Posted 27 July 2007 - 00:14
...
Mojoj dusanovackoj dvorisnoj macki - sarenoj / tigrastoj je bilo dozvoljeno sve - osim da spava u kuci.
(jedino preko zime).
Problem koji sam imao, bio je sa ex-Darling #1 i kcerkom.
Ex-Darling se sazalila na mace "koje je palo sa tavana", pa me suzno umolila - "ajde da ga spasemo", mada sam joj govorio - nemoj ga dirati rukama, macka ce sama da ga odnese na tavan. Nije pomoglo.
Kada je posle tri dana nosanja maceta u frotirskoj charapinki i pokusaja uvaljivanja raznim prijateljicama / prijateljima (to je bilo s kraja '70.g) pokusala roditeljki da uturi mace - mal' ga nije devastirala.
Tako smo stekli macku.
Prvo je bila "Micika", a onda debela "Gina". Ovo drugo ime dao sam joj ja.
(U svojim najboljim zenskim macjim godinama bila je toliko navalantna da je jurisala na kerove, koji bi slucajno uleteli u dvoriste. Koliko ih je samo, jadnicaka, izgrebala!).
Onda je posle 1.5g. dosla kcerka.
Gde mi je glavni problem bio kako da (verovatno buvljiva, mada vakcinisana) macka ne skace u deciji krevetac.
(Btw, - macje buve se sele na ljude, psece - nikada).
I tako, jednom nesto u dvoristu seckam neko povrce, pripremam rucak, - osetim nesto nije u redu. Udjem u kucu i vidim macku kako lezi iza bebe, u krevecu. Zgrabio sam je matoru (2g.) za vrat i izneo iz sobe, i u nekom besu, padne mi pogled na odsecen repic sa glavice crnog luka. Uzmem ga i natrljam macki nos, ispustim na beton.
Milo bogo!
Pa ona se skoro skamenila. Potpuno neprirodni polozaj tela / nogu, iz ociju suze, iz gubice bale - i tako jedno 5-10 minuta. No, posto luk nije otrovan - bas sam se nasmejao.
To je dogodilo jos jednom, - zaletela se i ogrebala gazdaricu.
Stvar se zavrsila time, da je na bilo koji njen ispad bilo dovoljno da joj pokazem glavicu luka - pa da munjevito nestane iz dvorista / uspentra se na krov garaze.
Kasnije ju je malo popustilo, pa bi sedela na podaljem odstojanju - onako "kratkovido chmirila" i zmirkala ocima.
Drustvo se upishavalo od smeja.
Opet, s druge strane, - ne znam da je bila surova prema bilo kome, kao prema svojoj majci.
To sam resavao prskanjem iz bastenskog creva. I dijetom od dan-dva.
Tek kad bi se zalosno iskukala / izmjaukala - izneo bih cinijicu sa hranom i posle malog predavanja - ponudio.
Nikako nisam uspeo da Darling #1 naucim da je macka "teritorijalna zivotinja" i da ce pokusati da nam macice uturi u kucu. To nisam hteo da trpim. I kad se prve godine omacila, a Darling macice dala kcerki da se igra - znao sam sta sledi.
Davljenje u etru.
Narednog proleca je na vratima shupe bila odsecena daska, jedno 25 cm nad zemljom, a kljuc od super katanca u mom dzepu. Neko macje gnezdo / rodiliste, prskano ovim / onim. I ti, i svi naredni macici su bili zestoki divljaci, pa ih je majka, posle nekog vremena - hitrom brzinom ekspedovala iz dvorista. Bili su dobro hranjeni, sve sa antibioticima u prahu. I dobro vezbani - pretnja metlom i lagano prskanje iz bastenskog creva.
Ne moram da kazem da je macka bila redovno pelcovana i u ona vremena (kada se to jos prodavalo) a nije bilo bas toliko uobicajeno, bila "ekoloski" posipana "Dalmatinskim buhachem". To je seme jedne biljke koje exterminira buve.
Najinteresantnija je bila njena majka, - to je bila sharena, belo/siva macka koja bi se bojazljivo pojavila na krovu, zavirila dole u dvoriste i ispustila tihi mjauk. Odmah bih grabio glavicu luka / crevo i ekspedovao nasu macku preko 2-3 krova, a ovoj sirotici, nekako uvek svoj u sisicama i oronuloj, dobacio neko slasno parce.
Nasa macka je bila toliko ljuta, da bi naredni dan-dva isla unaokolo i besno sibala repom. Pa cak htela da se bori sa metlom - gde sam bio vrlo zacudjen, fin, i beskrajno, lavlji, uporan. Kupio sam vodeni pistolj i kad mi dojadi macje frktanje i mlacenje sirkove metle - trgnem pistolj i uneredim je vodom.
Neverovatno je kako bi se sa krova kezila i shishtala, izrazavajuci ljutnju.
A posle nekoliko dana - opet neko drljanje o noge, predenje, zainteresovano pogledavanje - a gde je njena drugarica (kcerka) - koja je mogla sa njom da radi sve sto je htela. Jednom ju je kcerka uturila u plasticnu mrezastu torbicu koju sam morao da rasporim makazama.
E, sad, da neko kaze kako ne postoji nacin da se macka dovede u red, pa - vara se.
Jeste da je blago nasilno, no - to je borba karaktera. Tesko je izaci na kraj na Lavom (horoskopskim).
Imao sam neke prijatelje, dovezli iz inostranstva dve sijamske macke (zenke). Mislim, ja u zivotu nisam video takve zloce. Gleda te u oci, prikrada se polako, hoce da jurisa.
Posto su me pred posetu opomenuli, poneo sam svoj vodeni pistolj.
Kakav je to bio haos kad sam ih onako blago isprskao. Uzas!
Pistolj sam ostavio drugaru, a svaki drugi put kad smo dolazili u goste - njihove macke su se krile u drugoj sobi. Trebalo je videti te zlocinacke njuskice koje proviruju iza vrata. Da se razvalis od smeja.
No, tu se, kao i obicno, pojavio drugi problem. Njihova gazdarica je ocekivala da gosti trpe torturu macaka. Pa su maksimalno smanjili broj poseta / gostiju. Nista nisam rekao tom ortaku. Jos neko vreme je dolazio kod nas, a onda, sta da se radi - pa nisam mu ja Darling, - rastali se.
Generalno, - nikada nisam vise od jednog puta odlazio u goste kod nekih sa domacim ljubimcem koji je navalantan / smara. Poslednje takvo ruzno iskustvo je bilo sa jednim rotvajlerom koji je arlaukao / cvilio na terasi. Kad su ga konacno upustili - preturio je sve sto se moglo, - dok su gazda i gazdarica ledjima branili policu sa Hi-Fi uredjajima / televizorom i videom.
Otisao sam kuci zgrozen, uslinavljen, apsolutno povredjen u svom stavu spram kucova / domacih ljubimaca.
Zato sto sam video dve neodgovorne tupche i nesretno zivinche koga mi je bilo beskrajno zao.
Ostaviti po citav dan cudoviste od skoro 40 kg sa nekom "devojkom" koja sprema stan, i koje je zeljno paznje, trcanja, komunikacije - pa ima li vece nesrece?
Zato stalno i govorim: nije problem u mackama / kucovima, - problem je u zaoshinutim vlasnicima.
Njih treba disciplinovati / uciti.
Nema veceg "nestasluka" nego kad se neko zblanut odluci da si "vlasnicki" priusti domaceg ljubimca, a da pojma nema o tome sta ga ceka.
Jadan ljubimac.
...