Jump to content


Photo
- - - - -

Rak (Cancer, Kanzer)


 • Please log in to reply
713 replies to this topic

#46 srdjann

srdjann
 • Members
 • 2,977 posts

Posted 05 November 2007 - 14:23

evo, ja sam kancerofobičan :rolleyes: , te u tom kontekstu imam tri pitanja.

1. kako se otkriva bolest blagovremeno, to jest, šta relativno zdrava osoba treba da radi? u redu, tu su ta "samoispipavanja", ali šta treba činiti dalje, a pritom se ne ponašati kao okoreli hipohondar? mislim, raditi te tumor-marker analize redovno je malo čudno... :huh: a opet, interesuje me da li "obična" analiza krvne slike na, recimo, šest meseci, može da ukaže na to da nije baš sve u redu kad govorimo o ovoj temi...

2. sada ću malo da zabolim glavu moderatora :) , ali interesuje me nešto u vezi sa prevencijom. da li postoji dobar/ozbiljan lekar koji će preporučiti kupovinu jonizatora u cilju smanjenja zagađenosti ( mislim na vazduh i štetna zračenja)?

1. Pitanje ti je suviše uopšteno budući da kada se kaže "kancer" to se odnosi na široku lepezu različitih vrsta i tipova, što po samoj strukturi što po lokalizaciji. Zbog toga jednostavno ne postoji univerzalni odgovor na tvoje pitanje već za svaki kancer i uopšte tumor postoji jedinstveni odgovor.

Ono što se pak može univerzalisati to je princip "predispozicije". Ukoliko u porodičnoj anamnezi (tj. kod ljudi koji su rodbinski povezani) postoji više slučajeva oboljevanja od nekog kancera (recimo karcinoma pluća ili karcinoma debelog creva) onda nije loše da se, recimo nakon 30. godine života (a ta granica se na žalost sve više i više spušta) jednom godišnje izvrše rutinske dijagnostičke procedure vezane za otkrivanje te bolesti. Na primer kod pozitivne porodične anamneze karcinoma pluća to bi bio rendgenski snimak pluća a kod karcinoma debelog creva već pominjana skrining metoda traženja okultnih tj. skrivenih mikrokrvarenja u stolici. Takođe uz sve ovo je bitno primeniti sve preventivne metode - recimo kod pozitivne porodične anamneze karcinoma pluća treba ostaviti pušenje i izbegavati zadimljene prostorije a kod karcinoma debelog creva prilagoditi ishranu itd.

Analiza standardne krvne slike može ukazati na pojedine maligne bolesti, prvenstveno onih organa čije se stanje i prati analizom pojedinih elemenata koji se nalaze u krvi ali ne direktno već može da ukaže da sa pomenutim organima nešto nije u redu (prvenstveno sa samim hematopoeznim sistemom koji stvara krvne ćelije ali i sa jetrom, bubrezima, pankreasom...).

2. Hmmm... Budući da se najveći stepen zračenja upije napolju bilo kakva "sprava" koja bi i uspela da smanji zagađenost bilo koje vrste unutra bilo bi kao kada biste izašli na kišu sa kišobranom veličine čačkalice...
 • 0

#47 cider

cider
 • Members
 • 299 posts

Posted 05 November 2007 - 14:57

hvala na odgovoru. :rolleyes:a ovo što sam napisao da imam tri pitanja, a izložio dva... pa dok sam pisao post, setio sam se da ipak vi ovo radite bez nadoknade, kao i da vam pisanje odgovora oduzima dosta vremena, pa sam skratio post za jednu stavku i zaboravio da ispravim ono "tri pitanja".

Edited by cider, 05 November 2007 - 15:00.

 • 0

#48 srdjann

srdjann
 • Members
 • 2,977 posts

Posted 05 November 2007 - 16:25

hvala na odgovoru. :huh:a ovo što sam napisao da imam tri pitanja, a izložio dva... pa dok sam pisao post, setio sam se da ipak vi ovo radite bez nadoknade, kao i da vam pisanje odgovora oduzima dosta vremena, pa sam skratio post za jednu stavku i zaboravio da ispravim ono "tri pitanja".

Nema na čemu i AMAN, slobodno pitaj sve što ti je na pameti, "najgore" što može da se desi je da ne stignemo da ti odgovorimo a ako ne pitaš nikada nećeš saznati koliko to slobodnog vremena imamo :rolleyes:
 • 0

#49 cider

cider
 • Members
 • 299 posts

Posted 05 November 2007 - 17:01

ok, imam ja to u vidu, ali jednostavno, neke odgovore je lako naći preko gugla; a neke valja pročitati napisane na maternjem jeziku.
pitanje se odnosilo na razliku između tumora i cista. malo kopao po netu i pronašao odgovor.
 • 0

#50 Allegra

Allegra
 • Members
 • 1,957 posts

Posted 08 November 2007 - 00:39

a postoji li ista utemeljeno o lecenju raka uz pomoc nekog cuda koje se izoluje iz kostice kajsije ?
 • 0

#51 Mr.Smith

Mr.Smith
 • Members
 • 3,104 posts

Posted 08 November 2007 - 22:46

Uz svo poštovanje prema naporu koji je postavljač uložio, i dobre volje da pruži svoje mišljenje o ovoj osetljivoj temi, postoji nekoliko primedbi na koje bi trebalo odgovoriti i time izbeći bilo kakvu vrstu editovanja. Prvo, kao opšti princip, treba izbegavati preduge traktate koji imaju kvalitet teksta iz udžbenika, već izdvojiti nekoliko bitnijih tačaka i usmeriti čitaoca ka zaključku. Drugo, nekoliko zaključnih komentara nemaju osnovu u kontrolisanim naučnim studijama ili prihvaćenim principima naučne medicine, već su plod pretpostavke ili rezultat ličnog mišljenja i zato ih je potrebno prepraviti ubacivši takav komentar - možete to da uradite sami, ili mogu ja da to uradim umesto vas.

edit - ne zadovoljava kriterijum za postavljanje


miolim da date reference za ove tvrdnje

edit - ne zadovoljava kriterijum za postavljanje


molim da date reference za ove tvrdnje koje će uključiti rezultate kontrolisanih studija, nezavisnu potvrdu istih i podatke objavljene u 'peer-reviewed' stručnom časopisu


edit - ne zadovoljava kriterijum za postavljanje


molim da date referencu za ovu tvrdnju

edit - ne zadovoljava kriterijum za postavljanje


molim da date referencu za ovu tvrdnju

edit - ne zadovoljava kriterijum za postavljanje


molim da date reference za ovu tvrdnju koje će uključiti rezultate kontrolisanih studija, nezavisnu potvrdu istih i podatke objavljene u 'peer-reviewed' stručnom časopisu

edit - ne zadovoljava kriterijum za postavljanjemolim da date reference za ove tvrdnje, uključujući pojedinačno svaki od navedenih 'imunoloških suplemenata' koje će uključiti rezultate kontrolisanih studija, nezavisnu potvrdu istih i podatke objavljene u 'peer-reviewed' stručnom časopisu


Naš zajednički cilj je da o svim temama raspravljamo koristeći naučno prihvaćene činjenice. Ukoliko je nešto u domenu prepostavke, špekulacije ili inicijalnog istraživanja, u raspravi treba da se označi kao takvo.

Hvala na razumevanju.

edit - na zalost, postavljac nije nasao za shodno da odgovori na postavljena pitanja i, kao rezultat toga, njegov post je obrisan jer ne zadovoljava kriterijume za postavljanje

Edited by Mr.Smith, 10 November 2007 - 01:07.

 • 0

#52 Celt

Celt
 • Members
 • 1,147 posts

Posted 08 November 2007 - 23:02

Reference, hm, "reference", mogu da se nadju na sajtu čoveka koji je promovisan na TV A
vala. Bivši bodibilder 
Nenad Roso, koji se predstavlja kao doktor ortomolekularne medicine. Ortomolekularna medicina jeste naučna disciplina i osnivač je Linus Pauling. Prva bolest koja je otkrivena njenom metodologijom je talasemija, ali takoreći sivo područje rada zbog mul
tidisciplinarnog pristupa omogućava i ovakvim šarlatanima da šire laži zarad materijalne dobiti.

Ne znam da li je tema vraćena iz arhive, mislim da je bila na podforumu o televiziji.

Andragoški metod koji se često primenjuje u radu turističkih vodiča, ujedno se primenjuje i u emisijama ovakvog tipa, a zove se thematic interpretation. Na popularan i šaljiv način se objašnjava neka materija, međutim neophodan uslov je da su podaci kojima se barata ujedno i činjenice. Međutim, ovde se to primenjuje da bi auditorijum stekao utisak lažne sigurnosti, a lažni ili nedovoljno provereni podaci kao potpora  klimave premise.

Predlažem brisanje posta!

Edited by Celt, 08 November 2007 - 23:10.

 • 0

#53 vladan

vladan
 • Members
 • 25,392 posts

Posted 10 November 2007 - 00:15

Iznesene teze pripadaju sarlatanstvu i kvazinauci.
 • 0

#54 janez1982

janez1982
 • Members
 • 240 posts

Posted 14 November 2007 - 08:11

Ja moram da reagujem na jednu glupost. Neko napisa da neko s porodicnom anamnezom za karcinom plauca treba periodicno da radi rendgengrafiju pluca...To je prosto netacno. Iz bar 24 razloga :rolleyes: Prvo,standardni rendgen ne otkriva rak pluca, tj otkriva ga u nekurabilnoj fazi(ukoliko pretpostavimo da postoji kurabilna faza raka pluca, sto je takodje diskutabilno,ali izgleda da ipak postoji),a stetan je(npr povecava odredjene tipove raka dojke kad se cesto primenjuje). Drugo, metode za rano otkrivanje i dijagnozu karcinoma pluca su:bronhoskopija(sa ispiranjem i biopsijom) i eventualno citologija sputuma. I trece(i najvaznije) ne postoji skrining metoda(skrining-postupak sistematskog pretrazivanja za rakom u cilju otkrivanja neotkrivenih slucajeva u populaciji) za karcinom pluca ne postoji iz vise razloga: veliki broj lazno negativnih nalaza kod bilo koje dijagnosticke procedure, slabe mogucnosti za terapiju cak i kad se otkrije....) Cetvrto:stoga je akcenat borbe protiv raka pluca na prevenciji dakle:prestanak pusenja,smanjenje zagadjenja,jonizujuceg zracenja,profesionalne ekspozicije raznoraznim materijama,eventualno u buducnosti neke vrste genetskog skrininga, i kome bas treba da nesto preduzme u cilju zastite:zeleni caj(postoje kontraverze u nalazima nekoliko velikih trajala na tu temu, ali izgleda da neke supstance u njemu deluju preventivno).
 • 0

#55 srdjann

srdjann
 • Members
 • 2,977 posts

Posted 16 November 2007 - 10:48

Emhm...

Ja sam napisao tu, kako kažeš, "glupost" s' tim da ja i dalje stojim pri tome da se, zbog nepostojanja efikasne skrining metode i zbog činjenice da se bronhoskopija i citologija u Srbiji nikako ne mogu smatrati standardnom dijagnostikom (skupo i nepristupačno), makar uradi RTG sa vremena na vreme jer je to jedino što lekar opšte prakse u Srbiji može uraditi u dijagnostici karcinoma pluća.

A preventiva je naravno uvek na prvom mestu.
 • 0

#56 vladan

vladan
 • Members
 • 25,392 posts

Posted 16 November 2007 - 12:22

Nazalost, moram da potvrdim da je Janez u pravu.
Svojim standardima The Royal College of Radiology nije predvideo rentgenski snimak pluca kao prihvatljivu skrining metodu.
 • 0

#57 srdjann

srdjann
 • Members
 • 2,977 posts

Posted 16 November 2007 - 12:55

Nazalost, moram da potvrdim da je Janez u pravu.
Svojim standardima The Royal College of Radiology nije predvideo rentgenski snimak pluca kao prihvatljivu skrining metodu.

Nije sporno da se rtg ne može koristiti kao skrining - ja sam rtg spomenuo u kontekstu toga da je rtg u Srbiji jedina metoda kojom se, rutinski, kako-tako može dijagnostifikovati Ca pluća.

Sve ostalo je na žalost nedostupno u prvom koraku tj. od strane lekara opšte medicine koji nema prohodnost ni prema CT-u, ni prema bronhoskopiji, ni prema citologiji.
 • 0

#58 Keano

Keano
 • Members
 • 184 posts

Posted 20 November 2007 - 21:33

Moram da dodam,nema to puno veze ni sa bogatstvom.Evo primer-peporuka u USA je da se uradi 1 put godisnje FOBT (test na okultno krvarenje u stolici),kod populacije sa prosecnim rizikom za kolorektalni Ca(recimo stanovnistvo iznad 50 y starosti),pa kod koga je test pozitivan,ide kolonoskopija.E,sad,postoji problem,kad se uzme broj pozitivnih testiranja FOBT,i kolonoskopija,to znatno poskupljuje ceo postupak.Ima jos nesto.Znatno je skuplje kad pregled radi specijalista,tako da se razmatra obucavanje veceg broja med sestara/tehnicara za rad sa nekim vrstama endoskopa.Sto znatno povecava i neke druge rizike(to vec treba da zanima njihova osiguravajuca drustva,pa i same pacijente,ako mu nabuse crevce). Ima tu jos zanimljivosti.Recimo-Japanci rade screening Tu zeluca,i tu su zaista majstori.Smatra se da uhvate oko 95% Ca u ranom stadijumu.Ali-slaba vajda.U nekim studijama,navode da imaju uspesnost lecenja,tih ranih Ca,do 50% (!).Ameri tvrde da ne moze biti vise od 25%.Realno,u USA screening je povecao mogucnost lecenja sa 17%,na 22-25%,tog Ca u ranom stadijumu.Nije lose,jel? E,pa i nije bas.Svaki drugi umre za najdalje 5 god.(Japan),ili svaki 4 prezivi 5 god(USA),a,otkrili ga tako rano...C,c,c... Znaci ,bato,samo se uzdaj u to da ti je priroda(citaj Gospod Bog),udelio dobar genetski kod,i da ga sto manje silujes.Sve ostalo-pravilo je da NEMA PRAVILA.
 • 0

#59 remulus

remulus
 • Members
 • 5 posts

Posted 26 November 2007 - 07:41

Sto se tice PET/CT skeninga, to jos ne postoji u Srbiji.
Naime, to je kombinovana varijanta dva uredjaja PETa i CTa, i zadnja je rec tehnike u dijagnostici...
Za sada, ljudi iz nase i okolnih zemalja idu za Grac u Austriji, Budimpestu u Madjarskoj i Atinu u Grckoj.
Vise o PET/CT u sam nasao na stranici

Edited by srdjann, 26 November 2007 - 13:52.
Izbrisan link jer ne sadrži informacije o PET/CT već je reklamnog tipa

 • 0

#60 Lola Drago

Lola Drago
 • Members
 • 2 posts

Posted 26 November 2007 - 15:59

Bez ulazenja u prirodu i znacaj PET scena, koji, zapravo, pokazuje perfuziju nekog regiona (vec i ovo je prekomplikovano za laike), on nema posebno velik znacaj u dijagnostici malignih obolenja, a posebno ne u ranoj dijagnostici. Namesto trositi pare na taj skup, ali prilicno "luksuzan" uredjaj, bolje bi bilo opremiti laboratorije da mogu da detektuju osnovne tumorske markere - lakse i jeftinije, a spada u ranu dijagnostiku.
Medjutim, ono sto je jos jeftinije i lakse u ranoj prevenciji malignih bolesti su kursevi koji ce obuciti hiljade lekara opste prakse da prepoznaju rane znake malignog obolenja i uspostavljanje striktnih "algoritama" koji sve lekare obavezuju u slucaju pojave odredjenih simptoma, kod njihovih pacijenata.
Ja sam specijalista vec trecu deceniju i ono cega sam sada apsolutno svestan je da je najbolja zdravstvena zastita u onim zemljama gde su lekari opste prakse najbolji - dakle, u ranoj detekciji malignih bolesti, teziste mora da bude na dobro edukovanom lekaru opste prakse, a ne na PET scenu.


 • 0