Jump to content


Photo

Skolske uniforme


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
206 replies to this topic

#1 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 23 August 2007 - 22:37

Evo novosti iz jedne podgoricke srednje skole:

QUOTE

Učenici u uniformama

Učenici Ekonomske škole "Mirko Vešović" od ove školske godine nosiće uniforme tokom boravka u toj obrazovnoj instituciji. Prema riječima direktora te škole Svetozara J. Bojanića, uniforme će biti, zapravo, školski mantili sa prepoznatljivim bedžom škole i slikom učenika.
- Sproveo sam anketu u školi i ona je pokazala da je 67 odsto učenika iskazalo pozitivan stav prema uniformama. Ali to nije dovoljno pojašnjeno njihovim roditeljima, jer su u pitanju mantili koje će djeca biti obavezna da nose pri ulasku u školu - kazao je Bojanić i dodao da je škola planirala uvođenje uniformi u toku septembra mjeseca.
Uniforme će osim učenika, istakao je Bojanić, biti obavezni da nose i profesori, ali i uprava škole.
- Biću uporan u svojoj namjeri, bez obzira na otpor javnosti ili drugih subjekata. Smatram da ne narušavam privatnost djece, samo nastojimo da izjednačimo svu djecu i spriječimo neprimjereno oblačenje - rekao je Bojanić.
Projekat "uniformisanja" učenika Ekonomske škole finansiraće se dogovorom škole sa roditeljima i resornim ministarstvom.
I u Elektro- tehničkoj školi "Vaso Aligrudić" namjeravaju uvođenje školskih uniformi, kojoj će prethoditi anketa učenika i njihovih roditelja.
- Najprije ćemo provjeriti raspoloženje učenika, jer smo mi tu prvenstveno zbog njih. Ja jesam za uvođenje uniformi, pošto sam ih svojevremeno i sam nosio i bio ponosan na to. Na taj način bi se stavila tačka na razlike među djecom koja nose markirane stvari i onih koji nijesu u mogućnosti da to priušte - istakao je direktor škole Veselin Pićurić.
On smatra da bi prije uvođenja uniformi trebalo obezbijediti adekvatan prostor, gdje bi ih učenici odlagali nakon završene nastave.
- Danas djeca jedva da i knjige nose u školu, a kamoli da razmišljaju još o uniformama. Ako to može Zapad, mozemo valjda i mi - rekao je Pićurić i zaključio da je najbitniji faktor da se neka djeca ne osjećaju manje ili više važnom.


(izvor "Vijesti")


Daklem, sta mislite, da li ce mantil moci sakriti razliku u odevanju?

#2 Gwydion

Gwydion
  • Members
  • 1,336 posts

Posted 23 August 2007 - 22:46

QUOTE(100% @ 23 Aug 2007, 23:37) <{POST_SNAPBACK}>
Evo novosti iz jedne podgoricke srednje skole:
(izvor "Vijesti")
Daklem, sta mislite, da li ce mantil moci sakriti razliku u odevanju?


Mislim da je to glupost. Secam se da su pokusavali da nam nametnu da nosimo "natikace", tj neku glupost sto se nosi preko patika i cipela da se "pod ne prlja". To bilo jako prljavo i ja to odneo pod nos razrednoj i ostavio na stolu posred dnevnika. Kad me poslala kod direktora ja pokupio sve te natikace iz razreda i odneo mu da mu poklonim. Ukinuli su ih sutradan.

#3 pisac.s

pisac.s
  • Members
  • 58 posts

Posted 23 August 2007 - 23:01

To je glupost. Da li ce se neko osecati manje ili vise vazan zbog garderobe nije bitno . Vazno je nauciti decu da im ne smeta sta ko nosi . Bolje da se pozabave nastavnim programom i kvalitetom profesora u skolama ,jer oni su pre svega ti koji prave razliku medju decom.

#4 tiger

tiger
  • Members
  • 402 posts

Posted 23 August 2007 - 23:05

Bio sam u prvoj godini u Medicinskoj skoli "Beograd" na Zvezdari, kada su se 90-tih nosile plave uniforme. One su se pravdale najvise time kako deca nece gledati jedne druge, sta ko nosi od garderobe i obuce, te da ce se svi uzajamno druziti i nece se formirati tabori siromasnih i onih bogatijih. Pravdale su se i time, da ce se lakse prepoznati ucenici od ostalih (nezeljenih) posetilaca.

Uniforme su bile obavezne i mogao si da dobijes neopravdani i izbacivanje sa casa, nenosenjem iste. Ali nisu bas svi profesori bili striktni u nosenju istih. Ucenici su se bunili za iste, prvo zato sto su im torbe bile punije i teze, pogotovo devojacke, jer su muske bile samo bluze, dok su devojke nosile mantile. Drugi razlog je bio, ako se vec nose uniforme da bi trebalo da se nose bele ili zelene uniforme, a ne ove plave kako su ih zvali "auto-mehanicarske". Neki su smatrali da su cak trebale da budu razlicite boje po smerovima. Zatim, tvrdili su da ces ti svakako saznati kakvog je ko materijalnog stanja, time sto ces ga videti pre i posle skole, ili na putu od / do skole, ili recimo na fizickom. A i bez fizickog si uvek mogao da vidis po obuci kakvog je ko materijalnog stanja, a i samim tim sto su mnogi nosili otkopcane bluze i mantile, i samo su ih zakopcavali kada su bili opomenuti od nekih retkih profesora ili direktora skole.

Ali generalno svi su mrzeli uniforme. I neki su kidali dzepove, pisali markerom i hemijskim olovkama po istim.

Zato sam DEFINITIVNO PROTIV SKOLSKIH UNIFORMI...

Kasnije, negde krajem 90-tih ili pocetkom 2000. su uniforme ukinute. A culi smo da su ih nosili i u Prvoj ekonomskoj.

P. S. Posebno otezavajuca okolnost je bila sto si ti morao pored ove skolske uniforme, makar jedan dan nedeljno da nosis (u prvoj godini jedan dan), i uniformu medicinske sestre, i to komplet, sa klompama, sto je dovodilo do toga da si izgledao kao da dolazis iz kupovine sa onim silnim kesama, knjigama, itd. Jos ako se nekom odelenju zadesilo da je imalo i fizicko taj dan, mozete da zamislite kako su tek oni ugasili. Pri tom, nisu mogli ni da eskiviraju nosenje dodatnih patika za fizicko, jer su svi profesori fizickog bili jako strogi i obavezno su pregledali obucu u svlacionicama.

P. P. S. Nasi profesori su takodje imali obavezu nosenja uniformi, ali belih. Cak i profesori srpskog jezika, istorije... Znaci ne samo doktori. Ali oni su nosili iskljucivo mantile. Cak i muskarci (ne bluze).

Edited by tiger, 24 August 2007 - 14:36.


#5 stoyo

stoyo
  • Members
  • 52 posts

Posted 24 August 2007 - 00:37

Ја сам кренуо у школу када су униформе већ биле на заласку. Мада смо их ми звали школским "кецељама". У навали је био хеви-метал, па су ђаци, чак и они који са металом нису имали никакве везе, качили пришиваче типа: Slayer, Metallica итд...

Обичај је био и потписивање на кецељу. Чим би се неко појавио у новој кецељи, одмах је ишло потписивање свих у разреду... Негде средином деведесетих, униформе су избачене из "плана и програма", па смо прешли на потписивање школских торби rolleyes.gif

Немам ништа против униформи, али да изгледају овако:

http://nudeschoolgir...9db3ba0005.html smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif

Edited by stoyo, 24 August 2007 - 00:39.


#6 radele

radele
  • Members
  • 610 posts

Posted 24 August 2007 - 01:00

posto sam po profesiji kuvar(jbg,jos par dana do maturskog al polozicu majku mu...)uvek mi je bilo interesantno kako smo na praksi uvek svi u uniformama itd,a kada se zavrsi to decko sa kojim sam najnormalnije pricao o muzici izadje napolje obucen kao sabancina najgora.ali ^brate su mi bili profesori laugh.gif kad vidim profu koji je u glavnom ok i izlazi napolje u vijetnamci.

a sto se tice uniformi ucenika za vreme nastave itd,mislim da je bolje samo da se ogranici na to da muskarci ne smeju da dolaze u sorcevima,zapravo da treba da bude preko kolena a devojke...hm,pa nemam za njih nista u glavi.mozda bi tako bilo i najbolje laugh.gif

#7 mashakaya

mashakaya
  • Members
  • 37 posts

Posted 24 August 2007 - 04:56

Uniformizacija, unifikacija... ma u bilo kom obliku- fuj!!!
Mislim, stvarno genijalno resenje za prikrivanje statusnih razlika medju ucenicima, oni se kao ne vidjaju van skole... glupost. Umesto da ih na drugaciji nacin obrazovni sistem uci da su ljudi ipak razliciti i da svako zasluzuje postovanje prema tome kakav je covek a ne kakvu garderobu nosi, ne... bolje da se to samo zamaskira i na taj nacin smo resili problem. Ko koga tu laze, ne zna se.
Druga je fora sa uniformama na Zapadu, one kao ipak vise sluze da bi se skola izreklamirala i naravno da je ne moze nositi svako, mada mi je i to glupo.

#8 dragance

dragance
  • Members
  • 3,047 posts

Posted 24 August 2007 - 05:09

QUOTE(mashakaya @ 24 Aug 2007, 04:56) <{POST_SNAPBACK}>
Druga je fora sa uniformama na Zapadu, one kao ipak vise sluze da bi se skola izreklamirala i naravno da je ne moze nositi svako, mada mi je i to glupo.


Nije bas zbog reklamiranja skole, vec iz slicnih/istih razloga koji su navedeni ovde.
Druga je stvar sto njihove uniforme (sako, kravata ili sako+suknja) izgledaju bolje od ovih nasih pionirsko-automehanicarskih mantila.

#9 djordje geprat

djordje geprat
  • Members
  • 1,455 posts

Posted 24 August 2007 - 08:03

Ponovo ista budalaština kao i pre 40 godina. Uniforma je ono što kaže Draganče. Odeća u kojoj dolaziš u školu. I onda bi mogli da se shvate i reklamiranje škole i težnja da u školi đaci budu isto obučeni. Ovo sa radnom bluzom/mantilom, koje ne možeš da ostaviš u školi, je besmisleno.

Što neko reče, bolje da se okrenu suštini.

#10 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 24 August 2007 - 08:26

Zasto bi uopste pokusavali da sakrijemo razlike? Valjda je poenta skolovanja (pored kucnog vaspitanja) i ucenje da razlike postoje i da treba da se prihvate? Uostalom, uniforma ne moze sakriti razlike - razlike mozes videti i po skolskom priboru, van skolskih klupa, nacina kako neko dolazi u skolu, mobilnih telefona i slicnih gadzeta, uzine... Ma razlika je milion. Uostalom, kad jednog dana izadju iz te skole docekace ih isti taj svet razlika i sta onda?

A ubijanje individualnosti, pa makar i po pitanju oblacenja, je najstrasniji zlocin koji se moze izvrsiti nad decom.

#11 djordje geprat

djordje geprat
  • Members
  • 1,455 posts

Posted 24 August 2007 - 13:34

QUOTE(incognito @ 24 Aug 2007, 09:26) <{POST_SNAPBACK}>
Zasto bi uopste pokusavali da sakrijemo razlike? Valjda je poenta skolovanja (pored kucnog vaspitanja) i ucenje da razlike postoje i da treba da se prihvate? Uostalom, uniforma ne moze sakriti razlike - razlike mozes videti i po skolskom priboru, van skolskih klupa, nacina kako neko dolazi u skolu, mobilnih telefona i slicnih gadzeta, uzine... Ma razlika je milion. Uostalom, kad jednog dana izadju iz te skole docekace ih isti taj svet razlika i sta onda?

Generalno, u pravu si. Ali, imaš stvarnost u kome je luče mamino, tatin ponos, bebica moja i šta već, pažena i mažena u kući a negde se valja pobuniti. Nećeš protiv svojih, čine ti k'o nikome i onda testiraš frustrirane nastavnike. Nekome se digne kosa na glavi nekome nešto drugo kad vide pupak ili suknju u vidu maramice i smisle da su kecelje rešenje. I to one najglupljeg oblika i boje. Sve je naopako. Od početka do kraja.

QUOTE(incognito @ 24 Aug 2007, 09:26) <{POST_SNAPBACK}>
A ubijanje individualnosti, pa makar i po pitanju oblacenja, je najstrasniji zlocin koji se moze izvrsiti nad decom.

Ovo je preterano. Postoji čitav spisak strašnih zločina nad decom. A deca, ova danas, su manje više deo čopora. Kad neko proglasi trend, svi u red. Šta god bilo u pitanju. Ja ne vidim individualnost. Sem ponegde i ponekad.

#12 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 24 August 2007 - 13:40

>> šta mislite o njima?



sve najgore

#13 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 24 August 2007 - 13:56

U tekstu je prvo pomenuto neprimereno oblacenje, a tek kasnije te socijalne razlike.
Ucenici (a narocito ucenice) u skolu zaista dolaze polugoli. Pa se roditelji posle cude sto ih neki profa uznemirava (seksualno) itd. Kad je sve na izvol'te, a neka DECA toga uopste i nisu svesna. Osim toga, uznemiravaju i ometaju i druge djake (suprotnog pola). Mislim... seta se profa ucionicom i ne jednom ugleda "guznu liniju" (ucenice koja sedi u plitkim pantalonama) duzine 5-7 cm! ph34r.gif
A cak i kad nisu polugoli, dolaze sa previse sminke, u odeci neprimerenoj "mestu i situaciji" (npr. kao za vecernji izlazak ili za rad u radionici - dva ekstrema).
Mislim... neke skole ne mogu da se "rese" da zabrane upotrebu mobilnih telefona na casu, bas ce propisivati odecu... I jedno i drugo spada u tzv. domace vaspitanje, pa ako ga vec nema... tesko da ce se s tim izaci na kraj ako vec ne postoji zelja ni u samoj skoli. Resenje je onda prosto - uniforme.
Ovo je samo jedan od razloga.
Sta fali djacima u drugim drzavama. Osim sto su u nekim propisane vrste i boje dozvoljene odece a ne klasicne uniforme sa grbom skole.
Najgora varijanta su te "kecelje" - bilo ih je raznih i vrsta i boja, uopste nisu bile uniformne, a mogao si da vidis ko ima najskuplju a ko najjeftiniju.
"Uniformne" uniforme... za sve iste, ma kako to soc-realisticki zvucalo. Ko ne moze da iskaze individualizam bez "individualne" odece dok je u skoli - taj ga i nema. A i ima vremena pre i posle skole...
A i manje se prlja ucenicka odeca. biggrin.gif

#14 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 24 August 2007 - 14:12

QUOTE(djordje geprat @ 24 Aug 2007, 14:34) <{POST_SNAPBACK}>
Generalno, u pravu si. Ali, imaš stvarnost u kome je luče mamino, tatin ponos, bebica moja i šta već, pažena i mažena u kući a negde se valja pobuniti. Nećeš protiv svojih, čine ti k'o nikome i onda testiraš frustrirane nastavnike. Nekome se digne kosa na glavi nekome nešto drugo kad vide pupak ili suknju u vidu maramice i smisle da su kecelje rešenje. I to one najglupljeg oblika i boje. Sve je naopako. Od početka do kraja.


To se lasno resava time sto se propisu pravila kako neko moze doci u skolu. Kao sto u restoran il' pozoriste ne mozes da udjes u sorcu, tako ne mozes 'vala ni u skolu. End of story. Zna se sta je pristojno a sta je nepristojno po danasnjim merilima. Ne mozes go ni na ulicu, ali to nije ubijanje individualnosti. S druge strane, ubijanje individualnosti, izmedju ostalog, je propisati tacno jednu stvar koju mozes da nosis. Uniformisanje jeste ubijanje individualnosti.

Doduse, ja ne bih imao ni problem sa totalno neprikladnom odecom ako neko hoce da pravi budalu od sebe nek dolazi u skolu i go. No dobro, drustvo nije bas fleksibilno kao ja pa razumem da nekima smeta goli pupak, tregeri umesto majice i kais umesto pantalona. No da svi budu u istim krpama, sa istim bojama (... priborom, frizurama... bojom ociju) je sumanuto i vise podseca na hitlerjugend nego na zdravo okruzenje za decu.

QUOTE(FranziskaKafka @ 24 Aug 2007, 14:56) <{POST_SNAPBACK}>
Ucenici (a narocito ucenice) u skolu zaista dolaze polugoli. Pa se roditelji posle cude sto ih neki profa uznemirava (seksualno) itd. Kad je sve na izvol'te, a neka DECA toga uopste i nisu svesna.


Mmmda, `ne bih je ja silovao al' ona me je isprovocirala neprikladnom odecom` rezon... Coveche, ovakva pravdanja sam cuo od muskaraca, ovo je po prvi put da vidim osobu zenskog pola koja upotrebljava takav `argument` yucky.gif

#15 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 24 August 2007 - 14:20

QUOTE(incognito @ 24 Aug 2007, 15:12) <{POST_SNAPBACK}>
To se lasno resava time sto se propisu pravila kako neko moze doci u skolu. Kao sto u restoran il' pozoriste ne mozes da udjes u sorcu, tako ne mozes 'vala ni u skolu. End of story. Zna se sta je pristojno a sta je nepristojno po danasnjim merilima. Ne mozes go ni na ulicu, ali to nije ubijanje individualnosti. S druge strane, ubijanje individualnosti, izmedju ostalog, je propisati tacno jednu stvar koju mozes da nosis. Uniformisanje jeste ubijanje individualnosti.

Upravo tako.

Ne vidim zašto je teže propisati pravila nego propisati nekakve glupave uniforme yucky.gif