Jump to content


Photo

plastika


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
6 replies to this topic

#1 zazie

zazie
 • Members
 • 1,669 posts

Posted 14 January 2007 - 10:07

plastika, taj omiljeni materijal...

od chega cemo da je pravimo kad spiskamo svu naftu?
mislim, shta ce da je zameni?

#2 zazie

zazie
 • Members
 • 1,669 posts

Posted 14 January 2007 - 10:18

ok, nije omiljen materijal. uopshte ga ne volimo u stvari.
preziremo je gde stignemo.
ali.
izbaci sve iz svoje okoline shto je od plastike pa cesh da vidish shta ti ostade. bronzano doba bre.

ocu reci - nije mi za zagrevanje, nego mi je za troshak nafte u gluposti... a znamo da je ima samo toliko i onda nema vishe.

#3 Allegra

Allegra
 • Members
 • 1,957 posts

Posted 14 January 2007 - 13:40

nesto se ipak spasi i reciklazom ali treba ljude malo vise edukovati po tom pitanju

#4 Bata.Ilich

Bata.Ilich
 • Members
 • 5,646 posts

Posted 14 January 2007 - 13:54

Pravice je najverovatnije od secera.

#5 LogicLevel

LogicLevel
 • Members
 • 770 posts

Posted 15 January 2007 - 01:18

QUOTE(zazie @ 14 Jan 2007, 04:07)
plastika, taj omiljeni materijal...

od chega cemo da je pravimo kad spiskamo svu naftu?
mislim, shta ce da je zameni?


Problem sa reciklazom plastike je sto kad se pomesaju razne vrste plastike pa se bace u recimo neki kazan (radi topljenja) tesko je odvojiti jednu vrstu plastike od druge (dok je sa metalima to dosta manji problem). Dakle kada se mesaju raznorazne plastike moguce je dobiti recikliranu plastiku koja ima svoju upotrebu, ali je ta plastika uglavnom nizeg kvaliteta od one koju dobijamo direktno od sirovina. Zato se plastika sortira (npr. PET boce samo sa PET bocama), ali vrsti plastike ima na stotine/hiljade, i celu stvar komplikuju razni dodaci kao sto su boje i sl. Dalje, koliko mi je poznato, reciklaza je cesto takva da se od npr. plasticnih boca dobijaju materijali od kojih se uglavnom prave neke druge stvari, a ne plasticne boce (dok koliko znam od konzerve uvek mozemo napraviti konzervu), pa su za plasticne boce opet potrebne sirovine.

Postoji noviji, ali i skuplji nacin reciklaze: termalna depolimerizacija. Ovim se procesom "imitira" prirodni proces stvaranja foslinih goriva, te se u principu plastika pretvara nazad u naftu (sad kakvog kvaliteta je pitanje). Ta nafta se moze koristiti kao gorivo, ili, opet, za proizvodnju plastike. Dakle ovaj proces ima prednost da (teoretski) moze da pretvori bilo koju plastiku (polimer) u bilo koju drugu, dakle resava gorespomenuti problem reciklaze. Prednost termalne depolimerizacije je sto prima i druge materijale kao sirovinu (u principu bilo kakav organski materijal), npr. automobilske gume ili poljoprivredne otpatke. Jedino postrojenje za termalnu depolimeraziciju koje trenutno postoji korisiti otpatke iz fabrike mesa (da li je u pitanju curetina ili govedina ne secam se) kao sirovinu. Ne znam da li oni posle prave plastiku od te nafte, ali to znaci da u principu mozemo praviti plastiku i od biomase. Ako moze od ostataka zivotinja, predpostavljam da moze i od biljnih sirovina (kao sto se prave biodizel i bioetanol kao goriva).

Na kraju, treba imati na umu da je plastika svuda oko nas zato sto je jeftina. Plasticne boce su jeftinije od staklenih, nisu nuzne. Postoji niz proizvoda je plastika mozda nuzna, ali reciklaza, depolimerizacija, proizvodnja od biomase ce verovatno u slucaju nedostatka nafte biti dovoljna da pokrije te potrebe, dok cemo u drugim proizvodima videti zamenu plastike drugim materijalima...vise staklenih boca npr.

#6 balu

balu
 • Members
 • 896 posts

Posted 04 March 2007 - 08:32

Ova depolimerizacija bas se mi svidja, ali ono termalna se mi bas i ne svidja. Opet se trosi verovatno poprilicno energije, cim to nije postalo masovnije. S druge strane plasticna ambalaza u transportu stedi poprilicno energije. Mozda je ipak na kraju dobitak.

Trebalo bi bachiti na papir dobitke i gubitke, uporediti sa alternativama, aluminijumske konzerve, tetrapak, staklo i to ceo proizvodni ciklus (od dobijanja sirovina, do krajnjeg proizvoda i nacina reciklaze). Tek tada bi se moglo reci plastika je najbolja ili recimo tetrapak (karton) je najbolji.

Ipak se nadam da necu doziveti vino u plastici ili tetrapaku. Ustvari vec sam video vino u nekoj cudnoj kartonsko-aluminijumskoj ambalazi. Spolja kartonski brik a unutra mesina od aluminijumske folije. Samo sto je to bilo pakovanje od 4 ili 5 litara.

Takodje, od skora, vidjam Nestle instant kafu u aluminijumskim konzervama. Njihova prepoznatljiva cetvrtasta staklena tegla (pakovanje od 475 gr) zamenjena prilicno bezlicnom konzervom. Nisu isli na plastiku. Ko zna zasto.

Lep pozdraU.

#7 Linnaeus

Linnaeus
 • Members
 • 6 posts

Posted 04 March 2007 - 11:33

Plastike ce biti sve dok profit bude diktirao uslove. Trebalo bi zakonom regulisati upotrebu plastike.
Do pre 10-15 godina pivo i mineralna voda su se pakovali u staklene flase. I to u povratnu ambalazu. A danas u prodavnici i zvaku kada kupim upakuju mi u plasticnu kesu. I na kraju se sve to talozi negde, a dobar deo te plastike zavrsi po obalama reka i u potocima.