QUOTE(balu @ 1 Sep 2006, 05:30)
Razloga ima povise:
1. Losi (drcni) vozaci, bez vozacke etike.
2. Alkohol.
3. Gomila starih, opasnih automobila.
4. Losi putevi.
Greska u redosledu a sa ostalim se manje vise slazem. Najveci problem su losi putevi. Nismo na vreme poceli sa izgradnjom boljih i kvalitetnijih saobracajnica dok je auto industrija mnogo napredovala. Nasi putevi nisu pravljeni za vece brzine od 60km/h pa je sasvim logicno da pojavom boljih i brzih automobila dolazi do fatalnih gresaka i kod profesionalnih vozaca.
Kazne nisu jedino resenje. Potrebo je obnavljati puteve, branike, jasnu i kvalitetnu signalizaciju kao i redovne medijske kampanje. Ostalo dolazi vremenom. Sva moderna drustva su prosla taj period i svako od njih je veoma brzo shvatilo da se kaznama samo momentalno utice na savest vozaca. Konacno, bilo bi dobro traziti na uvid gde se odliva novac od tih kazni? Da li barem jedna trecina ide na izgradnju ili poboljsanje kriticnih deonica? Ukoliko se na nekom delu puta (npr.NS-BG) desavaju veoma cesti udesi potrebna je hitna intervencija na istoj ali ne samo od strane policije vec i od drzave adekvatnim resenjem, odnosno tehnickim resenjem posle kojeg vozaci nece moci tek tako koristiti pomocnu traku kao glavnu.
Jednom sam u Kanjonu Moraca morao maksimalno kociti kako ne bih udario coveka sa porodicom iz suprotnog pravca. Zaustavili smo se celo u celo na manje od jednog metra dok su dva slepera koje je on pokusavao preteci lagano nastavila voznju. Iza mene je stalo jos nekoliko automobila. Izasao sam i pitao ga gde se uputio sa svojim Yugom, pretpostavljam suprugom i detetom? Covek je pobledeo.
Ta deonica je mnogo dobro poznata kao izuzetno opasana i sto je najgore svaki vozac koji kroz nju prolazi to mnogo dobro zna. U cemu je onda problem? U lose organizovanom saobracaju u toku sezone kao i u strpljenju sofera. Ovaj gospodin kojeg sam, da nisam imao dobar auto i abs (A6) sigurno hteo udariti je isto to znao ali je zbog nestrpljenja odlucio preticati dva slepera na delu gde je puna linija. I sta sad? Kazna? Ko da mu udari kaznu? Ja? Poludeli vozaci iza mene zbog zastoja?
Ko?
Niko.
Karatkter ljudski se ne menja. Njega je moguce samo blago korigovati odnosno prilagoditi sebi, u ovom slucaju drustvu.
U konkretnom slucaju je drzava ta koja treba da omoguci alternativu velikom broju slepera u toku sezone, ili bar odredi vreme kada mogu proci kroz kriticne zone. Zauzvrat svakom putniku u nekom obliku kampanje (brosure na prilazima kriticnim zonama, zaustavljanje od strane policije i usmeno upozorenje, veci broj signalizacija kao i tabli na kojima se ucitava brzina) jos jednom podvuci kolikim se rizicima izlaze ukoliko se odluci na krsenje pravila saobracaja. Lica koja i pored toga naprave prekrsaje na ovakvim i slicnim deonicama jednostavno proglasiti nesposobnim za posedovanje vozacke dozvole na odredjeno vreme.
Novcane kazne su samo trenutno resenje.