Jump to content


Photo
- - - - -

Moderacija Politike


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1231 replies to this topic

#1231 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 24 March 2008 - 18:44

izabrala si prilično nezgodan topik za analizu, u smislu da je kosovsko pitanje, naročito dogadjaji i vesti koji odande dolaze posle proglašenja nezavisnosti, za mnoge korisnike nabijeno emocijama i vrlo je teško držati se teme do "poslednjeg slova".


Izabrala sam topic koji je jedan od najaktuelnijih. Eto, ti kazes nezgodan. Izaberi neki zgodan i ja cu drage volje da ga isto tako izanaliziram. No, poenta mog javljanja zaista nije teranje maka na konac. Moja analiza uopste nije bila drzanje do poslednjeg slova, ja sam nabrojala veoma konkretna i flagrantna odstupanja od teme, sve ono sitno sam totalno preskocila. Citajuci neke diskusije na Politici covek prosto zaboravi sta je zapravo bila tema na pocetku. Ni pomenula nisam sva ona sitna odstupanja od teme, toga uvek ima.

ipak je ovo internet forum, a ne akademska rasprava, i potpuno je normalno očekivati da se neće baš svi korisnici držati teme i da će se razgovor kretati u raznim pravcima kako to obično i biva kad ljudi razgovaraju neformalno i opušteno. brisanje svih postova koji se ne drže teme rezultiralo bi kompletnim "raspadom sistema". :rolleyes:


Ovime kao da si potvrdila da sila zakon menja te se moderacija drzi linije manjeg otpora. Taman fino zeleno svetlo za one koji svaku temu skrenu u nepovratnom pravcu. Ja zaista ne govorim o milimetarskoj pravdi. Ja govorim o flagrantnom trolovanju. Ja sad, eto, od jednog moderatora cujem da je sistematsko trolovanje zapravo neformalan i opusten razgovor i da je to normalno za ocekivati. Ako je tako, onda treba izbrisati tacku 7 u Obavestenju za forumase koje se nalazi na pdf Politka: ”Posebno bismo vas zamolili da izbegavate trolovanje topika, tj. ostavljanje komentara van zadate teme.”

prosto, ako sada objašnjavamo na po dve ili više strana zašto je obrisan jedan post, možeš li da zamisliš na šta bi to ličilo kada bi se brisao svaki post za koji moderator smatra da se ne drži teme?


Ja ne verujem da je potrebno objasnjavati kada na jednom topiku koji se radi o dogadjajima na severu Kosova krene da se razglaba o (samo jedan od primera) polozaju Albanaca u Kraljevini Jugoslaviji. To je toliko ocigledan trol da bi drskost bila iziskivati objasnjenje za brisanje tako neceg. Ja razumem da je za vas moderatore brisanje puno posla ali verujem da ako biste konsekventno brisali one zaista totalne trolove onda bi se vremenom stvari stabilizovale. Ovako (jedni te isti) diskutanti nastavljaju sa tom praksom znajuci da je to ok.

Eto, ja cu se uzdrzati od daljeg komentarisanja ovoga jer ne zelim da se sa mnom objasnjavas na vise strana. Meni kilometarsko objasnjavanje i nije bilo namera. Zelela sam samo da ukazem na praksu trolovanja koja se odomacila na pdf Politika i znatno umanjuje kvalitet diskusija.


Valid point!
Bilo je nedavno ciscenje pdf-a Kosovo zbog paralelne diskusije na vise topika, Sada ima nekoliko tema koje su prilicno razgranicene, medjutim, izgleda da cemo morati malo cesce da upozoravamo da diskusije ne bi odlutale. Direktna posledica tvoje kritike je i otvaranje teme o Istoriji srpsko-albanskih odnosa, posto se ostale teme cesto troluju ipak zanimljivim detaljima iz istorije.


HVALA!

#1232 Forum B92

Forum B92
  • Members
  • 613 posts

Posted 24 March 2008 - 21:02

Ovaj topic se zatvara na neodređeno vreme.

Dobra volja moderatora da odgovaraju na pitanja i zamerke pretvorila se u beskrajnu prepisku sa nekolicinom uvek istih forumaša koji su neprestano najaktivniji upravo na topicima posvećenim moderaciji.

Moderatori svoj posao obavljaju volonterski i nije im u opisu "posla" da troše sate i sate neprestano ponavljajući objašnjenja. Čak i kada bi svoj posao obavljali profesionalno, granica dobrog ukusa bi na ovom topicu bila pređena.

Alternativa ovom potezu je suspenzija korisnika koji su zloupotrebljavali ovaj topic.

Ipak, bude li besmislena rasprava istih korisnika premeštena na neki od otvorenih topica, sledeći korak biće njihova trajna suspenzija.

Izvinjavamo se svim ostalim forumašima, koji su u ogromnoj većini i koji ničim nisu doprineli zatvaranju ovog topica.

Za urgentna pitanja i sugestije možete koristiti funkciju "report", kontaktirati moderatore putem PM-a, ili pisati uredništvu Foruma na ovo korisničko ime.