Jump to content


Photo

KRATKOFIL - Festival kratkog filma


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 gluecifer

gluecifer
  • Members
  • 38 posts

Posted 28 May 2007 - 21:56

čisto radi obavještenja ...

Banjaluka će ovog ljeta dobiti svoj prvi filmski festival. U organizaciji Udruženja kreativnih stvaralaca "Lanterna" od 7. do 10. juna biće održana međunarodna smotra kratkog filma pod nazivom "Kratkofil", pišu Nezavisne novine.

Festival je zamišljen kao podrška domaćim filmskim autorima, kao i prilika za prikazivanje najboljih ostvarenja iz regiona i šire. Pored takmičarskog, filmovi će biti predstavljeni u okviru specijalnog i revijalnog programa, a planiran je i niz pratećih sadržaja.

"Cilj festivala je uvezivanje domaćih filmskih autora sa svjetskim filmskim tendencijama, kao i davanje prilike i podrške onima koji to tek žele da postanu", ističe Tijana Đukić, umjetnički direktor festivala.

Ona naglašava da domaća kinematografija nije razvijena i iz tog razloga rad na velikim filmskim projektima i prezentacija istih za domaće autore nije moguća.

"Stoga želimo popularizovati kratki film kao jedinu formu kroz koju domaći autori trenutno mogu pokazati svoja znanje i vještine i uvezati se s međunarodnom filmskom scenom", kaže Đukićeva.

Na "Kratkofilu" će biti prikazani igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni filmovi u trajanju od jedne do 30 minuta. Organizatori su utemeljili i simboličnu prvu nagradu "Kristalni jazavčar" koji je ujedno zaštitni znak festivala.

U svom prvom izdanju, festival neće imati novčane nagrade. Pored prve nagrade žirija, tu je još deset specijalnih nagrada i nagrada publike.

"Predstavićemo autore i filmove iz regije i svijeta, a zajednički imperativ za sve je da nas nasmiju, rasplaču, podstaknu na razmišljanje ili nas nečemu nauče", kaže Đukićeva.

U okviru festivala, prema njenim riječima, planirane su diskusije i okrugli stolovi, koje bi vodili profesionalci iz domena filmskog i kulturnog života.

"S obzirom na etimologiju riječi festival, zamišljene su odlične zabave i muzičke fešte za svakog posjetioca dobre volje", ističe Đukićeva. Rok za podnošenje prijava je 10. april, a više informacija zainteresovani mogu dobiti na

http://www.kratkofil.org/