QUOTE(kurdi @ 3 Dec 2006, 15:45)
par komentara/pitanja za psihologe... uradio sam test ponovo (i drugi put dobio 0%) da bih dodatno testirao neka nagadjanja.
Nagadjam da si bistrog uma covek koji brzo uci kako da popravi skor na zenskijim testovima a u muskijim nije imao mnogo sta da popravlja
1. za resavanje mi je bio mucan (to mi je valjda dalo tih 25% muskosti) - cim se otvorilo meni se prevrnuo stomak i ni onaj ceo prvi minut nisam mogao sa skoncetrisem da se uopste trudim da zapamtim sto vise, nego kao ma jebes ga videcemo sta bude, predao sam se negde na pola. poceo sam sa tim kao ovo je za caj ovo je za kafu, ova soljica nastavlja poluluk, cvece i vaza su i isto zenske stvari

itd. ali to nije moglo da pokrije sve objekte i onda sam se iznervirao i odustao. tj, (naravno) ja nisam mogao da nadjem sistem koji pokriva sve, neko bi mogao, ali nije mi bio nikakav izazov da probam na naucim sto vise pojedinacno.
nezavisno od toga kako uradimo u apsolutnom smislu, sto moze da zavisi od raznih stvari, pitam se da li je podela vise po tme da li uopste osecamo izazov da uradimo sto bolje neku vrstu testa?
Vidis, ogromna razlika izmedju mene i tebe - i meni je delovao mucno i nisam popamtila puno toga, tj. nisam bogznakako razradila strategiju i mislila sam da cu promasiti pola... A kad su se razmestili prosto sam "videla" sta je pomereno. I naknadno shvatila da sam ih posmatrala/pamtila sa nekom strategijom u pozadini, i da sam odustala od strategije verbalnog kodiranja veoma brzo. Ali nisam imala vremena da razmisljam o samoj strategiji dok sam radila (odnosno da kontempliram koliko su mi strategije dobre u univerzumu svih mogucih strategija, da metastrategisem).
A da motivacija moze da utice - naravno da moze. Ali na motivaciju utice i sposobnost. Ako ti je test tezak - manja ti je motivacija.
e sad poredjenja radi:
3. kod onih 3d oblika definitivno osecam izazov, i to da provalim univerzalni nacin na koji se posle svi resavaju brzo - kod mene se ispostavlja da je to da se stavim u poziciju patuljlka na vrhu koji treba da stigne do dna tako sto ide recimo pravo-dole-desno-dole.
To je vrlo kognitivno zahtevan test kako god okrenes, cak i za one koji su u tome izvrsni. Ja uhvatim poziciju gornjeg kraja, pa rotiram objekt s leve strane dok nije u toj poziciji, i onda gledam da li dolazi do razlike u donjim krakovima. I to pali. U jednom tezem testu, gde ti se daju 2D crtezi papira na kojima je obelezeno gde se savijaju, a ti treba da pogodis u koju se figuru mogu saviti od ponudjenih, tu sam menjala strategije s vremena na vreme.
Ali pazi. Radila sam i jedan drugi test, gde imas figure cije su povrsine razlicito osencene, i treba da nadjes koja od cetiri odgovara po osencenosti. I ubilo me to u pojam, jako sam spora, test je lak ali ljudi oko mene su radili daleko brze. I tek naknadno, i to, ono, mesecima kasnije, sam uvidela jednu strategiju koju sam mogla da koristim. Na onom spacijalnom bi mi se prosto nametnula, jasno ko dan, strategija koja bi mogla da izvuce stvar za dati zadatak ako prethodna ne radi.
Tako da, moguce je i da je dostupnost i fleksibilnost strategija isto deo nekakve inherentne sposobnosti.
4. onaj prvi test sa uglovima mi je zaista fascinantan - kad sam ga radio mislio sam da je glup, al sad mislim da je genijalan.
ja bih da sad vec ne znam da se ispostavlja drugacije, bio spreman da se kladim u bilo sta da je nemoguce dobiti manje od 20.
Moguce je
daklem tu prosto mora da bude pitanje neke motivacije. svi se resavaju posebno i svi su iste tezine (osim par banalnih), i vreme cini mi se parkticno nije nikakvo ogranicenje,
prema tome ako znas da resis jedan, znas sve, zasto onda neko pogresi osim ako mu prosto nije bitno?
Jeste vreme bitno ogranicenje
mislim ni ja ne vidim bez misa koja duz je paralelna, ali kad stavim misa na kandidata pre nego sto kliknem uvek mogu da odgovorim da li jeste ili nije, i mislim da na tako postavljeno pitanje moze svako da odgovori, prosto bode oci, samo je pitanje da li ima 3 sekunde strpljenja da proveri 2-3 susedna kandidata.
Ne bode oci i ne moze
cini mi se da je ovo fundamentalno drugacije od spot the difference (sad a man...) jer tamo i da nam zivot zavisi od toga nema garancije da mozemo da zapamtimo pozicije svih oblika, ili(ti) nema nacina da se proveri da li smo u pravu kada posle odgovaramo.
Heheh.

Ovde se prosto "vidi" a tamo se prosto "ne vidi"? Au contraire, mon ami, au contraire

JFW:
Biće dovoljno samo ovo mislim: jesi li primenila neku strategiju pri pamćenju? Tj jesi li grupisala predmete prema nekom kriterijumu? smile.gif
Pa da, ali se pitam da li su zenama dostupnije strategije ili je nesto drugo u pitanju. Npr. znam da sahisti ne pamte nista bolje slucajno rasporedjene figure po tabli od prosecnog coveka, ali pamte daleko bolje ako raspored nije slucajan. Imaju strategiju. Ali ne znam da li se m-z razlika svodi na to ili na neki opsti potencijal. Tj. da li bi zena bolje zapamtila slucajno rasporedjene sahovske figure od muskarca, na primer.