Rebarca, butkice, kolenice...
#1
Posted 30 March 2007 - 12:53
Dobrodosli su i drugi za solo crveno meso, dosta je ono robovalo drugim jelima...nadzirana nezavisnost za proteine!
#2
Posted 30 March 2007 - 16:20
(uf, ovo zvuchi mnogo gore neg shto sam mislila, ali zbilja mlidijah na 'ranu)
daklem - rebarca + slatki sos - southern way, al na moj nachin.
bez jedno 3 kile rebaraca ne pochinji. trazi od kasapina da ih fino iseche u porcije.
usolish rebarca i prvo ih roknesh u rernu na jedno sat vremena. u medjuvremenu smutish sos/preliv - moje mere su odokativne (dal treba da ponavljam?) ali otprilike ovako:
- 1 - 2 kasichice chili sosa (ko voli - ja ga preskachem u shirokom luku);
- 2 -3 kashichice vuster sosa
- oko jedan deci javorovog sirupa (sad ima da se kupi kod nas, u makrobiotickim radnjama, a cini mi se da sam ga videla i u veru/merkatoru);
- soli, 'nako, po ukusu
- 1/2 kashichice senfa
- 1/2 kaschice aleve paprike.
po potrebi dodaj vode. i ostalih sastojaka ako ti se uchini da je malo.
ima i alternativni sos/premaz - u koji umesto vustera i javorovog sirupa ide dzem (more komotno od kajsija) i soja sos + sitno seckani beli luk i malo djumbira (ja preskachem djumbir, neshto ga ne ljubim a i zajebala se par puta sa kolichinom, pa sve upropastila).
time premazujesh ona rebarca koja posle rerne idu na pripaljen roshtilj, a kad je gotovo onda ih prelijesh.
optionally - ako nemash roshtilj pri ruci, sve to moze da se odradi u rerni, al da prethodno marinirash rebarca, da lepshe upiju slatko/ljuto/slanu kombinaciju - pa ih zveknesh na vreo tiganj - samo da malo 'ogarave'.
Edited by MaryPoppins, 30 March 2007 - 16:29.
#3
Posted 30 March 2007 - 16:44
pitanje za Meri, kako se sprema jelen na anticki nacin? Ajde, ajde, da te vidim sada Ima li nesto sto ti ne znas da pravis
edit : ne trolujem, nego pokusavam da nadjem recept za neki BBQ sauce sa secret recipes sajta.. al ne znam 'de se zagubio
Edited by Celt, 30 March 2007 - 16:46.
#4
Posted 30 March 2007 - 17:09
odgovor na drugo pitanje: ima
odgovor na prvo pitanje: to je bar lako. potrebni sastojci i alati:
1. luk i strela i lovachki noz sa pripadajucim mushkarcem;
2. shuma s jelenima;
3. razanj
4. zid
5. puno drva za lozenje vatre.
odesh u shumu ustrelish jelena, oderesh kozu i napravish kaput, rogove okachish na zid ko trofej, a jelena nataknesh na razanj i pechesh dok ne bude gotov.
a zaboravih da reknem, znam i kako se sprema kolenica - dugo i s neizvesnim ishodom. potrebno: da te zajcev i grunf pozovu na kolenicu. onda sedish i chekash kad ce doci taj dan.
aj sad odo
#5
Posted 30 March 2007 - 18:26
umm..vishe sam mislio na ovo
edit obratiti paznju na stavku jelen u sosu
Edited by Celt, 30 March 2007 - 18:28.
#6
Posted 31 March 2007 - 01:12
#7
Posted 01 April 2007 - 11:57
(uf, ovo zvuchi mnogo gore neg shto sam mislila, ali zbilja mlidijah na 'ranu)
daklem - rebarca + slatki sos - southern way, al na moj nachin.
bez jedno 3 kile rebaraca ne pochinji. trazi od kasapina da ih fino iseche u porcije.
....
HVALAA TIII, HVALAA TIII, CRNO BELA LJUBAVIIII!!! PEVAJUUU TI GROBARIII, TVOJI VERNI SINOVIIII
Ovim si sebi obezbedila mesto na buducem rostiljskom okupljanju... imam nekog amera koji me 2 godine zajebava za neki njegov tajni sos, gistro bakin, pravi juznjacki. E konacno sam mu dohajao - nece dobiti karte za Peperse dok ne uradi demonstraciju.
Ja sam pre negde inace skinuo dobru i jednostavnu sofersku foru za rebarca/butkice: glavicu slatkog kupusa izdubis na korenu, kao za ostavljanje za kiseljenje, pa je onda "prekrstis i prezvezdis" nozem celom duzinom - dobijes 8 reznjeva glavice, razporedjenih u krugu, u nekoj bar 10cm dubokoj tepsiji/plehu. Nije zgoreg podmazati povrsinu. Izmedju svakog reznja stavis komad rebara. Vegeta, aleva, biber i lovor po ukusu. I sve zalijes sa pola litra rizlinga. Alu folija da to zve lepo zatvori i u rernu na 220 - 250 sa obe strane, vreme od 2h do vecnosti, klizno...
Preporucujem porodicno inhaliranje prilikom vadjenje iz rerne i skidanja folije. Lepo je i za slikanje. Najbolje za krku...izuvanje
#8
Posted 22 April 2007 - 23:52
- 1kg svinjskih rebaraca (trazite da ih iseku na komade od 100-150g)
- 2 srednje pomorandze (za KM: da, pomorandze, ne paradajz )
- 4 cena belog luka
- 4,5 do6...7, eventualno 8 chili papricica. 10tak ...zavisi od ukusa. Ja stavim tuce
- kasika aleve
- biber po ukusu, so po potrebi
- 150g meda
Rebarca se prvo obare 20tak min (moze sa lovorom), prospe se ta voda u kome su se kuvala, isperu se i ostave da se malo ohlade.
Kora od pomorandzi, luk i papricice se iseckaju na najmanje moguce komade (seckom), doda se aleva, biber i so. U sve se nacedi sok iz oljustenih pomorandzi. Rebarca se dobro utrljaju u ovo i stave u pleh, malo podmazan maslinovim. Alu folija odozgo, na 220C na 45min u rernu...
Izvadi se, skine se folija (ako imate nekog tesko bolesnog, inhaliranje u ovoj fazi ce ga potpuno izleciti), premaze se medom sa obe strane i poredja da mesnatiji delovi budu okrenuti na gore...da ih gornji grejac zapece.
Sluziti vruce sa pekarskim krompirom, jesti prstima, smrkati ili ubrizgavati intravenski. Prsti se lizu sledecih 72h.
#9
Posted 23 April 2007 - 08:10
3 dana provedes u kuhinji praveci to sve!
#10
Posted 23 April 2007 - 09:24
- 1kg svinjskih rebaraca (trazite da ih iseku na komade od 100-150g)
.
Rebarca za ovo su malo dimljena ili sirova?
#11
Posted 23 April 2007 - 09:51
Dimljena, sry, zaboravih da napisem.
Originalni recept je sa sirovim ali onda ne ide kuvanje, nego samo malo drzanja u vodi da se rasoli...ali zato pecenje traje malo duze.
Moje skromno misljenje je da su dimljena bolja.
#12
Posted 23 April 2007 - 10:03
Inace, za rostilj sam rebarca (sirova, sa slaninom zvezdaskom) spremao na potpuno isti nacin kao npr. suvi vrat, zacinska mesavina bibera, paprike tucane (ljute i slatke), korijandera, soli i ulja. Meso se zacini nekoliko sati ranije da primi zacine i posle se direktno baca na rostilj. Bilo je bez greske.
#13
Posted 23 April 2007 - 15:05
Ja nocas pojedoh polakile dimljenih rebara u 'Zutoj gredi'. Rekoh sebi: 'aj da probam, da vidim kakva su im'. Stigose poprilicno brzo i nisu uopste bila losa. Sasvim pristojno za kafanu koja radi 00-24.
Jes' da vam nisam napisao nikakav recept al' racunam da ce ljubiteljima koristiti da znaju gde ih mogu jesti i u sred noci.
Nedimljena rebarca su zaista spektakularna u 'Majdanu' kod bus okretnice na Cvetkovoj pijaci. Cista petica! Al' ne rade nocom.
Fastfud mrzitelj on:
Neuporedivo bolje od kojekakvih nocnih 'fastfudova' koje bi trebalo zabraniti
Fastfud mrzitelj off.
#14
Posted 23 April 2007 - 22:47
#15
Posted 24 April 2007 - 14:13
Stranu na salu, cime su marinirana? Cu da svrnem, cu da kupim, nego se lozim na sopstvene kreacije...cesto nadogradnje takvih, dobrih, platformi..
@foto: brate, kad ti jedes rebarca, kad te muci nesanica? Gori si od mene!
Enivej, dobra nedimljena imaju u Big Bull-u na vrhu Kralja Petra i u onoj Visnjici, pivnica Aleksandar mislim da se zove, u Skadarliji.
Visestruki orgazam od telecih rebara pod sacom imate u kafani Oskar, na Dorcolu (neka mala ulicica, normalna na Vasinu)