Jump to content


Photo
- - - - -

Šume u Beogradu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
184 replies to this topic

#166 vmechanin

vmechanin
 • Members
 • 152 posts

Posted 28 April 2009 - 03:13

@Analiza,
Tema je "Sume u Beogradu nestaju"!

p.s. evo ja cu da iskoristim ovu priliku i da apelujem na tebe i tvoju svest da vise ne beres suncanice (Macrolepiota procera), neotvorenog sesira u Kumodraskoj sumi, juzna strana prema Avali, hoces li me poslusati?
Objasnjenje zasto to ne treba da radis nalazi se u istoj temi gde su tvoje slike, post od Svrachka.
I molim te, posto vec ides cesce u taj deo da apelujes "na svest" i zamolis sve one koji tamo kradu sumu ili istovaruju one gomile djubreta da to vise ne cine, jedna deponija je vec zatrpana, ...samo nezno apeluj, jer mozes da dobijes batine!

Pozdrav tebi ali nemam nameru ni da tupim a ni citam tupljenje. :ph34r:

#167 Analiza

Analiza
 • Members
 • 1,851 posts

Posted 28 April 2009 - 07:21

@Analiza,
Tema je "Sume u Beogradu nestaju"!

p.s. evo ja cu da iskoristim ovu priliku i da apelujem na tebe i tvoju svest da vise ne beres suncanice (Macrolepiota procera), neotvorenog sesira u Kumodraskoj sumi, juzna strana prema Avali, hoces li me poslusati?


Hocu ako mi objasniš zašto.

Objasnjenje zasto to ne treba da radis nalazi se u istoj temi gde su tvoje slike, post od Svrachka.


Nisam video objašnjenje. Možda neće ni drugi, pa ti predlazem da tamo napišeš konkretno objašnjenje.

I molim te, posto vec ides cesce u taj deo da apelujes "na svest" i zamolis sve one koji tamo kradu sumu ili istovaruju one gomile djubreta da to vise ne cine, jedna deponija je vec zatrpana, ...samo nezno apeluj, jer mozes da dobijes batine!


Pre desetak godina sam se jedva izvukao bez batina samo zbog pitanja vezanog za seču šume. Divna šuma je već priličnim delom već uništena, a umesto nje raste kao korov ovaj bagrem. Ta stvar se ne može rešiti konkretnim apelima za nesečenje ili nebacanje đubreta, već prosvetiteljstvom. Ali, za razliku odnaroda Zapadne Evrope u vreme veka razuma, ovim našima čim spomeneš da treba da rade na sebi, na tome da imaju poštovanje prema čoveku i prirodu, to je njima teško tupljenje.

#168 cika tale

cika tale
 • Members
 • 312 posts

Posted 28 April 2009 - 07:28

Pitao jednog prodavca ogrevnog drva da li su to drva iz njegove šume. Odgovorio je: "Kad padne mrak - sve su šume moje".

#169 cika tale

cika tale
 • Members
 • 312 posts

Posted 25 May 2009 - 08:08

Beograd
SEČA STABALA U ZVEZDARSKOJ ŠUMI
„Zelenilo“ za šumu, a po planu – stanovi
Autor: D. MILIĆEVIĆ | Foto:Z. Raš | 23.05.2009. - 08:58

U poslednje dve godine u delu Zvezdarske šume kod Ulice Milice Radaković posečen je veliki broj stabala, a poslednji ovakav slučaj zabeležen je pre tri dana. Iz “Zelenila Beograd” tvrde da se seča šume odvija bespravno. Međutim, po detaljnom regulacionom planu Mirijeva, na tom mestu predviđena je izgradnja stambenih objekata.

- „Zelenilo” se vodi kao korisnik tog zemljišta. Ono je u našem gazdinstvu i zbog toga tamo niko ne sme da seče stabla. Da bi iko mogao to radi, Vlada mora prvo da donese odluku da to zemljište iz šumskog preimenuje u građevinsko, a to nije slučaj. Pošto nije doneta prenamena zemljišta, žalili smo se Zavodu za urbanizam, a u sudskom sporu smo više od godinu dana i podneli smo već pet prijava. Stabla namerno nismo uklanjali da bi ostala kao dokazi - . kaže Dragana Savić, Šef službe šumarstava u „Zelenilu”.

Mesto na kome se seku stabla, kako kažu u Opštini Zvezdara, po Detaljnom regulacionom planu Mirijeva predviđeno je da bude građevinsko. Ipak, navode da se gradnja može sprečiti, ako se dokaže da je „Zelenilo” korisnik zemljišta.
- Površina na kojoj se seče šuma spada pod detaljni regulacioni plan Mirijeva, koji je usvojen još 2002. godine. Građani su nam se već žalili na seču stabala, ali mi ništa ne možemo, pošto je plan po kome je previđeno da na toj lokaciji budu stambene jedinice davno usvojen. Međutim, iako je planom na tom mestu predviđana gradnja, ako se kao korisnik tog zemljišta vodi „Zelenilo”, onda ova služba može da se žali Skupštini grada. Niko ne može da gradi na tuđem zemljištu i onda bi, ako „Zelenilo” dostavi dokaze da su korisnici, Gradska skupština mogla da zabrani gradnju – objašnjava Jelka Dakić iz Opštine Zvezdara.

Peticiju potpisalo 750 građana
Građani Zvezdare, predvođeni žiteljima koji žive u blizini dela šume u kome se seku stabla, u saradnji sa Gradskim zelenilom pokrenuli su peticiju za očuvanje Zvezdarske šume. Peticiju, je prema rečima stanara, za svega dva dana potpisalo oko 750 građana.


Cela vest

#170 gently5210

gently5210
 • Members
 • 231 posts

Posted 12 November 2009 - 17:42

Tek je počelo

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove je, zaklanjajući se iza praznog birokratskog formalizma, odbacio primedbe grupe građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu i podržao planiranu seču.
Sekretarijat za urbanizam je priču oko nasrtaja na Zvezdarsku šumu pokušao da proglasi završenom, iako nisu uzeti u obzir ključni dokumenti i argumenti. Navedimo samo
- Popis Zvezdarske šume iz 2008. godine, urađen za potrebe Zelenila;
- Vrednovanje i kartiranje biotopa, urađeno 2006. godine u okviru projekta Zelena regulativa Beograda
- Stav Sekretarijata za zaštitu životne sredine.
Prešlo se i preko peticije koju je potpisalo blizu 2.000 građana.
Prešlo se i preko Ustava koji u članu 74. jasno kaže:
„Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran je za zaštitu životne sredine. Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu.“
Sekretarijat za urbanizam je u svom odgovoru priznao i da postoje nekakve tajne, zatvorene sednice komisije za planove, koja odlučuje o primedbama građana. Takva tajnost je u demokratskom društvu nedopustiva.
Zašto rad komisije za planove nije javan? Zašto se ne zna kada zaseda? Zašto nije objavljen njen sastav? Šta se to krije od građana? I zašto?
Pokazavši krajnju birokratsku nadutost i poptunu ekološku neodgovornost, Sekretarijat za urbanizam je pokušao da zbrza jedan veoma važan problem.
To neće proći. Priča oko planskog pokušaja da se poseku delovi Zvezdarske šume je tek počela i neće biti završena dok se od seče ne odustane i šuma ne zaštiti.
Zvezdarska šuma je ionako već načeta, posebno sa karaburmske i mirijevske strane. Nećemo im dozvoliti da je dokusure zarad nečijih profita.
Grupa građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu će zahtevati da se promeni antidemokratska procedura donošenja regulacionih planova, koja ostavlja previše prostora za planersku samovolju i institucionalizovanu korupciju. Tražićemo da se građani, preko ozbiljnih anketiranja, od samog početka uključe u izradu planova. Tražićemo da se o planovima povede ozbiljna javna rasprava, umesto farse koja se zove javni uvid.


Ko se boji javnosti

Imali smo snimanje na TV Košavi za emisiju Razmirice. Emisija će biti emitovana sledeće srede, 18. novembra, u 21 h.
Na snimanju se bili ljudi iz Beogradskog sindikata i članovi naše grupe.
Na snimanju se nisu pojavili predstavnici predlagača DRP-a Zvezdarske šume.
Nisu smogli hrabrosti da sa nama sučele argumente. Verovatno zato što argumenata nemaju. Nisu došli da brane svoj plan. Verovatno što i sami znaju da se seča drveća ne može odbraniti.
Nisu se pojavili da povedemo javni dijalog. Verovatno zato što su se navukli na monologe. Daće izdvojenu izjavu. Ne bi da se mešaju sa građanima.
Izbegavanje građana i javnosti je karakteristično za donošenje urbanističkih planova. Građani i javnost se uključuju tek u završnoj fazi i to iskuljičivo skroz zbrzanu farsu koja se zove javni uvid. Nikakve rasprave dakle nema. Možete da vidite šta se sprema tek kad je sve gotovo, ali da raspravljate o tome ne možete. Možete, istina, da podnesete primedbe koje razmatra koje, iza zatvorenih vratiju, razmatra opskurno telo pod nazivom komisija za planove, koja se sastaje u nepoznato vreme, radi u nepoznatom sastavu i donosi odluke nepoznate javnosti. Ni sa komisijom se, naravno, ne raspravlja. Bivatie obavešteni o odlukama dotičnog tela. Argumentacije nema.
Tako su urbanisti preuzeli ulogu Svevišnjeg i zaveli svoju diktaturu i jednom društvu koje sebe naziva demokratskim. To je nedopustivo.
Bežanje od javnosti i građana je, međutim, izraz slabosti i straha. Od javnosti beži samo onaj ko ima šta da krije, ko i sam zna da to u čemu učestvuje nisu čista posla.
Mora da se promeni sadašnji, duboko antidemokratski način donošenja regulacionih planova. Mora da se krene od građana, ne od urbanističke samovolje ili tajkunskih interesa. O svakom regulacionom planu mora da se povede ozbiljna javna rasprava


http://zvezdarskasuma.blogspot.com/

Edited by gently5210, 12 November 2009 - 17:42.


#171 gently5210

gently5210
 • Members
 • 231 posts

Posted 13 November 2009 - 19:03

Ima li mesta
Kažu planeri da Gradska bolnica (KBC Zveudara) mora da se širi na račun par hektara šume. Ima li, međutim, sasvim dovoljno mesta za proširenja i u sadašnjem bolničkom krugu? Radi li se o još jednoj planerskoj laži?
Evo i fotki Gradske bolnice, pa prosudite sami. Sive površine su krovovi baraka koje su u tako lošem stanju da se iovako ionako moraju rušiti iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga. Pre nego što se sruše same. Eto i dodatnog prostora za proširenje bolničkih kapaciteta, a da se ne takne šuma. Naravno, ukoliko je do toga nekom uopšte stalo. Ukoliko KBC Zvezdara nije zloupotrebljena da bi se ostvarili neki drugi ciljevi. Mogli su planeri da nađu bolje rešenje od seče šume, da su se malo potrudili. Ali nisu. Zašto? Nemar? Lenjost? Potpuna ekološka neodgovornost? Osionost nedodirljivih? Ili i nešto više od toga?

Posted Image

Posted Image

Posted Image

#172 gently5210

gently5210
 • Members
 • 231 posts

Posted 16 November 2009 - 22:07

Posted Image

Za sta se borimo-
Plavom bojom je obelezena trenutna velicina gradske bolnice,
Crvenom 5 hektara koje hoce da poseku ako donesu taj plan.
Zutom isprekidanom-objekti od javnog znacaja-opservatorija,institut Mihajlo Pupin,Vojna Baza u Volginoj i.t.d...

#173 gently5210

gently5210
 • Members
 • 231 posts

Posted 18 November 2009 - 13:01

Odbrana Zvezdarske šume na TV Košavi
Sreda 18. novembar
Emisija Razmirice u 21 čas


#174 gently5210

gently5210
 • Members
 • 231 posts

Posted 21 November 2009 - 18:40

Arhunska konvencija

Arhuska konvencija o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine je kod nas na snazi od 25 maja 2009
Konvencija podrazumeva
1. Pravo građana na informisanost:
Građani imaju pravo na tačne informacije o pojavama i aktivnostima koje mogu imati uticaj na kvalitet životne sredine i
zdravlje ljudi;
2. Pravo građana da učestvuju u donošenju odluka o životnoj sredini:
Pravo po kome građani mogu uzeti učešće u izradi planova i programa koje se tiču životne sredine kao što su generalni urbanistički, prostorni, regulacioni, lokalni ekološki planovi, odnosno učešće u pripremi propisa, u procedurama izrade analize
uticaja na životnu sredinu i sl.
3. Pristup pravosuđu u slučaju kada su prethodna dva prava povređena: Svi građani čiji su interesi ili prava povređena u vezi sa pitanjima koja se tiču životne sredine imaju prava na sudsku zaštitu.
Tekst Arhuske konvencije

http://docs.google.c...y...3eGRz&hl=en

Preuzmite Zakon o potvrđivanju Arhuske konvencije, objavljen u Službenom glasniku broj 38, Međunarodni ugovori, 25. maj 2009. godine, pod nazivom Z A K O N O POTVRĐIVANJU KONVENCIJE O DOSTUPNOSTI INFORMACIJA, UČEŠĆU JAVNOSTI U DONOŠENJU ODLUKA I PRAVU NA PRAVNU ZAŠTITU U PITANJIMA ŽIVOTNE SREDINE

http://docs.google.c...y...qdHMz&hl=en

#175 gently5210

gently5210
 • Members
 • 231 posts

Posted 25 November 2009 - 19:52

Drveće Zvezdarske šume
Pogledajte raspored drveća po vrstama u Zvezdarskoj šumi - Kartu sastojinske pripadnosti

Posted Image

#176 gently5210

gently5210
 • Members
 • 231 posts

Posted 26 November 2009 - 18:37

Sustainability the Swedish Way - Facing the Future
26.11.2009.

Seminar on Sustainability the Swedish Way at GRAD in Belgrade. The seminar will present best practice on the following topics: green areas in the cities, cities on the water and how to raise the general awareness of this topic through media.

The aims is to inspire local experts, future decision makers, architects, journalists and local authorities with new ideas of sustainable development.

The seminar is organized by the Embassy of Sweden together with Cultural Front. It will be held at the Cultural Centre GRAD, Brace Krsmanovića 4, Belgrade, 26 - 27 Nov 2009.

Dr. Miroslav Demajo and Mrs. Lidija Trandafilović (representatives of the protectors of forest in Zvezdara), will give a short presentation on the current problem of the forest of Zvezdara.

http://sites.google....est/home/news-2

#177 gently5210

gently5210
 • Members
 • 231 posts

Posted 27 November 2009 - 19:06

Zatvoreno gradilište u Mirijevu
25. Novembar. 2009 | 19:18, Izvor : Studio B

Posle jučerašnjeg priloga naše televizije o bespravnom gradilištu u Mirijevu građevinska inspekcija opštine Zvezdara danas zatvorila to gradilište.

Podsećamo da su na njemu, iako je još u oktobru zapečaćeno, radovi nastavljeni, u šta se juče uverila i naša ekipa kojoj vlasnik objekta nije dozvolio da nastavi snimanje, preteći da će zvati svoje ljude i policiju.
Danas je, međutim, slika potpuno drugačija, radovi su prekinuti i postavljena je crvena traka kao znak da je dalja gradnja zabranjena.

#178 gently5210

gently5210
 • Members
 • 231 posts

Posted 29 November 2009 - 14:15

Dobili smo potvrdu od gradonacelnika Djilasa da je odluceno da ce se bolnica siriti samo u svom krugu,ali to nije kraj nase borbe,jer ima jos spornih tacaka u vezi Sume,ovo je samo bila glavna tacka.Znaci za sada 1:0 za gradjane

Deo emisije "Mućni glavom", Radio Beograda 202, emitovane 28. novembra, u kojoj je član grupe građana "Zaštitimo Zvezdarsku šumu", Dragoslav Milošević, govorio o problemima životne sredine i urbanističkih planova, korupciji i akcija koje će grupa građana "Zaštitimo Zvezdarsku šumu" organizovati povodom međunarodne konferencije o globalnim klimatskim promenama u Kopenhagenu, od 7. do 18. decembra.

http://www.youtube.c...player_embedded

#179 gently5210

gently5210
 • Members
 • 231 posts

Posted 19 December 2009 - 14:35

Zahtev za zaštitu Zvezdarske šume kao ambijentalne celine grada Beograda
Autor: dipl.inž.arh. Miloš Živković

Jedan od presudnih kriterijuma za osvajanje laskave titule grada budućnosti južne Evrope, koju je Beograd osvojio u izboru Fajnenšel tajmsa, bio je povoljan geografski položaj u odnosu na ostale evropske gradove u regionu. Danas Beograd predstavlja veliku saobraćajnu raskrsnicu jer se na ovom mestu ukrštaju važne evropske drumske, železničke i rečne linije kao i evrokoridori 7 i 10.

Nema puno gradova poput Beograda u Evropi koji se mogu pohvaliti dvema rekama. Beograd i Berlin su jedine evropske prestonice kroz koje protiču dve velike reke. Međutim ovu činjenicu grad nije iskoristio na pravi način. Grad, iako bi trebalo, ne živi na rekama. Na pojedinim delovima obale, rekama se ne može prići jer je blokirana železničkom prugom i starim objektima. Takođe Beograd je jedan od retkih gradova koji je praktično napola presečen magistralnim putem. Posle ove dve urbanističke greške, Grad Beograd sada srlja u još jednu- treću kapitalnu. Beograd je u opasnosti da zahvaljujući neprofesionalnim i paušalnim odlukama struke, izgubi jednu od svojih najatraktivnijih lokacija – Zvezdarsku šumu.

Prema Evropskoj gradskoj povelji urbana arhitektura predstavlja nasleđe elemenata za koje se smatra da imaju trajni značaj, i očuvani su da zaštite gradski identitet i sećanje. Oni mogu da uključuju prirodne elemente: lokacije, topografije i klime, kao i elemente koje je čovek izgradio, proizvod ljudske veštine i umetničke i kulturne vrednosti. Ovo nasleđe je često dopunjeno dodatnim elementima, nastalim kao odgovor na privremene ili stalne potrebe, koji su i sami postali stalni.

Zvezdarska šuma predstavlja zaokruženu ambijentalnu celinu koja se mora kao takva zaštiti. Argumetacija u prilog ovoj tezi je mnogobrojna, navešćemo samo najvažnije stavke.

Ceo zahtev se ovde nalazi:
http://docs.google.c...y...mN3Zg&hl=en

#180 gently5210

gently5210
 • Members
 • 231 posts

Posted 25 December 2009 - 15:10

Zvezdarska šuma u Slušaoinici 6 radija Studio B
Deo emisije "Slušaonica 6", radija Studio B, emitovane 16. decembra, u kojoj je član grupe građana "Zaštitimo Zvezdarsku šumu", Dejan Simonović, govorio o problemima životne sredine i urbanističkih planova, korupciji u urbanističkim krugovima, kao i o ekološkim problemima u vezi šuma u Beogradu.

http://www.youtube.c...player_embedded