Jump to content


Photo
- - - - -

Master disaster


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
636 replies to this topic

#616 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 15 November 2007 - 23:14

osećam da će nam dostaviti kroz godinu dana.

Bas. :rolleyes:

#617 Posmatrac

Posmatrac
  • Members
  • 890 posts

Posted 17 November 2007 - 17:26

To nije nista specificno za Bolonju. Na vecini univerziteta u zapadnim zemljama (barem koliko ja znam) odavno se boduju razne stvari. Vrlo je retko da je finanlni ispit neobavezan, tj. da se moze pasti, a da se predmet polozi. Uobicajeno je da svaka jedinica koja se boduje ima svoj minimum, a postoje i one koje su obavezne (tj. nedozvoljeno je da se ne urade).

Inace, bodovanje prisutnosti u nastavi i nije bas toliko nepoznato ni bivsim studentima Beogradskog univerziteta. Ono, istina, nije ulazilo u ocenu, ali na mnogim predmetima je vise od dva minusa na vezbama znacilo i de fakto padanje ispita (sto mu i te kako dodje kao "bodovanje"). Ali, kako rekoh, sve ovo nema veze sa Bolonjskom deklaracijom kao takvom.


Pa dosad su, ponegde, bodovani kolokvijumi, a i ne znam kako ce u praksi sve to da izgleda,
ali teoretski moze da se dobija ocena iz nekog predmeta a da se i ne polaze.
A ranije je to vise od dva minusa, znacilo da je student obavezan da prisustvuje nastavi 85%
a sad ce mu se prisustvo nastavi racunati kao bodovi za ispit.
Posto je u praksi kriterijum ostavljen da odredjuju sami fakulteti,
verovatno ce biti veoma razlicitih kriterijuma.

#618 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 18 November 2007 - 01:00

...teoretski moze da se dobija ocena iz nekog predmeta a da se i ne polaze...

Ne moze da se ne polaze nista. Evo tipicnog primera za Predmet XY:

Seminarski rad 1 - 20%
Seminarski rad 2 - 20%
Finalni ispit - 60%
OCENA - 100%

Vrlo retko je finalni ispit manji od polovine svih bodova, a cak i onda moze se kaze: finalni ispit vredi (npr) 40%, ali je na njega obavezno izaci. Zato sam i naveo primer sa vezbama (vezbe su tradicionalno obavezne na BU; isto tako moze biti obavezna i bilo koja druga ispitivana komponenta u jednom predmetu; cak i odredjeni rezultat moze da se proglasi kao minimalan - npr. uspeh na finalnom ispitu manji od 50% znaci da se automatski pada taj predmet, bez obzira na uspeh u drugim ispitivanim komponentama predmeta - ovo je vrlo cesto slucaj). To zavisi od predmetnog profesora / nastavnickog veca; ponekad nema pedagoskog razloga da se insistira na toj obaveznosti, pa zaista i jeste teoretski moguce da finalni ispit nije obavezan (mada ja ne znam ni za jedan takav slucaj licno).

Pedagoski mnogo bolja varijanta od evidentiranja prisustva na casovima su "minitestovi" (studentima se na pocetku svakog predavanja da test koji traje 5 minuta koji je blic-provera znanja sadrzaja prethodnog predavanja). Na kraju semestra ima npr ukupno 10 minitestova i oni vrede odredjeni broj bodova (ko sistematski nije dolazio, nije radio minitestove, tu gubi poene).

#619 димитрије

димитрије
  • Banned
  • 256 posts

Posted 19 November 2007 - 12:36

Ne moze da se ne polaze nista. Evo tipicnog primera za Predmet XY:

Seminarski rad 1 - 20%
Seminarski rad 2 - 20%
Finalni ispit - 60%
OCENA - 100%


Ниси у праву. Ево, на мом, Машинском факултету Универзитета у Београду, код проф. др Стојана Раденовића, студенти су полагали математику 1, само преко бодова из домаћих задатака и семинарских радова и на основу присутности на предавањима. При томе, колико знам, домаће нису морали да бране, што значи ни да ураде (уради им неко други).
Додуше вероватно је тај професор то организовао тако на своју руку, а ово што ти кажеш то је званична верзија - статутарна. Али како готово да нема фукултета који је поштовао свој статут "по старом", нема разлога да мислим да ће да поштују "по новом"
Уосталом ако могу да положе са 1/6 бодова са финалног испита тј. да знају 16,67% градива на испиту, мислим шта рећи.

#620 димитрије

димитрије
  • Banned
  • 256 posts

Posted 19 November 2007 - 12:51

Izbori su čudo! Aligrudića zapaliti :huh: ;) :)
Izjavio je da on mora da štiti masu. Tako je direktno podržao neradnike koji nisu hteli da organizuju nastavu. Ništa od časova izgleda. Posted Image

Zanima me da li ja mogu da tužim Filološki za višemesečno zavlačenje, duševnu bol i ostalo maltretiranje? Ako ima neki pravnik, molim da mi pojasni kako to ide. Još su u aprilu štampali informator po kome peta godina postoji. Za devet meseci su mogli da naprave dete, ali nisu našli za shodno ni da se dogovore da li će organizovati ono što su obećali. Planove imaju, ali ne znaju šta s njima. Devet meseci mi govore dođi sutra, ne prekosutra, sledeće nedelje, znaće se u maju, znaće se u junu, počinje u novembru, ne u januaru, ne u februaru, možda 2010, a možda ipak u februaru.... sori ne znamo, idi u "Politiku"... idi veseli se, kad bude biće... Pa dokle više!? I sad se neradnička bagra izvlači, njima je najlepše da bleje sve u šesnaest, da primaju plate i da ne rade ništa. Skupština će ovo garantovano da usvoji, jer nijedna stranka neće da se zamera većini. I šta sa nama koji smo hteli dalje? :D

Najviše volim kad neko napravi problem tamo gde ga nema a onda spektakularno iznedri rešenje :rolleyes:


Ко год да се крије иза имена Lucy Van Pelt има моју подршку. И то не само моралну. Додуше моје кости више загрева (парадоксално) идеја о тужби против филолошког, него о спаљивању Алигрудића. Још ако треба некога и да ишамарам, уф, екстра! Уствари, молим те, тражи ми да ишамарам некога. Ево на пример декана или професора Делића или ону црнокосу шалтерушу (баба - вештицу)... ма било кога, само да је са филолошког!
Иначе ја сам са машинца, али су ти људи оставили на мене толико дубок утисак, да месецима маштам о свом поновном сусрету са њима. О сусрету пуном искрених емоција, у којем ја помоћу калашњикова и боксера изражавам своју (не)наклоност.

#621 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 19 November 2007 - 13:05

Уосталом ако могу да положе са 1/6 бодова са финалног испита тј. да знају 16,67% градива на испиту, мислим шта рећи.

Pa ne znam, zavisi od tog konkretnog predmeta - ne mora u svakom predmetu da bude akcent na finalnom ispitu (mada obicno jeste). Inace, primer koji sam naveo je vrlo uobicajen, barem u Australiji (a koliko znam i na mnogim drugim univerzitetima u npr USA ili EU). Kako se sada radi u Srbiji, o tome mogu drugi da pisu. :rolleyes:

#622 Gandalf

Gandalf
  • Members
  • 7,553 posts

Posted 20 November 2007 - 16:59

meni je u US bilo ovako nekako:

Seminarski 1: 5-10%
Seminarski 2: 5-10%
Prvi ispit: 20-25%
Aktivnosti na predavanjima i vezbama: 10-20% (prisutnost se podrazumeva)
Zavrsni ispit: 40-50%

Edited by Gandalf, 20 November 2007 - 17:01.


#623 de.jian

de.jian
  • Members
  • 143 posts

Posted 10 January 2008 - 19:51

Ima li slucajno neko iskustva sa nekim od online postgraduate MSc/MBA studies, i voljan da ih ovde podeli?

#624 zemo2000

zemo2000
  • Members
  • 10 posts

Posted 11 January 2008 - 20:11

Upisao sam se na Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu školske 2004/05 godine.Prilikom upisivanja, ponuđen je program po kojem je skolovanje moglo da traje 4,odnosno 3 godine ukoliko se student odluči za trogodišnje studije.Tada je izgledalo ovako:Nakon završene 3 godine student dobija zvanje menadžer u lovnom turizmu( položen 21 sipit ),a nakon 4 završene godine dobija se zvanje DIPLOMIRANI menadžer u lovnom turizmu( položenih 28 ispita + diplomski rad ).Studiranje je predviđalo redovno polaganje ispita,kolokvijuma,nekih seminarskih radova i stučnu praksu.Drugim rečima,ja sam upisan po nekom novom modelu,koji ipak nije bio "Bolonjski Model" jer nisam imao nikakva bodovanja,koja su po programu počeli da imaju studenti koji su upisali godinu dana posle mene tačnije školske 2005/2006.
Moj problem je sledeći: Pošto sam položio sve predviđene ispite i stekao pravo na diplomu za 3-godišnje studije, fakultet mi sada nu di diplomu koja glasi "DIPLOMA VISOKOG OBRAZOVANJA U TRAJANJU OD 3 GODINE....".E sad mene zanima kkako se kvalifikuje ta diploma po stepenu obrazovanja!?Na fakultetu nemaju pojma,a na sajtu ministarstva prosvete u zakonu o visokom obrazovanju piše da je to diploma "OSNOVNIH AKADEMSKIH tj.STRUKOVNIH STUDIJA" za koju opet neznam da li je ista kao i ova koju mi moj fakultet daje i kojem stepenu obrazovanja pripada tj. da li se vodi kao diploma više škole VI stepen,ili kao diploma visokog obrazovanja koja bi trebala da po svojoj prilici i zakonu bude VII stepen obrazovanja?
Naravno ova me dilema muči iz 2 razloga:
1) želim da se zaposlim i da uporedo završim 4 godinu studija,ali neznam za koje poslove da konkurišem jer neznam koi stepen obrazovanja imam?Uglavnom u ozbiljnijim preduzećima stoji jasno naznačeno koji je stepen obrazovanja potreban za obavljanje određene poslovne funkcije!
2)Ako se meni ova 3-godišnja diploma prizna kao što u zakonu piše "diploma osnovnih studija" sledeći stepen iznad toga je MASTER za koji bih onda morao da završim i 5 godinu,što je još 2 godine studiranja ,što mi ne odgovara i neinteresuje me!!!Zapravo onda mi 4 godine studija ništa ne bi značile tj. bile bi isto kao i 3 godine jer sa 4 godine ne mogu da dobije Master diplomu! Naime sad mi tu fakultet posle 4 godine nudi diplomu "diplomirani..." ali bez MASTER,jer je za master diplomu potrebno 5 godina studija.Navodno ja ne mogu da sa 4 godine dobijem diplomu na kojoj piše master,ali ću da budem pravno izjednačen sa onima koji master diplomu budu dobili!!!Naravno,za svojih 29 godina dobro sam naučio šta znači pravo,biti pravno izjednačen i sprovodsiti zakone u Srbiji!

Molim vas ako možete da me uputite gde mogu da saznam nešto više o ovome ili neki savet ili konkretan odgovor puno bi mi značilo! HVALA!

Edited by zemo2000, 11 January 2008 - 20:13.


#625 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 12 January 2008 - 01:01

Juče se moglo videti u dnevnoj štampi da će Ministarstvo prosvete izaći sa zvaničnim stavom o pitanju primene autentičnog tumačenja Zakona o visokom obrazovanju za desetak dana. Ukratko - moraćeš da sačekaš da Ministarstvo smisli kako da popravi ono što je samo upropastilo. Upravo zato ni organi fakulteta ne umeju da ti odgovore na pitanje, jer i oni čekaju uputstva, odnosno tumačenje zakona.

Ukoliko ti se konkurs za posao završava pre isteka tog roka, probaj da navedeš zvanje koje sada imaš, pa će te poslodavac možda uzeti u razmatranje za posao.

Znam da ti sve ovo nije od velike pomoći, ali ipak pokušaj da konkurišeš sa postojećim dokumentima.

#626 BlackDog

BlackDog
  • Members
  • 2,951 posts

Posted 12 January 2008 - 13:32

Tada je izgledalo ovako:Nakon završene 3 godine student dobija zvanje menadžer u lovnom turizmu( položen 21 sipit )


Visa Skola/Visoka Skola Strukovnih Studija = 6 stepen.
Sve sto nema diplomirani ili master u svom nazivu je visa/visoka skola. Na nekim fakultetima i pre bolonje mogla se dobiti cini mi se diploma prvog stepena - inzenjer, ekonomista itd. (otprilike 20-ak ispita) Isto zvanje se moglo dobiti i zavrsavanjem odgovarajuce vise skole(uglavnom dvogodisnje). Kasnije su vise pretvorene u Visoke skole strukovnih studija koje traju 3 godine i dobijaju se tzv. strukovne diplome. Prakticno one na fakultetima predstavljaju diplome prvog stepena po novom modelu. U Hrvatskoj npr. su diplomirani i master potpuno izjednaceni - ne ko kod nas "proizvoljno". Takodje izjednacene su diplome visih i visokih skola.

#627 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 12 January 2008 - 14:18

Visa Skola/Visoka Skola Strukovnih Studija = 6 stepen.
Sve sto nema diplomirani ili master u svom nazivu je visa/visoka skola. Na nekim fakultetima i pre bolonje mogla se dobiti cini mi se diploma prvog stepena - inzenjer, ekonomista itd. (otprilike 20-ak ispita) Isto zvanje se moglo dobiti i zavrsavanjem odgovarajuce vise skole(uglavnom dvogodisnje). Kasnije su vise pretvorene u Visoke skole strukovnih studija koje traju 3 godine i dobijaju se tzv. strukovne diplome. Prakticno one na fakultetima predstavljaju diplome prvog stepena po novom modelu. U Hrvatskoj npr. su diplomirani i master potpuno izjednaceni - ne ko kod nas "proizvoljno". Takodje izjednacene su diplome visih i visokih skola.

Iako je sve što kažeš sasvim logično i u skladu sa dosadašnjim zakonima, meni je najsumnjivija ova rečenica posta koji piše Zemo2000:

Na fakultetu nemaju pojma...

Novi zakon i njegova tumačenja su nedorečeni, fakulteti čekaju tumačenja nekih stavki čak i danas, a Ministarstvo ume da nas svaki čas neprijatno iznenadi nekim novim biserom. Onaj Lipkovski je već počeo da izlazi u javnost sa pričom kako su svi zahtevi studenata opravdani, što može da znači da se javnost priprema za "mekše" tumačenje zakona. Mislim da ipak treba sačekati sa konačnim odgovorom, iako navodiš ono što je sasvim logično, jer ovo je ipak zemlja čuda u kojoj su formulacija, primena i tumačenje zakona veoma rastegljive kategorije.

Edited by DJ_Vasa, 12 January 2008 - 14:19.


#628 zemo2000

zemo2000
  • Members
  • 10 posts

Posted 12 January 2008 - 14:44

Visa Skola/Visoka Skola Strukovnih Studija = 6 stepen.
Sve sto nema diplomirani ili master u svom nazivu je visa/visoka skola. Na nekim fakultetima i pre bolonje mogla se dobiti cini mi se diploma prvog stepena - inzenjer, ekonomista itd. (otprilike 20-ak ispita) Isto zvanje se moglo dobiti i zavrsavanjem odgovarajuce vise skole(uglavnom dvogodisnje). Kasnije su vise pretvorene u Visoke skole strukovnih studija koje traju 3 godine i dobijaju se tzv. strukovne diplome. Prakticno one na fakultetima predstavljaju diplome prvog stepena po novom modelu. U Hrvatskoj npr. su diplomirani i master potpuno izjednaceni - ne ko kod nas "proizvoljno". Takodje izjednacene su diplome visih i visokih skola.



ok,al mi nesto nije opet jasno....(izvinite ako gnjavim)

Na 3-godisnjoj diplomi koju treba da dobijem jasno pise"Diploma VISOKOG obrazovanja u trajanju od 3 god...".!
E da li zakon razlikuje visoko i vise obrazovanje,i da li po novom zakonu obrazovanja koji predvidja visoko obrazovanje( koje je do sada uvek bilo VII stepen,)koje moze da traje 3 godine tj, (180EPS bodova(koje ja i imam) usatvari predstavlja BECHELOR diplomu???
Pored toga na Fakultetu su mi rakli da ja posto sam upisao 2004. ne spadam u onu grupu koji su upisali ranije i posle odredjenih polozenih ispita na fakultetu mogli su da dobiju kao diplomu vise skole!?A nije mi ni jasno kako su mogli ljudi da zavrsavaku visu skolu u trajanju od 2 godine i budu VI stepen,a isto sada i ljudi cije skolovanje traje 3 godine,sa vecim brojem polozenih ispita???Pa ne moze valjda to da bude isto!!???

#629 BlackDog

BlackDog
  • Members
  • 2,951 posts

Posted 12 January 2008 - 15:31

ok,al mi nesto nije opet jasno....(izvinite ako gnjavim)
Na 3-godisnjoj diplomi koju treba da dobijem jasno pise"Diploma VISOKOG obrazovanja u trajanju od 3 god...".!
E da li zakon razlikuje visoko i vise obrazovanje,i da li po novom zakonu obrazovanja koji predvidja visoko obrazovanje( koje je do sada uvek bilo VII stepen,)koje moze da traje 3 godine tj, (180EPS bodova(koje ja i imam) usatvari predstavlja BECHELOR diplomu???


U nasem komsiluku (hrvatskoj) za osnovne akademske studije se dobija BACHELOR diploma. Znaci vrlo verovatno ti sledi Bachelor. Medjutim u normalnim zemljama na diplomi ti pise koliko godina si studirao tj. koliko godina traju studije. Pa zato imas razlike - bachelor sa 3 godine/4 god. Najveca razlika izmedju visoke i vise skole je u pretvaranju jednosemestralnih u dvosemestralne predmete i uvodjenje prakse. (pretpostavljam, posto sam ja "stara skola" :rolleyes: ). U srbiji odnos visih i visokih skola nije jos razmatran, medjutim opravdanje za izjednacavanje u Hrvatsko je bilo da su visoke samo "prenaduvane" vise. Takodje postoje fakulteti na kojima se sa 3 godine stice naziv diplomirani (Mihajlo Pupin - Zrenjanin) a posto je to izjednaceno s masterom nepravda je prema onima na 5-disnjim i 4-disnjim faksovima.
Sustina je da "Vise obrazovanje" prerasta u "Visoko". E sad da li je to pravedno ili ne, ali na svake 4 godine se menjaju planovi i programi (s tim sto je sad ovo ekstreman slucaj) pa bi po nekoj logici svake cetiri godine morao da polazes razliku za isto zvanje.

Edited by BlackDog, 12 January 2008 - 16:02.


#630 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 03 February 2008 - 07:54

Da ne otvaram novi topic.
Danas sam prijatelu u BGD poslao knjigu koju su njegovom sinu preporucili na jednom od privatnih "univerziteta".
Knjiga je C++ For Dummies.Mogu samo da zamislim kvalitet nastave.....