zadržavam sledeće:
- Roberto Bolanjo: Čile noću (Laguna)
- Alber Kosri: Siroti i gordi (Geopoetika)
- P. Maurensig: Vukovlad (Geopoetika)
- H. H. Miljas: Priče izgubljenih preljubnika (Samizdat B92)
- Viktorija Tokareva: Mesecev i Ljulja (Logos)
- Robert Maklijam Vilson: Ulica Eureka (Fabrika knjiga)
- Džasper Ford: Izgubljena u dobroj knjizi (Okean)
- M. Jergović: Ruta Tannenbaum (Rende)
- dve knjižice iz Klajn/Šipka opusa Popularne lingvistike (Prometej)

Stokerovog Drakulu za 200 din

Drakula ;)
Kupila sam za poklon prevedenu. Nadam se da je prevod pristojan, ne znam ko se time pozabavio, već sam predala knjigu. Ime izdavača, Tisa, mi ništa ne znači.

edit- dodala jednog izdavača

Edited by stormy, 28 October 2007 - 17:34.


#8 MTodorovic

MTodorovic
 • Banned
 • 38 posts

Posted 28 October 2007 - 17:31

Sajam knjiga 2007. u Beogradu posetio sam u petak, 26. oktobra, Gužva je bila ogromna. Samo za kartu čekalo se petnaestak minuta. Da li se i toliko čita u Srbiji, ili su profesori pod pritiskom doveli srednjoškolce iz Beograda i okoline, veliko je pitanje? Ponuda je bila velika, ali što je i normalno za ovakve manifestacije, većina knjiga se ponavljala.
Indikativno je bilo poveće prisustvo verske literature. Primetio sam nekoliko crkava koje su iskoristile sajam da popularisu svoja učenja. Kad je u pitanju pravoslavlje, na nekoliko mesta pored Biblija, mogli ste da kupiti i ikone u različitim veličinama, velike i male kalendare, kandila, brojne amajlije, a na jednom mestu mogli ste i da pogledati maketu Hilandarskog manastira.
Mene je najviše zanimala ponuda Mikroknjige. Razlog je, jer imaju profesionalne prevodioce, dobar softver na CD-ima koji obično idu uz knjige i ono po čemu se razlikuju od drugih uvek i testiraju softver. Očekivao sam od njih možda veći sajamski popust, ali šta da se radi, i da ga je bilo, nije bilo novih knjiga na poljima koja su me zanimala.
Evo linka sa svezim slikama sa SAJMA KNJIGA

Fotografije sa sajma knjiga

#9 Mioba

Mioba
 • Sleepers
 • 4,859 posts

Posted 28 October 2007 - 20:55

mioba mrtva bolesna (umor + disanje istog vazduha sa još 150 hiljada ljudi), preležaću ravi koltrejna = dušu dalo za hejt po sajmu
al ni za to sad nisam u stanju...

u par navrata donela čitave naramke knjiga, uglavnom nevažnih
međutim, konačno obavila veoma značajnu stvar, posle godinu dana lurkovanja> isprsila se za muzila/čovek bez osobina (prevod: labudova pesma baneta živojinovića)
teorija nešto mršava, uzela vitgenštajna/listići (fedon), iz neke kutije sa starudijom iskopala radmilu šajković/lajbnic i opšte dobro
tuđ izbor sa skrivenom posvetom> bartlbi i kompanija (plato, 03)
preporuka> zebald/saturnovi prstenovi (plato, 06)

muvanje oko belog puta (saga o metabaronima) nije dalo nikakvog rezultata, prosto nemam motiva da se skratim za tri tisuće

enivej, sve je to moglo i bez sajma
običan džumbus bez ikakvog uzbuđenja, osim ako vas neko ne odžepari
napila sam se loših kafa, naslušala praznih priča, i bez par prijateljskih lica načisto bih odlepila

prateći programi takođe prilično bledi - osim izložbe o tesli, na kojoj su vrteli video rad marine abramović i snimak intervjua sa lori anderson

e, da> dositej obradović - koji je zvanično bio tema ovogodišnjeg sajma - potpuno nevidljiv :rolleyes:

#10 Guest_vinska musica_*

Guest_vinska musica_*
 • Guests

Posted 28 October 2007 - 22:08

enivej, sve je to moglo i bez sajma

e, da> dositej obradović - koji je zvanično bio tema ovogodišnjeg sajma - potpuno nevidljiv :rolleyes:Identican utisak. Tako ove, tako prosle, pretprosle godine..
Popusti su jedva primetni, ako ih uopste ima, a sve moze da se kupi u
pristojnijoj knjizari. Pazarila Jergovica, Dezulovica, Boru Cosica, Jasminu Tesanovic...
I, naravno, od Dositeja nije bilo ni traga. Valjda zbrisao pred Habjanovickinom
“harizmom”.

#11 AndiSam

AndiSam
 • Members
 • 635 posts

Posted 01 November 2007 - 18:33

Mene je sajam ove godine razocarao. Popuste nesto i nisam video. Kupio sam dve knjige, i to tek onako, da se kaze da nisam dzabe otisao. The Spell, osrednji roman gospodina Holinghersta i eseje Umberta Eka koje jos nisam stigao da procitam. Za dlaku sam odustao od davanja pet stotina dinara na Albaharijev novi roman (volim ga mnogo, ali i moja ljubav ima granice). Odustao sam iz glupih razloga, i po prvi put u zivotu: ne dam 500 dinzdi za sto stranica malog formata i gotovo. :huh: :rolleyes:

#12 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 02 November 2007 - 09:04

Geopoetika i japanski štand su mi ostali u najboljem sećanju sa ovogodišnjeg sajma.

Ima i štandova koje izbegavam, ili bolje rečeno bojkotujem. U centru arene su uvek populističkii, najkomercijalizovaniji i vlastima bliski izdavači čije prisustvo izaziva, bar meni osećaj mučnine kada prolazim pored njih.

A njuške koje ćete tamo videti, davno su morale, ako ništa drugo biti bar lustrirane umesto što danas drže banku u javnosti i promovišu svoja nedela kao najviše nacionalne vrednosti.

Sve u svemu, gotovo i da nema više manifestacija na kojima se nećete suočiti sa grubim podsećanjem na to gde živite.

#13 Ms Morrissey

Ms Morrissey
 • Members
 • 53 posts

Posted 02 November 2007 - 14:17

Ostalo mi ovo u secanju - Jezeva kucica na shtandu Kreativnog centra kosta 650 dinara. Ta ista u Merkatoru, i to u supermarketu, je malo jace od 400. A da, ostalo mi je i u secanju da se u Hali 14 ne moze disati. Uopste. Mada posecujem Sajam svake godine, postaje mi nejasno zasto to radim.
Mono i Manjana shtand imali odlicne bajke i basne po nizim cenama.
A propos Drakule, videla sam da je preveden Historian, Elizabete Kostove. Planirala da ga uzmem za non-English-speaking tatu, ali odustala zbog prethodno spomenutih bajki.

#14 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 02 November 2007 - 15:35

Kombinacija prodajnog i izložbenog sajma nije ništa drugo do vašar sa tezgama. Nema ozbiljnog sajma knjiga na kom izdavači prodaju knjige na štandovima. Tako, sajam knjiga može uredno da promeni nazivu u vašar knjiga i ništa se bitnije ne bi promenilo sem što bi manifestacija dobila naziv koji preciznije odslikava njen pravi karakter.

Problem je u hipokriziji. Kako nema valjane institucije koja bi upristojila najveću manifestaciju uzdavaštva u Srbiji, zarad održavanja privida da je sajam knjiga kulturna manifestacija, pristaje se na potpuno obesmišljavanje od strane najvećih izlagača koji ujedno i ostavljaju najveće pare Beogradskom sajmu.

Najdrčniji režimski izdavači koji se ovih dana glože oko najprofitabilnijeg dela izdavačkog tržišta promenili su karakter sajma knjiga i pretvorili halu 14 u najveći maloprodajni objekat štampanih publikacija. Upravo se najmoćniji izdavači kriju iza floskula kako oni eto ne zarađuju na tom poslu, muče se kao ubogi đavoli, izdaju kapitalna izdanja kako bi unapredili posustalu kulturu ili kako oni obožavaju dečicu i cilj im je da samo obraduju najmlađe...

Istina je mnogo bliža digitronu i raznim malverzacijama koje pak u ovoj zemlji nikoga ne interesuju. Zato je izdavačka ponuda u Srbiji blago rečeno jadna. Izdavači podilaze najtrivijalnijem čitalačkom ukusu, sem šasnih izuzetaka, a to mnogima postane jasno tek kada odu na neki pravi sajam knjiga poput Frankfurtskog.

Edited by Bebler, 02 November 2007 - 15:36.


#15 Mioba

Mioba
 • Sleepers
 • 4,859 posts

Posted 02 November 2007 - 17:44

Kombinacija prodajnog i izložbenog sajma nije ništa drugo do vašar sa tezgama.


problem je u velikom koruptivnom potencijalu izdavača i države, na sajmu se namire uzajamni minusi koji se nakupe tokom godine + raja voli gužvu
a od toga ništa ukoliko se sajam pretvori u mesto za sklapanje poslova

"najdrčniji režimski izdavači" koji su sajam pretvorili u vašar, danas postoje u tragovima; oni koji su narasli u međuvremenu, i sami padaju na kolena (najdrastičniji primer> narodna knjiga, ali ima ih još kojima ozbiljno klecaju noge)
tržište knjiga u srbiji radi po hit&run sistemu - ko se predugo zadrži, odnese ga poplava