Jump to content

Photo

Reinkarnacija

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
12 replies to this topic

#1 Demon

Demon
  • Members
  • 78 posts

Posted 11 August 2006 - 14:09

Reinkarnacija se javlja u svim većim religijama, u većoj ili manjoj meri. Čak i hrišćanstvo pominje Jovana Krstitelja kao inkarnaciju proroka Ilije. Takođe, nađeni su spisi koji nedvosmisleno upućuju na reinkarnaciju u kuranu kao i svetim knjigama skoro svih istočnjačkih civilizacija.

Teorija reinkarnacije se zasniva na razdvajanju ličnosti od individue.

Ličnost je po toj teoriji smrtna, i sastoji se od energije, sećanja, snage karme, strahova i slabosti smrtnika. Energija je nepromenljiva, javlja se jednakog intenziteta pri rođenju i do trenutka smrti se ne menja. Sećanja mogu da premoste trenutak smrti i pojave se i u novoj inkarnaciji iste individue (doduše, selektivna).Snaga karme je ona specifična harizma koja može da ''osvetli prostoriju'' u koju osoba uđe. Strahovi takođe mogu da preskoče barijeru smrtnosti, ali samo u slučaju nasilne smrti (npr. ako se čovek u jednoj inkarnaciji udavi, u sledećoj će imati neobjašnjiv strah od vode). Slabosti su takođe vezane samo za ličnost, pa je totalna besmislica što se u hrišćanstvu u čistilištu odlučuje o sudbini duše na osnovu podleganja slabostima. Ako nečija slabost utiče na karmu druge osobe, slabosti mogu da utiču na razvitak individue.

Za razliku od ličnosti individua je nedeljiva, i sastoji se iz delova ličnosti koji se prenose u drugu inkarnaciju i nastavljaju da žive kada fizički život prestane. Duh (monad) vremenom kroz inkarnacije postaje razvijen, a kada dostigne određen nivo te specifične razvijenosti prelazi u narednu inkarnaciju. Ako individua do kraja fizičkog života ne dostigne određen nivo razvijenosti, vraća se na niži nivo (životinje, biljke, pa čak i neživu prirodu).

Da li više verujete u teoriju čistilišta, raja i pakla ili teoriju reinkarnacije?

Možda je ovoj temi mesto u društvu, ali je nekako bliža prirodi...

Edited by Demon, 11 August 2006 - 14:11.

#2 Carolostadien

Carolostadien
  • Members
  • 4,472 posts

Posted 11 August 2006 - 14:20

osobno bih, kao i vecina ljudi vjerojatno, najvise volio vjerovati u teoriju reinkarnacije, ali (kao i sve ostale teorije doduse) toliko je puna ogromnih rupa da je to prilicno tesko.

pocevsi od banalnih stvari: reinkarnacija nimalo ne objasnjava napucenost planete i sve veci broj stanovnika. ili da budem jos tocniji - sve veci broj zivih bica opcenito (da ne bi bilo da su napredovali od krava i komaraca).
reinkarnacija nicim ne objasnjava pojavu novih "dusa".

takodjer, s krvolocnom povijescu ljudske rase kroz stotine tisuca godina, teorija karme krajnje je upitna - vec bismo dosli blizu tocke u kojoj bi, na osnovu svojih zlodjela u proslom zivotu, gotovo svatko morao prozivjeti isto u ovom (sto znaci da bi golemi broj ljudi morao pociniti ta zlodjela, i tako dalje, i tako dalje, i tako dalje...) ili bi se broj ljudi, ako uzmemo u obzir teoriju vracanja na nizi nivo, neprestano smanjivao, a broj zivotinja proporcionalno rastao.

#3 Demon

Demon
  • Members
  • 78 posts

Posted 11 August 2006 - 15:37

Daleko od toga da je ova teorija savršena, ali bar uliva više nade ... ipak, iako je raj savršenstvo u svakom smislu, nije baš prerspektivno razmišljati o tome da ćeš celu večnost provesti na jednom mestu...

#4 dare...

dare...
  • Members
  • 2,008 posts

Posted 14 August 2006 - 17:12

Meni je moj stariji ezoterični brat još davno prorekao da ću kao nevernik u familiji u sledećem životu biti Sekvoja... Kaže, -provereno... dry.gif

Dakle imaću dobar vidik, i dovoljno vremena da steknem "pravi uvid" do sledeće reinkarnacije... innocent.gif

Naravno, živeću u inostranstvu... wink.gif

PS. -Inače pročitao sam i uživao u Benediktovoj "Priči o Karmi" . Lepo, brzo i lako... Za mene SF fana lepa letnja literatura... rolleyes.gif

#5 HattoriHanzo

HattoriHanzo
  • Banned
  • 3,849 posts

Posted 14 August 2006 - 17:38

o reinkarnaciji anne frank i mnogih drugih. vrlo zanimljiv sajt.

#6 T. U. Weenie

T. U. Weenie
  • Validating
  • 4,805 posts

Posted 15 August 2006 - 01:55

Što volim kad neko započne diskusiju pričajući opširno o nečemu o čemu evidentno nema pojma... u startu je zagarantovan maksimum razonode. Dakle:

"Teorija reinkarnacije" kao neka opšta postavka ne postoji. Za aproksimaciju originalnog koncepta se obično uzima Hindusitički pogled koji nema veze sa nekim dualizmom "ličnost-individua" (fancy talk za prežvakani hrišćanski duša vs. telo dualizam), već sa cikličnošću vremena i dualizmom opšte-pojedinačno.

Opšte, tj. brahman, je večno i nepromenljivo. Od njega se privremeno izdvaja pojedinačno biće, atman, koje prolazi kroz svoj lični mali ciklus nastanka-održanja-nestanka, a onda se vraća u širi ciklus, i gubi svoju nezavisnost. Na nekom drugom mestu u okretanju Točka Vremena, pojedinačno se ponovo odvaja od opšteg i isto se ponovo dešava.

E sad, ovo je bitno: Nigde u ovu postavku ne ulazi razlika ili sličnost između "ovog" atmana i "onog prethodnog" - jedina bitna razlika je između atmana i brahmana, a bilo koja "dva" atmana ("inkarnacije") su fundamentalno ista.

Iz tog razloga je puka trivijalizacija bilo kakva priča o tome "šta sam bio u prethodnom životu", ili o "napučenosti planete i sve većem broju stanovnika". Time se koncept Točka Vremena potpuno banalizuje, slično kao što se hrišćanska vera banalizuje svođenjem na mistiku bogosluženja ili tamo neku simboliku krsta.

Ali u principu nije to ništa strašno, to je sudbina svakog učenja (sic!) koje pristane da se kompromituje prilagođavanjem za masovnu konzumaciju. "Savladajte Tajne Zena Za 72 sata! Call now, the quantity is limited!" rolleyes.gif

Disclaimer: Sve gorenapisano je poželjno zanemariti jer je autor deklarisani Diskordijanski kvazimističar, te (ne) jedući viršle petkom samog sebe konstantno ističe kao blasfmičnog licemera i jeretika. Nemojte čitati prethodnu rečenicu.

#7 barracuda

barracuda
  • Members
  • 8,995 posts

Posted 15 August 2006 - 02:17

negde sam procitao da ljudsko telo posle smrti izgubi "27 grama tezine", bez obzira na pol i gradju. Doduse, to bese davno pa me mozda secanje vara. smile.gif

dakle, pretpostavka je govorila da ljudska dusa tezi 27 grama. mozda se neko presao u proracunu, ali mi sve deluje kao jedna Unca. mozda bi Dalaj-Lama imao pravi odgovor na ovo pitanje, u svojoj cetrnaestoj inkarnaciji...

#8 dare...

dare...
  • Members
  • 2,008 posts

Posted 15 August 2006 - 07:22

QUOTE(Undead @ 15 Aug 2006, 03:17)
negde sam procitao da ljudsko telo posle smrti izgubi "27 grama tezine", bez obzira na pol i gradju. Doduse, to bese davno pa me mozda secanje vara. smile.gif

dakle, pretpostavka je govorila da ljudska dusa tezi 27 grama. mozda se neko presao u proracunu, ali mi sve deluje kao jedna Unca. mozda bi Dalaj-Lama imao pravi odgovor na ovo pitanje, u svojoj cetrnaestoj inkarnaciji...

To sa 27 gr. beše valjda gore pomenuti Benedikt u Paralelnom svetu ili Delpas eksperimentu. Inače gore pomenuti lik (knjige u linku-nisu skupe) je naše gore list (nije iz Kremne innocent.gif , već negde iz Istre) i napravio je dobru svetsku karijeru eksploatišući ovu i slične teme... Ja sam pročitao par njegovih knjiga, nisam nešto revolucionarno oduševljen, ali je vrlo čitljiv i OK.

2 the Ugliest:
Cenim tvoje preporuke knjiga na fantastici! Do sada još nisi omanuo... rolleyes.gif

#9 T. U. Weenie

T. U. Weenie
  • Validating
  • 4,805 posts

Posted 15 August 2006 - 09:46

Zar ne beše 21 gram? Kao onaj film sa Sean Penn-om?

Cenim tvoje preporuke knjiga na fantastici! Do sada još nisi omanuo... rolleyes.gif

We please to aim.

#10 HattoriHanzo

HattoriHanzo
  • Banned
  • 3,849 posts

Posted 15 August 2006 - 11:04

QUOTE(The Ugliest Weenie @ 15 Aug 2006, 10:46)
Zar ne beše 21 gram? Kao onaj film sa Sean Penn-om?
We please to aim.

27 grama je valjda za duhovno gojazne osobe. biggrin.gif

#11 Demon

Demon
  • Members
  • 78 posts

Posted 15 August 2006 - 14:01

QUOTE(The Ugliest Weenie @ 15 Aug 2006, 01:55)
Što volim kad neko započne diskusiju pričajući opširno o nečemu o čemu evidentno nema pojma... u startu je zagarantovan maksimum razonode. ]rolleyes.gif

Evidentno je da nemam pojma. Započeo sam temu jer o datoj želim da saznam nešto više... ovako sažvakano, na forumu smile.gif

Drago mi je da bar nekom moje teme pričinjavaju razonodu.

#12 T. U. Weenie

T. U. Weenie
  • Validating
  • 4,805 posts

Posted 15 August 2006 - 18:47

Ma OK, ali nisi se raspitivao nego si izneo teoriju i ponudio "veruješ/ne veruješ" izbor.

Tip: Da bi privukao pažnju ovdašnjih forumaša, trebalo je da tresneš "SPC vs. reinkarnacija" u subject line, bilo bi 300% više zainteresovanih sigurno.

Razonoda kicks ass. smile.gif

#13 Jackal80

Jackal80
  • Members
  • 3 posts

Posted 22 August 2006 - 18:30

Započeo sam temu jer o datoj želim da saznam nešto više...

Što manje znaš, bolje živiš smile.gif Uživaj u životu, a šta je "tamo", "gore" ili "dole"... Videćemo jednog dana...

@Weenie: Pažnju bi dobio sigurno, ali bi posle ukazane "pažnje" bio u goroj nedoumici nego do sada & zaboravio bi i ovo malo znanja o reinkarnaciji... smile.gif

Edited by Jackal80, 22 August 2006 - 18:31.