QUOTE(Kinik @ 30 Apr 2007, 04:07)
Tzv. "Zlatiborski sudzuk" je "potkovichasta" kobasica u prirodnom crevu, koja je napravljena samo od govedjeg mesa i vrlo sitno mlevenog govedjeg loja.
Dobro "sushena / dimljena" na bukovini.
Tzv. "Sandzachki / Bosanski sudzhuk" je potkovichasta kobasica u prirodnom crevu, koja je napravljena samo od ovchijeg mesa i vrlo sitnog mlevenog ovcijeg loja.
Ali! - pre dimljenja / sushenja se "formira": izmedju dve daske + teg od kamena - da joj se "plosnati oblik".
Obe su za mene - "mljac"!
Druga stvar je - sto se prave, domace - tesko nalaze.
Spremno prihvatam, Shame on me :-)
Odrastao sam u kuci sa susarom u dvoristu. Vlasnik kuce je bio vrhunski majstor za spremanje prsute i kobasica, pa sam se kao klinac najeo mesnih preradjevina iz susare za ceo zivot. Zato sad cenim iskljucivo prirodno susen prsut.
Zlatiborski sudzuk volim, sandzacki ne. Vise volim govedinu od ovcetine :-)
U svakom slucaju, sudzuk je dosta trajan, pa ga nema potrebe zamrzavati.