Imam macke, ali, kao sto to obicno biva, u dvoristu se skupljaju i "nicije" macke koje se "grebu" za hranu, vodu i "mirno spavanje".
Problem je jedan sada vec desetomesecni macak koji je prezimio zimu u nasoj supi, zajedno sa svojom mamom i starijom sestrom. U februaru je imao oko 6 meseci i tada su poceli da ga "spopadaju" (=uhvate za vrat i opkorace) mackovi. Svi redom. Nikad nisam videla da li nesto i uspeju da mu ucine (jacnicku) jer sam ih svaki put terala kad vidim da ga muce. Dugo smo mislili da je rec o zenki, ali spoljasnja morfologija ne laze - macak je.
Problem mi je i sto su ga spopadala i moja dva macka.

Mene zanima: sta fali tom jadnicku, tj. zasto ga spopadaju mackovi?

Njega, inace, nista ne zanima (zenke najmanje) osim da jede, da se igra ili spava sa sada tromesecnim macicima svoje sestre (da ih "cuva")... Da li je normalno da odrasli mackovi spopadaju i tromesecne macice, prvenstveno muzjake??

Drugo pitanje se odnosi na "granule" Whiskas.
U startu mi se nije svidelo kako moji mackovi "kidisu" na njih, cak se desilo da pocepaju (dosta jaku) ambalazu kako bi ih se dokopali. Nas veterinar tvrdi da one i slicni proizvodi izazivaju "zavisnost", i da ih treba izbegavati. Izbacila sam iz macje ishrane, ali me muci nesto drugo.
Prvi duzi kontakt sa njima se poklopio sa opadanjem dlake, odn. dijagnostikovana je mikoza koja se lecila cak 11 nedelja (krema Triderm i tablete Mikoseb)!
Drugi kontakt (posto tada jos uvek nisam dovodila u vezu opadanje dlake sa Whiskasom) se isto poklopio sa opadanjem dlake, ali sam na vreme prekinula, sve je proslo bez posledica, i od tad je Whiskas "proslost".
Do asociranja Whiskasa sa opadanjem dlake doslo je nakon sto je u "drugom pokusaju davanja" granule dobijala i jedna od onih "nicijih" macaka - i ona je prosla isto, zapravo i gore, bas kao i moji mackovi u "prvom pokusaju davanja".

Da li granule Whiskas stvarno mogu da izazovu nekakvu alergiju??
Zna li neko odgovor?

Edited by FranziskaKafka, 08 July 2007 - 22:24.