QUOTE(Indy @ 25 Aug 2006, 14:57)
Ne znam gde si ti bio vukovac, ali to sto ovde pises je zaista lose svedocanstvo o tom obrazovnom sistemu ili toj skoli.
u moje vreme, a verovatno i u sva vremena, imali smo dve varijante odlikaša, nazvaću ih klikeraši i bubalice. I jedni i drugi su lepo odgovarali i dobijali dobre ocene, razlika je samo u tome što ovi drugi posle dva-tri meseca pola stvari zaborave, što su posle pismenih i kontrolnih vežbi uvek bili u grču i trčali jedni do drugih "proveravajući" rezultate, što su danima pred kraj školske godine "računali prosek", a neki su i plakali kada dobiju "lošu ocenu" tj. bilo koju sem 5...
QUOTE(Leia @ 25 Aug 2006, 15:53)
prvo si pricao da informacija o tacnom datumu nije bitna, sada pricas o imenima brodova.
u cemu je poenta?
nauciti sto je manje podataka moguce, a ipak shvatiti znacaj i kontekst nekog dogadjaja u istoriji? na koji ces nacin filtrirati u kom je slucaju nebitna godina, u kom ime broda, a u kom imena protagonista?
na kraju krajeva, ni to najosnovnije znanje ti nece biti potrebno ako uvek imas uz sebe jedan od onih xy for geeks prirucnika, ili laptop sa uvek spremnim guglom za guglanje na osnovu jednog keyworda. onda ne moras u skolu
uopste 
Ili ja loše "objašnjavam" svoj stav, ili me ne razumete. Nisam rekao da nipošto ne treba pamtiti bilo kakve podatke, nego da je bitno imati "globalnu sliku", a podatak ako i zaboraviš uvek možeš da pronađeš. U našim školama se insistira(lo) na prostoj verbalnoj reprodukciji određenog teksta iz udžbenika, ili šablonskom rešavanju hiljadite varijacije na temu "jednačina sa dve nepoznate", a ne na suštinskom shvatanju značaja nekog događaja, principa, procesa...
Ako se vratim na primer Kolumbovog "otkrića" Amerike, moja poenta je da je mnogo bitnije shvatiti značaj tog otkrića i njegov uticaj na dalji razvoj naše civilizacije, a da je mnogo manje bitno ako neko "pogrešno" upamti godinu pa misli da je to bilo 1491, ili uopšte ne upamti imena brodova. Ispitno pitanje treba da bude "kako je Kolumbo uticao na tok istorije", a ne "koje godine, sa koliko brodova i za vreme kog kralja je Kolumbo otkrio Ameriku".