Jump to content


Photo
- - - - -

Da li ste vec zaboravili Anju...


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
66 replies to this topic

#1 Shedou

Shedou
  • Members
  • 2,502 posts

Posted 20 June 2007 - 22:23

i da li ce to uciniti i Ministar, sudovi, istrazni organi?

Blic, 21.06.2007.

Trogodišnja Anja Grahovac iz Zemuna, koja je 4. juna preminula nakon operacije katarakte, ostala je u toku zahvata bez kiseonika što je dovelo do moždane smrti usled čega su na kraju otkazali i srce i pluća, kaže za „Blic“ dr Ivica Milosavljević, načelnik sudske medicine na Vojnomedicinskoj akademiji, koji je uradio obdukciju tela devojčice.

Dr Milosavljević objašnjava da se nešto se dogodilo tokom dejstva anestezije što je dovelo do smanjenog priliva kiseonika do mozga.
- Nakon toga je usledila moždana smrt, odnosno postepeno je došlo do gašenja funkcija organa - rekao je za „Blic“ doktor Milosavljević.

Prema jednoj od nezvaničnih verzija, tokom operacije devojčici se pomerio tubus, što je dovelo do delimičnog ili potpunog prekida dovoda kiseonika, što nije odmah primećeno. Kako „Blic“ nezvanično saznaje, postoji izveštaj u kojem se navodi da je devojčici dvadeset minuta pre kraja operacije ponovo nameštan tubus. Iz toga je očito da nešto nije bilo uredu s tubusom tokom operacije. Anesteziolog, koji je želeo da ostane anoniman, kaže za „Blic“ da je kod intervencija na oku neophodno biti obazriv jer je pacijentu pokrivena glava.

- Može da se dogodi da je pacijent loše intubiran ili da mu tokom intervencije ispadne tubus. Treća mogućnost je da balončić, koji se nalazi na kraju tubusa, prekrije njegov otvor. Balončić se, inače, naduduvava kao bi se zatvorila širina dušnika. To se događa ako se tubusi više puta koriste, što se praktikuje u našim zdravstvenim ustanovama. Postoji i mogućnost da je dovod kiseonika u sistem bio loš ili da ga uopšte nije bilo - kaže sagovornik „Blica“.

#2 007

007
  • Members
  • 547 posts

Posted 21 June 2007 - 10:25

Jel su je operisali u nasoj drzavnoj zdravstvenoj ustanovi? Misljenja sam da je operacija katarakte sad vec rutinski posao i da bi to, svaki iole dobar hirurg, mogao "zatvorenih ociju" da odradi.. i da se radi laserski i da ti nije pokrivena glava..
Da mi sad ovde pricamo cija je krivica i da li su njoj dali vec koriscen tubus ili ne, ili je nestrucnost lekara.. smatram da je van svake pameti jer to ne moze da vrati malu Anju, a da je strasno - strasno je!

#3 Posmatrac

Posmatrac
  • Members
  • 890 posts

Posted 21 June 2007 - 10:33

Koliko sam ja ukapirao u pitanju je privatna klinika!

#4 ohbabyw

ohbabyw
  • Members
  • 2,208 posts

Posted 21 June 2007 - 10:36

ne. operisali su je u privatnoj klinici, zato što u državnoj klinici bi morala da čeka 6 meseci da dođe na red, a i doktori koji rade na državnim klinikama nerado operišu u državnim klinikama, pošto ovako dobiju keš na ruke.
to što su i na privatnim klinikama postali bahati kao i na državnim, problem je bezzakonja ove zemlje.
problem će se rešiti kad 1 i slovima jedan lekar bude pristao da izađe pred porotu i sudiju i kaže sve to što nezvanično govori novinarima. s obzirom da svi čuvaju svoje dupe, svoj posao, svoje brljotine... to će se desiti nikad!
da vas podsetim da ste već zaboravili dečaka koji je preminuo na putu od hitne pomoći do dečije klinike u Nišu, jer nije bilo nikoga da ga primi na kliniku, pošto je dežurni doktor na poslednjem spratu sa kolegama slavio godišnjicu braka sa kolegama, a roditelji bespomoćno lutali praznim hodnicima dozivajući upomoć!!!!!
onda su optužili roditelje za nesavesno odgajanje deteta...
i tako dalje, i tako dalje....

#5 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 21 June 2007 - 10:49

QUOTE(7 @ 21 Jun 2007, 11:25) <{POST_SNAPBACK}>
Jel su je operisali u [i]nasoj drzavnoj zdravstvenoj ustanovi?

Ne. Privatna ocna klinika, koja nije registrovana za hirurske intervencije, pa njihovi doktori iste vrse u izvesnoj klinici za plasticnu hirurgiju.

Edited by Artur Dent, 21 June 2007 - 10:49.


#6 ohbabyw

ohbabyw
  • Members
  • 2,208 posts

Posted 21 June 2007 - 10:55

a vlasnik plastične klinike je jedan gari što se slika za svaki ženski časopis, reklamirajući svoje plastične usluge...

#7 Doroti

Doroti
  • Members
  • 390 posts

Posted 21 June 2007 - 11:50

U današnjem Blicu, takođe, piše da je anesteziolog na operaciji male Anje, prof. dr Stanoje Glišić, već neko vreme u penziji, ali da ga često angažuju privatne klinike za razne zahvate. Kako kažu u jednoj zdravstvenoj ustanovi, on je često angažovan jer nema dovoljno dobrih anesteziologa u Beogradu, a problem je što je on u godinama kada više ne može da radi preko celog dana.
Inače, googlala sam malo, pa sam pronašla neke podatke o dr Glišiću:

Prof dr STANOJE GLIŠIĆ

Redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu
Direktor Klinike za anesteziju, reanimaciju i terapiju bola Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu

Članstvo:

Jugoslovensko udruženje za anesteziologiju i reanimaciju
European Anesthesiology Association
European Association for Regional Anesthesia and Pain Therapy

#8 nasumica

nasumica
  • Members
  • 918 posts

Posted 21 June 2007 - 13:45

koliko sam cula na saopstenju za stampu, rekli su samo da su operaciju izvodili vrhunski strucnjaci.
inace iako se slazem da naju nista ne moze vratiti, mozda ako dovoljno pricamo o tome, mozda ce neko obratiti paznju, mozda ce neki kolega prelomiti i svedociti, mozda ce neki lekar zavrsiti u zatvoru, mozda ce se nakon toga obratiti vise paznje na pacijenta i mozda ce se vise truditi da do ovakvih ishoda ne dodje.
jer ovo nije prvi slucaj vec jedan u nizu.

#9 Paladin

Paladin
  • Members
  • 809 posts

Posted 21 June 2007 - 14:04

QUOTE(anatema @ 21 Jun 2007, 12:50) <{POST_SNAPBACK}>
Kako kažu u jednoj zdravstvenoj ustanovi, on je često angažovan jer nema dovoljno dobrih anesteziologa u Beogradu,
Prof dr STANOJE GLIŠIĆ


Kako je moguće da neko završi specijalizaciju, a da ne bude "dovoljno dobar"? Kada ovo kažu sami medicinari, onda je stanje alarmantno!

#10 Doroti

Doroti
  • Members
  • 390 posts

Posted 21 June 2007 - 14:55

QUOTE(Paladin @ 21 Jun 2007, 15:04) <{POST_SNAPBACK}>
Kako je moguće da neko završi specijalizaciju, a da ne bude "dovoljno dobar"? Kada ovo kažu sami medicinari, onda je stanje alarmantno!

Po mom mišljenju, hteli su da kažu da ne postoji dovoljan broj dobrih anesteziologa, što je još gore, pošto nam daju do znanja da se o našem zdravlju staraju i oni koji, po mišljenju kolega, ne spadaju u dobre lekare-anesteziologe.

#11 Paladin

Paladin
  • Members
  • 809 posts

Posted 21 June 2007 - 15:25

QUOTE(anatema @ 21 Jun 2007, 15:55) <{POST_SNAPBACK}>
Po mom mišljenju, hteli su da kažu da ne postoji dovoljan broj dobrih anesteziologa, što je još gore, pošto nam daju do znanja da se o našem zdravlju staraju i oni koji, po mišljenju kolega, ne spadaju u dobre lekare-anesteziologe.


Da, u pravu si. Misli se na dovoljan broj dobrih anesteziologa, što znači da postoje i oni koji nisu dobri. Samo, anesteziolog-reanimator brine više o samom životu, nego o zdravlju. On predstavlja poslednju prepreku smrti (al' sam patetičan rolleyes.gif ), te mora biti i više nego dobar. Možda je ovo razlog za manjak anesteziologa uopšte, naročito u unutrašnjosti (tako sam čuo). Imam utisak da lekari beže od ove specijalizacije, jer ne žele takvu odgovornost. Ne verujem da nadležni ministar i direktori zdravstvenih ustanova ne znaju kolike su potrebe za tim kadrovima, te stoga ne planiraju dovoljan broj specijalizanata.

#12 greeneyes

greeneyes
  • Members
  • 1,109 posts

Posted 21 June 2007 - 16:58

Anesteziolog je zaduzen za preoperativnu pripremu pacijenta, pracenje i korekciju vitalnih funkcija tokom operacije i postoperativnu brigu o pacijentu u "sok" ili "polusok" sobi. Hirurg se uglavnom oslanja na procenu anesteziologa da li je neko sposoban da izdrzi operaciju. Anesteziolozi su iz ovih razloga, velika odgovornost, bez vece gratifikacije, deficitarni u celom svetu. Lekari naprosto nece da specijaliziraju tu granu. Anesteziolog mora biti neprestano koncentrisan, jer se greske mogu zavrsiti katastrofalno.
Mala Anja je jos jedna zrtva loseg zdravstva kod nas. Nejasna pravna regulativa, nepostojanje jasnih smernica, vodicha, tzv. chek lista za svaku situaciju. Zaposljavanje nekompetentnih ljudi, preletanje iz stranke u stranku i tako ostajanje na vodecim pozicijama, i pored ociglednih nedostataka, otpustanje mladih lekara jer ne zele da se uclane u neku od vladajucih stranaka, rad na dve stolice privatno-drzavno itd.
Nadam se da ce odgovorni za smrt trogodisnje devojcice odgovarati, ali vidim da je vec pocelo pranje i skidanje odgovornosti na televiziji.

PS Specijalizacije su poseban problem, niti one niti broj lekara se ne odredjuje na osnovu potreba sredine,vec na osnovu raspolozivog novca i nekih nejasnih kriterijuma.

#13 Shedou

Shedou
  • Members
  • 2,502 posts

Posted 21 June 2007 - 21:49

QUOTE(7 @ 21 Jun 2007, 10:25) <{POST_SNAPBACK}>
Da mi sad ovde pricamo cija je krivica i da li su njoj dali vec koriscen tubus ili ne, ili je nestrucnost lekara.. smatram da je van svake pameti jer to ne moze da vrati malu Anju, a da je strasno - strasno je!



Bez toga da ulazim u motive tvog komentara, post sam postavio upravo zbog tvoje boldovane izjave (i drugih slicnih) koja je uvek prva u pokretanju masine za skidanje odgovornosti, zataskavanje, zaborav i sl.

Iz sveg srca bih zeleo, ali znam da je nemoguce da se devojcica vrati. Kada pisem ovo mislim na neku drugu decu koja ce ici na rutinske operacije i koje ce leciti korumpirani, nestrucni i nezainteresovani lekari, potpuno opusteni jer su svesni svoje nedodirljivosti.

Po toj logici i ubice i silovatelji i svi ostali bi trebali biti oslobodjeni jer eto, sta je bilo bilo je....e pa ne moze.

Za sve sto se pogresi MORA da se plati. Mora jednom da se pocne, da svaki lekar zna da MOZE da odgovara za svoje greske i propuste.

Mora da se roditeljima plati i materijalno i moralno. Da znaju sta se desilo, da se krivac kazni a njima cak i isplati odseta za pretrpljeno, kao sto se u civilizovanom svetu radi.

Njihov bol nece biti veci ako se o tome pishe, govori i zahteva da se otkrije istina. Zasluzili su da znaju.

Osvrnite se unazad i videcete periodicne napise u shtampi kako pacijenti umiru tokom rutinskih operacija. I to je samo vrh ledenog brega jer su na tapetu privatne klinike, dok su drzavne okruzene zidom cutanja.

Strasno je sto se cuti, sto se nista ne desava i sto zivoti nestaju.

#14 Thanatos

Thanatos
  • Banned
  • 949 posts

Posted 21 June 2007 - 21:53

Po meni, svaka rasprava o ovome jednostavno nema smisla, jer joj se zivot ne moze vratiti...
Sto se tice placanja nekih para, to je po meni najgori izum zapada. Sto meni vrijede pare, ako 'izgubim' dijete ?!?!?! Sto ce mi pare, kada nekoga nema, a za koga bi dao i vlastiti zivot ? Znaci li to da sam 'sutke' kompenzirao vlastito dijete za neke pare ili je to samo dokaz koliko je nisko spalo drustvo u danasnje vrijeme ? Jesmo li toliko izgubili moral da uopce razmisljamo o takvoj opciji ? Tu su sve pitanja preko kojih ja ne mogu prijeci.
No, na kraju krajeva pitanje je samo hoce li odgovarati oni koji trebaju odgovarati ili je bolje pitanje hoce li se provesti neka istraga ili ce sve biti zataskano, kao sto to zna na ovim prostorima da se radi...

Edited by Thanatos, 21 June 2007 - 21:59.


#15 Shedou

Shedou
  • Members
  • 2,502 posts

Posted 21 June 2007 - 21:56

QUOTE(Thanatos @ 21 Jun 2007, 21:53) <{POST_SNAPBACK}>
Po meni, svaka rasprava o ovome jednostavno nema smisla, jer joj se zivot ne moze vratiti...
Pitanje je samo hoce li odgovarati oni koji trebaju odgovarati ili je bolje pitanje hoce li se provesti neka istraga ili ce sve biti zataskano, kao sto to zna na ovim prostorima da se radi...


Ako nema pritiska javnosti....SIGURNO ce se zataskati. Takve stvari ne treba ni da pitas.

Za preminulu devojcicu nema smisla...ali udubi se u moj post pa ces videti za koga ima smisla.

Inace...ako rasprava nema smisla zasto raspravljas??????