a da probate da zasadite?
Avokado
#16
Posted 24 January 2007 - 18:42
#17
Posted 24 January 2007 - 23:12
Ili da meni skupljaju prasinu po sobi
#18
Posted 25 January 2007 - 00:19
#19
Posted 25 January 2007 - 12:50
Recimo dva avokada na 0.5 kg lososa.
#20
Posted 25 January 2007 - 13:10
#21
Posted 02 February 2007 - 00:38
ja sam ga do sada koristio na sledeci nacin:
iseckan na kockice, pobiberim ga, iscedim malo limuna i to je to, jednostavna salatica
Ne znam kako ga seckate, ali ako hocete na kockice, pokazali su mi jednostavan nacin - prepolovi se na pola, izvadi kostica i onda samo nozem probadajuci meso do kore seci prvo uzduz pa onda popreko i onda koru samo izvrnete i kockice se odvoje od kore i ispadnu
Inace jedna jako jako zdrava biljka! Nazalost cena nikako da mu padne pa da ga cesce mozemo konzumirati...
#22
Posted 02 February 2007 - 01:27
Bio u Brazilu pre dva meseca i tamo na jugu piju ovo:
1 avokado, 1 banana, 1 velika kasika meda, nesto oko pola litre mleka i na kraju zobne pahuljice ("oats"), sve zajedno u mixer i eto vam najukusniji sejk ikada. U Brazilu ga zovu Vitamina.
#23
Posted 02 February 2007 - 01:41
#24
Posted 02 February 2007 - 10:01
Ja ga pojedem umesto dorucka, prepolovim, izvadim kosticu, nacedim dosta limuna u obe polovine, posolim i onda vadim kasicicom. Mislim da su so i limun minimum koji avokado zahteva. Predpostavljam da ljudi cesto ocekuju ukus voca pa se razocaraju.
Moj muz cesto pravi gvakamole salsu (guacamole) ciji je glavni sastojak avokado. Ja napravim crvenu salsu od paradajza, luka, paprike itd, ako me ne mrzi napravim i belu od sira, istresemo kesu nachosa i eto zanimacije uz film Gosti se uglavnom odusevljavaju ovom trobojnom kombinacijom.
Sosova za guacamole ima gomila na internetu, ako bas hocete mogu da pitam muza koji recept on koristi.
Osim za nachose, ovaj umak je izvrstan uz bilo kakvu mexicku hranu, sluzi se u cinijici uz razne burritas, tacos, fajitas, enchiladas. Oh, prijela mi se meksicka hrana, obavezno moram danas nesto da pripremim!
Attached Files
#25
Posted 04 June 2007 - 23:31
avokado (komadi, a ne zgnjecen), crni luk sitno iseckan, limunov sok, maslinovo ulje, so, svezi koriander, proprzene tikvice i kuvano jaje.
avokado mora biti zreo (ne sme biti tvrd - a ako jeste, ostaviti ga par dana izvan frizidera da sazri), i po meni, najbolja vrsta je izraelski 'as' avokado (crna kora).
pozdrav.
#26
Posted 08 June 2007 - 23:19
Postupak je sledeci:
Pocetkom proleca kosticu avokada odvojiti od mesa,dobro isprati i potopiti do polovine u vodu.
Ostaviti na neko toplo i ne preterano svetlo mesto.
Posle 3 do 4 sedmice na donjoj strani kostice pojavice se snazne koren. zilice.
Kosticu tada izvaditi iz vode i posaditi u zemlju tako da joj iznad zemlje ostane samo vrh.
Do leta cete imati lepu lisnatu biljku avokada.
#27
Posted 11 June 2007 - 07:50
Komadići avokada+banana+kivi+pomorandža+... (+šlag)
#28
Posted 11 June 2007 - 13:20
evo kako ga najvise volim:
prepolovim, izvadim koscicu i unutrasnjost napunim pavlakom, moze i nekim guscim kiselim mlekom, kasicicu u ruke i to je to.
guacamole na moj nacin (recept za dvoje, prilog uz chilli ili slicno):
1 avokado, lepo zreo
1 mesnatiji paradajz
1/2 glavice crvenog luka
sok od jednog zelenog limuna (lime), moze obican limun ako je lime u deficitu
so, ljuta papricica (sveza) i biber po ukusu
ja sve lepo sitno iseckam (preferiram tako, u nekim delovima meksika a i u dobrom delu kalifornije se obicno tako sluzi), pomesam, ostavim u frizider da se malo sjedine ukusi i ohladi i to je to.
volim ga u salati sa skampima ili kozicama - jako ukusno ali nije bas preporucljivo za one s viskom holesterola...
skampi - par saka. ako su svezi bacite ih na jedno minut (ako i toliko) na malo maslinovog ulja, taman dok ne pocrvene i to je to. moze i u kipucu vodu... sta ko voli...
1 dobar mesnati paradajz
1 kuvano jaje
1/2 avokada
1-2 cenja belog luka, zavisi od ukusa
maslinovo ulje, sirce, so i biber po ukusu za zaciniti salatu
sve se isecka, pomesa i to je to.
da, brazilci ga jedu samo sladak i to najcesce ga prepolove, izvade koscicu pa nacede dosta zelenog limuna i secera i tako ga jedu. nisam nigde video da ga iko koristi u slanim jelima. to je, kazu, zapadnjacki fazon...
#29
Posted 26 June 2007 - 19:24
#30
Posted 29 June 2007 - 13:34
2 parčeta ‘leba
2 ispržena dugačka, tanka komada slanine (bacon rashers)
1 zreo avokado, iseckan na 1 cm (ili manje) tanke komade
bibera po ukusu
Dobro se slaže i sa piletinom, a ja ga volim i u salati, posebno ako se tu mota i malo "stiltona" ili nekog drugog smrdljivog sira...