Jump to content


Photo

Cvetanje Tise


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
12 replies to this topic

#1 Voo

Voo
  • Members
  • 1,037 posts

Posted 01 June 2007 - 22:58

Zeleo bih da vidim ove godine.
Zanima me da li je neko prisustvovao,
kako to sve izgleda, kada i gde je najbolje otici.
Fotografije nisu nepozeljne.

#2 olivapopajevic

olivapopajevic
  • Members
  • 134 posts

Posted 03 June 2007 - 14:31

Jao, jel to ono kad jednom godišnje lete one neobične životinjice? Ajd stvarno ako neko zna, baš bi bilo lepo videti...

#3 Voo

Voo
  • Members
  • 1,037 posts

Posted 03 June 2007 - 17:56

Jes' - to je sredinom juna.
Link (11mb) cvetanja u Kanjizi.

#4 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 04 June 2007 - 00:20

Attached File  tiskicvet.jpg   6.36KB   100 downloads
QUOTE(Vuh @ 1 Jun 2007, 23:58) <{POST_SNAPBACK}>
Zeleo bih da vidim ove godine.
Zanima me da li je neko prisustvovao,
kako to sve izgleda, kada i gde je najbolje otici.
Fotografije nisu nepozeljne.


Nažalost, nisam bila, ali sam se naslušala hvalospeva od nekih prijatelja. Mislim da najviše informacija možeš da dobiješ od Turističke organizacije u Kanjiži. Prošle godine je za organizaciju bila zadužena Julija B. Takač, tel: 024/874-826,063/680865
e-mail:turkanj@eunet.yu.


Sredinom juna, svake godine - ali, samo ako je reka čista, nekoliko dana na nekoliko sati Tisa "procveta". Negde posle 18 sati, pred smiraj dana, kada sunce lagano klizi niz poslednju njivu horizonta Severnog Banata i Potisja, iz dubine reke Tise započinje neobičan svadbeni ples. Komešanja lasta i rečnih galebova ukazuje nam da se na površini vode nešto dešava. I dok talasi lagano zapljuskuju glinene obale, tu negde izmedu bačkog sela Martonoša i para sa banatske strane - Srpskog Krstura, Tisa počinje da "cveta". Na ovu asocijaciju većina ce pomisliti da se radi o nekakvoj vodenoj biljci, sličnoj lokvanju ili nešto slično. Ustvari se radi o jednodnevnom insektu, znanom kao "Tiski cvet". Tiski cvet ili Palngenia longicauda je prirodni fenomen, koji osim na reci Tisi u Severnom Banatu i Potisju, postoji još u Velikoj žutoj reci u Kini. Ukoliko su vremenski uslovi povoljni, što znaci da nivo vode nije previsok, da tih dana nema mnogo kiše ni vetra i da reka nije zagađena, sredinom juna pocinje rojenje. Prva dva dana ciklusa to je sporadicna pojava, da bi od trećeg do petog dana dosegla svoj vrhunac, a onda, poslednja dva dana, nad panonskom lepoticom pojavljuje se tek po neki Tiski cvet. Ponekad se, istina retko, dešavalo da Tisa ponovo "procveta" i u julu, ali to su zaista bile ređe pojave. Tiski cvet je insekt braon-žute boje, vižljastog tela, dužine nekoliko sanitimetara. Mužjaci imaju i srpaste kansže, kojima se kače na leđa ženke dok se pare. Ženke su nešto manje i više sivo-žute boje.
Iako se insekt "Tiski cvet" smatra jednodnevnim, on zapravo živi tri godine, od čega skoro sve vreme kao larva na glinovitom dnu reke i to iskljucivo tamo, jer ga na peskovitom ili muljevitom dnu Tise nema. Prvo izlaze mužjaci. Oni se kao larve u beličastoj čauri pojavljuju na površini vode. Jedan, pa drugi i sve tako više desetina hiljada. U roku od nekoliko minuta, kao podmornice, niotkuda, pojavljuju se ružne larve, od kojih, za samo minut postaju divni leptiri. Mužjaci izranjaju na površinu Tise i skidaju svoju ljušturu. Potom uzleću besprekorno, onako vlažnih krila, i odlaze do obližnjih grana stabala na obali, gde se još jednom presvlace i suše. Nekoliko minuta posle toga, rojevi Tiskog cveta vraćaju se ka površini vode gde ih već čekaju ženke koje se samo jednom "presvlače". Tada započinje svadbeni let. Čitavog svog života ovi insekti se pripremaju da urade samo jednu stvar - da produže svoju vrstu. Oblaci insekata kovitlaju se, a nad mirnom rekom, od lepeta krila desetine hiljada jedinki Tiskog cveta, ni talasi se ne čuju. Posle ovog ritualnog parenja ženke padaju na vodu i tu opstaju još neko vreme, taman toliko da polože jajašca, a mužjaci iscrpljeni ugibaju ili postaju lak plen lastama, rodama, galebovima i gramzivim ribama. Naime, ovi insekti uopšte nemaju usta, ni organe za varenje i obitavaju dok postoji energija koju su akumulirali još kao larve. Svaka ženka položi oko 6-7.000 jajašca, koja padaju na glinovito dno, gde ce naredne tri godine živeti i cekati svoju šansu da produže vrstu.

Attached Files



#5 bloom

bloom
  • Members
  • 213 posts

Posted 04 June 2007 - 11:31

QUOTE(Vuh @ 3 Jun 2007, 18:56) <{POST_SNAPBACK}>
Link (11mb) cvetanja u Kanjizi.


Joj, ovo deluje fenomenalno! Malo sam kopao po sajtu Kanjiže, u godišnjem kalendaru kulturnih manifestacija piše da je Festival cvetanja Tise ove godine 23.juna, ali jutros se pojavila vest da je juče počelo 'cvetanje' i da će svakog jutra biti novih obaveštenja. Evo cele vesti.

Obaveštavamo javnost da je dana 03.juna (nedelja) između 18-19 časova počelo ovogodišnje cvetanje reke Tise kod Kanjiže. Prosečnim predcvetanjem zahvaljujući pogodnim klimatskim uslovima, temperaturi vode i vodostaju reke Tise. Proteklih 4-5 godina ova izuzetna prirodna pojava dešavala drugom polovinom juna meseca, međutim ove godine će se najverovatnije odvijati u toku ove nedelje. Svakog jutra obavestićemo javnost o događaju i mogućem terminu najvećeg rojenja insekata (posle 4-5 dana predcvetanja 1-2 dana glavnog rojenja i 2-3 dana post-rojenja.)

«Ova divna stvorenja od početka nastanka čovečanstva krase reku Tisu.
Mnoge generacije pre nas su uživale u lepoti njihove igre, pomozimo im,
da ulepšaju budućnost naše dece.»

Krenite i Vi ka Kanjiži, nemojte propustiti ovaj nezaboravni spektakl koji Vam jedino pruža cvetanje reke Tise. Ovih dana je u toku jedinstveni prirodni fenomen na svetu: cvetanje reke Tise. Tiski cvet (Palingenia longicauda) tokom više miliona godina očarava ljude svojim ritualom ljubavne igre, lepotom svog oblika i boja.
Sredinom juna meseca u predvečerje između 18.00 i 19.30 časova i Vi možete uživati u ljubavnoj igri ovih divnih stvorenja, kada počinje jedna od najlepših prirodnih pojava na svetu,na šetališnoj stazi TISKI CVET kod Kanjiže,na obali reke Tise između rečnog graničnog prelaza i izletišta kod šljunkare na izlazu Kanjiže prema Horgošu.
Utisak se može meriti lepotom duge ili Nijagarinih vodopada ili osećajem prve ljubavi.

ORGANIZACIONI ODBOR SVAKODNEVNO OBAVEŠTAVA JAVNOST O DOGAĐAJU.
Ovogodišnje cvetanje reke Tise kod Kanjiže pozdravlja svečani koncert i međunarodni Festival ribolova dana 29. juna 2007. (petak) u 19,00 časova na štrandu u Kanjiži gde se u okviru
koncerta prikazuju umetnička dela i filmovi stvarani za vreme cvetanja reke Tise ove godine.

Nad površinom reke lete milioni žutih insekata, koji zaneseni žarom ljubavi dočaraju nastanak sveta. Nezaboravni doživljaj upotpunjuje šum njihovih svilenkastih krila i odbljesak tonućeg sunca na vodenom ogledalu. Suton dana oduzima njihovu snagu koju su tokom tri duge godine akumulirali u tamnom koritu reke. U toku nekoliko sata možete prisustvovati esenciji mašte prirode uobličene u ovim nežnim stvorenjima, jedino na ovom sićušnom delu zemaljske kugle.
Građani Kanjiže će rado podeliti sa ljubiteljima prirode doživljaj ovog jedinstvenog spektakla prirode kod izletišta na 150. rečnom kilometru reke Tise (parking kod šljunkare, na izlazu iz Kanjiže prema Horgošu).
Ukoliko ove godine niste u mogućnosti da posetite Kanjižu za vreme intenzivnog rojenja, isto možete pogledati na web-situ www.kanjiza.co.yu, pod naslovom CVETANJE TISE, Video za skidanje.
DOBRO NAM DOŠLI!
Info: - Direktor TOOK Maksimović Taljai Ljubinka, tel.:024/874-824, mobilni 063/539-474, e-mail:turkanj@eunet.yu
- Samostalni stručni saradnik Takač Bognar Julijana, tel.: 024/875-163, mobilni 063/680-865
- Član Opštinskog veća zadužen za turizam Palinkaš Jožef, tel.: 024/873-249, mobilni
063/7488-149

#6 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 07 June 2007 - 00:21

...

>> ... Tiski cvet ili Pal(i)ngenia longicauda je prirodni fenomen, koji osim na reci Tisi u Severnom Banatu i Potisju, postoji još u Velikoj žutoj reci u Kini ... <<

Da ne preterujemo, postoji i u drugim zemljama.
Bitno je da te reke nemaju uredjene obale i da nisu industrijski zagadjene.

http://magma.nationa.../0305/feature3/

http://www.iop.krako...asp?id=12&je=en

http://www.thomas.ti...y_projekte.html

http://www.ephemerop...ngenia____.html

http://www.wikiznanie.ru/ru-wz/index.php/&...;ки

...

#7 mokuci

mokuci
  • Members
  • 2,928 posts

Posted 08 June 2007 - 14:51

QUOTE(Vuh @ 3 Jun 2007, 18:56) <{POST_SNAPBACK}>
Jes' - to je sredinom juna.


izcvetalo
pocelo je malo ranije zbog ovogodisnjih vremenskih prilika.

#8 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 08 June 2007 - 19:11

si bio?

#9 Voo

Voo
  • Members
  • 1,037 posts

Posted 09 June 2007 - 08:33

Bemtisrecu, mislio sam da ce biti kasnije. dry.gif

#10 bloom

bloom
  • Members
  • 213 posts

Posted 09 June 2007 - 22:07

Bio u četvrtak, kada je bio drugi dan intenzivnog rojenja. Ove godine se pogodilo da je Tisa u velikom porastu, tako da je ponela i malo prljavštine sa sobom što se odrazilo i na cvetanje. Kažu meštani da je prošle godine bilo dosta intenzivnije, ipak meni je i ovo bilo potpuno spektakularno. Nisam siguran da mogu i da zamislim intenzivnije cvetanje, čitava reka je bila prekrivena tiskim cvetom. Poslednjih pola sata rojenja sam proveo na čamcu na samoj reci, bilo mi je jako zanimljivo videti da većina ženki leti nad jednom, a većina mužjaka nad drugom polovinom reke i da samo povremeno u potrazi za partnerom prelaze na drugu stranu. Ta scena kada se završava rojenje je poprilično tužna, posle pravog ljubavnog plesa, u roku od pola sata-sat ove predivne životinje izumiru, a na reci se pojavljuju pecaroši-lešinari koji ih iznose u kesama kako bi ih pripremili za mamce.

Postaviću za par dana i neke fotke.

#11 mokuci

mokuci
  • Members
  • 2,928 posts

Posted 12 June 2007 - 23:21

QUOTE(Dunadan @ 8 Jun 2007, 20:11) <{POST_SNAPBACK}>
si bio?


jok ja. mozda upecam neku sledecu sezonu.

#12 beatgoeson

beatgoeson
  • Members
  • 136 posts

Posted 17 June 2007 - 18:20

Tužno je što se mora ići čak u Kanjižu (uskoro neće biti cveta ni tamo) da bi se posmatrao fenomen. Kao bivši zrenjaninac,
do 1967 sam pecao na Tisi. Često smo koristili larvu cveta kao mamac, jer je ona omiljena hrana svih vrsta riba. Kada je voda opadala, otkrivala je glinovitu obalu izbušenu kao sito, u svakoj rupi je živela larva.

Profesionalni ribari su na strukove (sa po nekoliko stotina udica) stavljali često ove larve. Imali su specijalni "bager", konusnu metalnu konstrukciju prečnika oko 15 cm. pričvršćenu na dugu šticu. U jednom zahvatu, recimo 5-10 kg. gline, bilo je do 200 larvi.

Kada sam osamdesetih otišao da posetim stara mesta za pecanje, zatekao sam obale bez tragova da je tu ikada bilo cveta. Pitao sam jednog prisutnog mlađeg pecaroša gde ima cveta, gledao me je kao da sam skrenuo, nije znao o kakvom cveću govorim.

Tisa je i danas naša ribom najbogatija reka, ali ne može da se poredi sa onim što je nekada bila, dobrim delom i zbog nestanka cveta. Doduše, sve je to povezano - cvet je samo prva žrtva zagađenja, ni ribama ono ne prija. Neki izveštaji iz prošlih vekova govore da se "iz Tise ne može zaititi vedro vode, a da u njemu ne bude ribe". Pa sad vi vi'te.

Edited by Udu Wudu, 17 June 2007 - 21:36.


#13 Trofej

Trofej
  • Members
  • 4,307 posts

Posted 16 July 2007 - 23:59

JEDAN LET ZIVOTA
Klikni: http://trofej.info/l...c...4&Itemid=34