Jump to content

Photo
- - - - -

Pitanja i predlozi

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
5189 replies to this topic

#16 Sheridan

Sheridan
  • Members
  • 3,357 posts

Posted 17 October 2007 - 10:35

...
skin mi je super, ne treba skin da privlaci paznju nego sadrzaj.
moderatori su javni, sto dovodi do toga da je i njihova moderacija javna i da ce forumasi moci javno da se bune oko svega sto im se ne svidja. tacno ce se znati ko je za sta odgovoran i moci ce da se reaguje.
aj da dodam i moje subjektivno misljenje da bi duna koja je hejtovala mnoge i javno iskazivala netrpeljivost prema raznim forumasima (ukljucujuci i mene) mogla da bude bolji moderator nego neko ko uvek bira fine reci.

aj zaboravite malo proslost i okrenimo se buducnosti ovog foruma. mogao bi bas super da funkcionise. dajte mu sansu. :rolleyes:

bice da nisi pazljivo citala, ja se uopste ne bunim osim na skin a objasnio sam da je to cisto profesionalno i zato sto otezava citanje sadrzaja.

@Ziza: tudj

#17 nickie

nickie
  • Members
  • 6,347 posts

Posted 17 October 2007 - 10:41

bice da se nisam obracala (samo) tebi :rolleyes:

#18 Sheridan

Sheridan
  • Members
  • 3,357 posts

Posted 17 October 2007 - 10:44

bice da se nisam obracala (samo) tebi :rolleyes:

kako to mislis nisi samo meni, za tebe postoji i neko drugi ovde? :zbunjenismajlikojineradi:

#19 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 17 October 2007 - 10:45

Vec sam predlozila da se ostavi mogucnost da korisnici sami vade topice iz arhiva sto bi svima ustedilo vremena i dodatnog posla. Ovako bih ja trebala kopati, pa predlagati, a da ti ponovo kopas pa vadis.

Pa nismo u rudniku.

Mislim da ti za takve stvari trebaju administratorske privilegije u IPB-u, nije dovoljno da si clan grupe moderators.

a sto se tice pm-ova, zar mislite da postoji negde forum gde moderatori ne mogu da ih citaju? :rolleyes:

Mislim da ovde mesas moderatore i administratore, a i administratorima to nije bas luk i voda. Ne kazem da ne mogu, oni mogu sve, ali mislim da je to toliko tesko i time consuming da niko pri cistoj svesti to ne radi. Mislim, u svakoj firmi zaposleni gledaju IT ekipu ispod oka, tripujuci da im ovi citaju mejlove. :huh:

#20 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 17 October 2007 - 10:59

Prilicno neprikladan odgovor na vrlo primereno pitanje (licni napad na prilicno uopsteno pitanje u vezi sa moderacijom). Pitanje je malo opstije od samo tvog odnosa prema Hippi, odnosno pitanje je ko moderira moderatore?

Mm, ja bih pre rekla da je njeno pitanje veoma specifichno, da ne ulazim u to je l u pitanju lazna briga or what.
Odgovor na pitanje ko moderira nas lezi u onom ‘I nad popom ima pop’, al mislim da nikod od nas ne treba da vas o tome obaveshtava vec ti koji moderiraju moderatore.

To sto si bas ti izdvojena kao primer je naravno posledica tvog dugogodisnjeg truda i rada na forumu - svima koji su pratili radnju su poznati tvoji izlivi besa i licne vendetice koje si vodila i pamtila godinama, tako da davanje tebi mogucnosti da banujes korisnike kao i postavljanje tebe u povlasceni polozaj (iz kojeg mozes da ih recimo vredjas bez posledica) bode oci u ovom smislu

Zaboravio si da napomenesh i da pijem (jer mi se i kokanje votke u izlasku spochitavalo ko da sam neodgovorni neurohirurg).

A sad: mogucnost banovanja je moderatorima iskljuchena.
i odakle ti da vredjam bez posledica? zar posledica mog vredjanja nije odgovor uvredjenog dustabanlije?

Pri cemu ne zelim da kazem da nije trebalo tebi dati moderaciju (naprotiv, mislim da je prihvatanje moderacije vrlo odgovoran i pristojan postupak i mogu samo da skinem kapu svakome ko se toga latio), nego se raspitujem za planirane nacine rada foruma u novom ruhu jer ce upravo od takvih stvari zavisiti posecenost i uspesan nastavak rada istog.

Bilo bi dobro da se po pitanjima ovog tipa i planovima za dalji rad oglase svi novi modovi.

Ajd sad kao, ozbiljno :rolleyes:
“kandidovala” sam se za TV zbog toga shto me interesuje gro tema koje se tamo otvaraju + zato shto tamo retko kad ima koshkanja, eventualno kad se pojavi Hemichar pa krene da brani vrlu RTS televiziju i generalno je moderatorski raj jer praktichno ne morash da radish nishta.
Na Prirodi i ekologiji sam zbog toga shto me interesuje tematika (iako me u isto vreme debelo deprimira) i takodje da bih stala na rep onim forumashima koji su na taj pdf dolazili iskljuchivo provokacije radi, bez zelje za zaista konstruktivnom prichom. Ajd da ne budem bezmudic (ko neki) i navedem da pod te “neke” mislim prvenstveno na Kinika i Risajkl Bina. Ako hoce da uchestvuju tamo, nek doprinesu kvalitetom, a ne uvredama, provokacijom i trolovanjem.

Ziza:

Od tebe se s druge strane sad ocekuje da smanjis svoje subjektivne dozivljaje posto si u poziciji da nekaznjeno vredjas, a pritom kaznjavas kad ti se uzvrati.

uje al si perfidna. shteta samo sto nisi napomenula da ta pretpostavka nije u skladu s mojim karakterom.

Vec sam predlozila da se ostavi mogucnost da korisnici sami vade topice iz arhiva sto bi svima ustedilo vremena i dodatnog posla. Ovako bih ja trebala kopati, pa predlagati, a da ti ponovo kopas pa vadis.

Pa nismo u rudniku.

Uje, krenule te metafore od jutros.
Ti zapravo neces da pomognesh zato shto bi radila posao za mene? Well taf tii. Marim ja.
Nisam onu temu nachela zbog “ispomoci” vec zbog toga shto znam da razlichite ljude interesuju razlichite stvari pa bi mozda trazili vadjenje iz arhive teme koja meni nije nimalo interesantna.
Dakle, trudim se da budem objektivna a ne da kreiram pdf po sopstvenom ukusu.

Nickie

aj da dodam i moje subjektivno misljenje da bi duna koja je hejtovala mnoge i javno iskazivala netrpeljivost prema raznim forumasima (ukljucujuci i mene) mogla da bude bolji moderator nego neko ko uvek bira fine reci.

Ah! :huh:

#21 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 17 October 2007 - 10:59

nego se raspitujem za planirane nacine rada foruma u novom ruhu jer ce upravo od takvih stvari zavisiti posecenost i uspesan nastavak rada istog.

Bilo bi dobro da se po pitanjima ovog tipa i planovima za dalji rad oglase svi novi modovi.

moj plan: trudiću se da se moderacija oseti što manje. inače shvatam je kao tehničku službu, tipa domaćica na forumu.

dobar mod je kao dobar sudija na fudbalskoj utakmici: slabo se vidi a još manje utiče na tok igre i rezultat. bar ja tako mislim.:rolleyes:

edit: smisao je ostao isti. greška je bila u formulaciji. :huh:

Edited by Vesna, 17 October 2007 - 11:21.

#22 Sheridan

Sheridan
  • Members
  • 3,357 posts

Posted 17 October 2007 - 11:16

Mm, ja bih pre rekla da je njeno pitanje veoma specifichno, da ne ulazim u to je l u pitanju lazna briga or what.

Upravo je odgovor bio neprikladan zat sto se pitanje odnosi na tvoju sada javnu funkciju, da li ga ti shvatas licno ili ne bi trebalo biti nebitno.

Odgovor na pitanje ko moderira nas lezi u onom ‘I nad popom ima pop’, al mislim da nikod od nas ne treba da vas o tome obaveshtava vec ti koji moderiraju moderatore.

Mozda, mada nisam ubedjen, pitanje nije bilo ni upuceno ni direktno tebi vec postavljeno generalno na topiku o moderaciji.

Zaboravio si da napomenesh i da pijem (jer mi se i kokanje votke u izlasku spochitavalo ko da sam neodgovorni neurohirurg).

Nisam zaboravio, ne zanima me, pokusaj jos jednom da se potrudis i da shvatis da nista od toga nije bilo licno, niti me se ti nesto mnogo tices, niti se puno bavim tvojim zivotom i navikama. Pokusao sam da navedem stvari koje su relevantne za rapsravu koja je rekao bih prilicno bitna za nastavak rada ovog foruma, a to nije "da li ce dunadan biti dobar mod ili ne".

A sad: mogucnost banovanja je moderatorima iskljuchena.
i odakle ti da vredjam bez posledica? zar posledica mog vredjanja nije odgovor uvredjenog dustabanlije?

jeste, ali posledica necijeg tudjeg vredjanja tebe moze biti mnogo efikasnija (na primer podizanje warna, brisanje ili editovanje njihovog posta, zakljucavanje topica itd). Drago mi je da banovanje nije deo posla moderatora, i to je deo odgovora na moje pitanje.

Ajd sad kao, ozbiljno :rolleyes:
“kandidovala” sam se za TV zbog toga shto me interesuje gro tema koje se tamo otvaraju + zato shto tamo retko kad ima koshkanja, eventualno kad se pojavi Hemichar pa krene da brani vrlu RTS televiziju i generalno je moderatorski raj jer praktichno ne morash da radish nishta.
Na Prirodi i ekologiji sam zbog toga shto me interesuje tematika (iako me u isto vreme debelo deprimira) i takodje da bih stala na rep onim forumashima koji su na taj pdf dolazili iskljuchivo provokacije radi, bez zelje za zaista konstruktivnom prichom. Ajd da ne budem bezmudic (ko neki) i navedem da pod te “neke” mislim prvenstveno na Kinika i Risajkl Bina. Ako hoce da uchestvuju tamo, nek doprinesu kvalitetom, a ne uvredama, provokacijom i trolovanjem.

Super, hvala, mislim da bi bilo dobro da napises nesto na ovu temu i da pinujes na "svojim" pdfovima.

#23 John Finn's Wife

John Finn's Wife
  • Members
  • 3,242 posts

Posted 17 October 2007 - 11:24

Odgovor Sheridanu:
Logično se nameće, izmedju ostalih pitanja, i to koje si ti postavio u vezi sa postavkom moderacije prema forumašima. Da pokušam da odgovorim: Kao što i piše u postu o konkursu za moderatore, moderatorska funkcija treba prvenstveno da bude stimulišuća a ne kažnjavalačka. Dakle, nema potrebe za očekivanjem da je preuzeta ta dužnost da bi se razrešavali (ili stvarali) konflikti, niti da bi neko pokazivao nekakvu (ustvari vrlo izmaštanu) nadmoć. Znači, što se mene tiče, nema potrebe za takvim očekivanjima, dok sa druge strane ja očekujem argumentovanu diskusiju i saradnju. Na kraju, nickie je u pravu:

moderatori su javni, sto dovodi do toga da je i njihova moderacija javna i da ce forumasi moci javno da se bune oko svega sto im se ne svidja. tacno ce se znati ko je za sta odgovoran i moci ce da se reaguje.

Dakle, sve je sažeto tu.

@Ziza
napiši koji konkretan topic(e) sa Društva bi volela da se vrati.

#24 Sheridan

Sheridan
  • Members
  • 3,357 posts

Posted 17 October 2007 - 12:03

Odgovor Sheridanu:
Logično se nameće, izmedju ostalih pitanja, i to koje si ti postavio u vezi sa postavkom moderacije prema forumašima. Da pokušam da odgovorim: Kao što i piše u postu o konkursu za moderatore, moderatorska funkcija treba prvenstveno da bude stimulišuća a ne kažnjavalačka.

Hvala.

Dakle, nema potrebe za očekivanjem da je preuzeta ta dužnost da bi se razrešavali (ili stvarali) konflikti, niti da bi neko pokazivao nekakvu (ustvari vrlo izmaštanu) nadmoć.

Nisam bas siguran da li je ovo implikacija da ja tako nesto ocekujem, ali je u odgovoru meni pa moram da odgovorim. Tako nesto ni ne ocekujem, ali prvo, za nadmoc ne znam da li je izmastana, mogu li modovi da edituju i brisu tudje topike i postove? da li imaju ikakvog uticaja na warns i banovanje? ja ne poznajem licno nikoga od modova, verujem da su im namere najbolje i svakako mislim da prihvataje moderacijskog polozaja vrsenje usluge ostalim forumasima (kao sto sam vec i pokusao da objasnim). Medjutim, moderatori i njihovo ponasanje su presudni za uspeh i kvalitet ovog foruma u buducnosti i kao takvi su odgovorni clanovima foruma. Tako da moja pitanja ne predstavljaju apsolutno nikakva ocekivanja osim ocekivanja da ce objektivno i bez vredjanja primati kritike i ispitivanje njihovog rada i o istom na zahtev podnositi racun i opravdanja ostalim clanovima foruma. I tvoj i dunadanin ton do sada bas i ne blista u ovom smislu, odnosno obe ste se osetile pomalo pecnute i prozvane ovakvim ispitivanjem. Prilicno razumljivo s' obzirom da ste na samom pocetku i najiskrenije se nadam da ce se to popraviti.

Srecan rad.

#25 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 17 October 2007 - 12:08

samo se nesto bunite...

skin mi je super, ne treba skin da privlaci paznju nego sadrzaj.

aj zaboravite malo proslost i okrenimo se buducnosti ovog foruma. mogao bi bas super da funkcionise. dajte mu sansu. :huh:

a sto se tice pm-ova, zar mislite da postoji negde forum gde moderatori ne mogu da ih citaju? :rolleyes:
ko se boji da ce napisano biti i procitano, ne treba da pise preko interneta...

Good point, Nickie, mada bi se i meni svideo skin koji bi licio na ostatak sajta B92.

Moderatori ne banuju korisnike vec samo prate diskusiju i pokusavace vise javno i putem pm-a da zamole korisnike koji troluju ili vredjaju da prestanu sa tim. Samo ukoliko to ne pomogne, brisace se postovi itd. Prema tome, na nama je da gradimo novi forum, a pri tome ne mislim samo na nas moderatore, vec na sve nas zajedno, posto moderatori nemaju neka posebno velika prava i posto su javni, tako da bi svaka odluka ili upozorenje trebali da budu transparentni, argumentovani i u skladu sa pravilima koriscenja foruma.
Ulogu moderatora nisam preuzeo da bi se lakse licno obracunavao sa nekim, a siguran sam da i motivacija ostalih moderatora nije takva, vec sam samo hteo da doprinesem novom i nesto drugacijem Forumu B92 koji pratim jos od samog nastajanja, a koji, po meni, ukoliko se integrise u ostatak sajta B92, ima mnogo veci potencijal nego do sada. Nadam se da je motivacija i uloga moderatora sada nesto jasnija. :)

#26 loshmmee

loshmmee
  • Members
  • 1,037 posts

Posted 17 October 2007 - 12:20

... inače shvatam je kao tehničku službu, tipa domaćica na forumu.

Domaćice, manje zbori da ti pdf ne zagori!

Mešaj, mešaj :smajlikojicepadžakcementalopatom:

Novi skin je bre mnogo mračan. Ubija želju za trolom...

#27 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 17 October 2007 - 12:22

Mislim da ti za takve stvari trebaju administratorske privilegije u IPB-u, nije dovoljno da si clan grupe moderators.

Za sto su mi potrebne privilegije? Pokusavam reci da je ranija opcija gdje su korisnici sami mogli izvuci topic iz arhive i reaktivirati ga, bila daleko bolja od postojece, izmedju ostaloga i zbog nepotrebnih dupliranja tema i ne vidim zasto bi bio problem da se to omoguci i ubuduce.

@Ziza
napiši koji konkretan topic(e) sa Društva bi volela da se vrati.

Hvala na ponudi, razmislit cu o tome. :rolleyes:

@Dunadan

Nema potrebe da dalje diskutiramo oko tvoje funkcije, niti mi se da natezati s tobom u tvom dunadan stilu. Ukratko, ovaj novi ozbiljan forum s tobom kao moderatorom mi djeluje otprilike kao kad bi sad Mr. Beana netko zaposlio u NASI na raketnom programu, a koliko vidim, tako otprilike i samu sebe dozivljavas sto je super, ali onda se postavlja pitanje kako zapravo ovaj forum dozivljavaju oni koji su te odabrali i sto uopce ocekuju od njega? - Ovo je retoricko pitanje, nema potrebe da odgovaras.

Ugodan dan ti zelim. :huh:

#28 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 17 October 2007 - 12:28

Sve, sve... Ali boja je mrtvačka, ko čitulju da čitam. :huh:

Ja zaista ne vidim ista lose u ovim bojama niti me podsecaju na mrtvacke - bledo i tamno plave nijanse, ako vi vidite sivo - menjajte monitor. Ove boje su raj za oci za nas 'krtice' koji su u konstantnom mraku i gde je monitor jedini izvor svetlosti. Daleko manje zamara nego jarke boje.

E sad, posto su se i neki modovi zalili, 'vise istance' rekose da se nesto zeznulo prilikom instalacije ali da ce pokusati da ponovo uvedu odabir skina. Do tad mozete koristiti Greasemonkey FF ekstenziju da prilagodite izgled kako vama odgovara.

2. Kakva je sudbina "Politike za decu" i "Deponije"?

Politika za decu tesko da ce ponovo postojati posto iz pouzdanih Radio Mileva izvora saznajem da se priprema zabaviste.b92.net :)

Sto se Deponije tice, moj predlog je da svaka celina ima svoju Deponiju radi lakseg snalazenja i sl. - videcemo sta ce 'vise instance' odluciti.

To sto si bas ti izdvojena kao primer je naravno posledica tvog dugogodisnjeg truda i rada na forumu - svima koji su pratili radnju su poznati tvoji izlivi besa i licne vendetice koje si vodila i pamtila godinama, tako da davanje tebi mogucnosti da banujes korisnike kao i postavljanje tebe u povlasceni polozaj (iz kojeg mozes da ih recimo vredjas bez posledica) bode oci u ovom smislu.

Modovi NE MOGU da banuju nikoga, mogu samo da daju predloge, a drugi modovi se mogu i usprotiviti tome, ali na kraju Admini FB92 odlucuju ko ce u Kinsasu a ko ne.

Setio sam se jos necega, da li novi moderatori mogu da citaju PM?

Ah, standardno pitanje koje se provlaci, ima sigurno deceniju, od kako forumi postoje u prepoznatljivom obliku. Modovi, pa cak ni admini NE MOGU da citaju privatne poruke ni na jednom meni poznatom forum sistemu (vBulletin, IPB, PHPBB etc.). Naravno da ima ko moze to da uradi, posto se esencijalno sve poruke pisu u bazu, ali je more trouble than it's worth. Evo par scenarija:

1) Database / System administrator ima direktan pristup bazi pa samim tim definitivno moze da izvrsi SQL query koji ce izvuci privatne poruke i cak ih povezati u 'ridabilnu' celinu. Ja sam cak bio napisao skriptu za vBulettin i PHPBB koje to rade, doduse iz totalno drugih razloga. E sad, ako ne verujete sys adminu na B92 - nemojte ni da dolazite. Pritom, tek reda radi, mnogo lakse je vasem cenjenom ISP adminu da vam cita i to ne samo poruke nego i mailove, forme koje ispunjavate po netu itd. Ako se toga plasite - sta trazite uopste na netu?
2) Forum admini (ne i modovi!) imaju pristup user konfiguraciji, te samim tim mogu da vam promene sifru, da se uloguju kao vi i da procitaju vase sanduce - naravno, to bi laganeze primetili pa nesto sumnjam da bi neko od admina, sve i da gori od zelje da sazna sta valjate kroz PM, to doista i uradio. Inace niko ne moze procitati vasu sifru, bar na meni poznatim forum sistemima (ES excluded - njihov sistem pamti izvorne sifre pa pazite koje sifre stavljate tamo), jer se ista upisuje u bazu kao hash digest, MD5 ili SHA256, a to su ireverzibilni (sem brute force-om) algoritmi te je do izvorne sifre izuzetno tesko doci (ako je preko 8 alfa-numericko-znakovnih upper/lower case mix karaktera).
3) U dosluhu izmedju sys admina i forum admina - sys admin moze temporarno da zameni hash digest (i podatke o last logged date-u i sl.) necije sifre drugim pa da se forum admin uloguje kao doticna osoba procita poruke a onda da se vrati stari user entry u bazi te da tako deluje kao da niko nije vrsljao po porukama. Naravno i to se da otkriti ako se targetirana persona pokusa ulogovati dok forum admin cita njegove/njene poruke.

Ima jos par jos kompleksnijih nacina za citanje poruka, no da ne navodim sad sve. E sad, ako vi zaista mislite da sys/forum admini nemaju pametnija posla nego da citaju vase privatne poruke - ozbiljno se skinite sa interneta jer dok dodje vasa poruka do foruma mogu da je procitaju jos 10-ak drugih admina i sigurno jos 1000 raznoraznih hakera. Cak i da sve ide preko SSL-a, NSA bi vrlo jednostavno mogla da vam se nakaci na vezu i da u real time-u dekriptuje sve podatke, pa sad mozda se i NSA urotila protivu vase persone i tako vaznih podataka koje share-ujete preko privatnih poruka.

Al' to mnogo podseca na onu - Amer kad ujutru ustane, dok pere zube i brija se, razmislja sta tog dana da ucini da napakosti Srbima.

Mislim da ovde mesas moderatore i administratore, a i administratorima to nije bas luk i voda. Ne kazem da ne mogu, oni mogu sve, ali mislim da je to toliko tesko i time consuming da niko pri cistoj svesti to ne radi. Mislim, u svakoj firmi zaposleni gledaju IT ekipu ispod oka, tripujuci da im ovi citaju mejlove. :rolleyes:

Vec objasnih gore oko 'luka i vode'. A sto se citanja mail-ova, IT ekipi u firmi je daleko lakse da cita mejlove (a i privatne poruke i sve ostalo sto curi kroz 'vezu sa svetom') nego adminima ovde da citaju privatne poruke.

#29 gaspod

gaspod
  • Members
  • 238 posts

Posted 17 October 2007 - 12:31

Ti to aludiraš na onaj stih: "..i forenzičaru (biće) muka iz betona da te čupa.."

Pre neki dan je bila prisutna opcija za promenu skinova (dva, stari i novi), možda je i vrate.

#30 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 17 October 2007 - 12:37

Nisam bas siguran da li je ovo implikacija da ja tako nesto ocekujem, ali je u odgovoru meni pa moram da odgovorim. Tako nesto ni ne ocekujem, ali prvo, za nadmoc ne znam da li je izmastana, mogu li modovi da edituju i brisu tudje topike i postove?

To mogu, na podforumima za koje su zaduzeni, ali u svakom slucaju ce se pri dnu posta videti ko je zadnji put editovao i sta, pa se lako moze videti da l' je mod namerno editovao neciji post da bi mu smestio (i ako mi je van pameti da neko tako nesto uopste radi, no sto ljudi, sto cudi).