Poljaci su cuveni po sarmama i uopste svom doprinosu svetskoj bashtini kulinarstva.
Tacno je da je potrosnja kiselog kupusa po glavi stanovnika najvisa u Poljskoj.
Sto naravno nema veze sa kvalitetom.
Naravno, ima i dobar i los, kao i u Srbiji.
Bosnu bih da izostavim iz price ( obzirom da dimljene svinjarije nisu tamo izmisljene),
a sarme ejsu i i u Hr. jako omiljene, ali preuzete iz srpske kuhinje. To ce ti svaki Dalmatinac
i potvrditi.
Nece biti u pravu ti dalmatinci bogami:)
Tursko jelo, adaptirano malo za nasu klilmu. Kao i u nemackoj, poljskoj etc.
U paprike se razumes kao Mara u onu stvar.
Nisi cula da je Mara lezbejka?
Sta cu ja bre u Englesku na pijacu. Pa imam pijace
i ovde u Nemackoj. Nema takvih paprika kao sto ih ima u Srbiji ( i delovima Bugraske mozda),
pa da se okacis na luster. Postoje jednostavno biljke koje najbolje uspevaju na pojedinim
mestima ( eto, to je paprika, grozdje,ostrige,avokado itd)
E sad, ako mi ne verujes, onda da ne pricamo dalje.
Svaka kuhinja je nastala iz kombinacije i ukrstvanjimas a nekim drugim kuhinjama.
Eto, na primer, francuska kuhinja cuvena je po travkama i zacinima. Ali tek od vladavine
Katarine Medichi koja je od primitivne francuske kuhinje napravila ovu rafiniranu.
Nego me oladi sa engleskom kuhinjom
Bozemesacuvajisakloni da promotiram englesku kuhinju...pu pu pu, jos gora od srpske;)
Samo sto ovde sad kuvaju sve moguce svetske kuhinje.
A i pogledaj malo oko sebe sta ti ljudi jedu ali i kako danas izgledaju ( ti native Britanci, ne mislim na Indijce,Kineze,Pakistance).
Izgledaju kako koji...neki su plavi, neki smedji, neki lepi, neki ruzni...svakako mnogoooo zdraviji i vise fit od Srba ako to pitas.
Najpopularnije takeaway jelo je Tikka Massala, englesko-indijska izmisljotina ali jako ukusno ako se lepo spremi. Najpopularnije knjige su godinama unazad uvek razni kuvari. Supermarketi i pijace prepune svezih sastojaka iz celog sveta, svih mogucih vrsta mesa i zacina.
Mozda mislis na period od pre 15-20 godina, dok se nisu malo vise otvorili prema evropi i svetu, ali sada bogami...tesko da je to primenljivo sto sugerises.
Uostalom i Japanci se oduseve kada ih pozovem na klopu pa napravim pijanog sharana.
Eto, i to je neka srpska kuhinja.
Jok, to se on i oduseve zato sto ti umes da ga skuvas. Inace madjarsko jelo, a verovatno se nesto slicno tome jede svuda u svetu.