Jump to content


Photo

Sarajevo


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
25 replies to this topic

#1 Marko

Marko
  • Members
  • 2,046 posts

Posted 19 September 2006 - 21:24

Dramatican grad, jedan od najzanimljivijih u ex YU.
Ono sto je dobro, grad se ipak nije tako mnogo promijenio od rata. Naravno, mnogo momaka sa bradama i zena s maramama na ulicama. Ipak, ostao je onaj duh Sarajeva i to ipak nije samo muslimanski grad.

#2 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 22 September 2006 - 07:59

Ja sam bio krajem jula u SA 5 dana i pravo da ti kazem bilo mi je malo dosadno.

#3 Thanatos

Thanatos
  • Banned
  • 949 posts

Posted 23 September 2006 - 11:10

Nije Sarajevo lose za posjetiti, ali sto je je - brzo dosadi.

#4 Marko

Marko
  • Members
  • 2,046 posts

Posted 23 September 2006 - 14:24

Da, dosadi, ali ne brze od, recimo, Dubrovnika. Malo je gradova na Balkanu koji ne dosade za 3-4 dana.
Ja recimo nisam pronasao neki dobar nocni zivot u Sarajevu, mada ga mozda i ima.
To nije najvaznije, za Sarajevo su potrebna 3-4 dana i malo setnje.

#5 Bustin

Bustin
  • Members
  • 4,490 posts

Posted 23 September 2006 - 14:39

Bio sam nekoliko dana pre dve godine zadnji put i mogu reci da me je Sarajevo pozitivno iznenadio. Verovatno zato sto sam prosao kroz sok od zabradjenih zena nesto ranije.
Sto pre Sarajevo shvati da je jedan sasvim pristojan zimski centar tim ce naci svoju kulturno-turisticku nishu. Mislim da bi morali prebaciti filmski festival u zimski period te sa dobrom komunikacijuom sa Palama napraviti jedan strateski poduhvat na stvaranju zajednicke turisticke strategije. Ipak je Jahorina daleko najbolja planina na balkanu za rekreativno skijanje. Slovanije ili, jos jadniji, kopaonik su govna.
Moj je utisak da je ovaj proces vec krenuo zadnje tri godine.

Inace Sarajevo je malo premalo da bude interesantno za duze odmore.

#6 Thanatos

Thanatos
  • Banned
  • 949 posts

Posted 23 September 2006 - 17:33

E Marko, sada si nasao usporedbu kao prstom u g**** biggrin.gif .
Pa de mi reci kako si nasao sada Dubrovnik usporedjivati sa Sarajevom ?
No, jos mi reci po cemu ti je Sarajevo dramatican grad ? Vidim nocni zivot nisi vidio, kazes da se Sarajevo moze obici za 3-4 dana (sto se ne slazem, jer se sve bitno moze vidjeti u jednome danu, ako zanemarimo cinjenicu da gdje god sjednes imas 90% sanse da neki mali cingancic nece otici dok mu ne das bar marku), ali neka se i da obici u 3 dana to ne znaci da je nesto dramaticno ili ja nisam shvatio taj pojam 'dramatican'.
Istina o ukusima se ne raspravlja, ali u Sarajevu sam bio nekoliko puta. Jednom cak cijeli tjedan i lagano sam se poceo dosadjivati vec drugi dan, a peti vise nisam izlazio iz stana van...,a nocni zivot je tiha jeza. Ja idem u 22:30 van, a skoro svi u suprotnom smjeru, dakle idu kuci.

Edited by Thanatos, 23 September 2006 - 17:46.


#7 blueGIRL

blueGIRL
  • Members
  • 6 posts

Posted 24 September 2006 - 17:27

Dobro momci... a sta videti u Sarajevu? Odlucila sam da malko stopiram posle ispitnog roka pa krecem za Mostar i Sarajevo.
2 dana u Sarajevu, gde lutati?
tongue.gif

#8 Marko

Marko
  • Members
  • 2,046 posts

Posted 26 September 2006 - 12:19

Thanatos i blueGIRL,
Sarajevo je veliki grad. Svi gradovi ex-YU, s izuzetkom BG i ZG su pomalo provincije u odnosu na Sarajevo.
Sarajevo svakako nije mnogo lijep grad. Dramatika toga grada je u stalnom sudaru svjetova koji se tu desavaju. Dramatika grada je u tome kako je tesko i u svakom smislu pritisnut okolnim brdima i kako im nekako odolijeva. Dolje je grad, ulice i urbanisticki plan, ali ga ona balkanska brdska sela odozgo stalno pritiskaju i dolaze do same ivice grada unoseci neki haos. Dramatika grada je u kombinaciji sinagoga, crkava (katolickih, pravoslavnih, luteranskih) i dzamija.

Treba vidjeti srusenu gradsku vijecnicu. Treba vidjeti ono mjesto gdje su nekada bile stope, a sada samo skromna tabla, gdje je poceo I svjetski rat. Ta se ulica zvala obalom Prncipa, pa Ferdinanda i sada Kulina bana. Treba vidjeti staru srpsku crkvu. Pa onda staro mulimansko groblje - Alifakovac i staru sinagogu. Treba uci u muzej grada na Bas carsiji. Treba obratiti paznju na radikalni islam koji se pokusava ucvrstiti u tom gradu i kako iza toga stoji novac. Treba se popeti na Breku, dramatican dio grada, tamo u brdu stoji nekakva katolicka vrhbosanska bogoslovija, raskosna zgrada u K&K stilu, potpuno neocekivana na tom mjestu. Dalje se granaju ulice, koje pomalo mirisu na K&K, a pomalo na Kraljevinu Srba, Hrvata i ostalih. Stare, elegantne kuce. Treba poci gore na Vratnik, cuven iz pjesama "Zabranjenog pusenja" i osjetiti Balkan, Bosnu.

Mislim da Sarajevo prevazilazi i BG i posebno ZG po kolicini interesantnih mjesta koje treba vidjeti. Naravno, po kulturnom i nocnom zivotu nesto zaostaje za tim gradovima. Sve je pitanje ukusa i duha mjesta. Kada me je jedan stranac koji je imao 3 sata u BG pitao sta treba vidjeti, reka sam mu: Kalemegdan. Tu ces osjetiti da je Bg veliki grad.

#9 lobozinho

lobozinho
  • Members
  • 761 posts

Posted 26 September 2006 - 16:49

QUOTE(Marko @ 26 Sep 2006, 12:19)
Thanatos i blueGIRL,
Dramatika grada je u kombinaciji sinagoga, crkava (katolickih, pravoslavnih, luteranskih) i dzamija.

A bogami i u maksimalnom ne-odrzavanju istih. Sramota je na sta lici sinagoga preko puta Vjecnice. A o Vjecnici ili o muzeju atentata ne treba pocinjati.

QUOTE
Mislim da Sarajevo prevazilazi i BG i posebno ZG po kolicini interesantnih mjesta koje treba vidjeti.


Tako je, tu je uvek mondenska Dobrinja, pa cvoriste medjunarodnog prometa ljudi, roba i usluga Srpsko Sarajevo / Lukavica, pa kosmopolitsko Kosevo, velelepno sportsko zdanje na Otoci, simpaticne vile na Alipasinom polju, butici na Breki...

Sve u svemu, super je Sarajevo, i obavezno ga treba posetiti, al' Sarajevo je uvek bilo i bice balkanska provincija. Provincija sa duhom zacelo, al' ipak teska provincija. Smatram da se grad nikada nece oporaviti od rata iz 1990-ih. Uz svu dobru volju ovoga sveta i izvesni sentiment ili simbolicku vrednost, mislim da ce razvoj u BH gravitirati ka bogatijim, i sa ostatkom sveta bolje povezanim, gradovima na obodu Panonske nizije - od Bjeljine, preko Tuzle do Banja Luke.

Svima osim najtezim jugonostalgicarima preporucujem da posete budu relativno letece (dva dana maximum) a samom Sarajevu da sredi ono malo lepih stvari sto u njemu ima.

#10 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 26 September 2006 - 23:10

Sarajevo web prezentacija

#11 Rain Girl

Rain Girl
  • Members
  • 2,803 posts

Posted 28 September 2006 - 10:35

QUOTE(Marko @ 19 Sep 2006, 23:24)
Dramatican grad, jedan od najzanimljivijih u ex YU.
Ono sto je dobro, grad se ipak nije tako mnogo promijenio od rata. Naravno, mnogo momaka sa bradama i zena s maramama na ulicama. Ipak, ostao je onaj duh Sarajeva i to ipak nije samo muslimanski grad.


Na zalost, grad se MNOGO promenio od rata. Sarajevski duh se rasprsio po celom svetu, a ono sto je ostalo od Sarajlija u gradu, krece se u zatvorenim krugovima uglavnom. Kao i svuda na kraju balade. Bez obzira na ogroman broj dzamija, vehabija, prevelikog isticanja vere na svakom cosku, Sarajevo je ZA MENE uvek jedno sentimentalno putovanje u proslost. Srecna sam kad odem dole na nekoliko dana, ali pokusaj povratka je posle dva meseca propao.
QUOTE
Tako je, tu je uvek mondenska Dobrinja, pa cvoriste medjunarodnog prometa ljudi, roba i usluga Srpsko Sarajevo / Lukavica, pa kosmopolitsko Kosevo, velelepno sportsko zdanje na Otoci, simpaticne vile na Alipasinom polju, butici na Breki...
laugh.gif
QUOTE
Svima osim najtezim jugonostalgicarima preporucujem da posete budu relativno letece (dva dana maximum) a samom Sarajevu da sredi ono malo lepih stvari sto u njemu ima
.
thumbsup.gif

#12 Tisina

Tisina
  • Members
  • 111 posts

Posted 26 November 2006 - 23:02

malo slikica, za one koji nisu bili da dodju wink.gif








My Webpage

#13 Tisina

Tisina
  • Members
  • 111 posts

Posted 26 November 2006 - 23:04





Ma vozdra ba from Rajvosa!
piše: Amra Kolašinac

"Ma" i "ba"- čuvene sarajevske poštapalice koje ama baš ništa ne znače, kad vam kažem, ba.: "vozdra" - šatrovački "zdravo" - uobičajen pozdrav u Sarajevu; "Rajvosa" - stari baščarsijski naziv za Sarajevo; "from" - engleski "iz", a zasto baš engleski? Pa u Sarajevu trenutno boravi oko 30.000 stranaca.

Bilo bi pogrešno početi priču o Sarajevu bez čevapćića i rock'n'roll-a, tako da izvještaj počinje uz podršku "deset u pola, bez luka". U Sarajevu je glazba bitan faktor i postanka i opstanka, jer grad može s glazbenim pravcima zadovoljiti sve ukuse. Uvijek ćete pronaći svirku "uživo" i UŽIVATIIIII... A dalje? Ne želim pisati o sarajevskim muzejima i sličnim zgradurinama, jer ih možete naći u svakom turističkom vodiču i na Internetu. Želim govoriti o Sarajlijama i svima onima koji tamo obitavaju. Ljudi su ono što čine taj toliko puta opisani i opjevani "sarajevski duh". Sarajlije su jedan čudan narod. Nikad neće prvi prići. Vi ste ti koji morate napraviti prvi korak. Onda će vas prvo malo gledati i ocijenjivati. A ocjenjuje se samo jedno; jeste li "RAJA" ili "PAPAK". To je jedina statusna razlika. U Sarajevu nema zvijezda ili ne daj ti bože, jet-seta. Istina, poslije rata je bilo pokušaja da se napravi nešto kao sarajevski jet set, i to uglavnom od nekih "padobranaca", i na svu sreću to im nije uspjelo. Sarajlije sve i svakog ignoriraju. Ne traže se autogrami i nitko nikome nije idol. Vrlo lako se može dogoditi da sjedite za stolom kraj ministra, rock zvijezde ili nekog poznatog reprezentativca. Od njih samo "LEVATI" traže autogram. Oni koji to nisu, gledaju nezainteresirano ispod oka, konstatiraju "poznat mi ovaj frajer odnekud" i nastave pijuckati piće, čak i ako je za susjednim stolom Bono Vox, što se lako može dogoditi. Isto tako, u Sarajevu vam mogu pokušati to isto piće naplatiti trostruko. Što nije pokušaj prijevare ili izvlačenja novca, već jednostavno još jedan test koji morate proći: da li ste LEVAT ili ne. Najbolji savjet koji vam mogu dati je lagani pogled i rečenica "MOJNE NIME". Upali svaki put, a možda dobijete i turu na račun kuće.

Što je još karakteristično? Jedan, "TAKE IT EASY" pristup svemu i svakomu. Sarajevo se još uvijek uporno odbija uključiti u stresni europski život i svakodnevnu trku i frku. Istina, sve više se radi i sve više se nešto ganja, ali tradicija podnevne "kahve" još uvijek je tu. Sarajlije još uvijek pokušavaju sve odgoditi za sutra. Poslovica je da "sve što možeš odgoditi za sutra, ni pod razno ne čini danas". Nemojte se iznenaditi ako počesto čujete "stipu bolan to" i "čekaj da na miru popijem kafu". U Sarajevu se jednostavno morate opustiti. Ne nosite planere i ne radite popis stvari koje morate obaviti. Morate pustiti da vas nosi feeling, i pripremiti se biti impulsivni kao nikada do sada. Većina dobrih stvari obavlja se "usput" i "slučajno". Krenete u muzej i usput sretnete raju koja je krenula na skijanje i koja slučajno ima višak skija. Na planini slučajno sretnete jarana koji je usput ponio gitaru, a usput je sreo jarana koji slučajno ima vikendicu i roštilj. Slučajno se okupi dobra ekipa i usput se ostane dva dana, i slijedeće dvije godine ljude usput davite pričom o slučajnom zimovanju u Sarajevu, na kojem se slučajno sve radilo, samo ne skijalo. Ali se pilo i jelo. Ako se dogodi da se iz Sarajeva vratite kući gladni, onda ili niste bili u Sarajevu ili patite od anoreksije.

Sve počinje i završava sa dobrom hranom. Istina, postoji opasnost da se osim punog želuca vratite i s majcom na kojoj stoji "ČEVAPČIĆI, ČEVAPČIĆI, ČEVAPČIĆI". Taj čuveni bosanski "fast food" jedite samo na Baščaršiji, i nigdje, zapamtite NIGDJE DRUGDJE. Ali obavezno isprobajte i druge specijalitete. Vegetarijanci, ne brinite se, ima dovoljno hrane i za vas. Ali jedna napomena! U Sarajevu ni slučajno ne tražite "burek sa sirom, mesom ili slično", inaće će vas gledati k'o levata. U Sarajevu je BUREK burek! (tijesto iliti jufka s mesom). Znači, imate burek, buredžike (mali burek okupan jogurtom i bijelim lukom), sirnicu, siredžike, krumpirušu, zeljanicu, tikvenicu i još nekih drugih vrsta PITA. Još jedna napomena! Ako ste osjetljivije prirode, čim čujete "znaš li onaj….", prekinite priču. U Sarajevu se prave vicevi na račun svih mogućih situacija, ma kako one bile crne. Čitav svijet može plakati, ali Sarajlije će o tome napraviti vic. Pa što mislite kako su preživjeli rat? No, ako se mislite do besvijesti nasmijati, ne samo vicevima već i raznim anegdotama iz svakodnevnog zivota, PA ŠTO ČEKATE? Naprijed, spremajte stvari i u Sarajevo! I nema potrebe da čekate zimu, jer ne postoji IN i OUT vrijeme za dolazak u Sarajevo. Svako je vrijeme PRAVO. Ako vam slučajno, za vrijeme boravka nestane novca, nemojte plakati. Sarajlije su solidarne i kući ćete se vratiti bez problema. Kako ne bi netko rekao da sam subjektivna te da preuveličavam, i ja sam SAMO gost Sarajeva. Došla sam u posjetu i ostala nekoliko godina. Takvo je Sarajevo, ali dok ga ne doživite ne možete niti znati.


#14 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 27 November 2006 - 03:15

QUOTE(Tisina @ 26 Nov 2006, 23:04)
Ma vozdra ba from Rajvosa!
piše: Amra Kolašinac


Zanimljiv prikaz kako od neceg gde se nema mnogo ponuditi mozes da izvuces ono najbolje i ucinis ga toplim i primamljivim. smile.gif
Lepo je videti neki tekst koji tako "ima dushu". smile.gif

QUOTE
Sve počinje i završava sa dobrom hranom. Istina, postoji opasnost da se osim punog želuca vratite i s majcom na kojoj stoji "ČEVAPČIĆI, ČEVAPČIĆI, ČEVAPČIĆI". Taj čuveni bosanski "fast food" jedite samo na Baščaršiji, i nigdje, zapamtite NIGDJE DRUGDJE.



Zasto? Tamo su najbolji ili...?
Ja bih rado otisla, imam prijatelje u Sarajevu, ali nikako da se poklopi sve sto bi trebalo pa da tamo odem... rolleyes.gif

#15 Tisina

Tisina
  • Members
  • 111 posts

Posted 27 November 2006 - 10:04