Jump to content


Photo
- - - - -

Male tajne velikih majstora kuhinje


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
5 replies to this topic

#1 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 20 October 2007 - 00:54

Pravljenje sosova je citava filozofija; mnogi ce kuvari iste sosove praviti na razlicite nacine, sa krajnje razlicitim ishodom.
Jedan od bazicnih sosova je tzv. beli sos ili besamel:
Upotrebite ili mesavinu polovine putera, a polovinu ulja i zagrejte dok se ne otopi. Ja, licno, ulje ne dodajem, koristim samo puter. Kad se otopio, dodajte brasno (najfinije koje mozete da nadjete, sto bi Hrvati rekli, nulericu). Przite to na umerenoj vatri, dok se brasno potpuno ne rastvori, da nema grudvica. Potom, neprestano mesajuci, polako dodajte mleko.
Besamel je bazni sos za citav niz drugih sosova.

#2 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 20 October 2007 - 01:36

Ako pravite bilo kakvu italijansku pastu, zaboravite na kecap; to postoji samo za one koji zderu hamburgere time prelivene.
Namesto kecapa (sto bi bilo bogohuljenje), radije upotrebite paradajz u bilo kojoj formi, ukljucujuci pire.

#3 pixiclerk

pixiclerk
  • Members
  • 17 posts

Posted 20 October 2007 - 13:07

Pravljenje sosova je citava filozofija; mnogi ce kuvari iste sosove praviti na razlicite nacine, sa krajnje razlicitim ishodom.
Jedan od bazicnih sosova je tzv. beli sos ili besamel:
Upotrebite ili mesavinu polovine putera, a polovinu ulja i zagrejte dok se ne otopi. Ja, licno, ulje ne dodajem, koristim samo puter. Kad se otopio, dodajte brasno (najfinije koje mozete da nadjete, sto bi Hrvati rekli, nulericu). Przite to na umerenoj vatri, dok se brasno potpuno ne rastvori, da nema grudvica. Potom, neprestano mesajuci, polako dodajte mleko.
Besamel je bazni sos za citav niz drugih sosova.


Dobro je da se prvo stavi malo ulja, zagreje, a tek onda doda puter. Kad se zagreva samo puter, on vrlo lako pregori i dobije onu braon boju

Edited by pixiclerk, 20 October 2007 - 13:08.


#4 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 20 October 2007 - 13:57

Tacno, ja zato puter vrlo oprezno zagrevam.

#5 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 21 October 2007 - 21:35

Kako pripremiti povrce?
Naravno, ima bezbroj nacina i to u mnogome zavisi od navika, sklonosti, kulture itd. Medjutim, jedan od najzdravijih nacina za pripremanje povrca, koje se termicki obradjuje, jeste kuvanje u pari - ne u vodi. Kuvanjem u pari nista od hranljivih materija i vitamina ne prelazi u vodu i ne gubi se. Na kraju, ako vam je ovakvo povrce bljutavo (na sta se mnogi zale), ukus mozete popraviti dodavanjem zacina i zacinskih trava, grudvicom putera ili kasikom maslinovog ulja koju cete preliti preko vec kuvanog povrca. Takodje, namesto da solite povrce, probajte da mu ukus poboljsate drugim zacinima, ali bez dodavanja soli.
Kadgod mozete, jedite sirovo povrce, a ako ga termicki obradjujete, probajte da ga ne prekuvate, da zadrzi nesto od svoje izvorne cvrstine.

Edited by vladan, 21 October 2007 - 21:37.


#6 wegga

wegga
  • Members
  • 1,845 posts

Posted 22 October 2007 - 10:17

Ako pravite bilo kakvu italijansku pastu, zaboravite na kecap; to postoji samo za one koji zderu hamburgere time prelivene.
Namesto kecapa (sto bi bilo bogohuljenje), radije upotrebite paradajz u bilo kojoj formi, ukljucujuci pire.


Dovoljno je pogledati sastav bilo kog kečapa (naročito onih jeftinijih koji imaju par procentata paradajza a ostalo skrob i aditivi). Ja lično uopšte ne upotrebljavam kečap, u umake stavljam prave paradajz sokove, kaše, a u poslednje vreme puno koristim i sušeni paradajz. Probajte da napravite premaz za picu od malo paradajz soka (u beogradu sam čula da ga zovu tomatino) i mlevenog sušenog paradajza i začinskog bilja (svežeg po mogucnosti). Ja koristim vec mleveni sušeni paradajz iz italijanskog delikatesa iz moje ulice, ali čula sam da Jamie O. slično pravi umak tako sto to sve stavi u blender.
Ta pica ne moze da se poredi sa picom s kečapom u kome ima više vode, skroba i šecera nego paradajza.

P.S: Gde ste bre kuvarice, mesec dana nismo ništa kuvali bez foruma! :rolleyes:

Edited by wegga, 22 October 2007 - 10:19.