Jump to content

Photo

Gde bacati prazne baterije?

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
24 replies to this topic

#16 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 27 February 2007 - 14:21

QUOTE(7 @ 22 Feb 2007, 14:49)
I? Da ih salje express postom tim okolnim zemljama?? huh.gif

Ma ne bre, (na stranu sto se klasifikuju kao opasne materije), nego ako ih preuzima distributer u Rumuniji, Bugarskoj i Hrvatskoj, mozda ih preuzima i u Srbiji.

Mada, evo sad sam proverio, ne preuzimaju. Kazu zakon ih ne obavezuje na to, dok recimo EU regulativa obavezuje ove druge. Eto ti sad. Pa nista, cuvaj baterije do 2020, ili ih daj nekom kad bude dolazio da nosi u EU.

#17 TonyClifton

TonyClifton
  • Members
  • 36 posts

Posted 01 March 2007 - 12:33

Izgleda nema druge nego da cekam 2020-u...
A vi ostali koji niste u EU, sta vi radite sa praznim baterijama? Koristite li ih uopste?
Ili sam ja kreten?

#18 ToniAdams

ToniAdams
  • Members
  • 1,311 posts

Posted 01 March 2007 - 12:58

ma, ja je dzoknem kroz prozor, pa de padne.
daleko od ociju, daleko od srca!

zezam se, naravno...
vec godinama koristim punjive, a pre toka sam ih, valjda, bacao u kontejner...
QUOTE(TonyClifton @ 1 Mar 2007, 12:33)
A vi ostali koji niste u EU, sta vi radite sa praznim baterijama? Koristite li ih uopste?

kako koristiti prazne baterije?

#19 007

007
  • Members
  • 547 posts

Posted 03 March 2007 - 05:17

QUOTE(ToniAdams @ 1 Mar 2007, 12:58)
vec godinama koristim punjive, a pre toka sam ih, valjda, bacao u kontejner...

Da, ja ih jos uvek bacam u kesu za djubre koju posle sa svim djubretom izbacim u kontejner... a pa sta drugo da radim? Iovako su to "kineske" baterije tako da ne verujem da bi bilo ko pristao i da nosi negde u EU jerbo proizvodjaca nema biggrin.gif

Doduse, za jako mali broj "nevaznih" uredjaja koristim te neke "unknown" baterije jerbo se ne rabi cesto..
Za ozbiljniji deo su duracell i neke onako bolje... ali ne one sto se pune..

QUOTE(ToniAdams @ 1 Mar 2007, 12:58)
kako koristiti prazne baterije?

postoji neka teorija (koju isprobah i radi, ali to je samo u nedajboze situacijama) da te prazne uzmes i stavis u lonce i na tihoj vatri ih kao malo zagrejes i one mogu ponovo da rade. cool.gif Mnogo krace, naravno, ali "do sutra" izdrze.. dok se ne kupe nove.
Iskreno, (ne preporucujem) ovo samo jednom isprobah erbo bese neka nedelja kasno a baterije bile preko potrebne.. ph34r.gif

#20 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 06 March 2007 - 11:29

QUOTE(7 @ 3 Mar 2007, 06:17)
Da, ja ih jos uvek bacam u kesu za djubre koju posle sa svim djubretom izbacim u kontejner... a pa sta drugo da radim? Iovako su to "kineske" baterije tako da ne verujem da bi bilo ko pristao i da nosi negde u EU jerbo proizvodjaca nema  biggrin.gif

Doduse, za jako mali broj "nevaznih" uredjaja koristim te neke "unknown" baterije jerbo se ne rabi cesto..
Za ozbiljniji deo su duracell i neke onako bolje... ali ne one sto se pune..
postoji neka teorija (koju isprobah i radi, ali to je samo u nedajboze situacijama) da te prazne uzmes i stavis u lonce i na tihoj vatri ih kao malo zagrejes i one mogu ponovo da rade.  cool.gif Mnogo krace, naravno, ali "do sutra" izdrze.. dok se ne kupe nove.
Iskreno, (ne preporucujem) ovo samo jednom isprobah erbo bese neka nedelja kasno a baterije bile preko potrebne..  ph34r.gif

Bondgirl ti ima da pogines od baterija!!! Nikad, ali nikad nikad ne zagrevaj baterije, nebitno kakve su!

#21 007

007
  • Members
  • 547 posts

Posted 06 March 2007 - 11:44

QUOTE(Nimrod @ 6 Mar 2007, 11:29)
Bondgirl ti ima da pogines od baterija!!! Nikad, ali nikad nikad ne zagrevaj baterije, nebitno kakve su!

Nimrodu, ovo je bas bio "stani-pani" slucaj.. lepo rekoh da ne preporucujem smile.gif

#22 FriendOfTheEarth

FriendOfTheEarth
  • Members
  • 590 posts

Posted 06 March 2007 - 16:49

Sto pre probati punjive AA(AAA) baterije - odlichna varijanta.

Nikad vise alkaline koje su smrt za okolinu. ph34r.gif

#23 lates

lates
  • Members
  • 64 posts

Posted 06 March 2007 - 19:08

QUOTE(7 @ 27 Feb 2007, 11:34)
Sve ti to lepo i mudro zboris.. Look, ne znam gde ti je sediste, ali ovo je Srbija.. ovde se ne daju prazne baterije ( blink.gif )da se nose u inostranstvo.. gleda te ko sa marsa da si pao.. mozda ih i uzme, ono, da te ne uvredi, ali prvi kontejner se narani istima  laugh.gif .. tako da.. mislim da ovde u srbiji nema, a nece ni biti neke uredbe vezane za ovu vrstu zagadjivanja zivotne okoline...

Pa sad, ako ima 5 kg baterija za bacanje, onda treba da ih da nekom prijatelju da ih ponese u inostranstvo, a ako je manja kolicina- samo nekom poznaniku koji s njim dijeli misljenje da nije abnormalno bacati baterije tamo gdje je predvidjeno da se bacaju.
U Dojclandu u svakoj prodavnici na izlazu postoji korpa za baterije. Fino stavis baterije u ranac koji sluzi za kupovinu, pa onako usput kad se sjetis frljnes ih u tu korpu, na kojoj pishe npr. 'baterije nazad za buducnost' :-)
Znam da u Srbiji nije 'normalno' brinuti o tom gdje bacas baterije- i ja sam ih bacala u smece, a smece u kontejner- pohvalno, zar ne. Bar toliko wink.gif
Jednom sam na Bajlonijevoj pijaci iznapadala prodavce jelki, sto ih ne prodaju s korijenjem i organizuju akciju vracanja nazad u sume-pitali jesam li pala s kruske. innocent.gif

#24 Practical

Practical
  • Members
  • 676 posts

Posted 07 March 2007 - 00:27

QUOTE(FriendOfTheEarth @ 6 Mar 2007, 16:49)
Nikad vise alkaline koje su smrt za okolinu.  ph34r.gif

Racunica je prosta. 1 punjiva NiMH menja do 1.000 alkalnih baterija, tj. moze se puniti i prazniti do 1.000 puta.
Po meni apsolutno vredi platiti 10x vecu cenu - ali dugorocno gledano mnogo mnogo isplativije. Vec par godina u gajbi mi je 95% baterija - punjive NiMH.

#25 007

007
  • Members
  • 547 posts

Posted 07 March 2007 - 09:20

QUOTE(FriendOfTheEarth @ 6 Mar 2007, 16:49)

Eh, dok sam zivela sa mojima nikad nisam mislila na nove baterije. Samo sam ih vadila i smestala u 'punjac'... ali, posto je i moj muski roditelj pristalica punjivih baterija, ta mala naprava ostade kod njih, a ja, evo vec 5g nikako da kupim to cudo... Sve odlazem za "sutra" ph34r.gif