Jump to content

Photo

potpisite, za bebe fokice

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
31 replies to this topic

#16 gotivac

gotivac
  • Members
  • 3,096 posts

Posted 06 April 2007 - 11:17

QUOTE(Kinik @ 6 Apr 2007, 00:58)
Ako je sezona lova na one krabe 48-72 sata, a broj fokinih kozica 300.000 - pa sto bi se neko bunio kad mu je paradajz / banane / ostalo voce / meso / sirevi / vino iz EZ - citave godine pred nosem?
Zaista.
Wtf!?

U velikom delu napisanog se slažem sa tobom, ali ovde se ne radi o broju fokinih kožica, već o načinu ubijanja.

Da li je moguće da čovek na početku 21. veka nije pronašao humaniji, efikasniji, pa u krajnjem slučaju i jeftiniji način za ubijanje od - motkom u glavu? dry.gif

#17 BBlue

BBlue
  • Members
  • 16 posts

Posted 06 April 2007 - 13:00

Pazi stvarno, smesne li mene, razmazene nasim visokim standardom, davim se u vinu i sirevima, hranim ljubimce kavijarom i ne nalazim ni malo sazaljenja za gladne i smrznute Kanadjane, Svedjane i Norvezane u borbi za goli zivot i egzistenciju. I jos se usudjujem male foke da nazovem FOKICAMA pfuuuuujjjjj............A da ne nacinjem tek temu o kretenima iz Pete koji iz sve svoje ubitacne dosade i potrebe za paznjom smaraju posten svet ugrozenim zivotinjama... yucky.gif

#18 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 06 April 2007 - 13:48

Neko zivi u americkom / evropskom / Ozzie velegradu, sa 1-2 porodicna auta, uz air-condition koji pici preko citave godine (i kod kuce i na poslu), sa bazenom (greje se?), 1-2 kucna ljubimca (koji dnevno klopaju oko 1kg 'rane, a ovamo, hebote, - izgore im srce za "fokicama"?

Zasto ne?

I ovde se radi o mladuncima foke, obrati paznju. Niko nije protiv lova na odrasle jedinke, svi su svesni toga sto si naveo.

Uzgred budi, u tim gorespomenutim velegradima zivi daleko vise vegetarijanaca, i vegetarijanstvo je tamo normalnija stvar nego kod nas. Svakako da ljudi koji su vegetarijanci iz uverenja nece hraniti ni svoje pse time vec raznim surogatima.

I to sto su aktivisti PETE nekad agresivni ne znaci da ne treba da nastave da se bore za prava ugrozenih zivotinja.

Ne vidim smisao tvog posta, da li to sto se zivi u siromastvu treba da bude argument da se izgube normalna osecanja?

#19 Allen Konigsberg

Allen Konigsberg
  • Members
  • 264 posts

Posted 06 April 2007 - 15:28

Mislis, o kretenima iz Peta koji finansiraju teroriste poput ALF-a koji bombama razaraju univezitetske laboratorije, kretenima iz Peta koji se bore se za ukidanje eksperimenata nad zivotinjama i samim tim celokupnog napretka u lecenju ljudi? Kao i za ukidanje institucije kucnih ljubimaca? Koji u svojim reklamama izjednacavaju holokaust sa jedenjem mesa? Koji vise lice na kult nego na NVO? Ja, za razliku od tebe ovde nisam cinican. Jedno je postavljanje etickih pitanja, a drugo je terorizam, opasne antimoderne ideologije i patoloska fasistoidna zelja da se o sebi ima bolje misljenje a o svima drugima kao o smradovima.

#20 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 06 April 2007 - 21:11

QUOTE(gotivac @ 6 Apr 2007, 12:17)
U velikom delu napisanog se slažem sa tobom, ali ovde se ne radi o broju fokinih kožica, već o načinu ubijanja.

Da li je moguće da čovek na početku 21. veka nije pronašao humaniji, efikasniji, pa u krajnjem slučaju i jeftiniji način za ubijanje od - motkom u glavudry.gif

Samo se o tome radi.. O tom surovom nacinu ubijanja..
Zasto ih nekim gasom ne uguse , sve dzumle,odjednom..
Ne moraju nedeljama da ih mlate motkama..

Intersantno je da to na primer u Evropi ne bi bilo moguce.
Cak ni u USA.. Ali u toj najprimernoj drzavi na ovom svetu
taj uzasan nacin ubijanja ( kao bre u prvobitnoj ljudskoj zajednici)
humane Kanadjane uopste ne pogadja.. Neverovatno..

U Evropi se decenijama vode bitke oko lova na lisice u Engleskoj.
I na kraju zabranjen..

Lep pozdrav
Teja

Lep pozdrav
Teja

#21 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 06 April 2007 - 21:19

QUOTE(BeatrisDal @ 6 Apr 2007, 14:48)
Zasto ne?

I ovde se radi o mladuncima foke, obrati paznju. Niko nije protiv lova na odrasle jedinke, svi su svesni toga sto si naveo.

Uzgred budi, u tim gorespomenutim velegradima zivi daleko vise vegetarijanaca, i vegetarijanstvo je tamo normalnija stvar nego kod nas. Svakako da ljudi koji su vegetarijanci iz uverenja nece hraniti ni svoje pse time vec raznim surogatima.

I to sto su aktivisti PETE nekad agresivni ne znaci da ne treba da nastave da se bore za prava ugrozenih zivotinja.

Ne vidim smisao tvog posta, da li to sto se zivi u siromastvu treba da bude argument da se izgube normalna osecanja?

Meni smeta da se bilo kakvo zivo bice ubija mocugama. Ne pravim
ja razliku da li je foka mlada ili stara.

Smeta mi naravno i nacin ubijanja jaganjaca, svinja i teladi kod nas
u istoj meri kao sto mi ovo ubijanje bezbol palicama smeta.
Ali ce valjda i to jednog dana da se izmeni..

A vegetarijanci ne bi smeli da drze kucne ljubimce i da ih celog zivota
ubijaju povrcem ili kako ti kazes "surogatima".

Lep pozdrav
Teja

#22 Massive_Attack

Massive_Attack
  • Members
  • 2,103 posts

Posted 06 April 2007 - 21:51

QUOTE(Teja @ 6 Apr 2007, 22:19)
Meni smeta da se bilo kakvo zivo bice ubija mocugama. Ne pravim
ja razliku da li je foka mlada ili stara.

Smeta mi naravno i nacin ubijanja jaganjaca, svinja i teladi kod nas
u istoj meri kao sto mi ovo ubijanje bezbol palicama smeta.
Ali ce valjda i to jednog dana da se izmeni..
A vegetarijanci ne bi smeli da drze kucne ljubimce i da ih celog zivota
ubijaju povrcem ili kako ti kazes "surogatima".

Lep pozdrav
Teja

Naravoucenije.
Ubijajte ali, humano. Bez mocuga i palica. Svakako nije dozvoljeno stavljanje istih u kontejnere sa vodom i pustanje struje u vodu. Jer i to nije humano. mora da bude neka vrsta ubijanja bez skvičanja. E to je humano.
For God's sake shut up!!!

#23 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 06 April 2007 - 21:56

QUOTE(Massive_Attack @ 6 Apr 2007, 22:51)
Naravoucenije.
Ubijajte ali, humano. Bez mocuga i palica. Svakako nije dozvoljeno stavljanje istih u kontejnere sa vodom i pustanje struje u vodu. Jer i to nije humano. mora da bude neka vrsta ubijanja bez skvičanja. E to je humano.
For God's sake shut up!!!

Ti si neki iz frakcije onih sto kolju po kucama?
Volis kada jaganjci i prasci skvice barem pola sata..

Inace nista od dozivljaja?

Lep pozdrav
Teja

#24 Massive_Attack

Massive_Attack
  • Members
  • 2,103 posts

Posted 06 April 2007 - 22:28

QUOTE(Teja @ 6 Apr 2007, 22:56)
Ti si neki iz frakcije onih sto kolju po kucama?
Volis kada jaganjci i prasci skvice barem pola sata..

Inace nista od dozivljaja?

Lep pozdrav
Teja

Da bas to. Vidis kakav mi nick? Kada ga budes proucila sa svakom pesmom, shvatices sta je pesnik hteo reci citirajuci tebe.

Btw.
Lep pozdrav ... By
Massive Attack

#25 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 08 April 2007 - 16:49

Teja,
ne vidim razlog zasto uopste ubijaju mladunce, ni radi koze, ni radi masti, ni radi hrane...jer od njih ni izdaleka ne mogu dobiti onoliko koliko mogu dobiti hvatanjem odraslih jedinki. Znaci, greota.
Nista se ne slazem sa Kinikom, jer on sve vreme ne pravi razliku izmedju odraslih jedinki i mladunaca.

Allen,
smeta i meni sto su ekstremni- smetaju mi i oni napadi na ljude koji nose krzno, polivanje krvlju itd. -ali mislim da je PETA zasluzna i za mnoge korisne stvari. Uostalom, da postoji jedna organizacija koja brani interese zivotinja, to mi je sasvim ok.

Massive Attack,
ajd ne napadaj odmah ljude koji nisu tvoji istomisljenici..

#26 Zverilla

Zverilla
  • Members
  • 910 posts

Posted 09 April 2007 - 00:24

bla bla bla

Mislim, - meso / salo, a pogotovo krzno foke se oduvek trazilo, kao visokovredni proizvod.
Ko god zivi u Norveskoj, Finskoj, Shvedskoj, Kanadi, severu USA, Rusiji - zna o cemu govorim.
Tim pre oni koji su bili na mrazu od -30-40'C i znaju da samo prirodno krzno greje.

bla bla bla

sem sto smo naucili kao su ljudi na dalekom severu ziveli pre 2000, 1000, 200 i 100 godina, naucili smo da i moderne ekspedicije koje idu na antarktik ili pak na najvise planinske vrhove prezivljavaju samo zahvaljujuci nesebicnoj zrtvi malih i malo vecih fokica i foka rolleyes.gif

QUOTE(BeatrisDal @ 8 Apr 2007, 17:49)
ne vidim razlog zasto uopste ubijaju mladunce, ni radi koze, ni radi masti, ni radi hrane...jer od njih ni izdaleka ne mogu dobiti onoliko koliko mogu dobiti hvatanjem odraslih jedinki. Znaci, greota.

ne vidim razlog zasto se to radi kada za to ocigledno nema prave potrebe. meso ide za psecu hranu a od prirodnog krzna postoje mnogo kvalitetniji materijali (sto se tice zastite od losih vremenskih uslova)

Edited by Zverilla, 09 April 2007 - 00:30.

#27 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 09 April 2007 - 12:57

QUOTE(BeatrisDal @ 8 Apr 2007, 17:49)
Teja,
Nista se ne slazem sa Kinikom, jer on sve vreme ne pravi razliku izmedju  odraslih jedinki i mladunaca.

Ubijaju ih zbog koze.. Iza toga stoji industrija koja preradjuje tu kozu..
A valjda je koza tih mladih skupocenija od koze odraslih primeraka..

A meso se zasigurno ne baca, nego ide u industriju hrane za pse,macke..

Meni je i dalje neshvatljivo da to u Kanadi tek tako prolazi..

Mozda bi Mango,Redbus,Hromi Daba ( koji inace tu zemlju do nebesa
uzdizu) nesto mogli da kazu kako u Kanadi obican covek reaguje
na ta ubijanja..

Verovatno ih topici o zivotinjama ne zanimaju pa i ne zalaze na taj PDF..

Lep pozdrav
Teja

#28 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 09 April 2007 - 16:53

...

Mislim, mogu ja da razumem da neko zhudi da iznese stvoj stav / misljenje, no pomalo me cudi, - a sto se malo ne potrudi da upozna materiju pre toga?

# Mladunci bele foke se ubijaju zbog visokovrednog belog krzna etc, etc.
(prepostavljam da na tredu svi znaju razliku izmedju "teletine / govedina" ( iliti "teletine u pubertetu" i "govedine u klimakterijumu" - kako rece jedan pisac), kao i razliku u kvalitetu kozjeg "shevroa" i "govedjeg boksa"). Btw, sto bi se neko trosio na razne anti-rid kreme, kad i "govedji boks" - super?
Cemu lazi i prenemaganja oko "fokica"?

# Foke se tradicionalno mlate batinom, na cijem kraju je "chaklja", da bi je zakacili i odvukli do broda. Ne upucavaju se metkom (skupo/ kvari se koza) niti hvataju zive i vode na neko mesto gde ce biti laboratorijski eutanazirane (kakva glupost!)

# Ljudi koji zive na severnim obodima kontinenata - nikada nece biti vegetarijanci. I dan-danas Eskimi / Inuiti imaju pravo da love foke, i dan danas slasno shopaju meso i salo. Zabranu lova i trosenja foka - smatraju nametanjem, nepostovanjem njihove kulture, tradicije i predaka.
Drugi ljudi koji tu zive imaju potrebu da privredjuju - zarade za zivot. Sumnjam da ce na severu Kanade gajiti banane.

# Nije tacno da svo meso od foka ide u mesne psece konzerve (uzasno se oseca na ribu) vec ide i za potrosnju kod Eskima / Inuita. 'Bem li ga i oni imaju specijalitete. Salo se moze preraditi u industrijske svrhe. A drugo, visehiljadugodisnja i tradicija i evolucija su od njih napravili idealne potrosace sirovog mesa. Foke, morzh, ranije i manji kit, ponekad beli medved, riba, tokom kratkog leta nesto bobica - to je bilo skoro sve.

# Aktivisti PETE ne da su agresivni, vec su obicne neznalacke, hiperemotivne sektaske zamlate.
Eno primer tupche u Zagrebu, - na uskrs se zatvorio u kavez, protestujuci protiv jedenja jaja - da nije bilo policije - umlatili bi ga.

# Taman posla da je "smisao mog posta" da ja nekom coveku koji je apsolutno blizak sa Prirodom - i "siromasan", u smislu kako to tumace povrsni gradski zvekani / zvekanke (sa vise pari italijanskih firmiranih cipelica, pa i bundama) pocnem da objasnjavam "normalna" / uzvisena osecanja".
Nekom beduinu koji je u cast gostiju pred njima preklao ovcu / kozu; nekom Aboridzinu koji pece gushtera u pepelu; nekom Eskimu koji je klepio foku! Koja, bRe - uzvisena / "normalna" osecanja?
Zar su oni nenormalni?

S kojim pravom neko ko zivi hiljadama kilometara od kanadske ledene, ili saharske vrele pustinje, cije se dnevno kretanje svodi na krevet-WC-klopa-posao-prodavnica-klopa-WC-krevet umislja da su njegova osecanja uzvisena / "normalna"? Pa mnogima je rastojanje izmedju WCa i kuhinje manje od 10 metara.
Dovoljno je covek da ih vidi kako se kao masne lopte valjaju po "svetskim velegradima". To se, bRe, toliko ozderava, da od intelektualnog besposlicenja i secerne narkomanske zavisnosti - hoce da "prevaspita svet"!

Ja mislim da je sasvim dovoljan uspeh sto su progutali "masnu kuku", pa ih kao "zastitare" ovoga-onoga tako lepo vodaju na povocu, i jos im sve sto kupe, - prodaju po povecoj "ekoloskoj ceni" - milina jedna!
Mislim, zastitarske ovce tome i sluze - da se sisaju.

# I tako stigosmo do prirodnih materijala.
Nema tog materijala koji je u stanju da zameni prirodnu vunu, lan, svilu, kozu i krzno.
Ne po tu cenu. Posto se takvi, kao super-extra-nadnaravni materijali prave od ... nafte. Koja malo povise nanosi stete prirodnoj okolini, nego sto umlacivanje foka nanosi stetu / bol - hipersenzitivnim neznalicama.
Zamisli samo.

Zao mi je sto moram da potegnem 4umsku likinju, - no, nista licno.
Tamo je opisala citavu dramu oko dogija koji se zove Bob, i dogija Otela, kao i svoje patnje ... i sl.
I citavu zbrku / skalameriju oko telefonskih poziva, / divnog privatnog azila ... etc.
A sve to zbog cega?
Zato sto ne poznaje psihologiju pasa.
Da je znala - nikada se ne bi odlucila da uzme jos jednog odraslog psa u kucu.

No, eto, - samo hipersenzitivni ljudi, koji na zivotinje projektuju svoja "osecanja".
Jednom sam pisao: "to sto neko misli da 'voli', svog ljubimca - pa to je njegov, a ne ljubimchev problem.
Njemu od gazde ne treba slinava ljubav, vec ono zbog cega pas zivi i postoji.
Njemu treba gazda / vodja copora / drug iz chopora.

Poznajem ljude koji su pred rodjenje bebe poklonili odraslog bob-tejla prijateljima. Kad su dolazili u goste - pas je rezao i odlazio u drugu sobu. Pa su prestali da odlaze kod tih ljudi - uplasili se.
Pas je veran do smrti, - ljudi su obicne shizike.

Upadati sa poprilicno razdesenim, da ne kazem psihoticnim i ambivalentnim ljudskim stavovima u zivotinjski svet, koji zivi prema potpuno drugim zakonima / pravilima ponasanja - samo stvara jos vecu zbrku. Dovoljno je pogledati kako se neprirodno ponasaju neki ljudski ljubimci (snimani za TV) pa da se shvati da su im gazde ... blago shizoidni, ili u najmanju ruku - moroni.

Da ne govorim koliko mi se gadi ta sluzava zvaka oko "divnih / skupih pansiona, ukusne hrane / setnje pa i specijalnih igracaka! / skupog shishanja & shampona, specijalno kreiranih odelaca ", dok ima dece koja u zivotu nisu pojela pristojan obrok / popila plasticnu bocicu ciste vode.
Pa i u ovoj zemlji.

Takve "ljubitelje zivotinja" odbijam da razumem.
Tim pre kada drobe o nekim "peticijama".

...

#29 Zverilla

Zverilla
  • Members
  • 910 posts

Posted 09 April 2007 - 17:15

QUOTE(Kinik @ 9 Apr 2007, 17:53)

u nekom drugom kontesktu (npr. skorasnjih balkanskih ratova) ovo bi se nazivalo relativizacijom zlocina. sad kao 300 000 foka za 2 dana ubiju eskimi da ne bi poumirali od gladi.

e pa vidis, ubiju ih ne zarad ishrane i prezivljavanja vec zarad kurvestija koje ce da nose bunde od tih fokica (par) hiljada kilometara juznije po nju jorku, parizu, rimu, londonu, a mozda se koja nadje i u beogradu (ne kurvestija, njih ne fali, nego bunda). a opste je poznato da oni koji imaju novca za bundu od fokinog krzna uglavnom krecu u ekstremnim uslovima -ko sto su na primer zagrejani automobili od barem 6 metara iz kojih se ne izlazi ukoliko blizu nije dobro zagrejana i klimatizovana prostorija. izuzetak je kad u blizini ima bas mnogo fotografa koji bi morali da zapaze novu bundu, za tako sto se vredi zrtvovati.

za superiornost prirodnih materijala, ko sto vec rekoh, pitaj nekoga ko se sprema za put u ekstremne uslove. mozda ces se iznenaditi.

neznalica

#30 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 09 April 2007 - 22:16

# Mladunci bele foke se ubijaju zbog visokovrednog belog krzna etc, etc.

Ja -neuka- stvarno ovo nisam imala pojma
(da im je krzno skupoceno), pa si u pravu da mi to prebacujes. To mi je ujedno jedini suvisli razlog koji si naveo za lov na fokine mladunce.
Poredjenje mesa mlade foke i teletine vazi valjda jedino za Eskime, to jest ljude kojima je to osnovna hrana, kao nama doticna govedina. Ostalima...

# Nije tacno da svo meso od foka ide u mesne psece konzerve (uzasno se oseca na ribu) vec ide i za potrosnju kod Eskima / Inuita. 'Bem li ga i oni imaju specijalitete. Salo se moze preraditi u industrijske svrhe.

Mesa i sala ce mnogo vise dobiti od odraslih jedinki, tako da u ovom slucaju sve to vidim samo kao nacin da se ne baca sve ono sto od njih ostane posle dranja (ili im i meso i salo imaju neka specijalna svojstva? Ozbiljno pitam- ne znam.)

Aktivisti PETE ne da su agresivni, vec su obicne neznalacke, hiperemotivne sektaske zamlate.
Eno primer tupche u Zagrebu, - na uskrs se zatvorio u kavez, protestujuci protiv jedenja jaja - da nije bilo policije - umlatili bi ga.

Bezveze, PETA je velika organizacija i svakako da u njoj ima i svakakvih ekstrema. To sto su neki od njih blesani ne znaci da medju aktivistima nema i ljudi koji se bore za ispravne ciljeve.

# Taman posla da je "smisao mog posta" da ja nekom coveku koji je apsolutno blizak sa Prirodom - i "siromasan", u smislu kako to tumace povrsni gradski zvekani / zvekanke (sa vise pari italijanskih firmiranih cipelica, pa i bundama) pocnem da objasnjavam "normalna" / uzvisena osecanja".
Nekom beduinu koji je u cast gostiju pred njima preklao ovcu / kozu; nekom Aboridzinu koji pece gushtera u pepelu; nekom Eskimu koji je klepio foku! Koja, bRe - uzvisena / "normalna" osecanja?
Zar su oni nenormalni?

Promasio si ceo fudbal, njih niko nije ni kritikovao, vec one tzv. "civilizovane" ljude koji to dozvoljavaju. Niko ne napada njihov odnos prema sopstvenoj hrani, tu verujem u poredjenje sa teletinom.
Broj zivotinja koje Eskimi i ostali narodi kojima to spada u osnovu iskrane, ulove, ne moze da se meri sa brojem onih koje ubiju "civilizovani" Kanadjani (i ostali) radi zarade, ili iz sporta. Dakle, Eskime niko ne kritikuje.
Ali, ruku na srce, ove

Edited by BeatrisDal, 09 April 2007 - 23:02.