Jump to content

Photo
* * * * * 1 votes

Predrasude kod nas i u svetu

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
725 replies to this topic

#1 nickie

nickie
  • Members
  • 6,347 posts

Posted 27 July 2006 - 09:53

Pocinjem sa predrasudama u vezi musko-zenskih odnosa:

1. On mora da bude visi od nje.
2. On mora da bude stariji od nje.
3. Ona mora da bude mrsavija od njega.
4. On moze da zaradjuje i za nju, ali obrnuto nikako.
5. Muskarac i kucni poslovi?
6. Zena sefica u firmi?
7. Ona placa pice u kafani?

Zanima me vase misljenje, da li i ostali reaguju tako u zemlji u kojoj zivite?

#2 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 27 July 2006 - 10:22

Bilo je vec nekih slicnih tema, ali sve u svemu mogu da kazem opet: sve su to totalne gluposti.
Ali tacno jeste da su nazalost jos uvek prilicno rasprostranjene.
Ono sto je dobro je da ih je generalno sve manje i manje, i mislim da ce jednog dana i potpuno nestati, samo mislim da to nece biti bas skoro.

A inace mnogi misle da su to tipicno srpske ili balkanske predrasude - e pa nisu.
Mene licno su po tim ili slicniim pitanjima npr Nemci bas jako iznenadili.

#3 Practical

Practical
  • Members
  • 676 posts

Posted 27 July 2006 - 10:51

Generalno nemam predrasude prema navedenim stavkama. Mozda bih malko diskutovao o 7) al' neka.
E sad, od predrasuda koje imam blush.gif mogao bih da navedem: clanove partija, pripadnike dzhihada, i svakako bankarske sluzbenike smile.gif

#4 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 27 July 2006 - 10:53

QUOTE(Practical @ 27 Jul 2006, 11:51)
i svakako bankarske sluzbenike  smile.gif

U da, ja imam predrasude prema birokratama, onako generalno.

#5 Carolostadien

Carolostadien
  • Members
  • 4,472 posts

Posted 27 July 2006 - 11:41

QUOTE(nickie @ 27 Jul 2006, 10:53)
Pocinjem sa predrasudama u vezi musko-zenskih odnosa:

1. On mora da bude visi od nje.
2. On mora da bude stariji od nje.
3. Ona mora da bude mrsavija od njega.
4. On moze da zaradjuje i za nju, ali obrnuto nikako.
5. Muskarac i kucni poslovi?
6. Zena sefica u firmi?
7. Ona placa pice u kafani?

Zanima me vase misljenje, da li i ostali reaguju tako u zemlji u kojoj zivite?

mislim da gotovo svi imaju neke sitne predrasude ili su podlozni nekim stereotipima, samo je bitno kako se prema tome odnose.
evo ja cu iskreno priznati da mi par u kojem je zena visa 25 centimetara izgleda neobicno.
ama bas nista vise od toga, ne mislim da su idioti, necu ih tracat, necu se ismijavat iz njih, doslovno nista vise od toga, ali ako ih, eto, vidim na cesti, priznajem da cu pomislit - "neobicno".
sigurno necu prijatelju rec "ma daj, pa nadji si neku koja je malo niza" smile.gif niti cu to pomislit.

ali, isto tako, u tom dijelu, sve ovo ostalo mi je potpuno nebitno (osim sedmog ako podrazumijeva da ona stalno placa, to bi mi bilo neugodno i s prijateljem i s partnericom). neka bude sefica, nek zaradjuje vise od mene, kucne poslove jasno da dijelimo (u skladu s drugim poslovima doduse, ako jedan radi a drugi ne radi /neovisno o spolu/ onda jasno da onaj nezaposleni mora malo vise potegnut doma).
no, prvo je takodjer "problem" i ne znam utjecu li na to predrasude ili je cisto stvar preferencija, ali, eto, tesko mi je zamisliti da bih se mogao bas zaljubiti u zensku osobu koja je bitno visa od mene (jednako kao sto se ne bih mogao zaljubiti u sezdesetogodisnjakinju, a ako netko moze i to mu pase - njegova stvar)

#6 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 27 July 2006 - 12:04

QUOTE(Carolostadien @ 27 Jul 2006, 12:41)
(jednako kao sto se ne bih mogao zaljubiti u sezdesetogodisnjakinju, a ako netko moze i to mu pase - njegova stvar)

ma ne bih ni ja mogla u sezdesetogodisnjaka a ko god voli nek izvoli, nego problem je nesto drugo: kad je ona starija od njega cak i 2-3 godine, postoji velika verovatnoca da ce o tome da se prica - ne mora cak nista ruzno, ali ono "zamisli ona je starija"
a kad je 10-15 godina onda se dobar deo komentara svodi na "nema od toga nista", "ne moze to da bude dugotrajna ozbiljna veza", itd.
a to je samo jedna totalno glupa predrasuda nastala iz prethodnih patrijarhalnih vremena

a ono za placanje u kafani, nisam sigurna da je pitanje bilo da li ona treba *uvek* da placa, pre mislim da je pitanje da li je sramota/cudno/zaprepascujuce/itd da uopste ona nekad plati

Edited by amelija, 27 July 2006 - 12:05.

#7 Carolostadien

Carolostadien
  • Members
  • 4,472 posts

Posted 27 July 2006 - 12:11

ma normalno da je sve puno predrasuda, ja samo kazem svoj stav smile.gif ne mogu se zamisliti u nekoj vezi s ekstremnom razlikom, ali nemam bas nista protiv onih koji mogu, njihova ljubav - njihova stvar.
a osobno, kazem, ne bih se vjerojatno mogao ozbiljno zainteresirat za curu koja je puno visa od mene, ali imam partnericu koja vjerojatno i djeluje vise od mene (ja 179, ona 178, ja hodam malo pogrbljeno i to je to biggrin.gif), a sto se godina tice mama mi je bila godinu dana starija od tate.

#8 Mashinovodja

Mashinovodja
  • Members
  • 2,454 posts

Posted 27 July 2006 - 12:19

Možda je predrasuda, ali mislim da nema čoveka koji nema predrasuda. Između ostalog, često i zato što nismo ni svesni da mnogo toga što smatramo živom istinom zapravo je obična predrasuda i konvencija bez osnove.
To je normalno, jer predrasude su u suštini neka vrsta "unapred spremnih rešenja" za mnoge probleme i situacije koje predviđamo da mogu da nam se dogode.
Nije toliko bitno da li neko ima predrasude, već koliko su one jake. Neko ima predrasude tvrđe od armiranog betona i po njima postupa uvek i u svim situacijama. Drugome su predrasude samo polazna osnova jer nema ništa bolje, a kad se nađe u konkretnoj situaciji, postupa kako misli da je onda najbolje.

Što se tvojih tačaka tiče, 1 do 4 NE, 5 - do 7 DA.
DA pod 7. je cena jednakosti i odsustva predrasuda. rolleyes.gif

Predrasuda o visini partnerke mi je najsmešnija. To je čista konvencija, apsolutno bez ikakvog racionalnog osnova. Tipičan "tako treba" slučaj.
Na studijama sam imao kolegu nižeg rasta koji je imao devojku za jednu dobru glavu višu od njega. Posle diplomiranja, venčali su se i eno ih i danas žive srećno. Jeste da na ulici izgledaju malo neuobičajeno, ali to je samo zato što se takav par retko sreće. Posle sam upoznao prijatelja, takođe malo nižeg rasta, koji je obožavao visoke, jake i krupne žene. "Renesansno raskošne", kako ih je zvao. tongue.gif Otprilike stil kao na Rubensovim slikama ili kao one karijatide na spomeniku Neznanom junaku na Avali. Jednom takvom se i oženio. (Ženom, ne karijatidom.) I mnogo mu je lepo. smile.gif

Sve ovo što si naveo jesu predrasude, ali su relativno bezazlene. Postoje mnogo gore, štetnije i opasnije predrasude, kao što su nacionalne i/ili verske.

#9 Cro-boy

Cro-boy
  • Members
  • 4,466 posts

Posted 27 July 2006 - 12:27

QUOTE(Mashinovodja @ 27 Jul 2006, 13:19)
Ženom, ne karijatidom

Ludjace... laugh.gif

#10 Cro-boy

Cro-boy
  • Members
  • 4,466 posts

Posted 27 July 2006 - 12:29

QUOTE(Carolostadien @ 27 Jul 2006, 13:11)
a osobno, kazem, ne bih se vjerojatno mogao ozbiljno zainteresirat za curu koja je puno visa od mene, ali imam partnericu koja vjerojatno i djeluje vise od mene (ja 179, ona 178, ja hodam malo pogrbljeno i to je to biggrin.gif), a sto se godina tice mama mi je bila godinu dana starija od tate.

laugh.gif
O moja Sanja, da si malo manja...

A je'l nosi stikle? rolleyes.gif

Moja stara je isto starija od starog - 3 godine.

#11 Carolostadien

Carolostadien
  • Members
  • 4,472 posts

Posted 27 July 2006 - 13:12

QUOTE(Mashinovodja @ 27 Jul 2006, 13:19)
Sve ovo što si naveo jesu predrasude, ali su relativno bezazlene. Postoje mnogo gore, štetnije i opasnije predrasude, kao što su nacionalne i/ili verske.

ne bih se skroz slozio. predrasude pod 5 i, posebno, 6 su vrlo ozbiljne predrasude.

ne vidim razliku izmedju "crncima je mjesto u Africi" i "zena mora bit u kuci /ili ako vec i radi ne moze bit sefica muskarcima".

"Srbin ne moze bit direktor u Hrvatskoj (ili obratno)", "Arap ili crnac ne moze bit direktor u SAD" ili "Zena ne moze bit direktorica" su potpuno ista prica.

Cro - ne smile.gif al ne zbog mene, nego nikad i nije nosila (proucio sam je dobro prije biggrin.gif)

#12 rover

rover
  • Members
  • 332 posts

Posted 27 July 2006 - 13:56

Imam predrasudu da se svet ravna po predrasudama.

Od ovih sedam, ne da mi nijedna nije predrasuda, vec sam u vecini kontraprimer.

1. kao i Carolo, visi sam samo koji cm koji vizuelno cesto izgubim drzanjem.
2. Stariji jesam, ali nije moralo biti. Zato sam infantilniji.
3. mozda je ona malo mrsavija od mene, ali smo oboje kost i koza pa je na meni uocljivije
4. Bivalo je i jedno i drugo.
5. radim, ne zalim se.
6. Ima svoju firmu. A i ja sam u firmi imao sefice.
7. Ona nosi tasnu pa su pare uvek kod nje. Cak placa i mojom karticom smile.gif

Kakav li sam ja samo smokljan u ocima ovih sa predrasudama tongue.gif

#13 nickie

nickie
  • Members
  • 6,347 posts

Posted 27 July 2006 - 14:26

Pa mozete slobodno da date i vi neke predloge. smile.gif

Evo, ja imam jos par:

1. Stanovnici te i te zemlje su takvi i takvi.
2. Studira (ili zavrsio je, ili nije ni studirao) to i to -> glup je.
3. Slusa takvu muziku -> ne mogu da se druzim sa njim.

Moram priznati da sam broj 3 cesto puta primenjivala dok sam bila mladja. Sad sam se opametila, pa imam prijatelje koji slusaju raznorazne gluposti, samo ne predamnom. tongue.gif
Da, imala sam jos jednu predrasudu: mislila sam da onih prvih 6 koje sam napisala vaze samo u Srbiji posto smo dosta izolovani od sveta pa ne znamo sta sve ima, pa se onda bojimo svega i svacega. Ali, ipak nismo jedini sad.gif

#14 jvujuc

jvujuc
  • Members
  • 543 posts

Posted 27 July 2006 - 14:27

Moja komsinica, Poljakinja, bila udata za Ciganina iz Srbije. Ona inace tipicna Poljakinja, prilicno svetle puti, a on pa sasvim netipican Ciganin, mnogo crnji od ovih 'nasih' iz Srbije, crn ko Pakistanac.

Kad su otisli prvi put u Srbiju, kaze ona da su ih ljudi cudno gledali.

#15 Mashinovodja

Mashinovodja
  • Members
  • 2,454 posts

Posted 27 July 2006 - 14:28

QUOTE(Carolostadien @ 27 Jul 2006, 14:12)
ne bih se skroz slozio. predrasude pod 5 i, posebno, 6 su vrlo ozbiljne predrasude.

ne vidim razliku izmedju "crncima je mjesto u Africi" i "zena mora bit u kuci /ili ako vec i radi ne moze bit sefica muskarcima".

"Srbin ne moze bit direktor u Hrvatskoj (ili obratno)", "Arap ili crnac ne moze bit direktor u SAD" ili "Zena ne moze bit direktorica" su potpuno ista prica.

U pravu si, zato što su to predrasude prema celoj jednoj grupi populacije: ženama, Crncima, pripadnicima jedne nacije, itd. a to može biti veoma loše, pa čak i opasno po pripadnike te grupe.
Mišljenje "žena mora biti u kući" polako, ali sigurno nestaje jer prosečan muškarac prosto ne može da zaradi toliko da obezbedi pristojan život i sebi i porodici. Dakle, hteo-ne hteo, mora da prihvati da i njegova žena radi.
"Žena ne može biti šefica muškarcima" i dalje je prilično žilava predrasuda i to ne samo na ovim prostorima. Mnogi muškarci prosto ne podnose ideju da im "komanduje" žensko. Lično nemam problema s time jer mi šef ne treba kao neko koga ću da volim, nego neko ko će mi organizovati okruženje i uslove da bih ja mogao da što bolje obavljam posao za koji sam zadužen. Ako je pri tome ta osoba slučajno žena, to je njena privatna stvar. Niko nije savršen. wink.gif