Hajde ko zna kako se sprema turli tava
Turli tava
Started by
outcast
, Mar 06 2007 00:51
5 replies to this topic
#1
Posted 06 March 2007 - 00:51
#3
Posted 06 March 2007 - 14:55
Turlu turlu, so good they named it twice?
Ako se ne secam, mislim da sam video u Moro jelovniku, pa ako ti padne pod ruku... Sjajan kuvar, pominje ga i Dzulijen Barns u "Cepidlaka u Kuhinji".
Ako se ne secam, mislim da sam video u Moro jelovniku, pa ako ti padne pod ruku... Sjajan kuvar, pominje ga i Dzulijen Barns u "Cepidlaka u Kuhinji".
#4
Posted 07 March 2007 - 12:28
Turlitava je još jedno od sjajnih makedonskih jela,koliko se sećam za pripremu je potrebno oko 1 kg mesa mešano(jagnjeće,svinjsko,teleće)razno povrće(krompir,paradajz,paprike,boranija,bamja,grašak)začini(crvena tucana paprika,biber,so) i ulje.
Meso se usitni i proprži na ulju,povrće se isecka što sitnije i uz dodatak malo vode takođe proprži zajedno sa mesom,u sve to dodaju se razni začini i to se prespe u zemljanu posudu ili u tavu i ubaci u rernu gde se peče još oko 1,5h.Jelo je gotovo kad se uhvati crveno zlatna pokorica,služi se uz svežu salatu.
Verovatno Hefestus zna još podrobnije da objasni pripremu ovog jela.
Meso se usitni i proprži na ulju,povrće se isecka što sitnije i uz dodatak malo vode takođe proprži zajedno sa mesom,u sve to dodaju se razni začini i to se prespe u zemljanu posudu ili u tavu i ubaci u rernu gde se peče još oko 1,5h.Jelo je gotovo kad se uhvati crveno zlatna pokorica,služi se uz svežu salatu.
Verovatno Hefestus zna još podrobnije da objasni pripremu ovog jela.
#5
Posted 09 March 2007 - 09:23
Jedno od mojih omiljenih jela(obavezno bilo za uskrs na stolu)a takođe se sprema u tavi je i Elbasan tava.
Evo recepta:
Elbasan-tava
1 kg jagnjetine,
500 g ovčijeg
kiselog mleka,
3 jaja,
1 čen belog luka,
peršunovo lišće,
so.
Oprati i posoliti jagnjeće meso, premazati uljem, naliti malo vode i staviti u pleh za pečenje.
Peći jagnjetinu u pećnici i češće prelivati, da meso bude sočno a da sok ne pocrni.
Izvaditi pečeno meso, iseći ga na komade, pa vratiti u sok od pečenja.
Umutiti jaja sa kiselim mlekom, umešati seckan beli luk i sečeno peršunovo lišće. Sve dobro izmešati, pa preliti meso u plehu. Vratiti u pećnicu i peći još 20 minuta. Izvaditi meso poređati ga u činiju, a okolo sipati zgusnuto mleko.
Uz meso pripremljeno na ovaj način služiti pržene mlade krompiriće.
Evo recepta:
Elbasan-tava
1 kg jagnjetine,
500 g ovčijeg
kiselog mleka,
3 jaja,
1 čen belog luka,
peršunovo lišće,
so.
Oprati i posoliti jagnjeće meso, premazati uljem, naliti malo vode i staviti u pleh za pečenje.
Peći jagnjetinu u pećnici i češće prelivati, da meso bude sočno a da sok ne pocrni.
Izvaditi pečeno meso, iseći ga na komade, pa vratiti u sok od pečenja.
Umutiti jaja sa kiselim mlekom, umešati seckan beli luk i sečeno peršunovo lišće. Sve dobro izmešati, pa preliti meso u plehu. Vratiti u pećnicu i peći još 20 minuta. Izvaditi meso poređati ga u činiju, a okolo sipati zgusnuto mleko.
Uz meso pripremljeno na ovaj način služiti pržene mlade krompiriće.
#6
Posted 10 March 2007 - 18:24
Ja ovako spremam turli tavu:
500 gr teletine ( iseckance na kockice)
1 veci crni luk ( moze jedan deo sitno iseckan, da se prodinsta sa mesom, a drugi deo krupnije za slaganje redova)
4-5 cenja belog luka ( ja ga propustim kroz "gnjecilicu"za beli luk)
5-6 krompira ( isecenih na fete)
1 paradajiz
pola solje samlevenog paradajiza iz konzerve
1 patlidzan
1 crvena socna babura
200 gr bamija
zacini
maslinovo ulje
mlaka voda
Prvo izdinstam meso i luk. To uradim u plehu/tavi u kojoj cu posle redjati ostale sastojke u slojevima. Izmedju slojeva dodajem po malo samlevenog paradajiza, zacine ( vec sam spominjala fenomenalan zacin koji se zove Herbamare koji se sastoji od susenih biljki i morske soli, zatim biber) i zalijem sa malo maslinovog ulja. Poslednji sloj je patlidzan koji sve dobro pokrije. Dodam solju mlake vode. Pokrijem folijom i stavim u rernu da se pece jedno 2-3 sata na tihoj vatri. Kada je skoro gotovo sklonim foliju i ostavim da se malo zapece.
Obicno pravim turli tavu prethodno vece za sutra. Naravno, neki ukucani ne mogu da odole, a da u toku noci ne probaju ovaj specijalitet, dok je jos topao, pa jutro osvane sa kolicinom za jedno trecinu manjom. Naprosto, tom ukusu i mirisu je tesko odoleti
500 gr teletine ( iseckance na kockice)
1 veci crni luk ( moze jedan deo sitno iseckan, da se prodinsta sa mesom, a drugi deo krupnije za slaganje redova)
4-5 cenja belog luka ( ja ga propustim kroz "gnjecilicu"za beli luk)
5-6 krompira ( isecenih na fete)
1 paradajiz
pola solje samlevenog paradajiza iz konzerve
1 patlidzan
1 crvena socna babura
200 gr bamija
zacini
maslinovo ulje
mlaka voda
Prvo izdinstam meso i luk. To uradim u plehu/tavi u kojoj cu posle redjati ostale sastojke u slojevima. Izmedju slojeva dodajem po malo samlevenog paradajiza, zacine ( vec sam spominjala fenomenalan zacin koji se zove Herbamare koji se sastoji od susenih biljki i morske soli, zatim biber) i zalijem sa malo maslinovog ulja. Poslednji sloj je patlidzan koji sve dobro pokrije. Dodam solju mlake vode. Pokrijem folijom i stavim u rernu da se pece jedno 2-3 sata na tihoj vatri. Kada je skoro gotovo sklonim foliju i ostavim da se malo zapece.
Obicno pravim turli tavu prethodno vece za sutra. Naravno, neki ukucani ne mogu da odole, a da u toku noci ne probaju ovaj specijalitet, dok je jos topao, pa jutro osvane sa kolicinom za jedno trecinu manjom. Naprosto, tom ukusu i mirisu je tesko odoleti