Jump to content


Photo

Gospodar prstenova2 dve kule


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
142 replies to this topic

#61 Gandalf

Gandalf
  • Members
  • 7,553 posts

Posted 22 December 2002 - 01:58

Moj verni konj trenutno hramlje na jednu nogu, ali dovoljno vremena ima do 10-og januara, oporavice se! Ne bih hteo da na premijeru odem kocijama (autobusom Kosmrtprevoza).:grin:

#62 underdog

underdog
  • Banned
  • 2,628 posts

Posted 27 December 2002 - 19:19

GLEDO SAM juce AAAAAAAAAAAAAAAA :smile: film je fantazija nemogu da docekam ROTK povratak kralja tj treci nastavak sto nedaju ranije :sad:

#63 GG

GG
  • Banned
  • 5,491 posts

Posted 28 December 2002 - 12:00

Juicy details, please!
Nemoj da mi prepricavas radnju, ali moze neke pikanterije, pliiiiiizzz!

#64 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 31 December 2002 - 02:48

Gollum je zasluzio Oskara. Ne znam da li za CGI ili za sporednu musku (?) ulogu :smile:

Film ima veliku olaksicu da mu uvod nije potreban. Tako da se odmah ide u "srce tame" i otada ste na rollercoaster-u, a tri sata izgleda kao 30 minuta.

Film je neophodno pogledati ponovo, jednostavno je toliko impresivan da se iz sale izlazi potpuno zbunjene glave. Kao posle 5 duplih tekila.

Wow!

:smile:

#65 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 03 January 2003 - 03:49

uh
ljubomorna sam na Indija :smile:

#66 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 03 January 2003 - 12:00

Nisi usamljena u svojoj ljubomori. :wink:

#67 falcon

falcon
  • Members
  • 2,050 posts

Posted 11 January 2003 - 22:50

U mom selu:smile:(Limassol) premijera je bila veceras:cool:
Film je SAVRSENSTVO:smile:
Vise uopste nije vazno da li ce dobiti Oskara, hoce li biti nominovan uopste...Vise uopste nije vazno sto se scenario ne drzi knjige...
Film je PERFECT:cool:

#68 falcon

falcon
  • Members
  • 2,050 posts

Posted 11 January 2003 - 23:12

Posted Image

Moj heroj:smile:

#69 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 12 January 2003 - 00:43

Jasno je da je filmski scenario razlicit od knjige. Uglavnom za to postoje dobri razlozi. Peter Jackson je pravio film koji ce da funkcionise kao film, a ne kao ekranizacija knjige namenjena samo citaocima iste. Da bi se LOTR ekranizovao, kao prvo i osnovno, morao bi da traje jedno 40 sati. Bez ikakvog preterivanja. Mozda i vise. Jer, cim nesto ispustis, "zgresio" si protiv tolkienistickog boga.

Neke od znacajnijih izmena u 2 towers ukljucuju Faramira, koji ovde zeli Prsten. U knjizi je on jaci karakter od svog brata Boromira i nije kusan Prstenom. Uvodjenje ovog momenta iz knjige bi, medjutim, totalno pokvarilo dramatski efekat koji je Prsten trebalo da ostavi na gledaoca: a taj je da on ima magicnu, gotovo neodoljivu, privlacnost. Film je kao medij mnogo "senzualniji" od knjige (u principu) i ovaj "osecaj" koji LOTR filmovi "emituju" bi se lako mogao izgubiti. Za razliku od toga, u knjizi, citalac jednostavno "registruje" cinjenicu da su neki ljudi/hobiti/orci/vilenjaci jako privuceni Prstenom, i ide dalje.

Prilicno sam uveren da je vecina filmskih izmena dosta dobro opravdana, sto ne znaci da neke od njih i meni malo ne zastanu u grlu. Ali, to mi ipak ne kvari ugodjaj.

#70 falcon

falcon
  • Members
  • 2,050 posts

Posted 12 January 2003 - 01:03

:smile: Potpuno se slazem s tobom Indy, odavno sam naucila da ovojim film i knjigu. U oba slucaja kod mene, kad je o Tolkinu rec uzivanje je kompletno:smile:

#71 C

C
  • Members
  • 340 posts

Posted 12 January 2003 - 01:59

Film je zaista impresivan. Moze biti da sam pozaboravljao tj. davno citao knjigu poslednji put posto evo sta kazu izvesni fanatici, a moz'bit da su i u pravu: :smile:
============================================

Neoprostive stvari:

Gandalf - leti kao Supermen, hvata mač u vazduhu, bori se sa balrogom kao da je balrog ork pa treba da mu odseče glavu da bi ga ubio, a on Aragorn pa mu sva moć u maču. Dole do jezera, gore do neke kule (?) na vrhu Morije... Gore, dole, pa smo opet ispred škole. Razumemo mi umetničku slobodu, ali Gandalf je čarobnjak, a ne ratnik, uostalom zar ne reče čovek "Bežite, ovde mačevi ne pomažu...".

Odluka o odvođenju hobita u Ozgilijat - potpuno proizvoljno izmišljanje bez ikakve logike.

Faramirovo premišljanje - ispade da Faramir nije ništa bolji od Boromira već da bi zarad slave ("Odvedite ih mome ocu i recite da Faramir šalje dragoceni poklon koji će nam doneti pobedu":wink: prodao rođenu babu. Taman kad prihvatimo tu neverovatnu činjenicu vidimo Froda kako stoji nasuprot nazgula!!! Frodo uopšte ne vlada sobom, a nije još ni ušao u Mordor. Hoće da preda prsten utvari ili ga opet navuče, whatever, ali ga Sem gurne u poslednjem trenutku! Pošto je sprečen da preda prsten Frodo pokušava da ubije Sema, ali odustaje ne znamo zašto (malo karikiranje, ali nije daleko od istine). Videvši ovu psihotičnu scenu Faramir bez ikakvog pametnog razloga promeni mišljenje i shvati da je Frodo pravi čovek za posao i pušta ga da ide. Neverovatna glupost.

Aruena se premišlja jer joj je tata ispričao pričicu. Grozno. Kao da ona ima 20 godina, a ne 200 ili 2000 pa će tatica da je nagovori. Kao da Elrond nije veliki vilovnjak već tamo neki lik koji treba da služi da bi tate i ćerke u publici naučile kako da se ponašaju. Zajedno sa prenaglašenom pričom o vezi Aragorna i Jovajne i Arueninim prihvatanjem očeve volje (pošto je to zadnja scena u kojoj je vidimo, kako odlazi ka Sivim lukama) sve predstavlja najgoru moguću bljuvotinu, a od epske ljubavi ni traga.

Legolasa hvata panika!!! Da čovek ne poveruje svojim očima. Prava, pravcata panika. Svađa se sa Aragornom pred bitku, samo nije jasno koja je to njegova alternativa, a onda posle pet minuta se smiri i onaj je stari.

Borba sa vargama i Aragornova "smrt". Kao da su imali dosta prostora, nisu znali šta da ubace, pa odlučiše da izmisle jednu dodatnu akciono patetičnu scenu. Jer naravno, super junak nije super dok bar jednom ne ustane iz mrtvih.

Aragorn šmeker zna da će doći Gandalf - možda smo mi ljubitelji iznenađenja, ali čemu ta scena gde se vidi kako pred očajnički pokušaj preživelih Aragorn poput nekog kockara valja kez u uglu usana jer zna da ima keca u rukavu. Ta scena upropastila je celo potonje finale bitke. Valjda da nije znao da Gandalf dolazi rekao bi "Meni je bilo dosta, odoh ja kući". Pa zatim tajni izlaz iz tvrđave koji služi samo zato da bi se publika smejala kada Aragorn baci patuljka među orke (smejali smo se i mi, ali nije u tome poenta), a da ne pričamo o tome da patuljak duva u rog. Na kraju pojavljivanje Gandalfa sa konjanicima niz strminu od 80 stepeni, rez na rasturanje Izengarda, pa povratak. Totalni antiklimaks. Nigde Sarumanove vojske, nigde ponora (možda nas pamćenje vara, ali mesto se zove Helmov PONOR) gde su pobijeni, sve nekako traljavo i bez velikog osećanja pobede. Kad u knjizi zatrubi rog ledi se krv u žilama, Gandalfov dolazak izaziva ludilo i kod orka i kod čitaoca, a ovde - da pljucneš, onako, iz dosade...

Enti se premišljaju i odlučili su da su hobiti hobiti (glavna tačka sastanka) i da neće u boj (stavka razno), a onda na jedan zvižduk Drvobradog svi dotrče i hoće u boj. Divno demonstriranje mudrosti koja dolazi sa godinama. Drvobradi inače nije imao pojma šta se dešava već treba hobiti da ga zajebu na jeftinu foru.

I tako dalje, da ne gnjavimo pojedinostima i sitnicama (to možemo jednom uživo).

Sve u svemu gnevni smo, razočarani, a najviše tužni. Golum nam se veoma dopada, scenografija takođe, Jovajna može da prođe kao i Crvjezik i još po neko, ali ostaje tuga jer su promenili smisao postojećih i ubacili potpuno nove događaje bez ikakvog smisla. Ne možemo da verujemo da pored 1000 strana knjige nekom i dalje nije jasno o čemu se radi. Što je najgore sad moramo da čekamo još godinu dana pa da završimo sa ovom mukom. A tako je lepo počelo prošle godine...

Pozdrav od
nas tužnih

#72 falcon

falcon
  • Members
  • 2,050 posts

Posted 12 January 2003 - 02:07

Zaista ne vidim razlog prepricavanja filma!
I pitam se zasto si uopste gledao film 'ocima filmskog kriticara':grin::grin::grin: ako za to nisi placen:grin:.

Ovo je moja reakcija na prvo citanje tvog posta, neverovatno, nisam mazohista ali se vracam da procitam jos jednom tvoje lupetanje( oprosti ovo je jace od mene:grin:)!

#73 falcon

falcon
  • Members
  • 2,050 posts

Posted 12 January 2003 - 02:20

2C

:smile: Ti ustvari ne znas da gledas film. tuzno:sad:

#74 Gandalf

Gandalf
  • Members
  • 7,553 posts

Posted 12 January 2003 - 02:32

2falcon:

C:
Film je zaista impresivan. Moze biti da sam pozaboravljao tj. davno citao knjigu poslednji put posto evo sta kazu izvesni fanatici, a moz'bit da su i u pravu: :smile:
============================================

Sigurno da je Džekson morao da menja ponešto, par puta je i pogrešio (ne možeš svima ugoditi), ali je film u celini ODLIČAN!

#75 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 12 January 2003 - 02:35

...........

Opa!
Evo nama Kanona Svetog Sabora Prstenova!

Ove knjige jereticke, a one - knjige istine?
Ovaj Pravi prorok, a onaj - "lazhni"? Nije "progledao"?

quasi-citat: >> ... poput nekog kockara valja kez u uglu
usana jer zna da ima keca u rukavu.
Ta scena upropastila je
celo potonje finale bitke. Valjda da nije znao da ... dolazi
rekao bi "Meni je bilo dosta, odoh ja kući".
Pa zatim tajni izlaz iz tvrđave koji služi samo zato da bi se publika smejala
kada ... baci patuljka među orke
(smejali smo se i mi,
ali nije u tome poenta...
<<

Nego? Tequila Sunrise?

Rubbish.