Došao red i na rižoto

Jeste da ga treba malo paziti i maziti dok se pravi, ali isplati se. Osnovna varijanta za tri osobe:
- 1/2 lit. bujona (bilo koji radi posao, moj omiljeni je Maggijev pileći)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 veći crni luk, sitno iseckan
- malo celera (ja umesto ovoga koristim pola glavice morača)
- morska so, crni biber (mleveni)
- 1 čen belog luka
- 200 gr. dobrog pirinča (duguljasto zrno, A klasa; pošto vijetnamskog već duže vreme nema u Beogradu, egipatski nije loš kao rezerva)
- 50 ml. belog vermuta ili stonog belog vina
- 40 gr. putera (jednostavno otfikariti šestinu pakovanja od 250 grama)
- 50 gr. narendanog parmezana (ako je moguće, obavezno uzeti Grana Padano u komadu, pošto je narendani u kesici tek bleda kopija istog)
Zagrejati bujon. U drugoj posudi na maslinovom ulju lagano izdinstati crni luk, morač, biber i malo soli, oko 3 minuta. Zatim dodati beli luk i dinstati još 2 minuta, pa dodati pirinač i pojačati vatru. Pirinač ne sme da potamni i mora se konstantno mešati dok ne postane "staklast". Zatim lagano umešati vino, uduvaćete se skroz

Kada se svo vino ukuva, smanjiti vatru i početi sa bujonom. Dodavati po jednu kutlaču bujona i malo soli - dok ne bude slano po želji. Svaku narednu turu bujona sipati nakon što se prethodna kutlača lepo ukuva i ispari, bez žurbe. Bujon dodavati dok pirinač ne bude lepo kuvan, ali ne raskuvan.
Kada je pirinač gotov, skloniti ga sa vatre i dodati puter i parmezan (ostaviti malo za dekoraciju). Lagano umešati i odmah služiti, dok je toplo i sočno.
Na slici se vidi i poseban dodatak u vidu slaninice

, što nije baš zgodno ako ima nekog drugog mesa. Međutim, pošto je ovo običan rižoto uz koji je išla samo dobro ohlađena salata (paradajz, paprika, masline i feta sir), nije bilo naodmet.
9.jpg 63.93KB
109 downloads