Jump to content


Photo

Turli tava


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
5 replies to this topic

#1 outcast

outcast
  • Banned
  • 2,346 posts

Posted 06 March 2007 - 00:51

Hajde ko zna kako se sprema turli tava tongue.gif

#2 kovjanic

kovjanic
  • Members
  • 475 posts

Posted 06 March 2007 - 13:45

Znaju ovi

#3 lobozinho

lobozinho
  • Members
  • 761 posts

Posted 06 March 2007 - 14:55

Turlu turlu, so good they named it twice?

Ako se ne secam, mislim da sam video u Moro jelovniku, pa ako ti padne pod ruku... Sjajan kuvar, pominje ga i Dzulijen Barns u "Cepidlaka u Kuhinji".

#4 perkos

perkos
  • Members
  • 26,798 posts

Posted 07 March 2007 - 12:28

Turlitava je još jedno od sjajnih makedonskih jela,koliko se sećam za pripremu je potrebno oko 1 kg mesa mešano(jagnjeće,svinjsko,teleće)razno povrće(krompir,paradajz,paprike,boranija,bamja,grašak)začini(crvena tucana paprika,biber,so) i ulje.
Meso se usitni i proprži na ulju,povrće se isecka što sitnije i uz dodatak malo vode takođe proprži zajedno sa mesom,u sve to dodaju se razni začini i to se prespe u zemljanu posudu ili u tavu i ubaci u rernu gde se peče još oko 1,5h.Jelo je gotovo kad se uhvati crveno zlatna pokorica,služi se uz svežu salatu.
Verovatno Hefestus zna još podrobnije da objasni pripremu ovog jela.

#5 perkos

perkos
  • Members
  • 26,798 posts

Posted 09 March 2007 - 09:23

Jedno od mojih omiljenih jela(obavezno bilo za uskrs na stolu)a takođe se sprema u tavi je i Elbasan tava.
Evo recepta:
Elbasan-tava


1 kg jagnjetine,
500 g ovčijeg
kiselog mleka,
3 jaja,
1 čen belog luka,
peršunovo lišće,
so.

Oprati i posoliti jagnjeće meso, premazati uljem, naliti malo vode i staviti u pleh za pečenje.
Peći jagnjetinu u pećnici i češće prelivati, da meso bude sočno a da sok ne pocrni.
Izvaditi pečeno meso, iseći ga na komade, pa vratiti u sok od pečenja.
Umutiti jaja sa kiselim mlekom, umešati seckan beli luk i sečeno peršunovo lišće. Sve dobro izmešati, pa preliti meso u plehu. Vratiti u pećnicu i peći još 20 minuta. Izvaditi meso poređati ga u činiju, a okolo sipati zgusnuto mleko.
Uz meso pripremljeno na ovaj način služiti pržene mlade krompiriće.

#6 outcast

outcast
  • Banned
  • 2,346 posts

Posted 10 March 2007 - 18:24

Ja ovako spremam turli tavu:

500 gr teletine ( iseckance na kockice)
1 veci crni luk ( moze jedan deo sitno iseckan, da se prodinsta sa mesom, a drugi deo krupnije za slaganje redova)
4-5 cenja belog luka ( ja ga propustim kroz "gnjecilicu"za beli luk)
5-6 krompira ( isecenih na fete)
1 paradajiz
pola solje samlevenog paradajiza iz konzerve
1 patlidzan
1 crvena socna babura
200 gr bamija
zacini
maslinovo ulje
mlaka voda

Prvo izdinstam meso i luk. To uradim u plehu/tavi u kojoj cu posle redjati ostale sastojke u slojevima. Izmedju slojeva dodajem po malo samlevenog paradajiza, zacine ( vec sam spominjala fenomenalan zacin koji se zove Herbamare koji se sastoji od susenih biljki i morske soli, zatim biber) i zalijem sa malo maslinovog ulja. Poslednji sloj je patlidzan koji sve dobro pokrije. Dodam solju mlake vode. Pokrijem folijom i stavim u rernu da se pece jedno 2-3 sata na tihoj vatri. Kada je skoro gotovo sklonim foliju i ostavim da se malo zapece.

Obicno pravim turli tavu prethodno vece za sutra. Naravno, neki ukucani ne mogu da odole, a da u toku noci ph34r.gif ne probaju ovaj specijalitet, dok je jos topao, pa jutro osvane sa kolicinom za jedno trecinu manjom. Naprosto, tom ukusu i mirisu je tesko odoleti innocent.gif