Jump to content


Photo
- - - - -

Master disaster


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
636 replies to this topic

#631 redstarfan

redstarfan
 • Members
 • 18 posts

Posted 06 February 2008 - 13:44

Jel zna neko koji je stepen BECHELOR???
Jel VII?
A koji je master?

Hvala

#632 Shedou

Shedou
 • Members
 • 2,502 posts

Posted 07 February 2008 - 09:35

U nasem komsiluku (hrvatskoj) za osnovne akademske studije se dobija BACHELOR diploma. Znaci vrlo verovatno ti sledi Bachelor. Medjutim u normalnim zemljama na diplomi ti pise koliko godina si studirao tj. koliko godina traju studije. Pa zato imas razlike - bachelor sa 3 godine/4 god. Najveca razlika izmedju visoke i vise skole je u pretvaranju jednosemestralnih u dvosemestralne predmete i uvodjenje prakse. (pretpostavljam, posto sam ja "stara skola" :rolleyes: ). U srbiji odnos visih i visokih skola nije jos razmatran, medjutim opravdanje za izjednacavanje u Hrvatsko je bilo da su visoke samo "prenaduvane" vise. Takodje postoje fakulteti na kojima se sa 3 godine stice naziv diplomirani (Mihajlo Pupin - Zrenjanin) a posto je to izjednaceno s masterom nepravda je prema onima na 5-disnjim i 4-disnjim faksovima.
Sustina je da "Vise obrazovanje" prerasta u "Visoko". E sad da li je to pravedno ili ne, ali na svake 4 godine se menjaju planovi i programi (s tim sto je sad ovo ekstreman slucaj) pa bi po nekoj logici svake cetiri godine morao da polazes razliku za isto zvanje.


Prema novom zakonu za 3-god strukovne skole nece slediti bachelor nego nesto drugo, zaboravih naziv ali je neki "krsheviti" engleski izraz. Koga ne mrzi neka pogleda englesko izdanje Zakona o VO.

#633 alatair

alatair
 • Members
 • 2 posts

Posted 07 February 2008 - 13:07

Jel zna neko koji je stepen BECHELOR???
Jel VII?
A koji je master?

Hvala

hajde da rasčistimo nešto , recimo kako će se zapošljavati ljudi sa novim diplomama i stepenima u firmama koje koriste staro stepenovanje (VI-1 VI-2 VII-1 VII-2 i VIII)
Posted Image

1 stepen
1.1 osnovne strukovne studije
1.2 osnovne akademske studije
2. stepen
2.1 specijalisticke stukovne studije
2.2 specijalisticke akademske studije
2.3 master
3. doktorat

1. verzija
1 stepen
1.1 osnovne strukovne studije - VI-2
1.2 osnovne akademske studije - VI-2
2. stepen
2.1 specijalisticke stukovne studije VII-1
2.2 specijalisticke akademske studije VII-1
2.3 master VII-2 (2.1 i 2.2 <> 2.3)
3. doktorat VIII
ali po ovome ispada da su trebali da se izjednače magistri sa masterom

2. verzija
1 stepen
1.1 osnovne strukovne studije - VI-1
1.2 osnovne akademske studije - VI-1
2. stepen
2.1 specijalisticke stukovne studije VI-2 (nemoguce)
2.2 specijalisticke akademske studije VI-2 (nemoguce)
2.3 master VII-1
3. doktorat VIII
ovo je valjda po vladi ali sta je sa 2.1 i 2.2

Edited by alatair, 07 February 2008 - 13:11.


#634 redstarfan

redstarfan
 • Members
 • 18 posts

Posted 07 February 2008 - 14:44

Mislis da ce bechelor biti VI stepen?
Onda nece biti razlike izmedju bechelora kojem su trajale studije IV godime i inzenjera kojem su iste trajale V semestara???

#635 Shedou

Shedou
 • Members
 • 2,502 posts

Posted 07 February 2008 - 15:58

Evo ove tragedije od engleskog

Ustanove su:

1) universities;
2) faculties or academies of arts within universities;
3) academies of professional career studies;
4) four-year colleges;
5) four-year colleges of professional career studies.


Zvanja su: Bachelor; Bachelor (appl.); Master and Ph.D.


PS Jos uvek niko ne ume da objasni razliku izmedju fakulteta, visokih skola i visokih skola strukovnih studija.

#636 alatair

alatair
 • Members
 • 2 posts

Posted 08 February 2008 - 08:01

Mislis da ce bechelor biti VI stepen?
Onda nece biti razlike izmedju bechelora kojem su trajale studije IV godime i inzenjera kojem su iste trajale V semestara???


Po meni ne bi trebalo biti razlike izmedju bachelora i bechelora appl. (moje misljenje), akademske vs strukovne. Oba programa bi trebalo da traju 3 god. E sad sto nase akdemske ustanove ili imaju visak kadra ili manjak novca ili iz nekog treceg razloga i dalje forsiraju 4 god na akademskim studijama 1. stepena to je drugo.
Sto se tice starih visih skola i inzenjera, oni bi po nepravednoj ekvivalenciji kao i master=dipl. (opet da napomenem moje misljinje) trebali biti visa skola = 1 stepen visokog obrazovanja.

1 stepen
1.1 osnovne strukovne studije - VII-1
1.2 osnovne akademske studije - ukoliko stavimo da je VII/1 onda kod mastera = doktor VIII
2. stepen
2.1 specijalisticke stukovne studije VII-2
2.2 specijalisticke akademske studije VII-2
2.3 master VIII
3. doktorat IX : )) i sta cemo sa ovim

Edited by alatair, 08 February 2008 - 08:02.


#637 bucket011

bucket011
 • Banned
 • 66 posts

Posted 25 February 2008 - 02:06

Jel postoji negde objasnjenje po kom se modelu petogodisnje studije na tehnickim fakultetima koje završavaju zvanjem dipl.ing, svode na nivo bachelora od 180 gredita? Na arhitekturi se recimo desilo da se predmeti drvene, metalne i betonske konstrukcije, koje su dipl.ing slušali po najmanje dva semestra, sa po najmanje dva sata predavanja i isto toliko vežbi, kolokvijumima za svo to vreme, grafičkim radovima i na kraju obimnim ispitima, sve svelo na jedan jednosemestralni predmet sa fondom časova od 3 sata nedeljno, dva kolokvijuma i jednim jednostavnim ispitom?


Dakle prevedeno u ECTS kredite, dipl.ing. su recimo slušali.

 • Betonske konstrukcije - minimum 120 sati za vežbe i predavanja, možda 8 sati za polaganje kolokvijuma sa možda po tri četiri sata za pripremanje svakog i koliko za spremanje i polaganje ispita, možda 30, možda 40. To je bio jedan od najtežih ispita, pa kad se uzme u obzir da se polagalo po nekoliko puta... dođe to i na više. Dakle, 120+8+16+40= 184 sata odnosno 6.5 ECTS kredita kako ih definise arhitektonski fakultet (1 kredit = 28 sati).
 • Metalne konstrukcije - koliko se secam isto ovo važi te imamo još 6.5 kredita.
 • Drvene konstrukcije - isto tako, oko 6 kredita.

Dakle, dipl.ing. u svom kurikulumu ima 19-20 kredita, odnosno oko 560 sati, materije iz betonskih, drvenih i metalnih konstrukcija.Nakon reforme, ova tri predmeta su objedinjena u JEDAN JEDNOSEMESTRALNI PREDMET koji se zove KKPM, odnosno Konstruktivne Karakteristike Primenjenih Materijala. Betonske konstrukcije se sada slušaju 6 nedelja, ODNOSNO UKUPNO 4.5 SATA A VEŽBA SE 9, dok se metalne i drvene slušaju po 3 sata i vežbaju 6. Doduše, ja sam uzeo 45 minuta za računicu, verovatno se gleda pun sat, te vreme koje se provede u školi na vezbama i predavanjima za ovaj predmet iznosi 42 sata.

Predmet nosi 3 ECTS kredita, što znači da se ukupno radi 84 sata, odnosno da se 42 sata radi na fakultetu, a 42 sata se radi kod kuće, spremaju se kolokvijumi i sprema se ispit...


Dakle, Bachelor ima 3 ECTS kredita, odnosno 84 sata materije iz betonskih, drvenih i metalnih konstrukcija.


I ajde sada nek mi neko objasni, kako dipl. ingu. mogu da fale krediti, i kako neko može da ga poistovećuje sa Bachelorom?Stvarno me zanima da li postoji neka studija, neka naliza, neki argument nešto ili je to tek tako rektor sanjao pa se sada sprovodi.


Pride ovo gore je samo jedan od primera, a maltene isti se primeri mogu naći na svakoj grupi predmeta.Meni deluje da bi najbolje bilo da se uvedu nova zvanja bachelora, a ne tako opširno, kao što je recimo Bachelor arhitekture, ili kako je to uopšte formulisano. Diplomirani inženjer može da ostane baš to, jer upravo i jeste inženjer. Bachelor arhitekture bi bio nešto tipa "diplomirani, kvazi umetnik, kvazi grafički dizajner sa banalnim znanjem iz oblasti arhitekture".

Edited by bucket011, 25 February 2008 - 02:09.