Jump to content


Photo
- - - - -

Rusija - zemlja čuda


  • Please log in to reply
16461 replies to this topic

#16291 Hamilton

Hamilton
  • Members
  • 7,473 posts

Posted 08 September 2018 - 16:57

Cuo sam da je Rumunima zabranjen ulazak u Moldaviju.
  • 0

#16292 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 08 September 2018 - 17:53

...

 

Pogledaj ovaj sajt

 

http://www.mfa.gov.m...al-checks/#link

 

Ima kome je potrebna viza, a ko moze slobodno da udje u Moldaviju.

 

...


  • 0

#16293 Hamilton

Hamilton
  • Members
  • 7,473 posts

Posted 08 September 2018 - 19:36

Odlicno, hvala.
  • 0

#16294 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 09 September 2018 - 11:56

Dok se vracao iz posete Siriji i krvoloku Asadu juce je u saobracajnoj nesreci je poginuo premijer tzv Abhazije Genadij Gagulija. U istoj koloni je bio i tzv predsednik. Malo je sve to sumnjivo. 


  • 2

#16295 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 09 September 2018 - 11:59

...

 

'Djuro ce ti oprostiti sto te je tukao'.

B-)

 

PS.

Posto se neko tamo, ocigledno, pasi 'ruskog haga' - polako se uklanjaju svedoci.

 

A ovi, 'delatnici' - nemaju kud: ili ce ga ubiti sto 'nije delao', ili zasto sto je 'delao'.

 

Tek kada se malo citaju lokalne vesti - vidi se kakav je to haos i uzas,

 

Sve te tv. 'nezavisne republike / drzave' su politicka nedonoscad, leglo kriminala i banditizma, gde se osnovna borba vodi oko para koje stizu iz kremlja.

 

Lokalna sirotinja se snalazi kako zna i ume - mada. nema razloga da ih neko zali, ta bagra je sama pojurila u nesrecu. Deja vu.

 

Citao o nekom nasem liku, otisao tamo da 'podize vocarstvo' (imaju odlicne uslove) - no vrlo brzo pobegao da sacuva zivu glavu. U toj firmi koju su mu nametnuli - par hiljada besposlicara 'rezije', i samo sto-dvesta likova koji su se razumeli u vocarstvo. Normalno, svi su hteli poveliku platu - strana firma', no iz toga nije ispalo nista. Sadnice upropastili, vocnjake zapustili - jednom recju banditski haos.

 

Po mentalitetu najvise lice na mafiju. Isti principi - neko lazno 'postovanje', 'cast', nasilje, pjacka, osveta i totalni nerad.

 

Namame stranca lepim obecanjima, daju mu da formira firmu i pocne delatnost - a onda na scenu stupa mafija. Da se zaposle njihovi, da firmom rukovode njihovi, da odluke donose njihovi (mahom totalno nekvalifikovani kadar koji samo nosa automate unaokolo). Odmah se kupi luksuzni automobili, pozaposljavaju fufe-sekretarice, ali vlasnik stalno da placa. Neki francuz poceo da petlja sa vinogradima / vinom - morao da pobegne. Pa ga jos tuzili sudu, kao, da nadoknadi gubitak i 'izgubljeni profit'. 

 

Jednom recju - ljudska marva.

 

...


Edited by Kinik, 09 September 2018 - 12:19.

  • 1

#16296 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 18 September 2018 - 07:25

...

 

https://edition.cnn....lane/index.html

 

http://www.thedrive....missile-barrage

 

Kakva komendija - sirijci izgleda greskom oborili ruski spijunski Iljusin-20 PVO raketama koje su dobili od rusa!

:lol+:

 

Attached File  iljusin 20.jpg   51.25KB   5 downloads

 

Sad ce biti kuknjave i lazi o 'zlom Pentagonu' !

 

Izrael gadjao sirijske / iranske ciljeve, asadovci se hvalili kako su obarali izraelske rakete (dok su im vojni objekti skladista eksplodirali), tu se kanda umesao i neki francuski vojni brod koji je takodje raketirao sirijske polozaje / iranska skladista oruzja - ma pravi festival sa vatrometom!

 

Attached File  Israeli strikes in syria.jpg   124.74KB   5 downloads

 

Ranije, ove godine 'bljuc' je vec trijumfalno pisao da su ruski trotineti nadletali francuske brodove (neku drugu fregatu - 'Aquitaine') koja se 'nije mogla sakriti od ruskih radara', sve uz opise 'u ruskoga tatka najveci', te raznoraznih raketla i slicnog cuda koje su se, kako se vidi pokazale 'puć'.

 

Francuska STELT fregata

 

Attached File  Auvergne-D654.jpg   176.13KB   5 downloads

 

Da raketle u ruke sirijskim kozoebima - pisi propalo!

:ajme:

 

Da nije kremaljskog idiJota, a i onih sissy 'putinverstehe' evropskih likova, kao i budalasa Huseina, odavno bi Asad pravio drustvo 'kamilaru'.

 

...


Edited by Kinik, 18 September 2018 - 07:28.

  • 0

#16297 Dani 007

Dani 007
  • Members
  • 487 posts

Posted 22 September 2018 - 19:02


  • 0

#16298 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 26 September 2018 - 22:58

Skripal 'hitman' unmasked as GRU colonel awarded Russia's highest military honour by Vladimir Putin
  •  
  •  
  •  
Save
 
800
Ruslan-old-split-NEWS_trans_NvBQzQNjv4Bq
 
The real identity of wanted man Ruslan Boshirov can be disclosed as Colonel Anatoliy Chepiga
26 September 2018 • 10:07pm
 
 

One of the trained assassins wanted for poisoning Sergei Skripal is a decorated colonel in Russian military intelligence given the country’s highest award by Vladimir Putin

The real identity of one of the wanted men in the nerve agent attack - named by counter-terrorism police as Ruslan Boshirov - can be disclosed as Colonel Anatoliy Vladimirovich Chepiga.

The 39-year-old, who has served in wars in Chechnya and Ukraine, was made a Hero of the Russian Federation by decree of the President in 2014 in a ceremony shrouded in secrecy.

The disclosure, uncovered by investigative journalist organisation Bellingcat in conjunction with The Telegraph, exposes as lies Mr Putin’s claims that the Skripals'...

 

 

https://www.telegrap...ussias-highest/


Edited by alberto.ascari, 26 September 2018 - 23:00.

  • 0

#16299 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 27 September 2018 - 07:23

...
 
Citam ove nase popine-sektase i vrisku oko 'tragicnog pravoslavnog raskola' pa se smejuljim.
 
Ti rusofilicari su toliko zabrazdili u glupilo da je to prosto tragikomicno.
Ne govorim o onim prolupalim likovima iz putljerove crkvene kej_dzi_bi podruznice, tamo je sve jasno.
 
sluzbincad i 'sv. makarije' (pistolj 'makarov')
Attached File  popovi i makarov.jpg   58.46KB   2 downloads
 
Tu tzv. 'rusku pravoslavnu crkvu', tj. njenu 'patrijarsiju' kao crkveni organ je ukinuo jos Petar I i ustanovio Sveti Sinod sa laickim kolegijumom od nekoliko clanova. Nije hteo da postavi rusa na mesto partijarha, da ne bi opet imao protivnika svojim reformama, a nije hteo da postavi ni dvojicu 'malorusa' mitropolita Stefana Javorskog ili arhiepiskopa Feofana Prokopovica, da ne izazove sablazan. Posto su obijica bili vrlo obrazovani, uceni na zapadu, i imali simpatije za protestante (manje za katolike) a nesto i odrzavali veze sa unijatima - brinuli su o skolama, obrazovanju, moralu svestenika i monaha, dok je Petar izbacivao iz crkve / manastira sve koji bi se suprotstavili njegovim reformama. Takodje je predao manastirske i crkvene posede pod upravljanje laickih vlasti i suzbijao monastvo, posebno 'lutajuce monahe'. 
 
Posle naredbe Petra oz 1700 da se obavezno brije duga brada i nosi 'evropsko odelo' pocelo je prinudno secenje dugih 'kaftana' (do zemlje) i prinudno brijanje brada. Imali su pravo sda ih nose samo seljaci i duhovna lica. Tu i tamo se nekom dopustilo - ali da placi porez koji je bio ogroman. Sto rubalja za bogate (obicna drvena kuca je kostala od 5-10 rubalja), a seljaci su placali jedku kopejku za svali ulazak u grad. Potvrda da je placen porez izdavala se u obliku bakrenog novcica i vazila je godinu dana.
 
Attached File  petrove reforme - brade odeca.jpg   154.08KB   2 downloads
 
Attached File  pare za bradu.jpg   39.2KB   2 downloads
 
Ta tvrda politika prema crkvi je sprovodjena u rusiji i za vreme careva. Nikada vlasti nisu dozvolile crkvi da sa njima deli vlast ili da se uzdigne iznad njih. Poznat je slucaj kad je mladi Nikola II obilazio Kijevsko-oecersku lavru, pa mu pokazali 'mirotocive mosti'. Na sta je znatizeljno pogledao lika i pitao ga: 'oce, a kada si polivao mosti zejtinom?'. Prvi prevod biblije na ruski bio je dozvoljen tek krajem 80-ih godina XIX veka! Do dan-danas se vode zestoke rasprave izmedju tradicionalista (konzervativaca) i reformatora (modernista) o potrebi prevodjenja biblije na ruski knjizevni jezik (sada se sluzbe vrse prema starom 'sinodalnom prevodu' koji je pun arhaizama, pa i dvosmislenosti, sto obican vernik tesko moze da razume) no prevodu se crkveni mracnjaci iz sve snage protive.
 
Posle 'februarskog prevrata 1917' i ukidanja monarhije, patrijarhija se bila privremeno obnovila, dok je opet 1918 boljsevici nisu ukinuli, popove proganjali, hapsili, terali u logore i streljali. To je potrajalo sve do '43. kada je Dzugashvili morao da spasava sistem patriJotizmom, pa obnovio crkve i crkvene sluzbe. To je strogo nadgledao NKVD, a zatim kej_dzi_bi, tako da se tzv. 'ruska pravosdlavna crkva' pretvorila u podruznicu tajne sluzbe / policije, gde je broj saradnika / agenata bio ogroman. Od redovnog pope, pa do patrijarha.  Manje ih je bilo medju monasima, ti su bili posebno tvrdi.
 
'Pokrstavanje rusije' je termin koji u savremenoj istorijskoj prihvacen kao uvodjenje hriscanstva u Kijevskoj Rusi kao drzavne religije krajem X veka (988.g.) i kneza Vladimira Svjatoslavovica od strane Vizantije. Tzv. 'moskva' je bila anonimna vukojebina u 'moskoviji'. Tek za vreme carice Jekaterine, bio je izdan edikt da se 'moskovija' ima ubuduce zvati 'rusija', a 'kijevska rus' - 'malorusija'. Rusija je tek 1721 proglasila sebe za 'evropsko carstvo'. Doduse - do danas su po mnogim civilizacijskim nazorima samo potomci tatarsko-mongolske horde. To 'ордынство' bi se kod nas prevelo kao 'pusto tursko'. Oni 300 godina u politicko-vojnoj zajednici sa Hordom, a sVrBovi 500 godina sa turcima, sto ih cini u velikoj meri slicnima. Majka crkva 'tzv' 'RPC' kao i 'SPC' je konstantinopoljska crkva. A RPC moze samo pretendovati da je necija 'majka crkva' no nije. Osim nekih podguznih muva, no i one polako odlecu.
 
Posebna je prica oko UPC, Ukrajinske pravoslavne crkve cije je crkve i manastire 'RPS' prigrabila i pokusala da uspostavi svoj nekakav legitimitet. To je suplja prica, i prema crkvenim kanonima i pravilima o pomesnim crkvama - 'cija teritorija njegova i crkva', no eto, par pomahnitalih popa-sluzincadi se nesto uskopistilo, pa kao 'ne daju'. Mislim autoritet ove lokalne sekte je najnizi moguci, to niko ozbiljan ne prihvata. Ovi drugi MPC i CPC su davno odlucili da 'tiha voda breg roni' a posle ukrajinskih dogadnjaja tzv. 'rpc' je usla u kovit i samo ce ceka kad ce osinuti o zemlju. Ukrajinci su mnogo religiozniji u ruskih sibicara i oni ce mirno i sa zadovoljstvom prihvatiti odluku o dodeljivanju tomosa o autokefalnosti UPC.  Jednostavno ce pastva da predje kod drugih svestenika cime ce zestoko oboriti crkvene prihode 'rpc', da ce u Msk. da se 'ceskaju po repi' (supljoj glavi). Treba reci da je 'rpc' zestoko iziritirala Konstantinopoljsku i grcku crkvu, i da im se to obilo o glavu. Ako su grkovi tako serbez mogli da proteraju dve ruske spijuncine koje su nesto petljale oko crkvenih pitanja, to samo znaci da je odluka vec doneta.
 
Cinjenica je da Ukrajina nije rusija.
(slike I. Rjepina: 'Kozaci pisu pismo turskom sultanu' i 'Burlaci na Volgi')
Attached File  ukrajina nije rusija.jpg   123.21KB   2 downloads
 
Tako da ce ovdasnji kurajberi / sluzbincad & rusofilicarski 'analiticari / trbuhozborci' - samo biti svedoci pucanja mehura od sapunice, zvanog 'rpc'.
 
:lol+:
 
...

  • 1

#16300 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 03 October 2018 - 15:09

...
 
Botoksirani podnaduli kepec sa svinjskim ocicama nikako da se smiri
:lol+:
 
Attached File  celavi botoksirani kepec putljer.jpg   27.21KB   2 downloads
 
>> ... Putin: Skripalj je običan špijun, đubre i izdajica
Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je Sergej Skripalj običan špijun, đubre i izdajica svoje zemlje.
Izvor: B92, sreda, 3.10.2018.
 
Podsetimo, bivši ruski dvostruki agent otrovan je u martu u engleskom gradu Solzberiju, zajedno s ćerkom Julijom. Oni su nađeni bez svesti pored klupe u parku. Nakon analiza utvrđeno je da su otrovani nervnim agensom "novičok" koji se, kako tvrdi Velika Britanija, proizvodi jedino u Rusiji.
 
Ovo je prvi put da je Putin išta direktno rekao o Skripalju, čiji slučaj je toliko zategao odnose Rusije i Velike Britanije da su dve zemlje međusobno proterale ambasadore. 
 
Na današnjoj konferenciji za medije, Putin je rekao da se Skripalj u pojedinim medijima pominje kao borac za ljudska prava. On je jednostavno špijun. Izdajnik svoje zemlje. Postoji takva stvar - biti izdajica svoje zemlje. On je to", kazao je Putin na međunarodnom energetskom forumu koji se održava u Moskvi. 
 
"Zamislite da u vašoj zemlji postoji osoba koja ju je izdala. Kako bi ste ga vi tretirali? On je jednostavno đubre", kazao je Putin i dodao da je Skripalj sarađivao sa stranim tajnim službama nakon što je otpušten iz ruske tajne službe. ... <<
 
...

  • 0

#16301 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 03 October 2018 - 17:01

U jebote, na shta lichi! Pa lenjin bolje izgleda.

Edited by Denis Jasharevic, 03 October 2018 - 17:17.

  • 0

#16302 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 03 October 2018 - 17:21

...

 

I ovaj ce bolje da izgleda kad ga injektiraju marinadom od formalina.

;)

 

Attached File  lenjinova mumija.jpg   52.24KB   3 downloads

 

...


Edited by Kinik, 03 October 2018 - 17:24.

  • 0

#16303 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 08 October 2018 - 23:14

...

 

sa grani.ru

 

>> ... Ogledalo za junaka

Vitalij Portnjikov,

04.10.2018

 

 

    Nakon sto je predsednik RF V.V. Putin dozvolio sebi nekoliko minuta opustanja i razgovora sa zapanjenom publikom (1) - o olosu, beskućnicima, 'čiscenju' (2), špijuniranju i prostituciji - svi su počeli da govore o nervnom slomu velikog vođe i kombinatora bez premca,. Da je samo pijan od nekažnjivosti i cankoliza koji ga okruzuju, da je pogresio i sam priznao, itd, itd.

    Ali po mom mišljenju, to nije njegov nervni slom. To je vas stokholmski sindrom. Na kraju krajeva, on je oduvek bio ovakav - iz spec.operacije sa demonstracijom devojaka Skuratova (3), obećanja da će "daviti u klozetu" teroriste (4), do njegovih poslednjih izjava o Skripalju. Nikada se nije promenio, nikad ništa nije krio. On je iskren čovek. Sam je pricao Nataliji Gevorkijan i Andreju Kolesnikovu (5) kako je čitavu Moskvu propuzao na stomaku da bi stigao do zeljene "firme". Tada je olos za njega bio Babicki, a ne Skripalj - pa su se opet svi potresli.

    Onda niko nije razmišljao o nervnim lomovima, jer su shvatili sa kim imaju posla. Ali, trebalo se spasavati - Jeljcinnovi ljudi od Lužkovaljevih, pa su svi zatvorili oči i trcali u kabinet da podrže i pridruže se. A, bogami, niko od tih koji su trckarali nisu mislili da bi on mogao da upravlja državom. Podržali su ga zato što su znali: nesposoban je, ali je sposoban da zaštiti njihove interese. To je takođe bila lukava zamena politike specijalnom operacijom KGB-a, ništa lošija od puta u Solzberi na 'čišćenje'. Tamo jedno čišćenje, a ovde - drugo. Tamo - Chepiga sa "novicokom", ovde - Chepiga na tronu. Pronađite deset razlicitosti.

    Sve ostalo - o strateškim namerama, globalnim ambicijama, neprevazidjenim političkim talentima - to je sarena laza. Hteli su, ipak, da misle - iako ogromnom državom upravlja cak i zlikovac, ali istaknuti, postojao je kult - no, bila je i ličnost. Ali, zašto verovati u tako nesto ozbiljno? Kakav genijalni strateg treba biti pa napasti Ukrajinu sa njenom demoralisanom i oljačkanom armijom do 2014. godine? Napasti na malu Gruziju, veličine polovine bilo kog ruskog regiona? Bombardovati položaje sirijske opozicije, koja nema ni avijaciju ni PVO.

    Mnogo Italijani su, i a ne samo Italijani - smatrali Musolinija za genija dok je ratovao protiv siromašne Etiopije, koja nije imala modernu vojsku. Takodje - Hitlera su Nemci, i ne samo Nemci, smatrali za genija, dok je uvodio Anschluss, uništavao malu Čehoslovačku, zajedno sa Staljinom silovao Poljsku. A onda se ispostavilo da se taj genije samo posledica nekažnjivosti. Pa niko nije želeo da se kači, niko nije želeo da odgovori, svi su se nadali da će se to nekako rešiti, da ce se neko predomisliti, da će se negde zaustaviti. A kada su morali da se umesaju - genije je odmah nestao. I strateški i taktički, bilo koji. Ostao je samo gefrajter (6) koji je puzao na stomaku po bunkeru i izgubio dodir sa stvarnošću. Doduse, nikada ga nije ni imao. Kao i Putin, čija je stvarnost oduvek bila samo stvarnost KGB-a. A to ipak uopste nije neka stvarnost.

    Ali u stvarnosti, postoji siromašan adolescent iz Lenjingradskog ulaza - ili iz siromašnog sibirskog sela, svejedno - koji očajnički želi da se probije, i da dokaze svima - od pacova u svom ulazu do arogantnih bogatih fakultetskih kolega i devojaka na previsokim štiklama. I glavno dostignuće adolescenta bilo je da je na vreme shvatio da sam sebi nista ne može da dokaže, ali moze sa sistemom, cim postane sraf, civija, baloncic sa sprejem "Novicok". Pa trči i vice "uzmite mene", jer u zemlji u kojoj je rođen, nije smisljena dostojna alternativa za njega: ili ce biti robijas ili čuvar, ili prostitutka, ili špijun - druge profesije nisu predvidjene, i on čini pravi izbor i polazi mu za rukom.

    Da je znao 'tip' - živeo bi u Sočiju, svi bi ga se plašili, jedna prostitutka za dvojicu u London, plašio bi kucetom Angelu, izvodio stos sa "Novicokom", mokraćom na Olimpijskim igrama, predsednistvom u Rusiji; heroj Rusije, potpukovnik, pukovnik, ti imas Medvedeva, ja Petrova - život je uspeo. I kada im u retkim trenucima iskrenosti govoris o katedrali u Solzberiju ili olosu Skripalju, oni misle da su te kaznili, da si doziveo nervni slom. Ma nisu to mene kaznili, to su sve vas kaznili - sedite sada i i strahujte do samrtnog casa. Ja ću trovati u Solzberiju, bombardovati Aleppo, pucati na Moskvoreckom mostu (7), udavicu u kupatilu u Ascotu. Nije to moj nervni slom. To je vas nervni slom.

 

Vitalij Portnjikov ... <<

 

(prim.prev.)

1. govor na nekom susretu privrednika

2. ciscenje - iz spijunske terminologije. Kada nesto krene lose salje se 'cistac' da ukloni tragove

3. namestena afera oko tajnog snimanja coveka koji je licio na tuzioca Skuratova

4. izjava: 'мочить в сортире' tokom cecenskog rata

5. knjiga koju je izdiktirao tim novinarima o svom zivotu. Gomila svakojakih pikanterija gde se danas sigurno ziv jede. Te pikanterije ga predstavljaju u vise nego zalosnom svetlu - tupog, neinteligentnog, primitivnog, neobrazovanog zbira

6. 'gefreiter' - podoficir

7. B. Njemcov je ubijen na Moskvoreckom mostu.

 

...


  • 1

#16304 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 10 October 2018 - 14:33

http://vijesti.hrt.h...bosanskom-brodu

...


Naftna "mrlja" (5km) uskoro stize u Beograd
  • 0

#16305 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 15 October 2018 - 21:21

...

 

sa 'Kasparova\

 

>> ... Vlast postavlja sebi dijagnozu

Lilia Ševcova: Pretvaranje kremaljske svemoći u nemoc - to je ruska realnost

15.10.2013 (09:38)

 

Dijagnoza je razočaravajuća i, očigledno, konačna: radimo samo za naše interese; mi smo korumpirani i cinični. Da, postajemo nesrećni i zalosni - ali svejedno nam je kako izgledamo i nikada, nikuda nećemo otići!

 

2018. godina je postala vreme svlacenja ruskog vladinog sistema vlasti na svim nivoima. Videli smo je bez šminke. Novi "gadžeti" i promena stilista vec ne mogu pomoći. Odvratni prizor neće nestati ... Još nismo shvatili posledice ovog svlacenja za dalji tok događaja. Ali sada je mnogo sta konačno postalo jasno.

 

Vlasti su pokazale nesposobnost ne samo da žive u demokratiji. Ruska vlast je pokazala nesposobnost vladanja u potpuno zagarantovanoj autokratiji.

 

Od nesretnih GRU gopnika (*1) pre nesreće, "Sojuza", od komicne vlade Medvedeva do ptotuva gubernatora, "oligarha" koje je imenovao Kremlj, birokrata u ulozi arhijereja RPC, do izdrzavanih intelektualaca - svi su odjednom zavapili o degradaciji struktura, koje "hrane" Rusiju. I što je najvažnije: predsednik, koji je zamenio sobom sve institucije, prisiljen je da trosi svoj neobnovljiv legitimitet na imitiaciju zarđale "vertikale" koja se raspada.

 

Pretvaranje svemoći Kremlja u nemoć je ruska realnost.

 

Novi trend je bio javni konsenzus o tome u kakvom ružnom sistemu živimo i o onima koji nama upravljaju. Istraživanja centra Levada i Komiteta za građanske inicijative potvrđuju da ovaj konsenzus po prvi put uključuje i široku javnost.

 

Međutim, drama još uvek nije u degradaciji ruske vlade i mehanizama vlasti koje je stvorila. Dovoljno je bilo režima i lidera na svetu koji su degradirali i pretvorili se u prašinu. Drama je u tome, da ruska vlada, za razliku od beskičmenjaka iz sovjetske elite, neće otici dobrovoljno i spremna je da se brani. Spoljna izolacija i zapadne sankcije, koje će se samo širiti, zatvaraju mogućnost premeštanja vladajuće elite u zapadni svet. A ko od ovih ljudi želi da zatraži utočište u Kini? Dakle, oni će se boriti kod kuće i boriti se do poslednjeg rosgvardejca! (*2)

 

Izlaz iz Putinove Rusije biće drugačiji od mirnog nestanka SSSR-a. I ne samo zato što je trenutna vladajuća klasa drugačija vrsta političkih životinja koje su navikle na surovost. Činjenica je da se suocavamo sa pojavom sistema koji blokira mirne promene i isključuje reforme 'odozgo'. Evo ključnih izazova s kojima ćemo se suočiti kada se pojavi šansa da izađemo iz ove beznadežnosti.

 

- jaz između 10% bogatih, koji kontrolišu 90% nacionalnog bogatstva, i mase ugroženih ljudi. Ovaj jaz je razlog za pobunu, a ne za reformu.

 

- diskreditacija normi koje bi ograničavale agresivne ljudske instinkte i nasilje. Eto karte za Jurassic Vorld.

 

- spajanje imovine i moći u rukama represivnog aparata. Toga nikada nije bilo u ruskoj istoriji i nije jasno šta da se radi sa time.

 

- transformacija "liberala" u glavni oslonac sistema, što otežava stvaranje reda zasnovanog na vladavini prava. "Liberali" nadoknađuju destruktivnu aktivnost 'silovika' (*3) i stoga su korisniji za vlast.

 

- marginalizacija Rusije i njena transformacija u svetskog pariju. I to je za dugo vremena.

 

Neki od ovih izazova postoje u drugim nedemokratskim društvima. Ali nuklearni status Rusije i spremnost vlasti da ga koriste za samoodbranu, cini našu situaciju bez presedana.

Naravno, rastuća želja društva za promenama budi nadu. Ali budimo spremni na to da će vlasti ponovo pokušati da vrate Rusiju u zamku vojnog patriotizma. U 2014, taj trik je uspeo, i stvorio "krimnašizam". Da bi ponovo uspelo, potrebna nam je ideja koja bi bila apokaliptičkija. I ko je rekao da ce se oni na vrhu, odjednom zaustaviti? Na kraju krajeva, nemaju gde da se denu, sami su sebe saterali u ugao ... "Možemo da skočimo tako da ce mnogi zazaliti!"

 

U tom kontekstu pojavljuju se dva pitanja.

Prvo: da li će Rusija pasti u istu zamku? Na kraju krajeva, vlada nema drugu ideju kako da neutrališe rastuće nezadovoljstvo.

 

Drugo, kada će se pojaviti snaga koja će ljudima ponuditi izlaz iz Putinovog vremena i zadobiti narodno poverenje?

 

Lilia Ševcova

Facebook ... <<

 

(*1) 'гопник' - https://en.wikipedia.org/wiki/Gopnik

(*2) 'росгвардия' (putljerovski pretorijanci) https://en.wikipedia...Guard_of_Russia

(*3) 'силовик' https://en.wikipedia.org/wiki/Silovik

 

...


  • 1