Jump to content


Photo

Cikloturistika


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
22 replies to this topic

#1 besana_svetica

besana_svetica
  • Sleepers
  • 64 posts

Posted 05 October 2006 - 13:34

Planiram da sledećeg proleća krenem na put po Hrvatskoj obali - biciklom :yucky:
Ima li netko od vas sličnih iskustava sa višednevnim turama-putovanjima biciklom ?

Ovako nešto:

klikni ovde

Edited by besana_svetica, 05 October 2006 - 14:09.


#2 Thanatos

Thanatos
  • Banned
  • 949 posts

Posted 06 October 2006 - 12:09

QUOTE(besana_svetica @ 5 Oct 2006, 14:34)
Planiram da sledećeg proleća krenem na put po Hrvatskoj obali - biciklom  wink.gif
Ima li netko od vas sličnih iskustava sa višednevnim turama-putovanjima biciklom ?

Ovako nešto:

klikni ovde


Nisam bas stovatelj biciklizma, ali imam frendove koji su ovisnici i koji su u bicikle zbog svoga hobija utukli tisuce € i upravo na to zelim da obratis paznju. Bez 'kvalitetnog' bicikla jednostavno zaboravi na tu avanturu. Ne kazem da tu neki jeftiniji bicikl nece izdrzati, jer uvijek postoji sansa. Inace, ako se znas sluziti usenetom/newsima probaj pitanje postaviti i na hr.rec.bicikli. Tamo ima podosta 'manijaka', pa bi ti neko i mozda mogao dati koji savjet. Pozz.

#3 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 06 October 2006 - 15:27

Pa to je lepa a ne toliko zahtevna tura sto se tice geara. Sve zavisi u koju grupu spadas u one sa satorom, ili "sa credit-cart" u dzepu. Kakav gear ti je potreban zavisi od doba godine kada planiras turu ... Sva ta oprema za recimo neku duzu turu gde ne zelis da zavisis od hotela ili ne postoji smetaj u hotelu ili motelu, t.j gde koristis sator, kosta poprilicno.
Sve mora da bude ultra lako, pouzdano ... a to je big $.

To naravno nije slucaj sa Hrvatskom obalom smile.gif Smestaj, pomoc .. imas na svakom koraku. Treba di dobar par zadnih panniers (tasne). Ako mislis da se i dalje bavis time investiraj u neke kvalitetne waterproof, Ortlieb ili Vaude. Ne znam kakav imas bike, i dali su ti potrebni i front roller panniers? Dobra light kisna jakna takodje, meni sluzi tokom cele godine, doduse svaki dan sam na biciklu. Jakna treba da bude waterproof, breathable & packable recimo od GORE-TEX® PACLITE®. Ovo je najbolji deo garderobe koji imam, kada se uzmu u obzir holandske kisurine. Mozda to tebi ne treba?

Obrati paznju na bike-bar. Mont.bike flat bar nije dobar za touring, jer ne pruza vise polozaja za odmor, kada su dugacke ture u pitanju. Butterfly shape bar (touring) je mala investicija (10e) i pruza mnogo vise relax polozaja za ruke od flat-bara.

Evo nekoliko linkova iz mojih fav.

Trento bike -links index

Karl Brodowski -index

Mailing liste -must! Mnogo razlicitih iskustava

Mr. Pumpy - divne price



Ovo bi bio moj dreambike (full customize Santos)

[attachment=28870:attachment]

Rohloff Speedhub 14 speed (nije na slici) Chis King ...

Well dobra je i moja Gazella sa XT opremom, prosle godine logovala 3700km.

Edited by Hefestus, 06 October 2006 - 15:36.


#4 besana_svetica

besana_svetica
  • Sleepers
  • 64 posts

Posted 06 October 2006 - 16:53

Kako je krenulo mislila sam da se nitko neće upisati na topic smile.gif
QUOTE(Hefestus @ 6 Oct 2006, 15:27)
Pa to je lepa a ne toliko zahtevna tura sto se tice geara. Sve zavisi u koju grupu spadas u one sa satorom, ili "sa credit-cart" u dzepu.


Pošto je to avantura izazvana krizom srednjih godina (a nemam ipak dosta para za Porche cabrio ili Ferrari) biggrin.gif
uglavnom mislim noćiti u "tvrdim objektima", rutu ću voziti u kasno proleće i jedino od te kamperske opreme ću nositi vreću za spavanje (za svaki slučaj)
Ima sad dosta motelčića i privatnog smeštaja pa mislim uz malo bolje planiranje rute da je šator bespotreban teret.
Dakle ne putuje se bikeom zbog toga što se nema auto
(za one koji ne razumeju motive putovanja biciklom) smile.gif
QUOTE
Treba di dobar par zadnih panniers (tasne). Ako mislis da se i dalje bavis time investiraj u neke kvalitetne waterproof, Ortlieb ili Vaude. Ne znam kakav imas bike, i dali su ti potrebni i front roller panniers?

bike je:
Reflex-klik

Do tad mislim da ću složit sve deore, mada i ovako radi pristojno.
Nazad će ići bisage/panniers 40-50 lit smile.gif i napred veća taška 8-9 lit na volanu sa folijom na poklopcu za karte i GPS jer planiram ići sporednim cestama a kloniti se glavnijih prometnica.
QUOTE
Obrati paznju na bike-bar. Mont.bike flat bar nije dobar za touring, jer ne pruza vise polozaja za odmor, kada su dugacke ture u pitanju. Butterfly shape bar (touring) je mala investicija (10e) i pruza mnogo vise relax polozaja za ruke od flat-bara.

Da, o tome ću još dobro razmisliti dal su mi dovoljni ovi rogovi ili da pokušam s tim Butterfly barom, na dosadašnjim dužim turama čovek ne zna kako bi se ugodnije namestio nakon 70+ km biggrin.gif

hvala za linkove smile.gif

Ajmo još netko....

Edited by besana_svetica, 06 October 2006 - 17:20.


#5 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 06 October 2006 - 17:35

QUOTE(besana_svetica @ 6 Oct 2006, 17:53)
Da, o tome ću još dobro razmisliti dal su mi dovoljni ovi rogovi ili da pokušam s tim Butterfly barom, na dosadašnjim dužim turama čovek ne zna kako bi se ugodnije namestio nakon 70+ km  biggrin.gif

hvala za linkove smile.gif 

Ajmo još netko....


smile.gif Secam se svoje prve ture od 70+ km rolleyes.gif ni brufen od 800mg nije pomogao.

Super je bike, sasvim pogodan za trakvu turu. Dodas, panniers i vozis. Sigurnost nije na odmet, mozda onaj reflexni prsluk, koji se navlaci preko garderobe. U svakom slucaju, to je divan provod i takoreci idealan kontakt sa prirodom.

Mozda ti vreca i ne treba, smestaj imas u svakom selu. Sto manje stvari to bolje. Mnogo toga mozes i usput da nabavis ako zafali. Gledaj da se ne preopteretis prtljagom, pa da ti prisedne ta tura.

Sunce, vetar i kisa su ti problem, koncentrisi se na to. Sun-block, rain gear, i vetar u ledja smile.gif (to bas ne znam kako mozes koncentracijom da dobijes unsure.gif smile.gif). Ali dobra windstoper® jakna ili prsluk u svakom slucaju pomzu.

GPS je Energy-Hungry device kao i mob. dig. Neka budu 'On' jedino kada stvarno trebaju. Mene je GPS izdao bas na delu gde mi je naj trebao, u 11 nocu mokar ko pacov kod Cuxhavena kada sam trebao da predjem ferijem Elbu. Well, to je bila moja najduza tura od 7 dana; Amsterdam - Esjberg, Danska (Friziska Tura)
Mnogo gresaka, u pakovanju, u gearu ..... ali sve je to jedan nezaboravan fantastican, dozivljaj.

Edited by Hefestus, 06 October 2006 - 17:36.


#6 besana_svetica

besana_svetica
  • Sleepers
  • 64 posts

Posted 06 October 2006 - 18:12

QUOTE(Hefestus @ 6 Oct 2006, 17:35)
Super je bike, sasvim pogodan za trakvu turu. Dodas, panniers i vozis.  U svakom slucaju, to je divan provod i takoreci idealan kontakt sa prirodom.

wink.gif
baš to
u stvari biciklirati sam počela tek prije par meseci, imam već 1800 km na ciklokompu, al super je
QUOTE
GPS je Energy-Hungry device kao i mob. dig. Neka budu 'On' jedino kada stvarno trebaju. Mene je GPS izdao bas na delu gde mi je naj trebao, u 11 nocu

Hm, GPS mi sad radi 18 sati s 2 AA baterije, mislim da toliko vremena imam dosta od smeštaja do smeštaja a onda punjač il nove alkalne za sledeći dan, ne planiram obarat rekorde još nisam sigurna ali mislim dnevno prolazit od 70-150max km (ne žurim nigde) zavisi od rute i konfiguracije terena (neću da mi se sve smuči od preteranih napora već hoću lagano da gmižem i uživam- zastanem gde mi se svidi)
Na kraju - to ne bi bilo to, kad nakon ture ne bih mogla pogledat čitav track-log u Google Earthu biggrin.gif i pokazati ga nevernim Tomama wink.gif
QUOTE
Mnogo gresaka, u pakovanju, u gearu ..... ali sve je to jedan nezaboravan fantastican, dozivljaj.

E to i mene najviše brine - pakovanje unsure.gif
Što je must have ?
(ne mislim na odeću za vožnju već sve ono drugo što bi moglo zatrebati na turu od 6-7 dana)
Računam da ću ići po lepom vremenu cca druga polovina maja meseca.
Inače kad autom idem negde na nekoliko dana natrpam ga pošteno a opet shvatim da sam nešto važnije zaboravila a ponela bezveznih gluposti u neograničenim količinama biggrin.gif

Edited by besana_svetica, 06 October 2006 - 18:38.


#7 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 06 October 2006 - 19:03

Ja jesam vec vise puta isao na ture biciklom, ali ipak mislim da moje iskustvo tebi nece biti od neke velike koristi.
Razlog je taj sto ja obicno idem u Dolomite ili neku drugu planinsku oblast na MTB-u u sa 5kg back-packom, i predjem po 2000 visinskih metara i oko 60km na dan uglavnom po stazicama gde obicni ljudi nikad ne bi ni peske posli, a ne jos biciklom.
Avantura je zakon.

#8 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 06 October 2006 - 21:10

QUOTE(besana_svetica @ 6 Oct 2006, 19:12)
Što je must have ?


Evo sta ja mislim.

Patch kit, tire levers i dobru 2 action pumpu. AKo si ikada gurala bike xy km zbog flat gume znas o cemu govorim.

Rezervni ventil i kombinovani mali alat (light) sa chain rivet toolom. Po neki rezervni vijak & maticu (gledaj da ti size boltova bude sto standardiji, promeni ako treba pre puta). Slaba tacka su drzaci panniersa, pogotovu ako su preoptereceni u kom. sa losim putem. One plasticne trake za stezanje koje koriste elekticari a i policija su vrlo zgodni. Komad jake ali savitljive zice (old fashion ali rulez). Duck tape dry.gif
I nista vise sto se samog bika tice, ipak si u civilizaciji, tako da ili ako bude zatrebalo, mozes i lokalno da nabavis, ili ako nema moze neko da ti posalje. Ja ne bih na tu turu nosio rezervnu gumu, lanac, spokes ....

Dobar first-aid Kit, sunblock (obavezno), ipobrufen/aspirin, Autan, naocare za sunce, bandanu (ako je prasnjav put a kamion ispred), iglu konac, swiss knife ...

Licna higijena. Zgodan je onaj sampon koji mozes da koristis i u moru (biodegradable). Vlazne maramice ... Sto manje pamucnih stvari jer pamuk upija vlagu, bulky je 2. Ovo mislim na towel. Postoje savremene tkanine, koje su lake, odlicno upijaju vlagu i brzo se suse. MSR ima izvanredan microfiber 69 x 127cm towel koji je tezak samo 100g. Ja nosim jos i jedan mali 23 x 51 cm.
Kada je licna hig. sigurno sama znas najbolje.

Safetly. Ikao ne planiras da vozis nocu, veruj mi nikada se ne zna sta ce da te zadrzi na putu do next stop. Gledaj da budes sto vidljivija. Ovo je cool gear:



Headlamp (led). Mozes da je koristis i u voznji, a uvek zgodno dodje.

Primus & cooking gear ti verovatno ne treba. Bolje da poneses, suvo slatko voce, integralne krekere ... Za klopu ces se snaci sigurno u lokalu.

Obrati paznju na dehidraciju. Voda je must. Min 1l vode na sat voznje treba popiti cak i ako ne osecas zedj. Ja sam montirao dva bidona za Pet® 1.5l bottle.


Ovo nije def lista, samo neko moje iskustvo.

Edit:

Ne znam koliko ti je iskustvo oko emergency repaira? Neke el. tehnike, guma, menjac, lanac .... to bi morala da znas. Nije to rocket science ali ne valja da otkrivas 'toplu vodu', u nekom bespucu, znojava, zedna, gladna .... smile.gif

Edited by Hefestus, 06 October 2006 - 21:47.


#9 besana_svetica

besana_svetica
  • Sleepers
  • 64 posts

Posted 06 October 2006 - 21:36

QUOTE(Hefestus @ 6 Oct 2006, 21:10)
Evo sta ja mislim.


Ti si baš in smile.gif
Da li i ti pišeš svoje reportaže na netu sa fotografijama ?
U zadnje vreme malo listam sajtove tog tipa i stvarno ima super stvari -odma me zasvrbe tabani biggrin.gif kad vidim lepe fotke sa takvih putovanja.
Pošto je moj plan za tur više lokalnog karaktera onda uglavnom tražim putopise
"lokalnih" poznavaoca situacije

#10 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 06 October 2006 - 21:53

QUOTE(besana_svetica @ 6 Oct 2006, 22:36)
Ti si baš in  smile.gif
Da li i ti pišeš svoje reportaže na netu sa fotografijama ?


Pa moji biciklisticki dozibljaji su daleeeeeeko neintresantniji od onoga sto mozes na netu da nadjes. Sumnjam da bi to nekoga intresovalo. Well, meni je bike glavno prevozno sredstvo day2day rutina. Ali ni to nije cudno sobzirom da je to skoro svakom Holadjaninu.

Pogledaj one 'trento' linkove, svakja cast tim ljudima.

BTW. Ja imam jedno 400k km loga na motorima, sto i nije velika razlika od bicikla, osim sto motor ima 150 konja, a bicikl samo jednu konjinu-mene wink.gif

Edited by Hefestus, 06 October 2006 - 21:57.


#11 besana_svetica

besana_svetica
  • Sleepers
  • 64 posts

Posted 07 October 2006 - 10:48

QUOTE(Hefestus @ 6 Oct 2006, 21:10)
Ne znam koliko ti je iskustvo oko emergency repaira? Neke el. tehnike, guma, menjac, lanac .... to bi morala da znas.  Nije to rocket science ali ne valja da otkrivas 'toplu vodu', u nekom bespucu, znojava, zedna, gladna .... smile.gif

Računam da ću izmenu gume do tad naučiti smile.gif
a za ostalo ne brinem previše, otići ću naravno na servis pre puta da mi smontiraju sve što treba

i promene pakne i podese menjače, podmažu sve što treba.
Naravno reći ću im da bicikl očekuje takav put, pa valjda oni znaju.
Do sad u relativno kratkom vremenu s biciklom sam prošla 1800 km i apsolutno nije bilo nikakvih problema.
Samo čini mi se da će ovde biti teško naći Butterfly shape bar sad.gif
QUOTE
BTW. Ja imam jedno 400k km loga na motorima, sto i nije velika razlika od bicikla, osim sto motor ima 150 konja, a bicikl samo jednu konjinu-mene wink.gif


Ma nagovara me jedan poznanik da kupim KLE i da idemo na malo dulji tur na motorima, ali nekako to mi nije isto.
inače sam vozila i scootere ali kad sam otkrila bicikl to je to biggrin.gif
kod biciikla mi je lepo što je tih, i prolaziš npr kroz selo i doslovno čuješ što ljudi razgovaraju a oni te i ne primete smile.gif
ranije kad sam išla scooterom kroz ta ista sela uvek bi mi bilo nezgodno zastati i pogledati nešto jer onda ljudi iz okolnih dvorišta odmah izviruju i gledaju ko je to, zašto je stao baš ovde ph34r.gif
A znam da i fizički napor čoveka dovodi u jednu višu razinu spoznavanja sebe i posebne radosti kad se savlada napor smile.gif

Edited by besana_svetica, 07 October 2006 - 14:17.


#12 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 07 October 2006 - 22:33

Hajde malo o planiranoj turi, pa da i mi malo virualno putujemo. wink.gif

#13 st_jimmy

st_jimmy
  • Members
  • 1,055 posts

Posted 25 November 2006 - 00:11

ja sam pocetkom avgusta ugostio dva poljaka koji su bili na svojoj turi po srednjoj evropi ... pol > cze > svk > hun > voj > cro > bih > mng (tako valjda) > opet cro > slo > aut > cze > home .... ako te zanima ... dacu ti njegov mail ....

#14 st.anger

st.anger
  • Members
  • 4,198 posts

Posted 28 March 2007 - 12:44

QUOTE(besana_svetica @ 5 Oct 2006, 15:34)
Planiram da sledećeg proleća krenem na put po Hrvatskoj obali - biciklom  wink.gif


I ja isto smile.gif

#15 st.anger

st.anger
  • Members
  • 4,198 posts

Posted 14 August 2007 - 19:42



whistling.gif