QUOTE(kurdi @ 7 Oct 2006, 17:06)
koristite li susamovo ulje za przenje (neke vrste) mesa/ribe?
ideja zvuci interesantno, ali prilicno je jako tako da bi moglo i da sjebe stvar.
zapravo je cini mi se prvenstvena namena za blago zacinjavanje salata, ali se pitam da li bi moglo da ide i u neke orijentalne recepte umesto maslinovog (tipa blago pecena tuna, bilece belo sa sojom i ananasom i sl).
bilo kakva iskustva?
verovatno ti je poznato da na tržištu postoje dve vrste hladno ceđenog susamovog ulja: svetlo (od presnog susama) i tamno (od pečenog susama). svetlo ulje ima gotovo neutralan ukus, dok je tamno znatno "jače". tamno ulje predstavlja jedan od osnova makrobiotičke ishrane, dok svetlo intenzivno koriste poklonici presne hrane, a i ostali. ne bih ti ga preporučio za prženje, ustvari, jebeš prženje samo po sebi.
ako tek počinješ sa upoznavanjem susamovog ulja, svakako bih ti preporučio da kreneš sa blažim, tj. svetlim, dok se tvoja čula dovoljno ne adaptiraju na novi ukus. naravno, njime možeš da začinjavaš sve vrste hrane, ne samo salate, u zavisnosti od tvog načina ishrane. meni je sus. ulje mnogo gotivno, tako da sam gotovo u potpunosti eliminisao maslinovo iz upotrebe.
a da bi imao od čega da počneš, evo ti jedan jednostavan ali vrlo ukusan recept: naseckaš nešto paradajza i krastavca, dodaš šaku barenog crvenog salatnog pasulja, malo arame algi, dva ili tri šampinjona (po mogućstvu presna), zatim nešto izgnječenog avokada, češanj ili dva belog luka, biber, poškropiš umeboši-sirćetom i tamari sosom i, za kraj, dodaš supenu kašiku tamnog susamovog ulja. prijatno.