Jump to content


Photo

Vladimir Vladimirovič Putin


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
244 replies to this topic

Poll: Vae miljenje o Putinovim rezultatima 2000-2007? (89 member(s) have cast votes)

Vote Guests cannot vote

#31 Kum_Spasoje

Kum_Spasoje
  • Members
  • 164 posts

Posted 06 February 2007 - 06:28

Putin je taman toliko demokrata i taman toliko diktator koliko Rusiji i treba.Onolikom zemljom i onakvim ljudima mora se upravljati cvrsto.Rusija jaca a to se ne dopada svima.Sve ono sto se zamera Rusiji postoji i u Americi.
Rusija je zamlja fascinante prirode,istorije,kulture,umetnosti.Ruske zane su lepe i nezne,socne i darezljive.Prava je steta sto se Rusija kod nas posmatra kroz politiku, staru kurvu, i sto je napadaju odnosno kunu se u nju mahom oni koji nisu ni bili tamo.

#32 gotivac

gotivac
  • Members
  • 3,096 posts

Posted 06 February 2007 - 08:23

QUOTE(Kum_Spasoje @ 6 Feb 2007, 06:28)
Ruske zane su lepe i nezne,socne i darezljive.

E, ako je tako, onda živeo drug Putin!

#33 Jasa Tomic

Jasa Tomic
  • Banned
  • 319 posts

Posted 07 February 2007 - 13:58

Из данашњих Вечерњих Новости: smile.gif

http://www.novosti.c...atum=2007-02-07

Putinovi razlozi za veto
B. VLAHOVIĆ, 6. februar 2007

Od stalnog dopisnika MOSKVA

POSLEDNjI razgovori Sergeja Lavrova, ruskog ministra spoljnih poslova u Vašingotnu i Moskvi, potvrdili su da Rusija nije odustala niti od jednog od svoja četiri ključna stava o rešavanju statusa Kosmeta. Boravak evropske "trojke" u ponedeljak u Moskvi pokazao je da je predaja Ahtisarijevog predloga Beogradu i Prištini tek početak razgovora i da su požurili oni koji su poverovali da je novi status Kosmeta rešena stvar.

ČETIRI TAČKE

RUSKI rukovodioci sve vreme ponavljaju četiri ključna stava. Prvo, nema nametanja rešenja, jer ono ne bi bilo dugoročno, već se mora postići kompromis Srba i Albanaca. Zatim, rešenje mora biti na osnovi međunarodnog prava. Treće, mora se voditi računa da će formula koja se primeni za Kosovo kasnije biti primenjivana za druge narode, uključujući postsovjetsko prostransvo. I, četvrto, pregovori Beograda i Prištine ne mogu biti ograničeni veštačkim rokovima.

Rukovodstvo Rusije do sada nije promenilo mišljenje niti o jednom od tih stavova, već se i dalje zalaže za njih.

Posle nedavnog razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Putin je jasno rekao da je bombardovanje Jugoslavije bila glupost. Podsetio je da je Rusija bila protiv bombardovanja Beograda i da se danas vide posledice tih grešaka.
On je glasno pitao: "Je li bilo normalno bombardovati državu u centru Evrope na kraju 20 veka? Zbog toga mislim", nastavio je Putin "da i Evropa nije zainteresovana da se jednoj strani, recimo Beogradu, nametne rešenje koje bi bilo ponižavajuće za srpski narod".

Putin smatra da, ako se u rešavanju konačnog statusa Kosova i Metohije, napravi presedan i otrgne deo teritorije Srbije, taj će primer slediti i primeniti i u drugim delovima sveta.

- Kako rešimo problem na Kosovu tako kasnije rešenje treba primenjivati u analognim tj. sličnim slučajevima na postsovjetskom prostoru. To isto se odnosi i na neke evropske zemlje - rekao je sasvim iskreno predsednik Putin nemačkoj kancelarki Merkelovoj.

Sasvim je jasno da je Putin aludirao na rešavanje statusa Abhazije i Južne Osetije koje se nalaze formalno u sastavu Gruzije, ali već godinama, praktično, žive odvojeno. Osim njih, i Pridnjestrovlje, koje formalno pripada Moldaviji, je nedavno na referendumu izglasalo (kao i Abhazija i Južna Osetija) da želi da se pripoji Rusiji.

Putin je, takođe, jasan da se dugoročno rešenje može postići samo u slučaju ako ga prihvate i Beograd i Priština. Svako nametnuto rešenje nedopustivo je.

- Mi smo spremni da zajednički tražimo izlaz iz situacije, za šta je potrebno strpljenje! - Putinova je poruka.


I VETO

ODGOVARAJUĆI bišem češkom premijeru o mogućnosti upotrebe veta ruski predsednik je bio sasvim jasan:

- Ako predložena rešenja o Kosovu za nas ne budu prihvatljiva, mi ne isključujemo mogućnost upotrebe veta. Njega imamo ne da bi bio u sanduku i skupljao prašinu. To je realni instrument politike, to je krajnja mera, ali mi je ne isključujemo ako to bude protivrečilo našim predstavama o principima građenja međunarodnih odnosa i našim interesima.



BANDITSKA DRŽAVA

U VIŠE navrata u intervjuima zapadnim novinarima Putin je iznosio svoje mišljenje o sadašnjem stanju na Kosmetu.

- Uz pomoć Zapada, na Kosovu je stvorena banditska država iz koje idu kanali droge i trguje se ljudima!

smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif smile.gif

Edited by Jasa Tomic, 07 February 2007 - 14:09.


#34 zagor

zagor
  • Members
  • 6,113 posts

Posted 07 February 2007 - 17:53

A slike ???

Ne zajebavaj Jasho nego radi... Slike i to odmah !!!

Jbt, pustili choveka, dobio priliku i on onda jos zabushava...

Ajde, dosta glupiranja, u sledecem postu da sam vid'o slike, je l' jasno ?!

Edited by zagor, 07 February 2007 - 17:55.


#35 Jasa Tomic

Jasa Tomic
  • Banned
  • 319 posts

Posted 07 February 2007 - 20:22

Испуњавамо жеље публике.....

Владимир Владимирович Путин у разговору са омладинским антифашистичким организацијама


Владимир Владимирович Путин на војним маневрима


#36 Kum_Spasoje

Kum_Spasoje
  • Members
  • 164 posts

Posted 08 February 2007 - 00:36

Mali Batica

Attached Files



#37 zagor

zagor
  • Members
  • 6,113 posts

Posted 09 February 2007 - 23:14

E tako, vidish da mozesh samo kad hocesh...

Aj' sad odmori malo, pa opet... I slike obavezno !!! Jesi razumeo ?!

#38 Jasa Tomic

Jasa Tomic
  • Banned
  • 319 posts

Posted 18 February 2007 - 20:15

http://www.politika....xbYzejNPGD2.jpg

Nafta pumpa mišiće

Zahvaljujući povećanju bruto društvenog proizvoda i velikim zalihama nafte Rusija ubrzano povećava svoj vojni arsenal

U januaru 2005. ruski predsednik Vladimir Putin prihvatio je Državni program naoružavanja do 2015. godine, inače vrlo poverljiv dokument u kojem su precizno navedene vrste i količine oružja i opreme, kao i rokovi njihove isporuke ruskim oružanim snagama. Prethodni petogodišnji plan bio je skoro isključivo baziran na istraživačkim i razvojnim programima.

Kako je rast ruskog bruto društvenog proizvoda od šest do sedam odsto godišnje, kako je Rusija premašila i Saudijsku Arabiju u proizvodnji organskih goriva finansijski rezultati od prodaje nafte povećavaju i ruski vojni budžet. On je za 2006. godinu iznosio 667 milijardi rubalja, odnosno 24,6 milijardi dolara, ili oko tri odsto BDP. Za nabavku nove opreme i oružja 2006. godine odvojeno je 236,7 milijardi rubalja, što je povećanje od 188 milijardi u odnosu na 2005. godinu.

Najveći deo finansijskih sredstava i najviši prioritet u naoružavanju dobijaju strateške snage za odvraćanje koje garantuju „nepodnošljivu štetu” za bilo kojeg agresora koji bi prvi napao Rusiju. U arsenal strateških raketa ulaze novi interkontinentalni projektili „topolj-M” (SS-27), kao i mornaričke verzije rakete „bulava” (SS-N-30). Planirano je i uvođenje jedinstvene rakete za sve vidove oružanih snaga, koja će se razviti iz porodice projektila „topolj” i „bulava”. Ipak, do 2012. godine balističke rakete RS-18/20, podmorničke rakete RSM-50754 i bombarderi Tu-95MS činiće glavninu ruskih strateških nuklearnih snaga za odvraćanje.

Rusija i sa arsenalom nuklearnih sredstava iz vremena SSSR-a još može da parira Americi kako u pogledu tehnologije tako i veličinom atomskog arsenala. Čak i američki program „rata zvezda” ne brine previše Moskvu jer ruske rakete „topolj” i „bulava” imaju mogućnost aktivnog manevrisanja duž putanje i sposobnost zaštite od laserskog i nuklearnog protivdejstva. Te ruske rakete napravljene su upravo da bi mogle da prođu kroz američki antibalistički raketni štit. Moskva trenutno ima oko 350 mobilnih lansera raketa RT-2PM „topolj” (SS-25 „sikl”) od kojih svaki poseduje po jednu nuklearnu bojevu glavu RS-12M. U silosima je smešteno, osim drugih sistema, i 300 interkontinentalnih balističkih projektila RS-20, ili po NATO kodifikaciji SS-18 „satana” sa više nezavisno usmerenih bojevih glava. To su projektili od kojih Zapad najviše i strahuje, iako je general Vitalij Linik, zamenik komandanta raketnih strateških snaga Rusije, nedavno izjavio da se sistemi RS-18 i RS-20 postepeno povlače iz borbenog dežurstva, a na njihovo mesto dolaze rakete „topolj”.

Ruske mornaričke nuklearne snage uvode u upotrebu tri nove atomske podmornice tipa „borej” i dve modernizovane klase „tajfun”. Mornarica će do 2012. godine raspolagati sa 16 nuklearnih balističkih podmornica opremljenih interkontinentalnim raketama. Na podmornici „Dmitrij Donski” u toku je isprobavanje raketa tipa „bulava”, a naoružavanje atomskih podmornica tim projektilom očekuje se u 2008. godini.

Što se tiče kopnene vojske, Rusija sada forsira proizvodnju balističkih raketa kratkog dometa tipa „iskender-M”, protivoklopnih raketa „hrizantema” , tenkova tipa T-90, pešadijskih borbenih vozila BMP-3M, oklopnih transportera BTR-80, višecevnih raketnih bacača od 300 mm „smerč”, a tu je i novo desantno vozilo BMD-4.

Ratno vazduhoplovstvo Rusije nabavlja nove jurišne avione Su-34, modernizuje aparate Su-27 na model Su-27SM, kao lovce presretače Mig-31 na model Mig-31BM. Strateška avijacija modernizuje i oprema bombardere Tu-160 raketama Kh-555 „raduga”. Godišnje se napravi po jedan novi strateški bombarder Tu-160.

Helikopterske jedinice sada dobijaju nove helikoptere Mi-28N, transportna flota avione Il-76MD sa novim motorima. Protivvazdušna odbrana uvodi u operativnu upotrebu raketni sistem S-400 „trijumf”, a ratno vazduhoplovstvo trenutno ima 35 pukova opremljenih raketama zemlja–vazduh tipa S-300.

Ruska ratna mornarica ubrzano se modernizuje, jer ima i posebnu naklonost predsednika Putina, njegov otac bio je podmorničar u Baltičkoj floti, a deda oficir u Severnoj floti. Mornarica dobija nove fregate tipa 22350 „Admiral Gorškov”. Treba da bude izgrađeno pet takvih modernih fregata „stelt” tehnologije („nevidljive” za radare, odnosno smanjen radarski odraz). Deplasman tih fregata biće između 4.000 i 5.000 tona. U planu je i izgradnja nove klase razarača razvijenih iz tipa „sovremeni” težine oko 8.000 tona, kao i novih fregata tipa „gepard”. Mornarica kupuje i rakete tipa Kh-35 „uran”, protivtorpedne sisteme „paket”, dizel podmornice klase „Sankt Peterburg”. Nosač aviona „Admiral Kuznjecov” dobiće jaču užad za kočenje aviona, a mornarička avijacija usavršene avione Il-38N sa radarskim sistemom „novela”.

Kosmičke snage Rusije kupuju 12 raketa–nosača za lansiranje novih satelita iz sistema „GLONASS”. Taj sistem ima trenutno 18 satelita u orbiti i skoro svi su deo vojnog programa, jer od 97 ruskih satelita u svemiru njih 60 ima vojnu namenu.

Moskva je za svoje oružane snage odredila i povećanje plata od 67 odsto za period do 2008. godine i izgradnju novih 150.000 stanova...

Miroslav Lazanski

#39 zagor

zagor
  • Members
  • 6,113 posts

Posted 18 February 2007 - 20:58

Mnogo si se opustio... Trebalo ti je jedanaest dana da ponovo postujesh i to josh bez slika...

Kakav je to javashluk, huh ?! Da se vishe nije ponovilo !

#40 Gjovani

Gjovani
  • Members
  • 3,195 posts

Posted 18 February 2007 - 21:53

QUOTE(Jasa Tomic @ 7 Feb 2007, 20:22)
Испуњавамо жеље публике.....

Владимир Владимирович Путин у разговору са омладинским антифашистичким организацијама


Владимир Владимирович Путин на војним маневрима


Srbi traže novog vođu. tongue.gif
Šta je, šta fali Koštunici. tongue.gif

#41 Patapije Polupitomi

Patapije Polupitomi
  • Members
  • 865 posts

Posted 21 February 2007 - 00:20

Sistem vrednosti koji nudi tzv Putinova Rusija : napravicemo najvecu raketu , a klozet cemo izmisliti u sledecem milenijumu:


#42 revolucionar

revolucionar
  • Banned
  • 2,408 posts

Posted 21 February 2007 - 00:52

QUOTE(Jasa Tomic @ 18 Feb 2007, 19:15)
http://www.politika....xbYzejNPGD2.jpg

Nafta pumpa mišiće

Zahvaljujući povećanju bruto društvenog proizvoda i velikim zalihama nafte Rusija ubrzano povećava svoj vojni arsenal

Moskva je za svoje oružane snage odredila i povećanje plata od 67 odsto za period do 2008. godine i izgradnju novih 150.000 stanova...

Miroslav Lazanski

Problem je sto ti i mnogi drugi niste u stanju da procenite globalnu situaciju u svetu. Niko ne sumnja u to da Rusi mogu da pariraju Americi po pitanju naoruzanja. Za dobro naoruzanje dovoljno je imati dobre inzinjere i matematicare. Naravno, Rusi to imaju i imace. Kad si vec spomenuo naftu trebalo bi da kazes kako se ta nafta kupuje. Za sad se kupuje dolarom ali postoji i verovatnoca da ce se u buducnosti kupovati za evre. To znaci da je svetska monetarna valuta dolar i Rusi ce uvek zavisiti od tog dolara. Trenutno mnoge centralne banke po svetu zele da imaju i evro te prodaju dolar. Iz tog razloga evro je dosta jak ali pitanje je dokle ce to trajati. Medjutim, nikome ni na kraj pameti ne pada da kupuje rublju. Pod uslovom i da Rusi dostignu ekonomski standard Nemacke, oni ce i tada biti iza Amerike. Ameriku mozes preci ali samo ako imas veci broj i uspesnije multinacionalne kompanije. To Rusi nisu u stanju da urade... Licno nisam ni pesimista, kao i mnogi, kad je u pitanju Rusija jer je to velika zemlja a i nije nesto naseljena. Nisam specijalista za geostrategiju ali jedina opasnost za Amerikance moze da predstavlja nekakav savez izmedju Kine i Rusije. Za sada to je nemoguce ali u buducnosti ta opcija se ne iskljucuje. Ako do toga dodje geopoliticki uticaj Amerike moze da se promeni...

#43 Jasa Tomic

Jasa Tomic
  • Banned
  • 319 posts

Posted 22 February 2007 - 01:05

Istočna strana
Dvojac pod lupom

Dmitrij Medvedjev i Sergej Ivanov su pod lupom. U agilni dvojac iz najužeg kruga saradnika šefa ruske države Vladimira Putina uperene su oči ne samo domaće nego i svetske javnosti. Pred obojicom stoji čitav niz delikatnih zadataka čije izvršenje će, najverovatnije, odrediti i njihovu dalju sudbinu, a možda i sudbinu zemlje. Nabolje ili nagore, pokazaće vreme. Posebno kada minu predsednički izbori zakazani za mart 2008. U svakom slučaju, ruke su im, za sada, odrešene.
Medvedjevu je u dužnost stavljena briga o velikim nacionalnim projektima, posebno iz socijalne sfere, poput obrazovanja, zdravstva, stambenog kompleksa, poljoprivrede... Pare koje su određene za ovu svrhu stižu od sve uspešnije prodaje nafte i gasa na međunarodnoj pijaci. A reč je o ogromnim sumama.

Sa druge strane, Ivanovu predstoji da se uhvati ukoštac sa modernizacijom industrijskog kompleksa, uvođenjem najsavremenijih tehnologija u svim sferama proizvodnje – od avio-industrije do prerade energenata. Prema nekim izvorima, budžet sa kojim će on raspolagati već dostiže 20 milijardi dolara godišnje.

Duel bez duela

Ipak, sve pomenuto kao da je u senci pitanja koje muči analitičare: ko će od pomenute dvojice u martu iduće godine naslediti Vladimira Putina na mestu „prvog među jednakima u najvećoj zemlji na svetu”. Naime, nedavna predsednikova odluka da Ivanova, dotadašnjeg ministra odbrane, uzdigne za stepenicu više (do prvog vicepremijera) i izjednači ga u državnoj nomenklaturi sa Medvedjevom mnogi su shvatili kao signal za početak predsedničke trke čiji bi konačni sudija, kao što i priliči demokratskoj zemlji, trebalo da bude – ruski narod. Ovakvo razmišljanje svakako nije bez osnove, ali pre bi se reklo da je reč tek o početku mnogo složenijeg procesa kroz koji bi trebalo da se izbistri jasna slika kako će Rusija izgledati u budućnosti, a tek potom ko će naslediti Putina.

Aktuelni ruski predsednik je na jednom nedavnom zasedanju vlade izjavio da je došao trenutak da se zemlja oslobodi hipoteke prostog izvoznika sirovina i krene u takmičenje sa svetom i u sferi najviših tehnologija. Nije u pitanju samo prestiž. Retko koja zemlja je uspela da se obogati samo prodajom onoga čime ju je priroda obdarila. Logika je sasvim jasna: država koja je sposobna da u svemir šalje najmodernije elektronske uređaje, koja ume da izgradi najbolji borbeni avion na svetu, najubojitije raketne komplekse, nuklearne elektrane, čiji naučnici spadaju u sam svetski vrh, nema razloga da se zadovoljava tržišnim mrvicama i tehnološkim kaskanjem za konkurencijom. Tu nastupa Putinov dvojac.


A što se tiče borbe za predsedničku fotelju, treba biti oprezan. Naime, predsedniku ne ide u račun da stvara veštačku konkurenciju između Medvedjeva i Ivanova, jer bi time, potencijalno, mogao da doprinese i narastanju surevnjivosti između pripadnika njihovih štabova. Drugim rečima, Putin bi se često i bez prave potrebe mogao naći u položaju vrhovnog sudije, a to sa sobom neumitno povlači i sliku o razdoru u vrhu vlasti i slabi pozicije naslednika ko god to bio.

Moguća nova iznenađenja

Treba reći i to da izbori za šefa države nisu privilegija samo vladajuće garniture i njoj bliskih partija. U njima će učestvovati i jaki igrači iz opozicije: komunisti Genadija Zjuganova, liberalne demokrate Vladimira Žirinovskog, Savez desnih snaga Nikite Beljiha, „jablokovci” Grigorija Javlinskog, bivši premijer Mihail Kasjanov i njegovi sledbenici sa šahovskim velemajstorom Garijem Kasparovom na čelu... U takvoj situaciji podela (uslovno rečeno) Putinovog biračkog tela na Medvedjeva i Ivanova mogla bi se pokazati kontraproduktivnom i veoma opasnom.

Nije onda čudno kada Ljubov Sliska, član propredsedničke partije „Ujedinjena Rusija” i prvi zamenik predsedavajućeg državne Dume Rusije, najavljuje da su moguća i nova iznenađenja. „Poslednja kadrovska rešenja ne bi trebalo vezivati za prognoze o predsedničkom nasledniku. Mislim da će biti još promena koje bi za sve mogle da se pokažu kao sasvim neočekivane”, istakla je Ljubov Sliska.
Pre nekoliko godina, odgovarajući na opaske domaćih i stranih kritičara da je emotivno previše vezan za sovjetsku epohu, Putin je rekao: „Ne mogu da ne poštujem ono što je stvoreno u Sovjetskom Savezu, da ne poštujem ljude koji su to stvarali. Jer i moji roditelji su živeli i stvarali u to vreme. Reći sada da je sve to bilo pogrešno bilo bi isto kao kada bih rekao da su moji roditelji živeli uzalud.” A Vladimir Putin sigurno nije čovek koji bi dozvolio da sve što je i sam postigao tokom osam godina vođenja jedne od najmoćnijih država na svetu bude preko noći zaboravljeno, samo zbog činjenice da on više nije na predsedničkom tronu.

Slobodan Samardžija

#44 kolja

kolja
  • Members
  • 4 posts

Posted 22 February 2007 - 01:20

QUOTE(revolucionar @ 21 Feb 2007, 00:52)
Problem je sto ti i mnogi drugi niste u stanju da procenite globalnu situaciju u svetu. Niko ne sumnja u to da Rusi mogu da pariraju Americi po pitanju naoruzanja. Za dobro naoruzanje dovoljno je imati dobre inzinjere i matematicare. Naravno, Rusi to imaju i imace. Kad si vec spomenuo naftu trebalo bi da kazes kako se ta nafta kupuje. Za sad se kupuje dolarom ali postoji i verovatnoca da ce se u buducnosti kupovati za evre. To znaci da je svetska monetarna valuta dolar i Rusi ce uvek zavisiti od tog dolara. Trenutno mnoge centralne banke po svetu zele da imaju i evro te prodaju dolar. Iz tog razloga evro je dosta jak ali pitanje je dokle ce to trajati. Medjutim, nikome ni na kraj pameti ne pada da kupuje rublju. Pod uslovom i da Rusi dostignu ekonomski standard Nemacke, oni ce i tada biti iza Amerike. Ameriku mozes preci ali samo ako imas veci broj  i uspesnije multinacionalne kompanije. To Rusi nisu u stanju da urade... Licno nisam ni pesimista, kao i mnogi, kad je u pitanju Rusija jer je to velika zemlja a i nije nesto naseljena. Nisam specijalista za geostrategiju ali jedina opasnost za Amerikance moze da predstavlja nekakav savez izmedju Kine i Rusije. Za sada to je nemoguce ali u buducnosti ta opcija se ne iskljucuje. Ako do toga dodje geopoliticki uticaj Amerike moze da se promeni...


#45 kolja

kolja
  • Members
  • 4 posts

Posted 22 February 2007 - 01:51

Vidim da je dosta ljudi na ovom i nekim drugim forumima "napaljeno" na RUSIJU i Putina ,te oni ovo te oni ovo,te kao evo sad ce RUSIJA da krene itd;Da bi se shvatila RUSIJA mora se putovati do tamo i videti na licu mesta kako stoji stvar , ovako iz daljine se to nemoze+ nekim statistickim podacima jos manje moze da se dokuci kuda ide RUSIJA.Prva stvar koja se primeti kad covek stigne u RUSIJU i malo je proputuje je naravno prostranstvo a odmah druga stvar je siromastvo -osim MOSKVE nema prakticno drugih regionalnih centara koji su i priblizno razvijeni kao pretonica RUSIJE;Znaci nema kao u US recimo NY pa LA pa CHICAGO itd to ovde jednostavno nepostoji;PETROVGRAD je nesto izmedju turisticke atrakcije i provincijskog centra koji tek ceka neko bolje vreme; Gomile suta po ulicama i neizbezna post-II svetskog rata kom arhitektura u raspadanju deluju kao sok nekome ko je dosao da vidi RUSIJU i uveri se u njezinu "povracenu moc" to ovde nece naci to sigurno a takodje ne i u saratovu/razjnu itd;Ljudi tako i izgledaju ,kasni se u nekoj modi po 20-30 godina iza EVROPSKIH trendova na primer(ne MOSKAVA naravno gde su prisutne sve svetske modne kuce);Ekonomoja je ISKLJUCIVO (90%) orjentisana na prirodne sirovine i na njihov izvoz ,tesko da ima i jedne grane industrije koja nesto izvozi na zapad osim NAFTNE/GASNE/METALURGIJE znaci izvoze se SIROVINE koje nisu neiscrpne ;Uopste razvoj neke druge industrije niko ovde ni ne planira -to se sve razvija stihijski i kao i poljoprivreda (RUSIJA UVOZI!!! HRANU!!!- otprilike 20% svojih potreba namiruje na taj nacin) je isljucivo zavisi od licne inicijative malih i srednjih zemljoposednika i bukvalno entuzijasta (tako ih i zovu u zargonu -znaci neko ko stvarno zeli da zaobidje birokratske i svake druge probleme nebi li pravio robu siroke ili industrijske namene namenjenu za prodaju U RUSIJI na slobodnom trzistu-interesentno je da u RUSIJI ima samo oko 40000 preduzeca takvih (malih i srednjih) koje imaju takvu ili slicnu poslovnu strategiju;Sto se tice zivotnog standarda on je nizak i trenutno se vode polemike kad ce RUSIJA stici recimo PORTUGAL po zivotnom standardu !!!To se predvidja do do 2015 godine ako se cene gasa i nafte naravno ne promene , ukupan nacionalni produkt RUSIJE je inace u poredjenju sa nekim zemljama slicne povrsine (KANADA) 2-3 puta manji; NA primer RUSIJA ima dva puta manji nacinalni proizvod od KANADE koja ima cetiri puta manje stanovnika;U prodavnicama recimo mogu da se najdu svi svetski produkti od ITALIJANSKIH sosova/FRANCUSKIH sireva itd ,jako je malo RUSKE robe koja je uz to kvalitetna , ako neko hoce da se dobro hrani uglavno kupuje iz uvoza ;To su samo neke stvari koje treba uzeti u obzir kad se prica o RUSIJI.U vezi nekog opet SLOVENSKOG duha i solidarnosti to ovde vode nepije sto bi rekli , RUSIJA je RUSIJA i samo ona postoji (i naravno AMERIKA -ovde su svi "obsednuti" AMERIKOM-od politicara pa do obicnih ljudi)recimo SRBIJA kao zemlja se slabo ili nikako nepominje niti obican narod prati sta se desava u SRBIJI/BALKANU/KOSOVU jednostavno nema informacija o tome niti bi ih to zanimalo i kad bi bilo dostupno ;