Jump to content


Photo

Sponzoruše


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
74 replies to this topic

#31 pacey defender

pacey defender
  • Members
  • 1,308 posts

Posted 19 January 2007 - 09:59

Pre svega, nisu sve devojke koje nazivamo sponzorušama dobile taj naziv zasluženo.

Postoje devojke koje su svoje detinjstvo provele mastajući o apsolutnoj i večnoj ljubavi i princu na belom konju, a nekako je verovatnije da, kada se takva slika u glavi razvije, da ce taj princ imati gomilu kinte. Dakle, potpuno mogu da razumem da devojka zavoli bogatuna zbog takve klinacke mastarije koji joj pruža mnogo toga svojim novcem. Naravno, ako ima 17 godina, a ne 30. Sa 17 je to istrazivanje, definisanje, upoznavanje sopstvene ličnosti. Sa 30 je pitanje izbora nakod pomenutog definisanja, istrazivanja i upoznavanja sopstvene ličnosti.

Da bismo neku devojku nazvali sponzorusom, moramo znati kakav odnos ima sa tim tipom koji ima moc i pare. Tj, da li je sa njim samo i iskljucivo zbog toga, ili covek ima neke druge kvalitete.

Veliki broj žena ceni uspeh kod muskaraca i to je potpuno u redu. Na žalost, uspeh se poistovećuje sa novcem, tj pogrešno se dovodi u vezu sa moći koja iz novca proističe. One devojke koje tu razliku nisu sposobne da uoce, jesu sponzoruše.

Pitanje porekla novca je takodje bitno. Ukoliko je novac stecen nelegalno ili nemoralno, a devojka to zna, onda nije uvredljivo reci da je ona sa njim zbog novca, obzirom da su mu ljudski kvaliteti u totalnom deficitu. Na kraju krajeva, ako devojku ne interesuje čime joj se dečko bavi, već samo uživa u plodovima njegovog rada, onda sam spreman da upotrebim mnogo gadniju reč da je opišem.

#32 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 19 January 2007 - 11:43

QUOTE(pacey defender @ 19 Jan 2007, 09:59)
Dakle, potpuno mogu da razumem da devojka zavoli bogatuna zbog takve klinacke mastarije koji joj pruža mnogo toga svojim novcem.

Ja ne mogu.

#33 morgana

morgana
  • Members
  • 1,815 posts

Posted 19 January 2007 - 12:06

ima ibrica jusic uglazbljeni traktat o sponzorusama. samo, kako je pisan u doba kad se sem para cijenilo i jos ponesto, on je akcentovao rasirenu pojavu udaje kceri za indzinjere, u kom slucaju su marineri ostajali kratkih rukava. slusaoci, doduse, ne saznaju kako kcer reaguje na situaciju.

ljubi san ljubi vasu cer
al niste tili marinera
tili ste momka na svom mistu
tili ste zeta indzinjera


hocu reci, novac je od devedesetih (a sada vec manje) jedini izvor moci i statusa, a udavace su arhisponzoruse

#34 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 19 January 2007 - 12:13

QUOTE(morgana @ 19 Jan 2007, 12:06)
rasirenu pojavu udaje kceri za indzinjere,

a i to je teško sranje

#35 morgana

morgana
  • Members
  • 1,815 posts

Posted 19 January 2007 - 12:22

QUOTE(amelija @ 19 Jan 2007, 12:13)
a i to je teško sranje


a, pa to je druga stvar. namjera mi je bila da kazem da sponzoruse nisu od juce, niti od devedesetprve, nisam ulazila u vrednovanje njihovog ponasanja

#36 ArleKino

ArleKino
  • Members
  • 2,390 posts

Posted 19 January 2007 - 12:37

QUOTE(pacey defender @ 19 Jan 2007, 09:59)
Postoje devojke koje su svoje detinjstvo provele mastajući o apsolutnoj i večnoj ljubavi i princu na belom konju, a nekako je verovatnije da, kada se takva slika u glavi razvije, da ce taj princ imati gomilu kinte.


Apsolutno si pogodio poentu! smile.gif

Prije nekog vremena, a inspirisan životnom pričom jedne kolegice, pisao sam neki svoj esejčić o sponzorušama (kasnije sam sa brisanjem bloga izbrisao i dotičnu cyber-žvrljotinu) i došao sam do zaključka da je Pepeljuga kriva za sve! mad.gif biggrin.gif

Termin "Prince Charming" je kod nas preveden sa "Princ na bijelom konju" koji se kod nas shvata vrlo materijalistički. E sad - na ovim našim prostorima jaz između bogatih i siromašnih sve veći, legalan način da se zaradi za život predstavlja diploma (a studij nije dostupan svima) pa se tu stvara prostor za prelazak u sponzoruše djevojaka iz siromašni(ji)h porodica. Tu prvenstveno mislim na nižu srednju klasu u kojoj su djevojke navikle na neki standard, a imaju koliko-toliko džeparca za šminkanje kako bi privukle sponzora.

Tu na scenu stupa Princ u bijelom mercedesu od 100.000 eura koji ostaje očaran njenim dekolteom/minicom i pruža joj uvid u svijet koji je sanjala. Priču o tome kako novac nije najbitniji na svijetu njoj ne možemo nabijati na nos jer su njeni roditelji radili k'o konji za malu platu kako bi je othranili. Ona ne misli da novac nije najbitniji na svijetu, ona ZNA da JEST!

A tu su još neke bajke koje su kreirale današnje sponzoruše. Evo, uzmimo za primjer famoznu priču "Ljepotica i Zvijer". Čak ni Pepeljuga nije sponzoruša koliko Ljepotica! Bogte, pa nju je privukao frajer sa dvorcem, frajer koji je njeno društvo obezbijedio UCJENOM tako što je prijetio smrću njenom ocu!? blink.gif O princu-žabi da ne pričam. Nemojdakažemšta bi ona ljubila da on ne bijaše princ.

Svakako, postoji i taj momenat ljubomore kod muškaraca koji ne mogu biti sponzori i žena koje nemaju fizičke predispozicije da budu sponzoruše pa onda ispada da su te djevojke najgore zlo na svijetu. No, kao i uvijek, novac je na prvom mjestu. cool.gif

#37 MaryPoppins

MaryPoppins
  • Banned
  • 750 posts

Posted 19 January 2007 - 13:56

QUOTE(Hotstepper @ 9 Nov 2006, 02:38)
Sad si mi pobio teoremu da su uglavnom ne skolovane, ne nacitane i ne obrazovane.... tongue.gif


pobio si je sam.

#38 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 19 January 2007 - 15:27

Svaka zena je pomalo sponzorusa...neke malo vise...
...ali u trenutku desavanja sponzorisanja...ni jedne ni druge ne vide sebe na taj nacin...

...u kamenom dobu su dobijale meso od mamuta ohmy.gif
i krzno nekog u to vreme `in` krznasa...u danasnje vreme - to vec znamo...

...da sam muskarac, mene ta pojava ne bi brinula, jer onaj ko nece, ne mora da ucestvuje u sponzorisanju...
...medjutim stvar je u tome sto ni sponzor ne zna da je sponzor u trenutku desavanja sponzorisanja...a i kada zna - to mu je bas cool. cool.gif

#39 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 19 January 2007 - 15:34

QUOTE(Mama_mia @ 19 Jan 2007, 15:27)
Svaka zena je pomalo sponzorusa...

Nije.

#40 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 19 January 2007 - 16:12

QUOTE(amelija @ 19 Jan 2007, 15:34)


Ou jes, si iz...mor or les.

#41 yossarian

yossarian
  • Members
  • 3,774 posts

Posted 19 January 2007 - 16:15

QUOTE(amelija @ 19 Jan 2007, 15:34)


Apsolutno tačno. Ne može se generalisati.
Kao prvo, nije svakome materijalni aspekt života u prvom planu. Ne padaju ni svi muškarci a ni sve žene na mobilce, nakit, krpice, jurnjavu besnim kolima i ostale "vrhunske provode" iz sapunskih opera. Svet je mnogo veći od sveta poželjnih džidždabudža iz ekskluzivnih butika, i neko svoja zadovoljstva nalazi u drugim oblastima.
Kao drugo, ljudi, u XXI smo veku. Svet je pun žena koje su u stanju da svoju materijalnu situaciju reše sopstvenim radom, u skladu sa svojim materijalnim ambicijama (neko hoće više a neko manje, ali uspeva im, pa i kada su milioni u pitanju). Te žene u muškarcima na vide izvore prihoda. Umeju i same da zarade koliko im treba.

Ima čak i slučajeva "obrnutog sponzorisanja", tj frajera koje žena izdržava i zasipa poklončićima.

#42 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 19 January 2007 - 16:21

QUOTE(yossarian @ 19 Jan 2007, 16:15)

thumbsup.gif


uf ala me nervira kad neko ocas posla ispise sve ono sto sam ja 'tela reci al mi se nekako nije dalo da se "odrazim"...

wink.gif

#43 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 19 January 2007 - 20:58

@yossarian

Rekla sam da sponzor bira i stvara sponzorusu...a pre mene su ljudi rekli -
`resite se sponzora pa nece biti ni sponzorusa`...

To sto kazem da je svaka zena pomalo sponzorusa...odnosi se na pricu koju sam ispricala o svojoj snaji i time sam se malo, vidim neuspesno nasalila... sad.gif

Biti sponzorusa - ne zavisi od zene nego od sponzora, a one mogu kol`ko hoce da sede u Strhinjica bana, dzaba im, ako sponzor kaze: `ja necu da budem sponzor`.

I sve ovo se uopste ne odnosi na zene koje sa ovom stvari nemaju dodirnih tacaka.

P.S. One koje se trenutno prodaju za krpice, drangulije i novce, nazivaju se drugacijim terminom. Ako je termin `sponzorusa` sinonom za to, onda je u pitanju najstariji zanat, a ne FENOMEN, kako je to srocio autor teme. wink.gif

#44 pacey defender

pacey defender
  • Members
  • 1,308 posts

Posted 26 January 2007 - 20:58

QUOTE(amelija @ 19 Jan 2007, 11:43)

pa kada tako citiras moje pisanije, ni ja se sa samim sobom ne nih saglasio.

Naglasio sam da je to ok ako imas 17 godina i istrazujes sebe i odrastala si sa pricama koje je pomenuo ArleKino. Kasnije je potpuno sumanuto drzati se tog pristupa.

Da se razumemo, uvek mi je odvratno da vidim tipa od 27 sa klinkom od 17, nezavisno od kolicine novca u igri, a narocito ako je novac bitan u celoj prici. I nije mi gadno to sto devojka od 17 zeli da bude sa (u njenim ocima) zrelim muskarcem, vec mi je odvratno to da matora drtina moze da pogleda klinku koja trazi kintu od matorih za ekskurziju.

uopsteno govoreci, nije dovoljno reci da je devojka koja uzima u obzir kolicinu novca kojim raspolaze potencijalni partner sponzorusa. Bitno je na koji nacin ona sebe vidi u toj vezi, sta ocekuje od partnera, njegovog novca i sta misli o nacinu sticanja tog novca, ako je nelegalno stecen....

#45 Voo

Voo
  • Members
  • 1,037 posts

Posted 26 January 2007 - 21:29

QUOTE(morgana @ 19 Jan 2007, 12:22)
a, pa to je druga stvar. namjera mi je bila da kazem da sponzoruse nisu od juce, niti od devedesetprve, nisam ulazila u vrednovanje njihovog ponasanja



manje vise, teza da je u patrijarhalnim drustvima s naglasenim imovinskim/dohodovnim nejednakostima, ova ili ona forma sponzorstva nezaobilazna, stoji i zasenjuje.

veoma je lako osudjivati ali je tesko obrazloziti.