Jump to content

Photo
- - - - -

pravila ovog podforuma

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
8 replies to this topic

#1 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 18 October 2007 - 17:08

Dok sam babrala po arhivi, videla sam da ima dosta tema gde se oglashavaju ljudi koji bi da udome shtenad, machice itd.

Iako postoji pinovana tema, mislim da je ok tolerisati i te zasebne teme jer ljude chesto privuche njihov naslov koji je kudikamo alarmantniji nego "udomljavanje zivotinja", ali da se vremenom (ako se kuche/mache udomi ili tema ostari) to sve spoji sa glavnom pinovanom temom koja obradjuje problematiku.

imate l vi (koji ne bojkotujete ovaj pdf zato shto sam ja moderator) nekih sugestija koje bi se mogle integrisati u neki opshti pravilnik?

#2 cika tale

cika tale
  • Members
  • 312 posts

Posted 18 October 2007 - 18:02

Možda bi trebalo pinovati jedan novi topik koji bi se odnosio samo na životinje "u nevolji"?

#3 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 18 October 2007 - 18:10

na shta mislish pod tim "zivotinje u nevolji"? jako je shirok pojam; moze se odnositi i na polarne medvede i na pse lutalice. ako mislish na ove druge, onda chemu josh jedna ista tema, kad vec imamo to udomljavanje? moze eventualno i to udomljavanje da se preimenuje ako sadashnji naziv nije dovoljno indikativan.

Edited by Dunadan, 18 October 2007 - 18:10.

#4 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 18 October 2007 - 18:29

Dok sam babrala po arhivi, videla sam da ima dosta tema gde se oglashavaju ljudi koji bi da udome shtenad, machice itd.

Iako postoji pinovana tema, mislim da je ok tolerisati i te zasebne teme jer ljude chesto privuche njihov naslov koji je kudikamo alarmantniji nego "udomljavanje zivotinja", ali da se vremenom (ako se kuche/mache udomi ili tema ostari) to sve spoji sa glavnom pinovanom temom koja obradjuje problematiku.

imate l vi (koji ne bojkotujete ovaj pdf zato shto sam ja moderator) nekih sugestija koje bi se mogle integrisati u neki opshti pravilnik?

Ma ko bre koga bojkotuje :rolleyes:

Mali,"trenutaacni"hirovi..

Meni je smetalo to nudjenje zivotinja na forumu. Koliko se secam niko osim mene
nije udomio neku zivotinjku. Bilo je usklika i uzvika u stilu"jooojjj sto je slatko, al bash sada ne mogu"
Tako pocelo,tako se zavrshilo.

Ja bih to sve stavila pod "zastitu zivotinja". I tolerisala slikice gde se one nude na udomljavanje.
Mislim, od vishka glava ne boli.

Jednom reci, tvoja zamisao je OK, barem sto se zivotinja tice.

Lep pozdrav
Teja

#5 cika tale

cika tale
  • Members
  • 312 posts

Posted 18 October 2007 - 19:07

na shta mislish pod tim "zivotinje u nevolji"? jako je shirok pojam; moze se odnositi i na polarne medvede i na pse lutalice. ako mislish na ove druge, onda chemu josh jedna ista tema, kad vec imamo to udomljavanje? moze eventualno i to udomljavanje da se preimenuje ako sadashnji naziv nije dovoljno indikativan.

Mislio sam na "nevolje" tipa životinja "izgubi" vlasnika (starost, bolest, nesrećni slučaj) i tome slično.

Topik "Udomljavanje životinja" zvuči više kao da neko ima "višak" ljubimaca pa pokušava da ih negde udomi.

#6 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 18 October 2007 - 19:18

Mislio sam na "nevolje" tipa životinja "izgubi" vlasnika (starost, bolest, nesrećni slučaj) i tome slično.

Topik "Udomljavanje životinja" zvuči više kao da neko ima "višak" ljubimaca pa pokušava da ih negde udomi.

Svejedno kako zvuci, na isto se svodi..

Tvoj izraz "zivotinje u nevolji" samo je neadekvatan prevod za "udomljavanje zivotinja"..

Lep pozdrav
Teja

#7 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 18 October 2007 - 20:00

Da sam na tvom mestu, ja bih ostavila ovako kako jeste. A evo i zašto:

Udomljavanje ionako podrazumeva zbrinjavanje životinja koje su u nevolji, pa ne vidim potrebu da se za svaki slučaj ponaosob otvara zaseban topik. U roku od par nedelja, imaćeš na stotine topika a sve na istu temu, samo sa različitom sličicom. U 90% nećeš imati povratnu informaciju da li je životinja zbrinuta, odnosno udomljena, jer ljudi koji se bave time nemaju mnogo vremena za to, pa nećeš moći da spajaš u pinovani topik jer nećeš znati da li je priča zaokružena ili ne. Mogla bi eventualno da tolerišeš neke zaista drastične slučajeve, npr. udomljavanja nakon teškog zlostavljanja ili usled smrtnog slučaja vlasnika ili tako nešto. S druge strane, zainteresovani će pratiti "udomljavanje" bez obzira što naslov ne zvuči dovoljno alarmantno, jer pretpostavljam da znaju da iza svakog udomljavanja stoji neka nesrećna priča. Mislim, cela ta priča da postoji uopšte potreba za masovnim udomljavanjem je dovoljno nesrećna.

Takođe, ne bih spajala udomljavanje sa zakonom - jer te dve priče, iako imaju zajedničku osnovu, odnosno uzrok, ipak predstavljaju dve zasebne oblasti. Ima svašta da se kaže na temu zakona, ali je problem što je prilično "smorno" prepucavati se sa osobama kojima nije namera da doprinesu temi nego da uvrede i ponize sagovornika. Na taj način diskutovati na ovako osetljivu temu na ovim prostorima nije uopšte zabavno. Kad kažem osetljivu, mislim na činjenicu da je to, sa aspekta opšteg stanja u ovoj zemlji, za mnoge ljude marginalna tema kojoj ne treba pridavati toliki značaj, dok je za druge opet, to sastavni deo svakog civilizovanog društva ma koliko ono bogato/siromašno bilo i nema razloga da ne teče paralelno sa razvojem ostalih segmenata u društvu sve dok postoje ljudi koji žele da se bave time (i to uglavnom volonterski tako da se nikome ne zakida, ni deci ni penzionerima).

@Teja
Preko ovog sajta je udomljeno nekoliko životinja za koje ja znam (Žuća, Nasta, Persephone je udomila mače, mala pekinezerka i njeno štene ...) i naravno, Bob. Samo što su se ljudi obraćali na pm ili kontakt telefon iz oglasa. Dakle, daleko od toga da se udomljava en gros, ali ipak ... dešava se nešto i dobro je što je tako. Mislim, kome smeta ne mora da čita - ni ja ne idem na politiku, ali ne predlažem da se zatvori :rolleyes:

#8 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 18 October 2007 - 20:12

Ja bih to sve stavila pod "zastitu zivotinja".

uh, pa shto to raditi?
Zizina tema se prvenstveno odnosi na zakonodavstvo (kako i stoji u opisu teme) i, pretpostavljam, pisanije o ostalim vidovima zashtite; organizacijama, akcijama i sl. i bilo bi dobro da tako ostane.

ok, ako je bilans udomljenih tako mali onda zaista ni ja ne vidim svrhu otvaranja pojedinachnih tema.
s druge strane, oblast 'kucni ljubimci' je prilichno velika, ali nazalost, nije moguce pravljenje subforuma gde bi se obradjivala samo ta tematika te takvim temama ne preostaje nishta drugo sem da se guraju medj ostalim.

Ma ko bre koga bojkotuje :rolleyes:

Mali,"trenutaacni"hirovi..

ma nek bojkotuju, marim ja. njima se nisam ni obracala.

#9 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 18 October 2007 - 20:18

Da sam na tvom mestu, ja bih ostavila ovako kako jeste. A evo i zašto:

sad tek videh tvoj post.
jeste da je delovalo kao buvljak, al mi svejedno zao. no, ok. nek bude onda sve prebacheno na temu o udomljavanju.

Takođe, ne bih spajala udomljavanje sa zakonom - jer te dve priče, iako imaju zajedničku osnovu, odnosno uzrok, ipak predstavljaju dve zasebne oblasti. Ima svašta da se kaže na temu zakona, ali je problem što je prilično "smorno" prepucavati se sa osobama kojima nije namera da doprinesu temi nego da uvrede i ponize sagovornika.

postovi onih koji se tako ponashaju ce dobijati shut kartu po kratkom postupku and that's unnegotiable.

Na taj način diskutovati na ovako osetljivu temu na ovim prostorima nije uopšte zabavno. Kad kažem osetljivu, mislim na činjenicu da je to, sa aspekta opšteg stanja u ovoj zemlji, za mnoge ljude marginalna tema kojoj ne treba pridavati toliki značaj, dok je za druge opet, to sastavni deo svakog civilizovanog društva ma koliko ono bogato/siromašno bilo i nema razloga da ne teče paralelno sa razvojem ostalih segmenata u društvu sve dok postoje ljudi koji žele da se bave time (i to uglavnom volonterski tako da se nikome ne zakida, ni deci ni penzionerima).

slazem se. zato tema i ne treba da se dira.