Jump to content


Photo

Skrnavljenje ANEM & B92 programa > pismo urednicima


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 Dalibor R

Dalibor R
  • Members
  • 35 posts

Posted 12 July 2002 - 17:54

Postovani, nadam se da Vam necu uzeti previse vremena sa ovim tekstom. Radi se o mojoj znatizelji, i informacijama koje bih zeleo da podelim sa drugima.

Zivim u Novom Sadu, i kao vecina novosadjana gledam kablovsku televiziju. TV B92 uspevam da gledam samo preko “lokalnih” tv stanica, tj. oni reemituju B92 program “kada im to odgovara”. Drugim recima, u “udarnim” terminima (oko 20h), sve lokalne stanice “ukidaju” B92 i ANEM program, i emituju svoje “prigodne” priloge bas kada bih ja zeleo da gledam priloge sa B92. Sa ovim zakljucujete da Novi Sad ne moze da prati u potpunosti B92 i ANEM program preko kablovske TV.

To me nervira vec duze vreme, ali u nemoci se covek navikne, pa ne gleda TV – vec surfuje ako moze. Ipak, postoje stvari koje me nateraju da se javim i apelujem. Naime, postoje 3 stanice koje emituju B92 TV preko lokalnih kablovskih provajdera, to su: Apolo TV (gradska novosadska TV), TV Maraton (bog te pita cija TV) i IBC (bog te pita cija TV). Verovatno su sve TV stanice pitale B92 i ANEM da reemituju njihov program, i dobile dozvolu za to. Shvatam da se TV B92 isplati da im neko reemituje program, tj. da se siri gledanost civilizovanog programa.

Reklamiranje predstavlja osnovni vid zarade svim privatnim TV i radio stanicama. Razumno je da reklame koje seku “Sex i Grad” ili “Sajnfilda”, upravo i omogucuju kupuovinu tuh serija koje gledamo sa uzivanjem.

TV Maraton uglavnom reemituje program B92 i ANEM, ali imaju odredjene modifikacije, tj. preradjuju program ANEM-a. Dakle, kada idu serije oni ih regularno reemituju, ali kada dodju reklame, oni jednostavno “preklope” Nes Cafe reklamu sa lokalnom reklamom za piceriju “Stojko” ili sta vec. Nekad ni ne stignu da se vrate na vreme u “etar”, pa “Sajnfilld” bude prilicno ispresecan. Najbolja fora je sto u popodnevnim satima sve lepo organizuju, jer imaju snimak od juce pa se sinhronizuju. Ako nemaju dovoljno reklama da “prelepe” preko ANEM-ovih, onda jednostavno spoje seriju i gledaocima bude kao super. Desi se da se serija zavrsi na TV Maraton-u, a onda kada prebacite na IBC kanal, ona jos uvek traje! No, TV Maraton bez problema popuni program sa lokalnim “prigodnim glupostima”, dok na ANEM-u, tj. B92 ne krene ponovo program “od vitalnog znacaja” za TV Maratonce. Pitanje je samo da li Nes Cafe zna za celu pricu, i da li im se svidja da kupuju seriju da bi neki lokalni TV Maraton ubacivao reklame i istu ???

Cutao sam sve vreme, iako dosta apelujem i pisem, nije me previse interesovala prica. Snalazio sam se. Najpre sam programirao sve tri B92 (alotropske modifikacije) za redom na TV-u, tako da mi je lako da pratim B92. Kad jedna ukine program, ja predjem na drugu i tako sve do 20h kada mi “ukinu” na svim stanicama B92 i ANEM.

Vrhunac svega je “prelepljivanje” ANEM-ovog znaka sa MARATON znakom !!! To me je jako zabolelo, i da ne bih optuzio TV Maraton za “krajnji lopovluk”, trazim odgovor od nekoga iz ANEM-ove mreze i TV B92.

“Da li ste Vi dozvolili da se Vas program sece, montira, preradjuje, doradjuje i reemituje kako kome odgovara?”

Ako jeste, onda nam obrazlozite razlog ?

To sto se radi je skrnjavljenje ideje, principa i izdavanje svega sto smo svi mi ulozili za obaranje starih “lopovskih” sistema. Posto je program B92 i ANEM, sigurno najkvalitetniji TV program koji se emituje u nasoj zemlji, molim Vas da uradite nesto po ovom pitanju.

Ili zabranite TV Maraton-u da reemituje Vas program, ili ih obavezite da naprave programsku semu koja ce biti uredjena demokratskim i pravnim principima, a ne “prelepljivanjem” logo znakova i kradjom samo “stranog” komercijalnog programa.

Nadam se da cete povoljno resiti obezbedjivanje frekvencija, i da cete nabaviti jos moderniju opremu koja ce svim nama omoguciti kvalitetan prijem i program.
Sa postovanjem
Dalibor R