Jump to content


Photo

zaÄŤinska kombinatorika


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
57 replies to this topic

#1 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 26 March 2007 - 21:24

na onih par tema koje sam ovde čitala ljudi često predlažu začine koji deluju harmonično zajedno; tipa bosiljak + peršun (da navedem najjednostavniju kombinaciju) pa ajd, vi iskusniji, navedite koje kombinacije uvek šljakaju, a koje su no-no.

a sad nekoliko zajeba koje sam odradila.
1. kad sam prvi put pravila gravče, gravče-tavče il kako se već zove, ostalo mi viška tog "preliva" šta li je i pasulja i sve sam to smešala i dodala mileram (onaj s pijace) i na sve to sitno naseckala beli luk. big mistake. dobila sam pasulj s ukusom luka. ni sav luk, bosiljak i ostale špecije koje su bile u "prelivu" nisu mogle da nadraže ni jedan nanometar jedne jedine gustatorne kvržice.
sledeći put sam u sve to odradila samo bez luka i imalo je ukus gravcheta s mileramom rolleyes.gif al barem nije imalo ukus pasulja s lukom.

2. pobačaj, a to je zaista bio pobačaj je kad sam pravila umak od pečuraka i ne znam u kom suženju svesti mi palo na pamet da dodam med. isuse. ko nije probo slatke šampinjone taj ne zna šta je patnja.
a zapravo sam u jednom od Politikinih magazina videla recept za piletinu sa medom, slika tih u med (il saft na bazi meda) uvaljanih bataka je tako dobro izgledala da i sad krenem da drulujem kad se setim. ne znam kakav je ukus mesa s medom, al ovo moje je bilo abomination

eto, sad se izblamirah s ove dve najneuspešnije kombinatorike yet, al nek ide Dunav.

i kao primer, da navedem nekoliko nesigurnosti:

lovor
- obožavam lovorov list, ali ga retko kad stavljam jer ne znam kakav će efekat imati (zapravo mi je kao začin potpuna nepoznanica). stavim ga samo kad pravim krompir čorbu (jašta kako sam se ispraxala) i tu mi super legne.

origano
- juče sam pravila musaku pa sam čitala tu temu, i vidim da je Vesna napisala da opciono mogu da dodam i (između ostalih začina) origano. ne znam koja je caka s origanom. njega se bukvalno ne usuđujem nigde da stavim osim na picu, picajolu i sendviče.

čili
- njega stavim nekad kad mi ponestane bibera, ali zapravo nisam ni sigurna ima l čili uopšte ukus ili je samo ljut i ništa više.

paprika
- svojim ukusom dosta oboji jelo pa je izbegavam osim u isprobanim kombinacijama

karanfilić i muskatni oraščić
- prvi put sam ovde pročitala da se dodaju u bešamel. prvi put sam koristila karanfilić, al sam stavila jako malo pa se nije ni osetio, a drugi put sam narendala pola oraščeta i bešamel je (osim pravilnog bljutavog ukusa) imao neki menta prizvuk. kasnije kad se pomešao sa ostatkom delovalo je super.

nana
- za nju nisam ni znala da se koristi ko začin blush.gif tek tamo u priči o gravčetu vidim da je Kinik napisao da se stavljaju listići nane odozgo.

i za kraj da se pohvalim: volim dinstanu piletinu (najviše zbog toga što ne umem da pržim i svako mi se prženje završi dinstanjem) i dosad su mi sve kombinacije uspele, i sa ruzmarinom, i sa senfom, crnim lukom, bosiljkom, peršunom, šargarepom, karijem, mileramom itede.

Edited by Dunadan, 26 March 2007 - 21:27.


#2 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 26 March 2007 - 22:03

...evo ja ti iskopirala ovo da se pridrzavas ko pijan plota... tongue.gif
inace svidja mi se kari, ide uz piletinu ili junetinu sa rizom i slaze se uz biber...eto.
...a lorber koliko znam ide uz sarme, podvarke, kiseo kupus i riblju corbu, moja tetka ga stavi i u prebranac a moja mama prezire prebr. sa lorb. tako da... unsure.gif

BOSILJAK

Sastav: Bosiljak
Okus: tipični, čisti okus bosiljka
Upotreba: kao začin salatama, povrću, umacima i juhama

Bosiljak (Bot. Ocimum basilicum L.) porijeklom iz Indije, omiljeni začin zbog svog toplo-aromatskog okusa važan dodatak u kuhinji. Danas je bosiljak dostupan u različitim formama, jedna od njih je i citrusni bosiljak poznat po svojim bogatim listovima i blagoj aromi.

CHILI PRAH

Sastav: osušene mljevene chili papričice
Okus: tipični miris i okus, specifični i prirodni
Upotreba: svugdje gdje želite dobiti papreni okus

Dobija se od sušenih i mljevenih chili papričica . Domovina chilia je centralna i južna Amerika. Chili je glavni sastojak većine chili umaka i krema. Zajedno sa paprom i đumbirom čini jedan od glavnih sastojaka internacionalne kuhinje.

INDIJSKI CURRY

Sastav: Kurkuma, mljevena gorušica, Koriander, crni papar, češnjak, ljuta paprika i đumbir.
Okus: blago ljutkast
Upotreba: kao začin jelima od riže, svjetlim umacima i povrću

Postoji uzrečica: «U Indiji postoji toliko curry mješavina koliko i kuhara», što znači da postoji toliko različitih varijanti iz različitih predjela Indije koje se koriste za razna jela prema okusu svakog kuhara. Lebensbaum se odlučio ponuditi Vam umjereno ljutu varijantu koja će zasigurno očarati nepce svakog gurmana.

ĐUMBIR MLJEVENI

Sastav: đumbir
Okus: tipični miris i okus đumbira
Upotreba: kao dodatak kolačima, kruhu, slatkim jelima, voćnim salatama. Đumbir je neizostavni dodatak začina curry.

Dobiva se od korijena biljke đumbir (Bot. Zingiber officinale Roscoe). Osam do deset mjeseci star korijen ubire se neposredno prije nego što mu procvjetaju listovi, guli se, umače u vlastiti sok te na kraju suši i melje. Korijen đumbira se može koristit svjež dok su đumbirovo pivo, vino ili čaj omiljeni topli napici.

KARDAMON OLJUŠTENI

Sastav: Kardamon
Okus: tipični miris i okus kardamona?
Upotreba: kao začin jelima od riže, voćnim jelima i kolačima

Kardamon je jedan od najstarijih začina poznatih čovječanstvu te mu to daje pridjev najskupljih i najomiljenijih začina. Dobiva se od zrelih cijelih ili oljuštenih sjemenki biljke Kardamon (Bot. Elettaria cardamomum). U arapskim zemljama kardamon služi kao jedan od omiljenih začina za pripremu kave. Razlikujemo zeleni, bijeli ili smeđi kardamon, za zeleni se kaže da je najbolji zbog svog visoko aromatičnog citrusnog okusa.

KORIANDER MLJEVENI

Sastav: koriander
Okus: tipični miris i okus koriandera
Upotreba: kao začin jušnim jelima, jelima od povrća, voćnim jelima i kolačima

Koriander (Bot. Coriandrum sativum) je porijeklom iz sredozemlja no danas se koristi kao začin u cijelome svijetu. Sjemenke koriandera daju aromatični i karakteristični okus kako slanim tako i slatkim jelima. Mljevene sjemenke koriandera su neizostavni sastojak indijskog currya.

GARAM MASALA

Sastav: kardamon, crni papar, cimet i klinčić
Okus: biljni, lagano papreni
Upotreba: kao začin jelima od povrća, jelima od smeđe leće, graha, slanutka.

Garam masala je svjetski poznat začin čiji sastav je sličan indijskom curryu. Među paprenijim slove one mješavine koje sadrže papar dok one bez slove kao posebno aromatične. U Indiji se začini koji se nalaze u Garam masali prže na tavi, melju i dodaju kada je jelo gotovo.

KURKUMA MLJEVENA

Sastav: kurkuma
Okus: tipični miris i okus kurkume
Upotreba: kao začin umacima, marinadama, jelima od grahorica. Njegova žuta boja korijena ga čini čestim nadomjestom za skupi šafran, te je jedan od neizostavnih sastojaka indijskog currya.

Dobiva se od korijena kurkume (Bot. Curcuma longa) koja potiče iz jugoistočne Azije. Postupak dobivanja ovog jarko žutog, aromatičnog praškastog začina je da se korijen iskopa, opere, sitno nasjecka, osuši i na kraju samelje. Njegova intenzivna žuta boja se koristi za bojanje jela kao što su senf, kruh ili namazi.

MUŠKATNI ORAŠČIĆ MLJEVENI

Sastav: muškatni oraščić
Okus: tipični miris i okus muškatni oraščića
Upotreba: daje pikatni okus povrću (kelj, šparoge), koristi se u talijanskoj kuhinji. Posebno je cijenjen kao dodatak voćnim jelima.

Sjemenke su plodovi stabla mušakata koje je visoko deset metara i mora biti najmanje osam godina staro da bi plodovi bili spremni za žetvu, te može davati urod sljedećih sto godina. Pored sjemenki korisit kao cjenjeni začin se koristi i kora samoga ploda.

ORIGANO

Sastav: origano
Okus: tipični miris i okus origana
Upotreba: kao dodatak pizzama, svježim rajčicama, tjestenini i žitaricama

Origano (Bot. Origanum vulgare) potječe iz južne Europe te se dobiva od rascvjetale sušene i nasjeckane biljke. Origano je jedan od važnih sastojaka mješavina začinskog bilja.

PAPAR BIJELI U ZRNU

Sastav: bijeli papar
Okus: tipični miris i okus papra
Upotreba: kao začin svjetlim umacima, kiselim krastavcima

Raste na do devet metara visokoj biljci (Bot. Piper nigrum) čije se zrele mahune ljušte, zrno se suši i melje ili koristi u zrnu.

PAPRIKA SLATKA

Sastav: paprika
Okus: tipični miris i okus paprike
Upotreba: kao začin jelima s roštilja, tofua, umacima od rajčice

Biljka paprika (Bot. Capsicum annuum) spada među najstarije kulture srednje Amerike koja je došla u Španjolsku u 16 st. Paprika spada danas u najkorištenije začine u Europi. Miris i okus (blag, sladak do papreno ljutog) ovisi o sorti i zrelosti samog ploda. Lebensbaum slatku papriku odlikuje njezin blagi i slatki okus.

PIMENT MLJEVENI

Sastav: piment
Okus: tipični miris i okus pimenta
Upotreba: kao dodatak umacima, marinadama, dodaje se raznim kolačima (može se naći u našim božićnom biskvitu s začinima?), važan sastojak mješavina začinskog bilja.

Piment (Bot. Pimenta dioica) se bere zelen sa 6-13 metara visokog stabla pimenta te se sprema u vreće 4-5 dana. U tih par dana sjemneke fermentiraju i poprimaju smeđu boju te se na kraju suše na suncu. Piment nazivaju i «začinom za sve» jer njegova aroma podsjeća na sve važnije začine kao što su papar, klinčić. Cimet i muškatni oraščić.

TIMIJAN

Sastav: timijan
Okus: tipični miris i okus timijana
Upotreba: kao začin jelima od krumpira, povrća, juhama, gljivama

Intenzivno aromatični listovi timijana (Bot. Thymus vulgaris) se koriste kao dodatak jelima u većini kuhinja, te pritom timijan spada u tradicionalne biljke koje se koriste za liječenje bolesti povezanih s dišnim sustavom.

CIMET MLJEVENI

Sastav: cimet
Okus: tipični miris i okus cimeta
Upotreba: kao dodatak voću, kolačima i punčevima

Cimet (Bot. Cinnamomum aromaticum) se dobiva od stabljike cimet koja se porijeklom iz Kine a uzgaja se u Vijetnamu, Kambođi, Laosu, Sumatri, Javi i Japanu. Kao začin se koristi samo kora koja se prilikom sušenja smota u štapiće i poprima crvenkastu do tamno smeđe boje. Miris je ugodno aromatičan doke je okus blago ljutkast.

ZAČINSKO BILJE

Sastav: ružmarin, timijan, origano, lovor, bosiljak
Okus: aromatično balzamičan, lagano pikantan i ljut
Upotreba: izvrstan dodatak jelima od riže, povrća, juhama od povrća, umacima i marinadama.

Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © Copyright 2005

#3 BigLebowsky

BigLebowsky
  • Members
  • 1,822 posts

Posted 26 March 2007 - 22:17

QUOTE(Dunadan @ 26 Mar 2007, 22:24)
2. pobačaj, a to je zaista bio pobačaj je kad sam pravila umak od pečuraka i ne znam u kom suženju svesti mi palo na pamet da dodam med. isuse. ko nije probo slatke šampinjone taj ne zna šta je patnja.
a zapravo sam u jednom od Politikinih magazina videla recept za piletinu sa medom, slika tih u med (il saft na bazi meda) uvaljanih bataka je tako dobro izgledala da i sad krenem da drulujem kad se setim. ne znam kakav je ukus mesa s medom, al ovo moje je bilo abomination

...fazon pileta sa medom je u mekanom mesu...tj, peceno pile premazano medom je nevidjeno mekano i ukusno...med ne dozvoljava da isparava, pa sve ostane u mesu i bude super, a natovi se zacinima, limunom, ima x kombinacija...ja punio djumbirom, belim lukom, persunom...baci se punjenje kad se ispece pile, oblozeno je koskama, pa ne izmeni ukus, nego taman koliko treba....jedini bedak je sto se ne jede koza, tacnije bude odvratna, ne moze da se skori, sto je problem ako volis hrskavu kozuricu....

...alternativa kada se maze medom je da se mesa sa senfom, pa se namaze na meso (tipa neka rebarca), i onda se preko nalepe prezle sa solju i belim biberom i pece se....dobija se pokorica i slatko slani ukus mesa, meni je najbolja jagnjetina, zato sto je jaka, pa joj med/senf ne ubiju ukus...

...preliv od meda je drugo, ne volim bas....

...inace, za mene je origano na mesu zlocin...lovora se plasim, a sve moze u kantu ako se djumbira stavi vise od narendanog grama...

hint za przenje piletine (belog mesa)....kratko, samo jednom okrenuti, kad pobeli gornja strana...inace bude suvo i bljak...

ja ne znam u sta od mesa da turim te karanfilice i orascice....ok za corbuljke i soseve, ali za meso nem' pojma....


slatke pecurke... puke.gif


edit: daleko od iskusnog, ali znam sta sam napravio vise od jednom, a da je moglo da se jede...

Edited by BigLebowsky, 26 March 2007 - 22:22.


#4 BraveMargot

BraveMargot
  • Members
  • 626 posts

Posted 26 March 2007 - 23:23

Med i nana idu super s jakim mesom (npr jagnjetina), nana da smeksa, raznezi i ublazi ukus (neverovatno koliko tecnosti ona pusti cim se ubaci u tiganj), a med da zasladi sok u kome se sve to dinsta, przi ili pece, a samim tim i razmeksa meso i spreci da se isusi. Ja uvek stavljam samo bagremov med jer on nije presladak, al mozda je to samo moj ukus.

Kad god se pravi meso, limun treba da se stavlja tek na kraju, jer inace sav ispari iz sosa a plus sto moze da izvuce sve sokove iz mesa pritom. Sa pacetinom koja je jos masnije mesiste od piletine dobro dodje cak i malo pomorandze.

Ja beli luk inace stavljam samo na ribu, nikako na meso. Uz ribu mi isto dobro idu sve moguce vrste timijana.

Ovo su pozitivni saveti, a sad malo hejta na zacinske omasaje. Fatalna greska koju je moja keva jednom napravila pod uticajem Najdzele Loson - stavila malo mente u pijanog sarana. Riba je imala ukus ko masno-proteinski caj od nane, bljak! yucky.gif

btw i meni bi dobro dosli saveti za raznovrsniju upotrebu lovora, ja znam jedino da ga stavim u podvarak i uskrsnja jaja. unsure.gif

#5 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 27 March 2007 - 04:12

QUOTE(BraveMargot @ 27 Mar 2007, 00:23)
Ja beli luk inace stavljam samo na ribu ...


Uh, ako smem da primetim [ukusi su razliciti] meni je to vrlo losa kombinacija. U nas su to proturili po restoranima [dalmacija] da pokriju miris i ukus zamrznute ribe. Mislim na maslinovo ulje beli luk & persun kao preliv za ribu na gradele. [common]

Spanci preprze beli luk, sto je jos gora kombinacija. Grci ako je riba na zaru samo maslinovo ulje preko i negde malo oregana. Italijani, francuzi nikad direktno beli luk. Ovo vazi za ribu na zaru [belu]. Za plave ribe skusu, pica, sardele, gavuna ...well, ponekada moze da prodje kod skuse, vrlo zdrava ali poprilicno neukusna [retko sveza].

Kada je bela riba; zacini variraju od vrste a pogotovu od nacina spremanja. Jedan posiran list, oslic [filetirana sveza bela riba] traze suptilniji zacin, koji je opet kao nota za sos sa kojim se prelva. List, talbot i te varijante peskovitih riba mogu da povuku cudan ukus i to se za svaki slucaj pokriva sosom. Champagne sos recimo za lista, talbota, mirodjija za lososa, vinski sos i crveni biber za talbota, oslica, san piera ....

Nema tu nekih pravila [ukusi su u pitanju]. Ono sto treba da se ima u vidu ako je riba sveza & kvalitetna njoj ne trabaju zacini vec je bas njen [row] ukus bitan. Svez [dnevno*] zubatac, orada, brabun, brancin... se uglavnom spremaju na zaru, malo maslinovog ulja i limuna i to je to. Plavusama ne treba sminka. dry.gif

*
Bela riba je vrlo osetljiva. Sveza riba znaci dnevno sveza riba 7-24 sata iz mora. Posle toga naglo gubi na kavalitetu.

edit:

Generalno se zacini koriste tamo gde ukus namirnice nije mastovit, ili da pokriju, prikriju, ublaze, obogate ... Bela riba, rakovi, skoljke ... imaju svoj krakteristican ukus koji treba ispostovati, osetiti ... uzivati u njemu. To ne znaci [nekada i znaci] da ne treba koristiti zacine. U svakom slucaju oni treba da budu suptilni, dopuna dominantnom ukusu jela.

Juce su me misomorili kinezi. Pa mogao je da bude i stiropor u osnovi a rezanci od papira [slatko, ljuto, kiselo] prezacinjeno.

Edited by Hefestus, 27 March 2007 - 04:24.


#6 olivapopajevic

olivapopajevic
  • Members
  • 134 posts

Posted 27 March 2007 - 08:04

QUOTE(Dunadan @ 26 Mar 2007, 22:24)
i za kraj da se pohvalim: volim dinstanu piletinu (najviše zbog toga što ne umem da pržim i svako mi se prženje završi dinstanjem) i dosad su mi sve kombinacije uspele, i sa ruzmarinom, i sa senfom, crnim lukom, bosiljkom, peršunom, šargarepom, karijem, mileramom itede.

Ako voliš dinstanu piletinu, evo ti jedne kombinacije koju mi je provalila jedna Japanka. Doduše, recept nije baš japanski, ali ajde de. Najlakše je na svetu i brzo se pravi...Propržiš malo belo meso, dakle ne moraš da ga pržiš nego ga obrneš par puta malo da dobije bojicu, je li...Onda posoliš, dodaš slatku pavlaku, belo vino i natrpaš ruzmarin i to ostaviš da krčka jedno dvaes minuta i gotovo!

Što se kombinacije začina i meda tiče, po meni med ide super uz kari. Nekad propržim kockice piletine na medu i kariju i to dodam u kilogram salate. Sviđa mi se i onaj dresing sa medom i senfom.

QUOTE
Nema tu nekih pravila [ukusi su u pitanju]. Ono sto treba da se ima u vidu ako je riba sveza & kvalitetna njoj ne trabaju zacini vec je bas njen [row] ukus bitan. Svez [dnevno*] zubatac, orada, brabun, brancin... se uglavnom spremaju na zaru, malo maslinovog ulja i limuna i to je to. Plavusama ne treba sminka.


A šta, mi brinete nismo sveže i kvalitetne ribe, pa nam treba šminka, hm? mad.gif

#7 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 30 March 2007 - 12:35

Thyme.

Ako je mediteranska kuhinja u pitanju neizbezan je thyme (Thymus serpyllum) u nas valjda majcina dusica. Moze da se koristi direktno, na [mrsava] mesa pri pripremanju sosova za paste; ala puttanesca, amatriciana ...
Lovor + ruzmarin + thyme u kombinaciji su odlican blend za maslinovo ulje. U flasu se stavi veca kolicina tyme, nekoliko grancica ruzmarina i dvadesetak listova lovora. Nalije se maslinovim uljem. Ovo mora da odstoji neko vreme, posle 2 tri nedelje je spremno za upotrebu. Sto duze stoji postaje aromaticnije. Odlicno kao preliv za salate, mozzarellu ... Ova kombinacija se cesto koristi u provansi, pa ponekada ima i naziv provasnsalsko bilje.

Zalfija

Salvia officinalis ??
U malim kolicinama i uvek sveza. Recimo u vruce ulje nekoliko listica na kratko 3-4 sec, pa onda piletina, rakovi ...

Fannel (Foeniculum vulgare)
Ne znam kao se u nas zove, znam kako izgleda. Anis ukus, u malim kolicinama vrlo popgodan zacin. Mene uvek asocira na Mediteran, zunce ...

#8 Vasilij Zajcev

Vasilij Zajcev
  • Members
  • 1,365 posts

Posted 30 March 2007 - 12:40

QUOTE(Dunadan @ 26 Mar 2007, 22:24)


Imas ovde dobru pilu, ako imas vremena. Varijacija sa plasticnom kesom je za vas sto volite dinstano...ako je mala kokos, ubaci i neko povrce u kesu, odlicno ispadne!

Imas tu i jednu sa alu folijom (crno vino za vrganje, belo za varijantu sa sampinjonima), isto se ok izdinsta. Pre neki dan sam probao i dinstanje u vatrostalnoj, sa ruzmarinom, obe vrste luka i pancetom, dinstanje u belom vinu. Krompir pored je ko' pejotl cool.gif

Inace, med je vrh za peceno pile. Pogotovu ako ga izmazes/izmariniras vece pre pecenja, daje poseban smek i tvrdocu kozici. Sa limunom (ili jos bolje korom od limuna) i ruzmarinom se dobro slaze.

Ne znam sta da ti kazem za zacine, to je bukvalno stvar ukusa biggrin.gif
Ja ucim samo osnovne principe - ne stavljam vise od dva susena ili tri sveza, kad sta ide (npr. origano pri kraju, beli luk ili na pocetku ili na kraju, nikad u sredini, itd), kolika je proporcija svez-susen, sta se vadi, sta ostaje u klopi itd. Smor mi je sve da kucam ali ti bar imas direct line pa me cimaj kadgod os da experimentises.
A i imamo zajednicko pokusno prase, pa ako je izdrzao moje probe, izdrzace i tvoje tongue.gif

#9 Zverilla

Zverilla
  • Members
  • 910 posts

Posted 30 March 2007 - 14:47

QUOTE(Hefestus @ 30 Mar 2007, 13:35)
Fannel (Foeniculum vulgare)


koren je dobar za grickanje. kome ne smeta jak ukus. moze i za salate.

QUOTE
Anis ukus, u malim kolicinama vrlo popgodan zacin. Mene uvek asocira na Mediteran, zunce ...


jeo sam neki peceni patlidzan svojeveremno zaliven s puno anisa (i jos kojekakvih zacina), secen na tanke listice, bilo fenomenalno. zasad najbolji fit za anis

#10 morgana

morgana
  • Members
  • 1,815 posts

Posted 30 March 2007 - 14:49

fannel je, sudeci po slici, komorac

#11 Carmen

Carmen
  • Members
  • 63 posts

Posted 31 March 2007 - 07:36

Od zacina volim safran, imala sam priliku da ga probam u nekoj vrsti slatkog peciva i paelji.
Jel`zna neko u kojem jelu moze jos da se koristi?

#12 MaryPoppins

MaryPoppins
  • Banned
  • 750 posts

Posted 31 March 2007 - 11:06

QUOTE(Carmen @ 31 Mar 2007, 08:36)
Od zacina volim safran, imala sam priliku da ga probam u nekoj vrsti slatkog peciva i paelji.
Jel`zna neko u kojem jelu moze jos da se koristi?


mozesh chak i u supu da ga stavish - obichnu domacu, junecu supu. vrlo malo - na vr' noza ako je u prahu, ili par cvetica. da supi lepu boju i poboljsha ukus.

nego, o zachinskom bilju - moj je problem shto nikako da uspem da uzgojim sveze - bosiljak, vlasac, nanu. kupovala sam, donosila od keve (kojoj sve zivo uspeva da nikne i odrzi se - chak i ja), negovala, zalivala i ono uvek umre. iako menta, npr, raste ko korov - nije uopshte zahtevna, meni nikako da se odrzi. tako da sam odustala od zaludnog posla, i sad krkam samo suhseno, sem ako mi ne donesu dobre dushe po koji struk svezih travchica.

svaki put mi zao kad moram da stavim susheno, a po receptu ide sveze bilje.

nikad nisam bez vlasca, bosiljka i timijana. zapravo, ceo jedan ormaric u kuhinji mi je pun zachina i zachinskog bilja. i kad god putujem, obavezn se vratim s nechim novim. kupujem i one koje nikad ne koristim - da se nadju, a i ne znam kad ce mi se ukus promeniti smile.gif ove fine travke se uvek stavljaju na samom kraju, tad daju najbolju aromu klopi.

neko pomenu mentu - ima sjajan sos od mente, koji se obichno sluzi uz jagnjetinu. zaturih negde svesku sa tim receptom, al chim je nadjem kachim ga.

#13 Allegra

Allegra
  • Members
  • 1,957 posts

Posted 31 March 2007 - 11:19

ajd ova sveznajuca i meni da udeli savet biggrin.gif

ja npr obozavam ginger (djumbir), apsolutno u svemu gde naletim na njega ali me zanima sta moze da se sprcka od njega samog + eventualno jos nesto...ili se to ne radi posto doticni ima veoma jak ukus.

#14 MaryPoppins

MaryPoppins
  • Banned
  • 750 posts

Posted 31 March 2007 - 11:50

QUOTE(Allegra @ 31 Mar 2007, 12:19)
ajd ova sveznajuca i meni da udeli savet biggrin.gif

ja npr obozavam ginger (djumbir), apsolutno u svemu gde naletim na njega ali me zanima sta moze da se sprcka od njega samog + eventualno jos nesto...ili se to ne radi posto doticni ima veoma jak ukus.


jel ja? blink.gif (paz shto sam skromna, odma' sam se prepoznala u 'sveznajuca')

nikake ti vajde od mene, ja djumbir ne volim, ama bash nikako, sem kad odem na sushi, pa mi ga serviraju onako isechenog na tanke listice, onda ga i pojedem (greota da se baci biggrin.gif ). a pojma nemam, buduci da ima tako jak ukus, bash kako si rekla, dal moze od njega samog da se pravi neshto.

ima ovde sjajnih chef-ova & gurmana - oni ce bolje znati.

Edited by MaryPoppins, 31 March 2007 - 11:55.


#15 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 31 March 2007 - 16:10

QUOTE(Mama_mia @ 26 Mar 2007, 23:03)
...evo ja ti iskopirala ovo da se pridrzavas ko pijan plota...

ne znam bash da l cu se pridrzavati ko pijan plota, al 10x za spisak smile.gif
zapravo me vishe interesuju i neke individualne experimentalije koje su se pokazale uspeshnim.

a sad. med:

QUOTE(BigLebowsky @ 26 Mar 2007, 23:17)
...fazon pileta sa medom je u mekanom mesu...tj, peceno pile premazano medom je nevidjeno mekano i ukusno...med ne dozvoljava da isparava, pa sve ostane u mesu i bude super,

...alternativa kada se maze medom je da se mesa sa senfom, pa se namaze na meso (tipa neka rebarca), i onda se preko nalepe prezle sa solju i belim biberom i pece se....dobija se pokorica i slatko slani ukus mesa, meni je najbolja jagnjetina, zato sto je jaka, pa joj med/senf ne ubiju ukus...



QUOTE(BraveMargot @ 27 Mar 2007, 00:23)
Med i nana idu super s jakim mesom (npr jagnjetina), nana da smeksa, raznezi i ublazi ukus (neverovatno koliko tecnosti ona pusti cim se ubaci u tiganj), a med da zasladi sok u kome se sve to dinsta, przi ili pece, a samim tim i razmeksa meso i spreci da se isusi. Ja uvek stavljam samo bagremov med jer on nije presladak, al mozda je to samo moj ukus.



QUOTE(Vasili Zajcev @ 30 Mar 2007, 13:40)
Inace, med je vrh za peceno pile. Pogotovu ako ga izmazes/izmariniras vece pre pecenja, daje poseban smek i tvrdocu kozici. Sa limunom (ili jos bolje korom od limuna) i ruzmarinom se dobro slaze.


necu sad da zvuchim ko oni koji su braci Rajt kenjali kako nikad nece poleteti, al ljudi, kako to nije preslatko? ova caka koju je Lebovski spomenuo mi zvuchi i ko recept s Marsa (med + senf) al izgleda da ima dobar ukus chim pishe o tome.
je l se koristi med ko med? bez da se razvodni malo?
ne znam, Margo, koji je manje sladak, meni su svi preslatki.
ja se zapravo povodim za onim svojim pobachajem gde mi je i ultra mala kolichina meda sve obojila u fruktoznu glazuru.

nego, Vasilije, videh recept za pile, al to mozda kad se vidimo jednom live pa da odgledam kako to radish, sama bash ne bih da experimentishem.

i da, naleteh na vino negde medj ovim redovima, pa da pitam, ima l tu nekih pravila, s kojim mesom ide koje vino i tako to?