Jump to content


Photo

Spisak svih porušenih Džamija u BiH (po gradovima)


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
43 replies to this topic

#31 Shady

Shady
  • Members
  • 38 posts

Posted 18 September 2002 - 06:41

Čitajući vaše replije uplašim se da sam na Serbian Cafeu. Vi kao da ste prespavali zadnju deceniju prošlog stoljeća.

#32 Gandalf

Gandalf
  • Members
  • 7,553 posts

Posted 18 September 2002 - 08:00

Dunadan:

svi se volimo i stoga, objasni mi ti zashto danas postoje ti miroljubivi boshnjaci, koji su mahom poturcheni Srbi i Hrvati, ako ne zato shto su se bojali Turaka i njihovih odmazdi vishe nego djavola i nashli za lakshe da se poturche i da vekovima kasnije u ime te druge vere chine zlochine?


Bitango, nisi dorastao da razgovaraš sa ljudima! Tek kad budeš evoluirao iz pacova u čoveka, moći ćeš da se obratiš ovde prisutnima!

#33 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 18 September 2002 - 14:24

bah...
ochekivala bih vishe mudrosti od nekog ko nosi takav nick.

uostalom, ne znam shta je u mom postu toliko uvredljivo...care to enlighten me?

#34 Gandalf

Gandalf
  • Members
  • 7,553 posts

Posted 20 September 2002 - 14:57

Kad bi se tebi neko obratio sa: četnikušo prljava, Vlahinjo, ti i nisi Srpkinja nego Turkinja (jus primae noctis) itd, kako bi reagovala i kako bi se osećala? To bi otprilike bio ekvivalent upućen tebi sa bošnjačke strane.

#35 Shady

Shady
  • Members
  • 38 posts

Posted 21 September 2002 - 03:40

Mislim da, ako smo razliciti, onda trebamo pricati argumentima. Danadan, eto, svojata Bošnjake.. kaže da smo mi, Bošnjaci, ili Srbi ili Hrvati, koji su se samo poturčili i čine zločine. Ona negira Bošnjake, koji su ipak realnost - jer postoji zemlja Bosna, i narod u njoj, koji nisu ni srbi ni hrvati.

Trebaš da znaš, Dunadan, da nacije nastaju, kulminiraju i na koncu nestaju. Gdje su sad sumeri, inke, etrurci? Pa isto tako ni Srbi, ni Hrvati, niti Bošnjaci, nisu od ameba, nego su nastali u jednom odredjenom povjesnom trenutku... I nestat će jednoga dana, u to možeš biti potpuno sigurna, jer neumitni slijed vremena čini svoje. I dobro je da je tako!

Bošnjaci, kao jedan narod koji se još bori za svoju afirmaciju, imaju svoj povjesni kontinuum, svoja posebna kulturna obilježja, običaje.. Pa dovoljno je samo sevdalinku spomenuti, koja je pravi cvijet medju umjetnostima balkana. Uglavnom, svako negiranje jednome narodu (bilo kojem) da on sebe definiše kako želi, je fašizam. Razmisli o tome! Meni ne smeta da neko sebe definiše Srbinom, Bošnjakom, ili Hrvatom.

Vidiš, ti recimo proznaješ Hrvate kao narod (kažeš "oni su ili Srbi ili Hrvati..." ali i hrvati su, isto tako, bili negirani od velikosrpskih establišmenata kroz dugu povjest, sve do skora. Hrvati su se izborili za svoje mjesto pod suncem, i sad se ta realnost prihvaća kao takva.

U Srbiji je sve više glasova koji govore u prilog otvorenosti i toleranciji (primjer je i sam B-92 i cijela jedna plejada vrsnih političara, poput M. Labusa koji je nedavno Bošnjake navao njihovim pravim imenom, što ipak predstavlja sam jednu ljestvicu do potpune otvorenosti i saradnje. Nepoznavanje radja animozitete, a činjenica je da Srbi ne poznaju dobro Bošnjake. Možda će vremena koja dolaze donijeti neki napredak u tom smislu.

#36 Gizmo

Gizmo
  • Members
  • 210 posts

Posted 18 October 2002 - 05:55

Za detaljnije podatke o porusenim objektima SPC posetiti sledeci sajt:

http://www.spc.org.y...ocid/index.html

U toku gradjanskog rata u SFRJ unisteno je 212 crkava i 111 parohijskih domova i drugih verskih objekata. Osteceno je 367 crkava i 107 parohijskih domova i drugih objekata.

"...Trebaš da znaš, Dunadan, da nacije nastaju, kulminiraju i na koncu nestaju. Gdje su sad sumeri, inke, etrurci? "

Shady ne brukaj se. Znas li ti uopste sta su nacije, kada su i kako nastale? Sumeri, Inke i Etrurci nisu bili nacije vec narodi. Gotovo da se ne bi mogli nazvati ni narodima jer su ziveli organizovani u rodovsko-plemenske zajednice. Narodi mogu nestati, ili prerastati u nacije. Kada jedan narod samostalno, ili sa drugim narodom stvori drzavu, jedinstveno trziste i dr. stvoreni su uslovi za nastanak nacije.

Sta su Bosnjaci, narod ili nacija? Vizantijski istoricari nisu spominjali Bosnjake prilikom doseljavanja Slovena na Balkan, vec Srbe i Hrvate. Kako to da do pre deset godina niko nije govorio o Bosnjacima kao nekoj etnickoj skupini? Zasto nista o tome nismo ucili u skolama? Bosnjaci nisu posebna etnicka skupina - narod.

Da li su Bosnjaci nacija? Kada je ta nacija nastala i zasto se tako nije zvala od samog pocetka? Zasto su se danasnji Bosnjaci dva veka izjasnjavali kao Srbi i Hrvati, a zatim kao Muslimani? Kakva je to nacija koja sebi ni imena ne zna?

Ljudi koji sebe, danas, nazivaju Bosnjacima su etnicki Srbi i Hrvati islamske vere. Bosnjaci mogu postati nacija u buducnosti, jer su dobili i svoju nacionalnu drzavu - BiH. Za 20-30 godina musliman iz Bosne ce biti Bosnjak, mada sumnjam da ce se tako izjasnjavati i Srbi, i Hrvati iz Bosne. I kada Bosnjaci postanu nacija nikada nece moci da sakriju cinjenicu da su etnicki Srbi i Hrvati, a i zasto bi?

To je jedno od kljucnih pitanja za razumevanje rata u BiH. Zasto muslimani u BiH odbijaju da priznaju svoje etnicko poreklo. Zasto im je lakse da isfalsifikuju celokupnu srednjevekovnu istoriju nego da priznaju notorne istorijske cinjenice? Na kraju krajeva za pravog muslimana nacionalna pripadnost nije ni bitna. Musliman pripada "muslimanskoj naciji", a njegovo etnicko poreklo prestaje da bude bitno. On vise nije Srbin, Hrvat, Arapin, Persijanac i sl., vec postaje brat, ili sestra, clan islamske umme. Svakom muslimanu iz Bosne je blizi i drazi brat iz Avganistana, ili sa Filipina, negoli kakav komsija pravoslavac, ili katolik. Cemu onda tolika drama oko bosnjackog imena?

[ Izmena poruke: Gizmo na dan 2002-10-18 06:58 ]

#37 trok

trok
  • Members
  • 37 posts

Posted 18 October 2002 - 11:29

Vas dvojica zbilja ne možete jedan bez drugoga?

Dajte malo mašte!

Evo, ja sam za promjenu upravo na "Srbiji" raspigao Sonju.

#38 Gizmo

Gizmo
  • Members
  • 210 posts

Posted 18 October 2002 - 15:21

Ko se bije taj se voli!

#39 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 20 October 2002 - 16:55

>> Danadan, eto, svojata Bošnjake.. kaže da smo mi, Bošnjaci, ili Srbi ili Hrvati, koji su se samo poturčili i čine zločine.<<

"Boshnjaci" i jesu mahom poturcheni Srbi i Hrvati, a ono za zlochine...shta je sad to?
stavljash mi rechi u usta?

Ti si taj koji je u prvom postu tako lepo sve iznijansirao, siroti Boshnjaci, napali ih Srbi zlochinci tra la la.
Kao da nije bilo i obrnuto, nisam ja rekla da su svi chinili zlochine, i definitivno nisam tako okarakterisala jedan hm, narod, ako vec hocesh.

>>Ona negira Bošnjake, koji su ipak realnost - jer postoji zemlja Bosna, i narod u njoj, koji nisu ni srbi ni hrvati. <<

a shta su ako nisu to?
Pripadnost veri ne oznachava i pripadnost narodu.
Ili se mozda neshto promenilo a ja nisam obaveshtena.
Katolichki Srbin je josh uvek Srbin zar ne?
Pravoslavni Hrvat je josh uvek Hrvat.

#40 trok

trok
  • Members
  • 37 posts

Posted 21 October 2002 - 14:54

A Bošnjak budist je i dalje Bošnjak. Zadovoljna?

#41 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 21 October 2002 - 15:23

zju! ubi me elokvencijom!
(aorist, ne imperativ)

#42 Gandalf

Gandalf
  • Members
  • 7,553 posts

Posted 22 October 2002 - 09:51

Je li neko ovde čitao bilo kakvu istorijsku literaturu osim udžbenika za osnovnu i srednju školu? Prema onome što pišete, rekao bih da dalje od udžbenika za III razred gimnazije niste otišli!

PS Važi podjednako za Shadija, Gizma i Dunadan!

#43 suki

suki
  • Members
  • 7 posts

Posted 03 November 2002 - 10:51

STROK!!! BOLJE BITI PEMAC NEGO IMATI AIDS

#44 suki

suki
  • Members
  • 7 posts

Posted 03 November 2002 - 10:58

Gandalf je u pravu, a vas troje prije nego sto pocnete opet iznositi svoje i stine i vidjenja pozabavite se malo bar srednjoskolskom literaturom ako ne zelite ili vam je nedostupna ostala.