Jump to content


Photo

Vlasi


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
76 replies to this topic

#76 Crveniautobus

Crveniautobus
  • Members
  • 4,131 posts

Posted 27 August 2007 - 15:48

QUOTE(greenet @ 2 Apr 2007, 13:32) <{POST_SNAPBACK}>
Cincari zapravo i jesu isto sto i Vlasi, s tim sto su svi Cincari Vlasi, ali svi Vlasi nisu Cincari. Cincarima su u nasoj sredini nazivani gradski Vlasi poreklom iz Grcke.

Ono sto je svojevrstan fenomen je to sto su Cincari vazili za neku vrstu gradske aristokratije, a Vlasi za gorstake i cobane iako su isti narod.

Vlasi i jesu tradicionalno planinski gorstaci, ali su u srednjem veku na severnim padinama planine Pind (danasnja tromedja Grcke, Makedonije i Albanije) osnovali grad koji je po velicini bio drugi na Balkanu, odmah posle Carigrada.


Vlasi s istoka Srbije i Cincari nisu isto. Vlasi s istoka Srbije govore dakorumunskim jezikom (istim koji se govori u samoj Rumuniji), a njihovi dijalekti su slicni banatskom i oltenijskom dijalektu rumunskog. Jedna njihova organizacija u Srbiji se zove Federaţia Rumânilor din Sârbia (Federacija Rumuna Srbije; srpski naziv: Savez Vlaha Srbije).

Arumuni (Cincari) govore arumunskim jezikom, koji, iako srodan dakorumunskom, s tim jezikom nije medjusobno razumljiv bez prethodnog ucenja, najvise zbog razlika u vokabularu. Sajt makedonske televizije na arumunskom. Primetiti da Makedonci Arumune takodje zovu Vlasima.

Ako je neko ovo vec ranije rekao, izvinjavam se na ponavljanju.

#77 alekos

alekos
  • Members
  • 76 posts

Posted 02 September 2007 - 22:33

Azem Vlasi,onaj politicar?Ili..