Jump to content


Photo

->


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 Hella

Hella
  • Sleepers
  • 6,199 posts

Posted 14 July 2006 - 08:10

QUOTE
Otrovni paradajz u Srbiji

14. jul 2006. | 07:33 | Izvor: B92

Leskovac, Beograd -- Opasni Grčki tovar vraćen iz Nemačke završio u Srbiji. Za sada niko ne odgovara.


Leskovačka kvantaška pijaca je centar povrtarske trgovine u Srbiji. Odatle šleperi dolaze i odlaze noseći povreće, a paradajz za pet dinara izazvao je pravu pometnju. Kupovan je za kuću, ali i preprodaju, ali se ipostavilo da je pun psticida.

Blic piše da je paradajz najverovatnije stigao iz Grčke. Povrće je, kako se nezvanično saznaje, bilo namenjeno nemačkom tržištu, ali tamo nije prošlo provere ispravnosti. Nije poznato kako je čitav kontingent dospeo do Leskovca, ali je moguće da se u povratku vlasnik setio da robu proda usput i da je ne vraća u Grčku. Iz Leskovca je ta roba stigla dalje i na kvantaške pijace drugih gradova.

Bilo je potrebno da paradajz stigne u Nemačku u vreme Svetskog prvenstva u fudbalu, a sazreo je, tvrde povrtari, na brzinu, pomoću raznih hemikalija. To su, prema navodima leskovačkih povrtara, utvrdile nemačke sanitarne vlasti i ceo tovar, 100 šlepera, vratile. Miljan Stojković iz leskovačkog sela Navalin, koji sa ocem poseduje najveće staklenike za proizvodnju ranog povrća na jugu Srbije, kaže kako se od vozača šlepera na kvantaškoj pijaci moglo čuti da je 100 šlepera paradajza je krenulo iz Grčke u Nemačku, ali da je nemačka sanitarna inspekcija tokom kontrole utvrdila da je paradajz pun pesticida, da je neukusan jer je na veštački način sazreo, pa ga je vratila. "Zbog niske cene, nakupci u Leskovcu su nagrnuli sa svih strana. Manji deo prodali su na leskovačkim pijacama, a veći je otišao u Beograd i u druge gradove Srbije, gde je prodavan po pet puta većoj ceni. Nakupci su zaradili velike pare, a mi, domaći proizvođači, finansijski smo uništeni jer smo morali da spustimo cene", kaže Stojković.

Tih dana Leskovčani su se radovali jeftinom paradajzu, ali su se i žalili na loš ukus i zelenu unutrašnjost. Jedna domaćica kaže kako je imala utisak da jedem nezreli kivi.

Svetlana Stankov iz Ministarstva poljoprivrede izjavila je juče da taj paradajz nikako nije smeo da bude na trpezama širom Srbije, ali da nema informacija kako se to desilo. "Nadam se da ćemo već danas znati nešto više i obavestiti javnost", kaže ona. Ni u Upravi carina juče nisu mogli da kažu kako je otrovni paradajz uopšte ušao na tržište Srbije, ali su za danas najavili više informacija. Samo nekoliko dana ranije inspektori iz Ministarstva poljoprivrede su tvrdili da na tržištu Srbije nema voća i povrća zatrovanog pesticidima.


#2 dare...

dare...
  • Members
  • 2,008 posts

Posted 14 July 2006 - 08:26

Video... ohmy.gif

Pokazao gospođi, a ona kaže ko zna koliko smo mi toga ovih godina pojeli... unsure.gif

Sva sreća što smo izdržljivi ko pacovi... blink.gif

#3 Heizei

Heizei
  • Members
  • 195 posts

Posted 14 July 2006 - 12:32

QUOTE(dare... @ 14 Jul 2006, 09:26)
Sva sreća što smo izdržljivi ko pacovi... blink.gif

Hmm, pa to je na duge staze. Naravno da ti ništa nije sad tongue.gif Ja sam iz Leskovca, ali paradajz i ostalo povrće uzimamo od poštene rodbine sa sela.

Edited by Heizei, 14 July 2006 - 12:34.


#4 balu

balu
  • Members
  • 896 posts

Posted 14 July 2006 - 22:56

Eto sada znate sta jedetmo mi na Divljem zapadu. Nesto po obliku i boji nalik na paradajz, a po ukusu ni nalik. Uzeleo sam se slatkog paradajza moje babe. Kad ne lezi vraze i vas tamo zahvatio progres, pa ste uznapredovali.

Da li cu doziveti da jedem povrce nalik na ono iz babine gradine? Pocinjem da sumnjam.

Lep pozdraU.