Jump to content


Photo

Operativni lizing


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
2 replies to this topic

#1 John Finn's Wife

John Finn's Wife
  • Members
  • 3,242 posts

Posted 06 April 2007 - 14:52

Ne prolazi proz kreditni biro - nema kreditnog opterećenja, voziš auto pa ga vratiš ili otkupiš za sitne pare, zvuči idealno.
Ok, u čemu je caka? Koji je oprez potreban? Tj šta bi bila antipreporuka....ko je upućen...ako bi mogao da posavetuje.....hvala.

S druge strane, kaže tamo - ipak je Kreditni biro obavešten o kreditu klijenta (što je i logično). I sad ako jedna banka obavesti KB o tom lizingu koji je uzeo klijent, a u drugoj banci klijent ima tekući račun i na osnovu njega koristi kreditnu karticu, da li će i na koji način kreditnu karticu u toj drugoj banci opteretiti ako je poznato da klijent ima kredit na op. lizing? Trebalo bi da neće, ali nije mi baš najjasnije...

#2 Viloticka

Viloticka
  • Members
  • 726 posts

Posted 07 April 2007 - 03:17

Ne znam kako je u Srbiji ali ovde mi se taj lizing bas nesto i ne dopada. Sa jedne strane istina je da otplacujes kola i trosis benzin i radis servis od pre-tax income.

Medjutim moras da izvezes odredjeni broj km inace placas FBT (fringe benefit tax). Posle 4-5 godina otplatio si 1/4 vrednosti auta, ako i toliko. (O otplacivanju za male pare nema ni govora).

Isplati se ako bas imas veliku kilometrazu.

Edited by Viloticka, 07 April 2007 - 03:17.


#3 ohbabyw

ohbabyw
  • Members
  • 2,208 posts

Posted 12 April 2007 - 15:04

pa on je i namenjen za to.
o.lizing je jedna vrsta rentiranja, ali nije regulisano zakonom kod nas.
za sada je ovako: nema učešća, nego imaš depozit koji ti se uračunava u poslednju ratu. jeste da na to platiš pdv ali se isplati.
ograničenja u km postoje, ali samo ako nećeš da to vozilo otkupiš na kraju.
posle nekog vremena možeš da ga vratiš i uzmeš novo.
ne vidi se u KB, ali mislim da Država neće to da toleriše dugo.
i najvažnije: ratu možeš da prikažeš kao trošak za iznajmljivanje vozila i da se knjiži na konto transportnih troškova (ne vraća se pdv), a ne kao osnovno sredstvo.
više se isplati firmama koje imaju putničku akviziciju.