Jump to content


Photo

Knjižare


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
32 replies to this topic

#16 pugacov

pugacov
  • Members
  • 126 posts

Posted 11 May 2007 - 17:44

QUOTE(AndiSam @ 1 May 2006, 15:22) <{POST_SNAPBACK}>
Vrlo nesrecno formulisana rececenica, pisana na brzinu. smile.gif
Sve citirano se odnosi na posvete.
NAlazio sam tako srceparajuce ljubavne posvete ("moj ljubavi za devetnaest rodjendan" i tome slicno)... a ljubavi je toliko stalo do knjige da je ona na kraju zavrsila tu.


Secam se, u sred bombardovanja kupim knjigu sa posvetom tipa sretan 18. ro]endan!-1942!!!
Kakva li simbolika!
Hemija sa spektralnom tablicom iz 1920 i neke,...ali posvete su nesto posebno...pedeset godina kasnije..dobijes jedan ljudski zivot za neku sitnicu...obicno od nekog cige koji prevrtao po kontejneru!
Buvljak je cudo!!!

#17 chandra

chandra
  • Members
  • 2,782 posts

Posted 11 May 2007 - 19:41

QUOTE(pugacov @ 11 May 2007, 16:44) <{POST_SNAPBACK}>
Secam se, u sred bombardovanja kupim knjigu sa posvetom tipa sretan 18. ro]endan!-1942!!!
Kakva li simbolika!
Hemija sa spektralnom tablicom iz 1920 i neke,...ali posvete su nesto posebno...pedeset godina kasnije..dobijes jedan ljudski zivot za neku sitnicu...obicno od nekog cige koji prevrtao po kontejneru!
Buvljak je cudo!!!


zograf razvio citavu poetiku od toga.

#18 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 3,000 posts

Posted 18 May 2007 - 06:12

QUOTE(wagabund @ 11 May 2007, 21:23) <{POST_SNAPBACK}>
Ja sam recimo iz malog grada i bio sam iskreno odusevljen kada sam prvi put usao u Kinokuniya knjizaru. Pride, ta knjizara se nalazila na poslednjem spratu giganstkog konfekcijskog mola sa starbaksima i slicno, sam mol se nalazio u sred negostoljubivog i sasvim neprijatnog megapolisa. Nije dakle bilo sanse u tom gradu pronaci mesto nalik na tvoje omiljene knjizare. Kinokuniya postade moja crkva. Alternativno, na nekom drugom mestu pronasao sam divnu knjizaru, malu ali nakrcanu knjigama, mahom polovnim. Uzasna frustracija se rodila u trenutku kada sam shvatio da su sve te knjige na jeziku koji ne poznajem dalje od "dobar dan". Osecao sam se gotovo kao Borhes u trenutku kada je postao upravnik Nacionalne biblioteke u Buenos Airesu a onda oslepeo. Moj stav je potpuno konformisticki, globalisticki i "evropocentrican", unapred ga se odricem, ali svakom gradu u trecem svetu, ukljucujuci mali grad iz prve recenice, dobro bi dosao poneki Borders. A i 'kofibin'.


Pa i ovde je Kinokuniya najveca knjizara u gradu, doduse u centru i u lepom kompleksu. Sto chandra kaze - nuzno zlo, cak imam i njihovu clansku kartu, tu sam i kupio poslednju knjigu prosle nedelje. Najbolja stvar u vezi sa Kinokunijom je ogroman izbor stripova - narocito za Australiju u kojoj je izbor stripova iznenadjujuce nistavan (a Fantom se vec godinama izdaje upravo iz Sidneja, cak je sediste izdavaca vrlo blizu Kinokunije). Ali posto ja vise volim belgijske i francuske stripove, a Kinokuniya uglavnom ima americke i japanske, nedovoljno da se u njoj duze zadrzim.

SaE

#19 chandra

chandra
  • Members
  • 2,782 posts

Posted 27 May 2007 - 22:37

ex-yu knjizare po evropi (i sire)? ima li ih uopste? vi koji ne zivite na teritoriji sfrj, kako dolazite do knjiga na maternjem jeziku? da li koristite neku od internet knjizara? ili znate neku rupcagu u kojoj se izmedju tegli ajvara i zute ose valja literatura? ili vam gosti donose kofere knjiga psujuci vas zbog prekoracenja tezine? ili ste prestali da citate na jugoslovenskim jezicima?

#20 Miss Moneypenny

Miss Moneypenny
  • Members
  • 344 posts

Posted 30 May 2007 - 16:33

Ja ne znam ni za jednu, a zivim u (za evropske prilike) velikom gradu. U poslednjih cetiri godine, koliko zivim napolju, retko sam citala na maternjem jeziku. U pocetku je to bio svestan izbor, radi boljeg upoznavanja jezika i kulture u kojoj i sa kojom trenutno zivim. Situcija se nije promenila (iako moje potrebe jesu), tako da i dalje uglavnom citam na drugim jezicima, ali samo zato sto do knjiga na nemackom i engleskom dolazim mnogo lakse (i cesce, i jeftinije). Sto se prevedenih knjiga tice, za njima ne zalim toliko. Vise mi smeta sto je moj kontakt sa knjizevnoscu regiona, starom i novom, sveden zaista na minimum. Tokom dosadasnjih nekoliko, relativno kratkih boravaka u Beogradu sam uspevala da kupim tek po koju knjigu (jer tada ima i vaznijih stvari od bazanja po knjizarama) - kako prevoda tako i originala. Prijatelji i porodica mi takodje donesu/poklone nesto literature iz domovine, ali to nije tako cesto...a pritom ponekad i nesto sto se ne bi bas naslo na mojoj listi zelja. Koja se vremenom smanjila, jer ne znam (ili zaboravljam) sta bih sve mogla da pozelim. Ali za kraj - lav: ovog leta putujem u Beograd (cak) dva puta, posle duze apstinencije, tako da cu sigurno probati da odvojim dovoljno vremena i krenem u jednu lepu setnju.

Eto, nista bas konkretno od mene (osim nesto malo marketinga wink.gif )...nadam se da ce sledeci komentar biti konstruktivniji.



edit: propala reklama, opet se ovaj Marko gura dry.gif

Edited by Miss Moneypenny, 30 May 2007 - 16:43.


#21 chandra

chandra
  • Members
  • 2,782 posts

Posted 01 June 2007 - 14:18

QUOTE(Miss Moneypenny @ 30 May 2007, 15:33) <{POST_SNAPBACK}>
Ja ne znam ni za jednu, a zivim u (za evropske prilike) velikom gradu.


da, izgleda da takvih knjizara stvarno nema. a i da ih ima, ko zna kakav bi bio izbor. u stvari me vise zanima da nadjem laksi pristup autorima iz zapadnih sfrj republika - u beogradu se prodaju samo u beopolisu, a i tamo retko kad stigne nesto novo. do tada ostaje roncanje prijateljima da salju i donose. (premda amsterdamske knjizare nude dovoljno knjiga za naredna tri zivota...)

#22 Lavinia Amaldi

Lavinia Amaldi
  • Members
  • 2,362 posts

Posted 01 June 2007 - 17:29

bice da ih nema

knjigama se opskrbljujem svaki put kad dolazim za bgd, to mi je medju obaveznim stavkama na listi :-)
za ove godine nakupila sam omanju biblioteku tako da se moji prijatelji opskrbljuju od mene biggrin.gif

#23 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 05 June 2007 - 21:58

U HR postoji online superknjizara, najveca na podrucju ex YU i sve bolje opskrbljena. Ispostava je zaista brza, a placanje karticom sigurno (vlastito iksustvo) iako postoji i nacin placanja pouzecem. I ono sto bi neke moglo zanimati, sve vise suradjuju sa izdavacima iz Srbije.
Npr. ADIZES, NOVI SAD,

ALEXANDRIA PRESS, BEOGRAD

ALGORITAM - BEOGRAD

ALNARI BOOK, BEOGRAD

ATOS, BEOGRAD, etc., nije mi se dalo dalje kopati, ovo su samo neki od nakladnika pod "A", inace su svrstani po abecednom redu. Malo istrazite, ima zaista svega.

#24 quentin

quentin
  • Members
  • 1,110 posts

Posted 08 June 2007 - 08:31

Imate i http://www.knjizara.com/knjige/.

Otvaranje knjižare bilo bi nerentabilno. Najlogičnije i najjednostanije je naručivati knjige on-line.

#25 bookcrosser

bookcrosser
  • Members
  • 3 posts

Posted 29 November 2007 - 13:13

Da li ste čuli za BOOKCROSSING?

Kada je Erik Žuanest ostavio svoju knjigu na mostu iza pariske katedrale Notr Dam, nije ni očekivao da će se ona pojaviti u jednoj dalekoj ruskoj republici. Međutim, ovaj primer na najbolji način opisuje globalizaciju jednog kluba koji je pre nekoliko godina počeo u SAD, a ubrzo se raširio po celom svetu.
Osnivači "BOOKCROSSING.com" internet kluba ga opisuju kao virus, uz poruku: Ako volite knjigu - oslobodite je! Učlanjenje je besplatno, a ljubitelji literature, koji putuju, ostavljaju knjige koje, zatim, kreću na svoje putešestvije.
Koncept je baziran na sistemu: pročitaj-registruj-oslobodi. Učesnici obeleže knjigu posebnim brojem na unutrašnjosti korica, i napišu veb-adresu http://www.bookcrossing.com, a onda ostave knjigu uz instrukciju kako je naći na internetu. Kada je neko pronađe, i prijavi je na netu, odmah se šalje elektronsko pismo onome ko ju je ostavio.
Deo celog uzbuđenja se sastoji u tome da se vidi koliko će neka knjiga daleko otputovati. U slučaju Žuanesta, njegova knjiga je prvo završila u Ulan Batoru, prestonici Mongolije, da bi se potom pojavila u ruskoj republici Burjatiji.
Ovaj sistem "delimično" funkcioniše. Oko 25 odsto ostavljenih knjiga na javnim mestima bude pronađeno i kasnije evidentirano na netu. Klub, koji je osnovan 2001. godine (sajt je napravio američki softveraš Ron Hornbejker, koji sada ima 39 godina) ima 400.000 članova u 120 zemalja. Najviše članova ima van SAD, mada na nju otpada 46 odsto članstva, a najveću većinu čine zaljubljenici u knjigu iz Britanije, Kanade, Nemačke, Španije, Italije i Francuske (čiji se članovi iz Pariza sastaju jednom mesečno u jednom kafeu).

#26 knjiga

knjiga
  • Members
  • 1 posts

Posted 23 June 2008 - 09:57

Od pre nekoliko meseci pokušavam da zaradim novac od prodaje knjiga srpskih izdavača preko interneta, tj. preko svoje internet knjižare ali prodaje „ide slabo”.

Šta biste vi želeli to jest šta očekujete od dobre (da ne kažem idealne) intenet knjižare?

Koje knjige, kakve informacije... itd, da li imete neki predlog za interesantan dodatni sadržaj?

Edited by knjiga, 23 June 2008 - 11:00.


#27 kusur

kusur
  • Members
  • 1 posts

Posted 26 June 2008 - 23:27

Ja kupujem knjige u http://www.knjigaknjiga.com/

Cene su „pristojne”, a kupcima iz Beograda donose knjige na „noge” – na kućnu adresu.

:ph34r:

Edited by kusur, 26 June 2008 - 23:37.


#28 Medeni Mesec

Medeni Mesec
  • Members
  • 53 posts

Posted 23 August 2008 - 23:16

Od pre nekoliko meseci pokušavam da zaradim novac od prodaje knjiga srpskih izdavača preko interneta, tj. preko svoje internet knjižare ali prodaje „ide slabo”.

Šta biste vi želeli to jest šta očekujete od dobre (da ne kažem idealne) intenet knjižare?

Koje knjige, kakve informacije... itd, da li imete neki predlog za interesantan dodatni sadržaj?



evo ja sam jucer prvi put narucio 2 knjige kod dobra-knjiga.com, jer:

1) ima veliki izbor
2) mogu platiti sa kreditnom karticom ili paypal
3) ako pogledamo konkurenciju (koja u stvari ne postoji), postarina je jeftina.
4) strana im je uredna i pogotovo pretraga funkcionise

mislim da su te tacke najbitniji, a pogotovo postarina, jer ako narucim na primer dve knjige kod knjizara.com placam 16 evra postarine - a te cene su bezobrazne i skuplje nego knjige pa mi se ne isplati narucivati u srbiji.

inace sam razocaran zasto nema vise i bolje internetknjizare, mislim glavni problem je da pokusavaju da te deru - jer ako mozes kod lagune knjigu kupiti za 7 evra, ipak je neki nude za 13 evra (pa ti zbog placanja u evrima jos uzimaju vise nego sto zvanicni kurs kaze i na kraj kraja ti naplate preko 10 evra postarine)

slicno je kod prosijaka, koji te pita da li imas jedan ili dva evra za njega - naravno da mu neces dati tu kolicinu. ali da bi te pitao za 10 ili 20 centi i tako pita razne ljude, brze bi dobio svoje jedan ili dva evra. sta hocu da kazem, nije uvek dobro imati visoke cene, jer ljudi onda nemaju razlog za kupovinu - bolje jeftinije cene pa ce i kupiti dve ili tri knjige od jednom, sto bi bilo jos bolje za knjizaru.

Edited by Medeni Mesec, 24 August 2008 - 00:42.


#29 lena21

lena21
  • Members
  • 224 posts

Posted 24 August 2008 - 17:49

Kad pomenuste Lagunu,htela sam da naručim neke knjige,od pre nekog vremena knjige su dostupne i nama van Srbije,pa me zanima da li je neko već nešto naručivao i kakva su iskustva.Fala unapred.

#30 Medeni Mesec

Medeni Mesec
  • Members
  • 53 posts

Posted 15 September 2008 - 16:05

Kad pomenuste Lagunu,htela sam da naručim neke knjige,od pre nekog vremena knjige su dostupne i nama van Srbije,pa me zanima da li je neko već nešto naručivao i kakva su iskustva.Fala unapred.


evo ja sam kuio kod lagune, narudzbenica mi je dosla u roku od nedelju i po do nemacke, i pozitivno sam iznenadjen, jer su ih brzo poslale i paket je bio dobro zasticen (knjige u foliji...). sledeci put kad kupujem, dobijam clanacki popust, pa ce me knjige u sledecem vremenu kostati mozda samo 4-6 evra.