Može li mi netko odgovoriti zašto neke ribe (srdele, npr) nazivamo plavim, a druge (zubatac, npr) bijelim?
Unaprijed hvala!

Riba: bijela i plava
Started by
neutralac
, Oct 02 2006 14:30
9 replies to this topic
#1
Posted 02 October 2006 - 14:30
#2
Posted 02 October 2006 - 14:36
QUOTE(neutralac @ 2 Oct 2006, 15:30)
Može li mi netko odgovoriti zašto neke ribe (srdele, npr) nazivamo plavim, a druge (zubatac, npr) bijelim?
Unaprijed hvala!
Unaprijed hvala!
Sjajno pitanje i mene je to oduvek interesovalo! Iako ne znam odgovor, mislim da je obratno, to jest da su sardine bela, a zubatac i ostale "kvalitetnije" ribe plave?!
#3
Posted 02 October 2006 - 14:48
Koliko znam, plave ribe se tako zovu jer su, pazi sad, plave (tj plavicaste, plavicasto-zelenkaste); sardine i druge jeftinije ribe tu spadaju.
#4
Posted 02 October 2006 - 15:02
QUOTE(Indy @ 2 Oct 2006, 15:48)
Koliko znam, plave ribe se tako zovu jer su, pazi sad, plave (tj plavicaste, plavicasto-zelenkaste); sardine i druge jeftinije ribe tu spadaju.
Kud spada ova?
Ribetina
http://www.rictus.co...15-one-fish.jpg
#5
Posted 02 October 2006 - 15:04
QUOTE(Indy @ 2 Oct 2006, 15:48)
Koliko znam, plave ribe se tako zovu jer su, pazi sad, plave (tj plavicaste, plavicasto-zelenkaste); sardine i druge jeftinije ribe tu spadaju.
U plavu se ubraja i tuna.
Ribetina od 150 kg, a najbolji komadi koje u varijanti žutih peraja zapadaju i do 100 $ kg.
#6
Posted 02 October 2006 - 15:05
Nemam pojma. Znam samo sta su Pesce Azzurro (guglaj, pa ces videti). Ne-plave su valjda "bele". (Sumnjam da je ova klasifikacija globalna, stoga ne verujem da obuhvata tropske ribe).
#7
Posted 02 October 2006 - 15:08
QUOTE(neutralac @ 3 Oct 2006, 00:04)
U plavu se ubraja i tuna.
Ribetina od 150 kg, a najbolji komadi koje u varijanti žutih peraja zapadaju i do 100 $ kg.
Ribetina od 150 kg, a najbolji komadi koje u varijanti žutih peraja zapadaju i do 100 $ kg.
Ima o plavoj ribi cak i na B92 sajtu:
Zdravo, ukusno i jeftino?
#8
Posted 02 October 2006 - 15:21
QUOTE(Indy @ 2 Oct 2006, 16:08)
U Hrvatskoj zdravstvenjaci naveliko populariziraju plavu ribu. Tu uglavnom misle na papaline, sardele,skuše i sl. Tvrde da je jeftina (Jeste, ovisnik sam o skuši koju jedema barem dvaput tjedno pa znam!) i zdravija ( I tu se moram složiti. U ovih 39 godinica nisam imao čast biti pacijentom, a hranim se ribom, sirovim i kuhanim povrćem i svježim kravljim sirom. Valjda je tu dio tajne! Doduše ja to jedem jer mi paše, a ne zbog nekih tamo makrobiotičara. Osobno sam ljubitelj mega i giga u prehrani, ha, ha)
Naša ovo na jednome makrobiotičkome sajtu.
Od svih vrsta ribe, školjki i rakova, crvena i plava riba su najviše Jang vrste. Među te spadaju tuna, crveni grgeč, haringa, sardine i losos.
Bijela riba kao što su list, iverak i vahnja obično je više Jin. Ostrige, kapice, dagnje i hobotnice su više Jin, dok su škampi, rakovi i jastozi više Jnag. U načelu je preporuka jesti više Jin vrste ribam rakova i školjki
#9
Posted 02 October 2006 - 15:23
Ovo je iz hrvatskoga pravilnika o morskome ribarstvu.
http://www.hzpss.hr/...112d1137bbf7aef
Članak 2.
1. krupna plava riba su iglan (Tetrapturus belone), iglun (Xiphius gladius), luc (Euthynnus alletteratus), palamida (Sarda sarda), rumbac (Auxis rochei) i tunj (Thunnus thynnus);
2. sitna plava riba su iglica (Belone belone gracilis), inćun (Engraulis encrasicolus), papalina (Sprattus sprattus), plavica (Scomber japonicus), skuša (Scomber scombrus), srdela (Sardina pilchardus), srdela golema (Sardinella aurita) i šaruni (Trachurus trachurus i Trachurus mediterraneus);
http://www.hzpss.hr/...112d1137bbf7aef
Članak 2.
1. krupna plava riba su iglan (Tetrapturus belone), iglun (Xiphius gladius), luc (Euthynnus alletteratus), palamida (Sarda sarda), rumbac (Auxis rochei) i tunj (Thunnus thynnus);
2. sitna plava riba su iglica (Belone belone gracilis), inćun (Engraulis encrasicolus), papalina (Sprattus sprattus), plavica (Scomber japonicus), skuša (Scomber scombrus), srdela (Sardina pilchardus), srdela golema (Sardinella aurita) i šaruni (Trachurus trachurus i Trachurus mediterraneus);