Jump to content


Photo

Enerdzi sejvings friks :)


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
19 replies to this topic

#16 burekdzija

burekdzija
  • Members
  • 530 posts

Posted 27 August 2007 - 19:56

QUOTE(kolumna @ 27 Aug 2007, 20:09) <{POST_SNAPBACK}>
kvalitet?

Da kvalitet svetla. Sta tu nije jasno?
Za svaki izvor svetla moze se odrediti color rendering index koji se definise kao sposobnost izvora da reprodukuje boje objekata koje osvetljava (maksimalna reference je apsolutno crno telo). Valjda je jasno da monohromatsko svetlo i obicna sijalica nece dati isti kvalitet svetla.

#17 honey

honey
  • Members
  • 1,277 posts

Posted 29 August 2007 - 14:48

Ne vidim nista sporno u celoj ideji.
U Canadi ce klasicne sijalice biti banovane od godine 2012 (ne znam da li pocetak ili kraj godine)
Znaci imas nekoliko godina da menjas sijalicu po sijalicu, ukoliko se desi da recimo kupovina odjednom predstavlja neku veliku stavku u kucnom budzetu (a uglavnom ne predstavlja).
U postanske sanducice su nam ubacivali kupone koji su omogucavali kupovinu enegry saving sijalica sa popustom od 1,2 ili 3 CAD, zavisno od velicine sijalice. Iste kupone je bilo moguce otstampati i sa interneta, a broj nije bio ogranicen. Mislim da ih trenutno vise nema (kupona), ali ce ih sigurno povremeno opet deliti.
Mi smo odmah zamenili sve sijalice u celoj kuci. I inace vise volim "belu" od "zute" svetlosti, o kvalitetu i da ne pricam. Sa obzirom da trose svega 25-30% u odnosu na klasicne, brzo ce se isplatiti.
Tacno je to da ni sve slijalice koje imas ne mogu da se uporede sa potrosacima kao sto su sporet ili bojler. Ali racunica se ne svodi na ustedu po domacinstvu nego na sve sijalice zamenjene u celoj zemlji. Sto se moje porodice tice, nama jesu sijaclice najveci potrosac posle air condition (kad radi). Sporet nije na struju, bojler nemamo.
Kada bi nas drzava "potsticala" da ulozimo hiljade i hiljade u nesto, a da se to isplati za 15-20 godina, to bi bila druga prica. Posebno sto postoji verovatnoca da bi to nesto za to vreme uveliko zastarelo.

#18 netizen_k

netizen_k
  • Members
  • 878 posts

Posted 05 September 2007 - 21:14

Ma totalni debili...

Ovde nije bas tolika histerija ali se itekako oseca ta cela kampanja, posebno bas ovde u californication.

Sve me to podseca na Ludiste i njihov pokusaj da zaustave industrijsku revoluciju... totalni debili.

Fanatici bi da svi prestanemo da putujemo, da avionski saobracaj vise ne postoji, da se ukinu automobili i da svi vozimo bicikle... beskrajan niz totalnih budalastina.

Nije nista od toga resenje problema globalnog zagrevanja vec novi naucni i tehnoloski prodori u smeru koriscenja nuklearne energije i to fuzionih reaktora kao sto je onaj koji uskoro pocinje da se gradi u Francuskoj i hidrogenska celija ili elektricni pogon za automobile.

Najveci problem je ipak u tome sto prebogati naftni kartel koji je investirao ogroman novac u pumpe, naftovode tankere i celu tu infrastrukturu vezanu za eksploataciju nafte a ima moc da postavlja i rusi vlade, sasvim sigurno ne gleda blagonaklono na alternativne izvore energije i zeli da izvuce i poslednji dolar profita iz "njihove" nafte...

#19 Massive_Attack

Massive_Attack
  • Members
  • 2,103 posts

Posted 06 September 2007 - 00:00

Energy saving dryer biggrin.gif
Youtube Video -> Original Video

Sram vas bilo. Znate li koliko trosi jedna masina za susenje vesa?
Ugledajte se na njega laugh.gif

#20 netizen_k

netizen_k
  • Members
  • 878 posts

Posted 06 September 2007 - 04:59

QUOTE(Massive_Attack @ 6 Sep 2007, 01:00) <{POST_SNAPBACK}>
Energy saving dryer biggrin.gif
Youtube Video -> Original Video

Sram vas bilo. Znate li koliko trosi jedna masina za susenje vesa?
Ugledajte se na njega laugh.gif

Deluje da bi mogao da bude dobar golfer... odlican swing laugh.gif