Jump to content


Photo

Novi Avalski toranj


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
11 replies to this topic

#1 aenima

aenima
 • Members
 • 2,025 posts

Posted 08 June 2002 - 14:14

Novi Avalski toranj u planu | 08. jun 2002.Noc izmedju 29. i 30. aprila 1999. godine, kada je srusen Avalski toranj, bila je najteza u Beogradu od pocetka NATO bombardovanja. Zgrada MUP-a pogodjena je po drugi put, dva puta je gadjan Generalstab, pogodjeno je Ministarstvo inostranih poslova, repetitor Studija B na periferiji i zgrada u ulici Maksima Gorkog, a uz sve to, Beograd je u jutarnjim satima pogodio i jak zemljotres.

“Znali smo da ce Avalski toranj biti meta kad-tad, ali nas je sokiralo kada smo culi da je ipak srusen”, kaze Avram Izrael, tadasnji sef gradskog Centra za obavestavanje: "Zadnja informacija koja je pristigla bila je da je dejstvovano i po zgradi TV tornja na Avali. Ukoliko me pamcenje ne vara, dejstvovano je sa tri projektila, mislim da su sva tri bili vodjeni tipa Tomahavk i to vrlo preciznim pogodcima, koji su prosto bacili Toranj na zemlju. U prostoriji Centra je zavladao muk. Sve ovo nas je snaslo te noci, ali smo vrlo brzo prebacili paznju na pruzanje pomoci onima koji su postradali u zastiti ljudskih zivota. Tek negde pred zoru, kada je sve proslo, bili smo svesni te noci. Prestoni grad je ostao bez jednog od svojih simbola, zaista tuga je bila velika za jednim objektom koji i danas kada putujem iz bilo kojeg pravca Beograda jednostavno trazim", priseca se Izrael.

Portparol NATO-a Dzejmi Sej sledeceg dana je objavio da je pogodjen FM predajnik i to kako je rekao, “u gradu Avala”, kao jedan od predajnika propagandne masinerije RTS, ali i bitan centar vojne komunikacione mreze.

Na Avali te noci niko nije stradao.

Misa Ignjatovic radi kao konobar dvadesetak godina u restoranu “Mitrovica dom” u neposrednoj blizini tornja. Za ovu gradjevinu bio je vezan citav zivot, ali sumnja da ce toranj biti ponovo izgradjen. "Ja zivim u Ripnju, nedaleko odavde. Kako da vam objasnim da sam ja vec prethodne dve veceri izlazio u svoje dvoriste gledajuci da li Toranj jos uvek stoji. Jedno jutro sam pogledao i video da Tornja jednostavno nema. Dva puta je bila neka lazna uzbuna, treci put ga nema. Dodjem naravno, vidim srusen toranj i udarim ceremoniju plakanja. Ostalo ne znam, dosao sam ovde, imali smo neke ljude ovde u barakama, oni su mi opisivali da je to bilo uzasno, da je bila jaka detonacija. To je bio jedan simbol grada Beograda i Srbije. I ko nikada nije bio na Tornju, zali sto ga nema".

U Beogradu postoji i “Udruzenje ljubitelja Avalskog tornja”, ciji je cilj da organizuje obnovu ove gradjevine, i to po originalnom nacrtu. Predsednik udruzenja Dusan Cercic kaze da je svestan da novca nema, ali dodaje da je optimista i da inicijativa dobija sve vise pristalica."To je bilo cudo arhitekture 1961. godine kada se krenulo u rad. To je ravnostrani trougao, na tri noge i kao takav je jedinstven u svetu, na ideju Ugljese Janjica, arhitekte koji ga je projektovao. Njegova vidljivost je negde oko 70 kilometara u krug. Zelimo da bude isti, da bude identican, znaci 202 metra da bude visok, na istom mestu i da ga ponovo gledamo sa svih strana kada dolazimo u Beograd. Mi zelimo da izgradimo stub, a ko ce se posle kaciti sa antenama na njega, da li ce to biti telekomunikacije, radio, TV, to vise nije nase, i mi ako uspemo, uspecemo da dignemo toranj, predajemo ga vlasnistvo Gradu, cije i treba da bude vlasnistvo", kaze Cercic.

Udruzenje planira da organizuje i donatorsku konferenciju u okviru koje bi se okupili direktori iz asocijacije 21 svetskog tornja. "Predlozicemo da ti tornjevi mali deo svoje zarade od prodaje karata izdvoje za izgradnju tornja na Avali", kaze ljubitelj avalskog tornja Svetlana Protic:

"Avalski toranj je svojevremeno bio jedan od 43 tornja koja inace objedinjuje Asocijacija. Onih 21 koje sam vam pobrojala, usli su u njihovu tehnicku specifikaciju, jer su zadovoljili te visoke standarde koje Asocijacija propisuje. Mi smo kontaktirali Asocijaciju i od nje ocekujemo sugestije za sada, jer ovo je prva prilika da se mi oglasimo kao Udruzenje. Tornjevi kao atraktivne gradjevine pored mogucnosti i davanja usluga u domenu telekomunikacija, mobilne telefonije i raznih tehnickih stvari, jesu izuzetno visoko profitabilne ustanove. Svaki od njih ima i restoran, rade se tematske izlozbe, imate mogucnost fantasticnog panoramskog pogleda."

Predstavnici udruzenja tvrde da bi za izgradnju tornja, bez pratece tehnicke opreme, bilo potrebno oko 15 miliona evra. Generalni direktor RTS-a Aleksandar Crkvenjakov, medjutim, smatra da je izgradnja istovetnog tornja daleko skuplja i dodaje da su - sa tacke gledista RTS, kojem je potreban mnogo jaci signal - prihvatljivija neka alternativna resenja: "Svima je nama ta rupa na Avali kao rupa u srcu, medjutim trentuak kada ce to biti ponovo izgradjeno na onaj nacin kako je to ranije bilo uradjeno, dakle, od betona sa gondolom i tako dalje, mislim da je jako daleko od nas. Taj toranj kada je gradjen, kostao je 60 miliona maraka. Te pare trenutno u zemlji Srbiji nema niko, a pogotovo RTS. Mnogo je realnije da se napravi nekakva celicna konstrukcija, makar i dizajnirana sa nekom arhitektonskom notom, ali to to ce biti nesto novo i savremeno. Pretpostavljam da ce u javnosti biti prilicno otpora oko celog resenja, kada dodje dotle. Mislim da ce put biti da se napravi jedan javni konkurs za nekakvo ekonomicnije resenje za Avalski toranj, pa da vidimo sta ce doneti, kakve rezultate i kakve ideje".

U Ministarstvu saobracaja i veza vlade Srbije receno nam je da pitanje eventualne izgradnje novog tornja na Avali za sada nije na dnevnom redu.

#2 anarchic!

anarchic!
 • Members
 • 253 posts

Posted 09 June 2002 - 17:19

Necu sada da pisem o tornjevima kao falusnim simbolima ni o magritovski praznoj silueti tornja na nebu iznad Beograda.
Ono sto bi me zanimalo je da li postoji nekakvo osiguranje za taj sruseni toranj koje bi se moglo naplatiti ?

naprasno prakticni anarchic!

#3 Indy

Indy
 • Members
 • 21,392 posts

Posted 09 June 2002 - 17:39

Sta fali malo falusni simboli, nego sta ... cuo sam da su nedavno izgradili neki veliki arhitektonski obdzekat, ne bih znao kako da ga nazovem, u slavu vadzajne?

Osiguranje - ako nije kod OZ Dunav (:razz:) verovatno je naplaceno jos za SM i pare otisle na Kipar, pa odatle u Irak, pa u Libiju... i tu im se gubi trag kao i ostalima desetinama milijardi dolara koje nepovratno nestase

#4 anarchic!

anarchic!
 • Members
 • 253 posts

Posted 10 June 2002 - 00:24

U slavu koje mega-vadzajne se onda razmislja o podizanju novog tornja na Avali ?

#5 sonja

sonja
 • Members
 • 683 posts

Posted 10 June 2002 - 00:54

Ako je ovo pitanje za osiguranje ozbiljno, ne zaboravite da prakticno sve "insurance/reinsurance policies" (bar na zapadu) imaju odredjene "exclusions" i ne pokrivaju "war , political risk, terrorism, etc."

#6 Indy

Indy
 • Members
 • 21,392 posts

Posted 10 June 2002 - 02:03

Ma gde ozbiljno, to je anarchic, uspavana carica pojeticnih dezinformacija :razz:

Da li su svi tornjevi falusni simboli ili samo zelja da se ima lep pogled s visoka?

#7 anarchic!

anarchic!
 • Members
 • 253 posts

Posted 10 June 2002 - 02:53

Yes, anarchic! siri desinfos a oni zadivljuju /!/ preciznoscu sa kojom bombarduju, i suptilnoscu sa kojom selekcionisu obdzekte za isecanje, pa stvaaarno ...

//// Znas sta, plasim se da se to na kraju /balade/ uvek svede na ono : da se dokaze ciji je ID :razz: veci ? ... a mi skromni i neozbiljni savremenici i savremenice koristimo priliku da uzivamo u lepoti pogleda i snazi repetitora.

Za Sonju : naravno da je pitanje ozbiljno. Indy je nevaljao.
To je toliko idiotski sto je taj toranj uopste srusen, da se ja ne znam kako da o tome pisem a da se ne osecam kao idiot.

#8 zvezdara

zvezdara
 • Members
 • 236 posts

Posted 10 June 2002 - 19:17

sonja:
Ako je ovo pitanje za osiguranje ozbiljno, ne zaboravite da prakticno sve "insurance/reinsurance policies" (bar na zapadu) imaju odredjene "exclusions" i ne pokrivaju "war , political risk, terrorism, etc."

Ustvari, Sonja je ukazala na jedan vrlo interesantan paradoks. Tacna je klauzula da nema naplate stete kao posledice rata, TERORIZMA i sl. Ujedno, NATO je odbacio sve inicijative koje su ukazivale na ratna ili TERORISTICKA dejstva (sa njihove strane) na nasoj teritoriji. E pa onda znaci da se steta moze naplatiti! I to ne od "Dunava" vec od "Loyd-a" (ili vec slicne kuce) kod koje su takvi kapitalni objekti reosigurani. Interesantno, zar ne?

#9 anarchic!

anarchic!
 • Members
 • 253 posts

Posted 12 June 2002 - 23:50

Ko pre Lloyd,u tome i devojka :grin::grin::grin:

#10 Dino

Dino
 • Members
 • 648 posts

Posted 13 June 2002 - 06:20

zvezdara:
E pa onda znaci da se steta moze naplatiti! I to ne od "Dunava" vec od "Loyd-a" (ili vec slicne kuce) kod koje su takvi kapitalni objekti reosigurani.


Ako su osigurani uopste. Zaboravljate da se svako osiguranje placa, a ja sumnjam da je SM rezim bilo sta placao, za sta su procenili da ne moraju. Uostalom, ko to jos u SM svetu placa osiguranje na bilo sta.

#11 my5thnickname

my5thnickname
 • Members
 • 397 posts

Posted 29 September 2002 - 09:56

Jadna devojka :sad:

#12 HIGHFELDER

HIGHFELDER
 • Members
 • 248 posts

Posted 08 February 2003 - 13:36

ZNA SE DA SVAKA PRAVA METROPOLA MORA DA IMA NAJMANJE JEDAN TORANJ. AKO SE DESI DA IZGRADE NOVI BEOGRAD CE IMATI DVA. ONAJ PALI ,ZA SLOBODANA, U RATU S NATO-om I NOVI -GORDO PODIGNUT !