Jump to content

Photo
- - - - -

Dokumentarci

• Please log in to reply
420 replies to this topic

#31 MP40

MP40
  • Members
  • 1,075 posts

Posted 07 June 2007 - 23:51

Pod ATEIZAM dodao bih
i prilicno licni, nepretenciozni "God who wasn't there"...
  • 0

#32 coolactive

coolactive
  • Members
  • 1,158 posts

Posted 08 June 2007 - 07:12

"50 Worst Movies Ever Made"

ha ha ha ha
Definetely breaks ice in the parties...
Neki filmovi nisu NIKADA trebali da budu snimljeni.
Eto malo smeha kao odmor od ozbiljnosti

Info OVDE

Edited by coolactive, 08 June 2007 - 07:25.

• 0

#33 Joshua

Joshua
  • Members
  • 736 posts

Posted 09 June 2007 - 15:22

Pridruzujem se preporukama za This Movie Is Not Yet Rated
a onima koji vole da se jede zbog vragolija pripadnika ovog ili onog klera preporucujem i Deliver Us From Evil. dry.gif
  • 0

#34 fred123

fred123
  • Members
  • 121 posts

Posted 12 June 2007 - 22:52

Pozdrav svim ljubiteljima dokumetarnog filma.

Kako niko nije pomenuo nekoliko mega ostvarenja:

1. Bob Dylan: No Direction Home (2005)
http://www.imdb.com/title/tt0367555/
Martin Scorsese je napravio do sada najsadržajniji dokumentarac o Dylanu.

2. The Cult Of The Suicide Bomber (2005)
http://www.imdb.com/title/tt0817498/
Iranski klinac od 13 godina se sa par bombi bacio na irački tenk i stvorio kult bombaša samoubica.
Priča pokriva i pokrete Hamas,Fatah i Al Kaidu.

3. End of the Century [The Story Of The Ramones] (2003)
http://www.imdb.com/title/tt0368711/
Priča o jednom od najboljih bendova svih vremena

4. The Fog of War (2003)
http://www.imdb.com/title/tt0317910/
- Robert S. McNamara priča o tome kako se stvarno i zbog čega ratuje.

Bilo bi dobro kada bih neko naveo i neke izvore preko kojih dolazi do filmova (torrenti,forumi...)
  • 0

#35 olive.greens

olive.greens
  • Members
  • 48 posts

Posted 20 June 2007 - 15:06

Friends of God

Slicno Dzizs Kampu.
Samo sto je ovaj malo sveziji od Dzizsa.
Oba sam pogledala dok sam bila u sred 'blagoslovenog' americkog juga.

wacko.gif
  • 0

#36 Estelle

Estelle
  • Members
  • 346 posts

Posted 20 June 2007 - 16:05

odgledala sam Sicko i iznenadjena sam. Posto nisam neki obozavaoc Moore-a cak mi bili mrsko pogledati ovaj dokumentarac.

Ali dobro je uradjen naravno u svom tom nekom zharu / stilu jer ipak nije to dokumentarac u stilu tv ARTE ili channel 4, canal+ ...

ako se neko ne slaze sa mnom (da je ovaj dokumentarac dobar) neka dodje odmah da se posvadjamo laugh.gif

-------------------------------------------------------------------------------

al gor inconvenient truth

bljuvotina.. moronluk... ne znam , cak gadi mi se komentarisati algorovo smece.

cool.gif

Edited by Estelle, 20 June 2007 - 16:05.

• 0

#37 Costanza

Costanza
  • Members
  • 350 posts

Posted 20 June 2007 - 17:24

QUOTE(fred123 @ 12 Jun 2007, 23:52) <{POST_SNAPBACK}>
Pozdrav svim ljubiteljima dokumetarnog filma.

Kako niko nije pomenuo nekoliko mega ostvarenja:

1. Bob Dylan: No Direction Home (2005)
http://www.imdb.com/title/tt0367555/
Martin Scorsese je napravio do sada najsadržajniji dokumentarac o Dylanu...

Ako neko ima ovaj dok. iznad, neka bude dobra duša i to mi javi.

Inače, čudi me da još nijedno čeljade ne pomenu dva "naša" muzička dokumentarca:

Mirkovićevo "Sretno dijete", o Novom valu etc.

i
"Kad Miki kaže da se boji", o kojem dosta govori podnaslov "TKO SU JUNACI JOHNNYJEVIH PESAMA"!!
  • 0

#38 coolactive

coolactive
  • Members
  • 1,158 posts

Posted 23 June 2007 - 15:15

GOOD COPY BAD COPY

Danski dokumentarac o remix kulturi i copyright-u. Ima slobodan download pa... koga interesuje neka pogleda

O V D E !!!

• 0

#39 I'm with the pilots

I'm with the pilots
  • Members
  • 1,349 posts

Posted 24 June 2007 - 00:25

We Feed the World
http://www.imdb.com/title/tt0478324/
Austrija
Fest 2006 ako se dobro secam

meni veoma zanimljiv, o putevima hrane, plastenici u spaniji u kojima rade crnci iz afrike, patlidzani u rumuniji prirodni i hibridni, ribe po francuskoj i ponesto da se pokaze vegi-nacistima da se i zbog ahtakodivne soje unistava amazon.

nista previse spektakularno, naravno, zato mi se i svidja, i nema neki ton koji te sad opominje "simo to ti je vec 16. palacicnka sa orasima i pekmezom" nego onako neambiciozno, ljudi koji su intervjuisani su sami pricali i rekli neke stvari,svoja mishljenja (neka su mi i super, ali i nelogicna da npr direktor firme koja pravi hibridno seme javno kaze kako on kupuje od seljaka ono 3x manje, jer mu je ukusnije laugh.gif ), dali uvid npr u sitno ribarstvo i ono "industrijsko" (bas sam se najezila i bilo mi drago sto jedem retko ribu iako je to kao zdravije od omiljene mi svinje)
i nema uobicajenih gluposti kao sto su pominjanje burger kinga i debelih u americi i tendenciji toga ka evropi i aziji
i meni plus, sto kontam nikog ne bi interesovalo, tri razlicita nemacka, lep nemacki, onda oke austrijski nemacki i svajcarski nemacki zanimljiv koliko ga je tesko razumeti laugh.gif

The special quality of this documentary is it's factual consistency and cyclic rhythm. It is very evident that the director is doing his best to stay with the facts, illustrate them in an appropriate way, and get the right people to say what is on their mind, without pushing his personal opinion in your face. The film invites the viewer to take part in the filmmakers fact-finding trip. It is clearly divided into different but interlinked themes, and each of these chapters are built up in the same way: filmed on the road to wherever the action is taking place, introducing whoever is going to be interviewed and in the end adding a comment by the UN representative. This gave me a strong feeling of taking part in the process and not being just showed the edited mash-up of someone like Michael Moore. It might seem a bit slow and tedious, but it makes the people and settings so much more real, and makes me finally want to start buying those organically grown tomatoes and stop eating factory produced meats.

edit: dodala jos nesto

Edited by I'm with the pilots, 24 June 2007 - 00:33.

• 0

#40 I'm with the pilots

I'm with the pilots
  • Members
  • 1,349 posts

Posted 24 June 2007 - 00:51

eo sta sam ranije pisala, posle festivala 7 velicanstvenih, negde..

QUOTE("I'm with the pilots")

NEMAČKA TAJNA
DEN TYSKE HEMMELIGHED

Danska, 2005.
88 minuta
režija: Lars Johanson
Ovo je priča o potrazi za poreklom koja se pretvara u uzbudljivi “road movie” pun neočekivanih obrta. Kirsten Blom iz Danske kreće ka mestu svog rođenja – ka američkom zatvoru u posleratnoj Nemačkoj. Ovo putovanje nas vodi u prostore pocepane i podeljene Evrope posle Drugog svetskog rata, a porodična priča neočekivano dobija šire dimenzije. Serija dramatičnih događaja s nezamislivim posledicama gradi priču koja nas ostavlja bez daha, kao najuzbudljiviji trileri. Obrti i živopisni detalji prožimaju ovo istraživanje puno crnih rupa i iznenađenja, kako prijatnih tako i neprijatnih. ***Inspirisan snagom ove priče, autor filma, Lars Johanson je napisao i roman “Signe” koji, za razliku od filma, umesto ćerke postavlja majku kao glavnu junakinju. Knjiga je bila jedan od nedavnih danskih bestselera.
„ROAD MOVIE KROZ SLOJEVE VREMENA“

***ne slazem se uopste sa tim opisom filma, jer je totalno suprotno, nema nekih iznenadnih stvari, vise je film opusten i polako ide iz price u pricu, nema zastrasujucih a ni srceparajucih trenutaka, a nista ni nalik trileru. mislim to kao da kazete nekom da ce videti jako uzbudljiv do jaja film i pustite mu down by law (kontate me)

jako zanimljiv film, moglo se ocekivati da ce biti nesto tipa road movie kroz chesku i nemacku, nije bas tako kako bi mali perica zamislio da je pracen svaki korak kroz tu zemlju, vec prati Kirsten po tim gradovima (selima) u potrazi za informacijama o svojoj majci, nailazi na zanimljive odgovore (nekad i shishodljive i ne tako prijatne usima) i pritom, vidimo te ljude oko nje, koje ispituje, njihove neke istorije za vreme/posle rata..

i negde pri kraju konstatacija nase Kirsten "mislila sam da je moja prica specijalna, cudna, a onda sam upoznala ove ljude i shvatila da je moja sasvim obicna u poredjenju sa njihovim, da ima i jos specijalnijih"

meni posebno drago, (sto kontam, nikom drugom ne bi palo u oci, al ja sam nemcofil) to sto su pricali na nemackom i ti razliciti dijalekti (jedan u Nemackoj, drugi u tom pogranicnom mestu u Cheskoj itd), ne znam, meni ostavilo jos neki dodatan filing :]

tako da kazem, jedna prica, dal je lepa ili ne? tja..vidi se koliko znaci junakinji, a to je valjda (imho) dovoljno :]

CRNO SUNCE
BLACK SUN

Velika Britanija, 2005.
82 minuta
scenario i režija: Gari Tarn
Francuski slikar i filmski autor Ig de Montalanber nikada nije ni sreo nekog slepog, kad mu se iznenadno i nasilno dogodilo da sam postane takav. Francuski slikar, nastanjen u Njujorku, doživeo je nasilni upad provalnika u svoj stan i pošto su mu prolili razređivač u oči, ostao je gotovo trenutno slep. Crno sunce je jedinstveno filmsko iskustvo koje dugo odjekuje u nama posle gledanja. Kao film o gubitku, percepciji, sećanju i nadi koje nam otkriva s jednostavnošću, lakoćom i lepotom. Autor filma Gari Tarn se posebno bavi činjenicom da je njegov slepi junak filmski stvaralac i da svoje filmove pravi u sopstvenoj glavi. Tako Tarn te vizije pretvara u fluidni impresionistički tok slika, ponekad moćnih, ponekad namerno banalnih. Ovaj film je takođe i zvučno remek delo. S obzirom da je režiser karijeru započeo kao kompozitor u ovom filmu eksperimentiše na nivou integrisanja izgovorenih reči i orkestarskih partitura. Problem slepila je često tema filmova, ali retko kad ispričana tako poetično i tako istinito. “POEZIJA SLIKA I ZVUČANJA”

jako je lep, i totalno pozitivan
zasto isticem to pozitivan, zato sto nije bilo neke melodramaticnosti i osecanja sazaljenja, tugaljivosti i tih gluposti koje su mogle se naci u filmu, al srecom nisu
odlican audio-vizuelni spoj, dobro ukomponovan u "pricu" i film, daje najbitniji ton...dakle ne samo muzika vec i glas naseg junaka, slepog slikara, umentika, putnika..
nekako mi jos bilo cudnije, sto je pored mene bila drugarka moja dobra, kojoj su najveci strahovi da oslepi (posto slika) i izgubi ruke (pise pesme, opet umetnica je)...pa ona u kombinaciji sa filmom...ostavilo jos jaci utisak
ima par momenata..ma ne par, ceo film je takav, koji su bas onako jaki..recimo kad opisuje covek koliko brzo je izgubio vid..
pa onda prica sa taksistom...koji je izgubio zenu i decu ispred svojih ociju usled bobmardovanja..i konstatacija da je njegova nesreca mnogo veca od slepila, samo se ne vidi i niko ne zna
mnogo toplih tuznih momenata u filmu

zaista jako vredan film..Gary i Ig, hvala.

Edited by I'm with the pilots, 24 June 2007 - 10:58.

• 0

#41 Jaruzelski

Jaruzelski
  • Members
  • 556 posts

Posted 25 June 2007 - 12:21

Enron: The Smartest Guys in the Room:

http://imdb.com/title/tt1016268/

Odlican dokumentarac za sve koje interesuje corporate tematika!
  • 0

#42 bbkov

bbkov
  • Members
  • 28 posts

Posted 25 June 2007 - 20:43

Wordplay (2006). prosto neverovatno da je dokumentarac o ukrshtenicama, i ljudima koji se takmicce reshavajuci ih,toliko zabavan.

Edited by bbkov, 25 June 2007 - 20:46.

• 0

#43 nbg4ever

nbg4ever
  • Members
  • 1,058 posts

Posted 29 June 2007 - 00:42

Odgledah pre par meseci 9.11. The Falling Man
Prica o osobi sa fotografije snimljene 11. septembra

Edited by nbg4ever, 29 June 2007 - 00:43.

• 0

#44 Zabalujev

Zabalujev
  • Members
  • 5,315 posts

Posted 29 June 2007 - 19:58

QUOTE(Estelle @ 20 Jun 2007, 17:05) <{POST_SNAPBACK}>
odgledala sam Sicko i iznenadjena sam. Posto nisam neki obozavaoc Moore-a cak mi bili mrsko pogledati ovaj dokumentarac.

Ali dobro je uradjen naravno u svom tom nekom zharu / stilu jer ipak nije to dokumentarac u stilu tv ARTE ili channel 4, canal+ ...

ako se neko ne slaze sa mnom (da je ovaj dokumentarac dobar) neka dodje odmah da se posvadjamo laugh.gif

Pa, Moore je standardan. Nista vise od toga. Drzi se sablona po kome je uradjen Bowling for Columbine. Mozete skoro u minut pogoditi kada se menja ton filma: kada ce nas zasmejati a kada ce nas baciti u blues. Da ne bude zabune-Moore to radi dobro.

Dok je u farenhajtu prica bila specificna/vise licni obracun sa Bushiom Jr./ uz nesto sto moze da lici na istrazivacko novinarstvo/opet sa standardnim mooreovskim pristupom Problemu- ovde se vracamo na teren na kome je Bowling...Tj. konkretan drustveni problem specifican za USA, sa brojnim primerima unesrecenih ljudi i neizbeznim poredjenjem sa drugim zemljama. Dakle, zdravstvena zastita.

Pogledajte. Vredi vremena, uobicajena kombinacija smeha i suza i nesto naucite. Mi komunjare znamo to vec od ranije. Citat na kraju filma govori sve.
  • 0

#45 bloom

bloom
  • Members
  • 213 posts

Posted 30 June 2007 - 10:09

Abbas Kiarostami - ABC Africa

O deci u Ugandi koja su ostala bez jednog ili oba roditelja zbog AIDSa.

Negde se pomalo izgubila Kiarostamijeva poetika koja je uvek prisutna u njegovim filmovima bez obzira koliko je tema teška, ali i sam pokušaj da se donekle osvetli ovaj mrak od teme zaslužuje pažnju. U zemlji sa 27 miliona stanovnika, oko 2 miliona dece je izgubilo bar jednog roditelja samo od AIDSa. Užas!
  • 0