QUOTE(msmodesty @ 24 Jul 2006, 10:25)
Nema "zaveta cutanja" ni neshvacenosti samo je tema reciklaze smeca/djubreta i slicno bila pre 6-7 meseci, lepo smo se ispricali, imali cak i diskusiju o tome da li se reciklaza ekonomski i energetski uopste isplati, koliko smeca pravimo, i sta sa njim radimo.
steta sto niste bili tu da date svoj doprinos.
Lady Modesty ocigledno smo preskocili taj cas, sto rece mladjani gospon Hrvacanin. Medjutim mislim da je ova tema jedna od retkih koja zavredjuje obnavljanje, utvrdjivanje gradiva. I nije samo reciklaza predmet diskusije vec svakojako zagadjenje. Mislim da se blizimo kraju, a sto rece Lady Zazie: "selo gori a baka se ceslja". Licno, covecanstvu dajem fore jos jedno stotinak godina.
Stvarno idemo krupnim koracima ka unistavanju ove planete. A drugu nemamo. Potrosacko drustvo, koje se sve vise globalizuje neminovno vodi u propast. Pre jedno mesec dana W. Bush 'ladno izjavi da Kjoto nije "good deal" za Ameriku, bas tim recima (gled'o i slus'o) i da oni to nece poshtovati. A oni najvise zagrevaju planetu i prave ubedljivo najvise ugljendioksida. Naravno ne zele da opterete svoju industriju dodatnim troskovima pa da im poskupe proizvodi. Moze im se. Nema veze sto je to bukvalno: "posle mene potop".
EU koja ima 50% vise pucanstva i manje od pola teritorije u odnosu na USA (457M prema 300M; 4M prema 9,63Mkm^2, izvor
CIA The Woeld Fact Book) ne moze da se ponasa tako neodgovorno. Mnogo je gusto pakovana. Zato su EU propisi rigorozniji i zato ona prihvata Kjoto. Naravno plate ce biti manje a poreze vece, da bi mogli da pariraju fridomu&dimokrasiju.
Mene su ovi moji Britanski Kolumbijci naucili pameti. U pocetku sam se cudio zasto oni toliko polazu na smanjenje zagadjenja kada je ovo ovde precisto samo po sebi. Ovde na milion kvadratnih kilometara zivi oko 4 miliona stanovnika. Jes da smo se nas jedno 2 miliona nabili u ovo donje-levo cose. Gore na severu bukvalno nema nikog. Zelenila na sve strane. Kise dva puta vise nego u Beogradu (1277 prema 656mm), a oni insistiraju na izduvnim gasovima, na reciklazi i tako tim perverzijama. Da prostite, govnara (postrojenja za preciscavanje fekalnih voda) ni broj im se ne zna. U Dalmaciji u ono prelepo more ali zatvoreno (slaba cirkulacija) svi izlivaju nepreciscenu kanalizaciju direktnou njega. Ko blize, ko dalje od obale, a ovi u Gruzijski moreuz (deo Pacifika izmedju Vankuvera grada i Vankuvera ostrva) ne izlivaju nista neprecisceno. Da bi stvar bila interesantnija tu se skoro niko i ne kupa jer je voda hladna. Znaci stvarno to rade zbog biljnog i zivotinjskog sveta u tom crevcetu Pacifika.
Dobro, malo sam preterao, ima samo 5 govnara, znaci po jedna na oko 300 tisuca seraca (Greater Vancouver ima oko milion i po zitelja). I nije bas da ne izlivaju nista neprecisceno. Sva kisna kanalizacija ide direktno u reku i/ili more a verovatno i po neko govance. Dobro, bogato drustvo pa moze da se izivljava, bila moja prva pomisao. Medjutim kasnije dodje meni iz dupeta u glavu, nije izivljvanje!
Oni su samo krenuli na vreme!
Mogli su oni tu kintu da potrose na nesto drugo, ali posto su pucanstvu uvaljivali zvaku o cuvanju i zastiti zivotne sredine, gradske matere i oci su se ponasali dosledno tome i napravili 5 govnara. Stvarno cistijeg grada, sa cistijim vazduhom, tesko da ima. Sto zahvaljujuci klimi i polozaju, sto pametnoj strategiji i naravno kinti koju mogu da izdvoje. Stvarno im skidam kapu.
Svi drugi kasne i uskoro ce biti prekasno.