Jump to content


Photo
- - - - -

Gustatorne preference


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
20 replies to this topic

#1 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 21 October 2007 - 11:08

Chitam sad na kulinarstvu temu o nezamislivim kombinacijama pa me interesuje da li postoje neke studije o tome zashto nam se ukusi razlikuju?
primeri:
1. osecam fizichku muchninu na miris i ukus dinje (sestra jednom imala neki dezodorans s mirisom dunje, svaki put mi se dizao zeludac kad bi ga stavila) ili griz sa mlekom
2. drugar ne podnosi sirov paradajz, kaze da mu smrdi, ali voli paradajz chorbu, paradajz sok i svaku preradjen formu paradajza
3. neki ne podnose lubenicu
4. jagnjetina deli ljude na tachno dve skupine; one koji je obozavaju i one koji je ne vole jer im smrdi, a glede toga
5. neki vole jagnjetinu a ne vole svinjsko/prasece pechenje jer im ono smrdi

i sad, koja je varijanta? da li postoje razlike u anatomiji gustatornih kvrzica, ili razlike u celijama olfaktornog chula (shto mi se chini neverovatnim) ili oba chula na isti nachin kod svih ljudi konvertuju hemijske drazi u impulse, a razlika se javlja u krajnjij obradi informacije? i ako da, gde u mozgu?
ovi nabrojani primeri nisu rezultat hm, averzivnog uchenja, ako mogu tako da ga nazovem. dakle nije bila varijanta 'najedoh se jednom dinja pa povratih pa su mi sad grozne', mada ne sumnjam da ima i takvih primera.

#2 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 21 October 2007 - 14:00

Govoreci kao lekar, ali i kao neko ko nije uopste nikada razmisljao o tom problemu, verujem da je samo u pitanju ucenje. Samo kao primer: Znam da na Tibetu piju caj u koji ubace grudvu loja od jaka, da negde u Africi s uzivanjem jedu mrave i skakavce ili da Japanci jednu sirovu ribu - ali ja to ne mogu.
Uostalom, mnostvo zapadnoevropljana bi se gadilo na crevca na zaru, pohovan mozak ili bele bubrega, bili bi u stanju da povracaju, a ja ih obozavam.

Edited by vladan, 21 October 2007 - 14:01.


#3 John Finn's Wife

John Finn's Wife
  • Members
  • 3,242 posts

Posted 21 October 2007 - 15:01

Znam da na Tibetu piju caj u koji ubace grudvu loja od jaka, da negde u Africi s uzivanjem jedu mrave i skakavce ili da Japanci jednu sirovu ribu - ali ja to ne mogu.


Dobro, da, ali mislim da je to rezultat znanja činjenice da je to skakavac, a ne recimo račić (izvinjavam se ako je loše poređenje jer ne znam kakvo skakavčevo meso). Onda isto tako i zmije se jedu, a mogla bih se zakleti da se nekom postavi zmijetina i ne kaže mu se šta je zapravo već nešto što mu je domaće i jestivo moguće da bi pojeo. Mravi su verovatno prepoznatljiviji, mada ni tu ne poznajem način pripreme, pa me ne bi iznenadilo i da se to može provući kao nešto drugo.
Međutim, odvratnost koju imaš prema nečemu samo na osnovu mirisa ili ukusa može da se primeni na ovaj loj što si spomenuo, a verujem i na većinu iznutrica . Pa opet, eto - ni tu nije skroz čist slučaj : jednom ranije poturili su mi nešto da probam, ne sećam se čak ni šta su mi rekli da je ali mi je zvučalo uverljivo, probam - ništa posebno al nije ni nejestivo - i onda eto - "počastili smo te belim bubrezima". Hm, stadoh, uhvati me nekakav osećaj bespomoćnosti, mahinalni pogled na stomak, pa me zatim uhvatio bes, pa onda vidim kako je majka mojih prijatelja koji su se šalili sva hepi što se meni to sviđa, kiselo se nasmejah i onda shvatih da je najbolje da zaboravim da se bilo šta desilo :huh: Da, sasvim mi je jasno em poznato da dosta njih to voli, ali meni je to bio baš težak zalogaj, na osnovu znanja, dok na osnovu osećaja nije bilo odvratno.
Inače, po mirisima ili obličjima u kojima su, jela koja ne mogu da podnesem su:
jagnjetina (u 90% slučajeva)
svež kajmak na slatkom mleku (100% )
bilo kakvo hladno meso u formi pečenja, kao i hladnu piletinu (80%)
iznutrice (95%)
skuvan luk
.....
recimo, mogu da pojedem živo jaje bez nekih većih problema :)

Averzivnim učenjem ne mogu da podnesem votku, objašnjenje nije potrebno :rolleyes:

slovo edit

Edited by John Finn's Wife, 21 October 2007 - 22:03.


#4 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 21 October 2007 - 18:52

Hm, ja volim gorko. :huh: (Ali ne pijem alkohol. :rolleyes:) A gadim se na mnoge stvari.
Najnovije stavke medju njima su smoki, cips sa ukusom grcke salate i kuvani krompir. :) Razlog? Najodvratnija dva rigoleta (+ drugi simptomi) u mom zivotu a posle konzumiranja pomenutih namirnica.
;) :D

Edited by FranziskaKafka, 21 October 2007 - 18:54.


#5 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 22 October 2007 - 11:48

Govoreci kao lekar, ali i kao neko ko nije uopste nikada razmisljao o tom problemu, verujem da je samo u pitanju ucenje. Samo kao primer: Znam da na Tibetu piju caj u koji ubace grudvu loja od jaka, da negde u Africi s uzivanjem jedu mrave i skakavce ili da Japanci jednu sirovu ribu - ali ja to ne mogu.
Uostalom, mnostvo zapadnoevropljana bi se gadilo na crevca na zaru, pohovan mozak ili bele bubrega, bili bi u stanju da povracaju, a ja ih obozavam.

sigurno bi, ali sigurno je i tebi bilo potrebno neko vreme da nauchish da volish ta jela ili ti ih je prvi put servirao jako dobar kuvar pa ti se osecaj zacementirao na 'dopada mi se'.
bash zbog toga sam ovde nabrojala neke od osnovnih namirnica (dinja, lubenica, paradajz) koje su opshte poznate i koriste se svugde, pa opet postoje tako jasna razdvajanja u afinitetima.
ok, pretpostavljam da je u pitanju drugachija mozdana hemija, + su u pitanju hemijska chula chija interpretacija varira vishe nego kod bilo kog drugog, ali opet... mislila sam da ima neko konkretno nauchno objashnjenje.

nego, kako to da nam se ukusi sa godinama menjaju? je l u pitanju aktivno uchenje (kao shto smo, pretpostavljam, svi uchili da volimo tursku kafu i alkohol) ili nam se mator mozak predomisli i reshi da iznebuha zavoli dotad omrazenu cveklu?

cips sa ukusom grcke salate

idi bre, moj omiljeni chips!
do njega sam mrzela chips, a kad se prvi put pojavio, moj momak mi ga kupio da probam, tu se zakachih za ukus toliko da se sad, kad se secam tog momka, secam samo chipsa s belim lukom. :rolleyes:

#6 yossarian

yossarian
  • Members
  • 3,774 posts

Posted 22 October 2007 - 12:03

nego, kako to da nam se ukusi sa godinama menjaju? je l u pitanju aktivno uchenje (kao shto smo, pretpostavljam, svi uchili da volimo tursku kafu i alkohol) ili nam se mator mozak predomisli i reshi da iznebuha zavoli dotad omrazenu cveklu?


To se i ja pitam. Za alkohol, duvan ili kafu mora da je u pitanju neka racionalizacija... udari te efekt, pa posle sebe ubediš da je još i ukusno.

Z ahranu ne znam. U detinjstvu nisam mogao da smislim beli luk, a sada ga sam trpam u jelo kada kuvam. Na neke ukuse se baš navučeš, kao na ren ili buđave i kozje sireve. Neke stvari su mi ipak ekstremne, i ne znam da li bih se navukao, recimo

ovaj specijalitet iz Švedske

ili

ovaj sa Islanda

Edited by yossarian, 22 October 2007 - 12:08.


#7 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 22 October 2007 - 12:13

Niko od nas, siguran sam, kao dete nije uzivao kad je prvi put liznuo alkohol - a kad ono...

#8 maski

maski
  • Members
  • 1,296 posts

Posted 22 October 2007 - 12:33

heston blumenthal u emisijama kitchen chemistry detaljno izuchava i objashnjava ovu tematiku....a preference ka nekoj vrsti hrane odnosno odbojnost prema nekoj drugoj, imaju mnogo veze sa krvnom grupom.

#9 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 22 October 2007 - 12:41

Niko od nas, siguran sam, kao dete nije uzivao kad je prvi put liznuo alkohol - a kad ono...

Ovaaaaj... :rolleyes:


Inače prilika za ispovest: ne volim kiseli kupus.
I niko me ne shvata...

Edited by amelija, 22 October 2007 - 12:43.


#10 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 22 October 2007 - 12:47

A ja ga obozavam (ali ga ovde tesko nalazim)... :rolleyes:
Zato su stari Latini i rekli da se o ukusima ne diskutuje.

#11 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 22 October 2007 - 15:10

Ja ne bih mogla onaj caj sa kobiljim mlekom, lojem i (valjda) kukuruznim brasnom... :)
Ne jedem pasulj zbog one "corbice"... ;) ali moze obaren sa crnim lukom, kao salata.
Dok sam jos jela meso, naisla sam u Nemackoj na nekakvu ribu u "plastici": poluziva i zakiseljena do bola. :rolleyes: Ali ne znas sta je i kako je dok ne probas. :huh:
Meso ne jedem najvise zbog gadjenja.

Edited by FranziskaKafka, 22 October 2007 - 15:11.


#12 Pontijak

Pontijak
  • Members
  • 3,395 posts

Posted 22 October 2007 - 15:24

Averzivnim učenjem ne mogu da podnesem votku, objašnjenje nije potrebno :rolleyes:


nije potrebno ali bi bilo interesantno procitati opis :) a ionako nemam neki stav o ovoj temi jer zderem i locem bez predrasuda sve sto mi se stavi na sto i nista mi nije gadno :huh:

#13 John Finn's Wife

John Finn's Wife
  • Members
  • 3,242 posts

Posted 22 October 2007 - 18:18

nije potrebno ali bi bilo interesantno procitati opis :huh:


Ma, nema mnogo šta da se opiše. Popiješ jednom dovoljno, i miran narednih 10 godina :rolleyes:

#14 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 22 October 2007 - 20:25

A ono o klinu koji se klinom...? :rolleyes:

#15 John Finn's Wife

John Finn's Wife
  • Members
  • 3,242 posts

Posted 22 October 2007 - 21:09

A ono o klinu koji se klinom...? :rolleyes:


Pa da, ustvari zaboravih da kažem da je taman došlo vreme za novo uslovljavanje :huh:

ubit će me/nas Dunadan/Smit

troll off!
:)