Jump to content


Photo

Lefkada ili Zakintos?!


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
36 replies to this topic

#1 Tane

Tane
  • Members
  • 37 posts

Posted 02 July 2006 - 00:06

Pozdrav dobri narode,
Ovog leta sam samo malo preskocio Krf i naizao na dva stvarno prelepa ostrva koja su me odusevila plazama i bojom vode. To su Lefkada i Zakynthos!

Interesuje me dosta toga, pocev od toga da li je neko uopste bio tamo?? Cene generalno.. naravno svakoga interesuju ali mene interesuju oni mali brodici sto voze na druge plaze... kao i busevi nije bitno... posto su ostrva jako mala, brzo se stize svuda.

Sto se tice Lefkade interesuje me mesto NIDRI jer sam za to mesto jedino i nasao ponude? Kakve su plaze? Ima li Taxi-brodica, koji voze do dobrih plaza... jer kako sam se ja informisao do sada, u Nidriju i nisu neke plaze??? ali da li je tako...

Sto se tice ostrva Zakynthos, u pitanju je mesto Tsilivi, na 6km od glavnog grada Zante-a wink.gif Isto vazi i za njega...



Unapred se zahvaljujem svima, na bilo kojoj proverenoj informaciji
Cheers,
Tane

#2 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 03 July 2006 - 10:03

Ja bila na Levkadi, ali davno tako da o cenama pojma nemam.
Ono cega se secam je da ukoliko zelis da obidjes ostrvo i raznorazne bas lepe plaze nije nikakav problem jer je ostrvo malo, ali, ako imas auto. Ili motocikl. Ako nemas nista od toga, vec malo teze sad.gif
Inace secam se da je bilo brodica koji su vozili okolo ali nisam vise sigurna tacno od koje do koje plaze, znam da smo mi bili i do nekih okolnih ostrvaca.

E sad, tako je bilo davne '98me, a kako je sada vec ne bih znala kasti.

#3 popay

popay
  • Members
  • 54 posts

Posted 03 July 2006 - 16:07

Bio sam prošle godine na Zakynthosu, jeste prelepo, mada sam bio samo na jednoj plaži (poluprivatnoj). Ima još nekih koje su kao iz bajke ali do njih se dolazi samo brodom, toliko su meni rekli. Samo mesto je klasično turističko mesto, sa velikim brojem restorana i mesta za izlaske. Za mene je preskupo, npr. 5-7e za koktel, 3-5e pivo, večeru sam "dobio" wink.gif ovo ostrvo je omiljeno kod Britanaca i nisam naišao ni na jednog Grka koji zna srpski wink.gif

mogu ti poslati i neke fotke ako želiš...

#4 Tane

Tane
  • Members
  • 37 posts

Posted 03 July 2006 - 19:09

Nailazio sam po netu na neke britanske sajtove o Lefkadi i Zakynthosu i bas su pricali da je pivo od 2,5e pa gore, ali i da je brodic u jednom pravcu 2e.
E, mene bas interesuju ti brodici koji bi me vozili do nekih plaza??
Ako neko neesto zna vise neka napise, Hvala

Tane

#5 Major Tom

Major Tom
  • Members
  • 37 posts

Posted 23 July 2006 - 12:55

javljam se sa lefkade. mrzi me da pisem pa cu samo reci - da, treba otici!!!!
uzivamo. plaza u nidriju i nije bas neka, ali smo svaki dan bili na nekom obilasku. isli smo 2 puta busom do plaze katizma (tirkizna voda koju vidite na slikama na netu je jos tirkiznija uzivo, jedna od najlepsih plaza koju sam ikad video), busom do vasilikija pa brodicem do lepe plaze agiofili, brodovima obilazili ostrvca oko nidrija, ukljucujuci i onazisovo ostrvo skorpios i pecinu u kojoj smo se kupali. juce smo isli brodom do parge i ostrva paxi i antipaxi. uzivancija. veceras cemo do vodopada u nidriju, a sutra idemo na kefaloniju, itaku i plaze porto kaciki ili egremni, gde bude manja guzva.
sve u svemu, moze se i bez automobila. autobusi su pouzdani i klimatizovani, samo se treba organizovati. turisticke agencije (npr. borsalino) daju sve potrebne informacije i satnicu autobusa.
cene - onako. nije tragicno. zapravo, mislim da nije skuplje od crne gore.
mi smo smesteni u cosmopol studios, koji ispadose sasvim ok. a imamo i bazen. smile.gif
vise o tome u petak. sad se vracam hedonizmu na grcki nacin!

#6 Tane

Tane
  • Members
  • 37 posts

Posted 24 July 2006 - 01:25

Joooj Tome spasiocu...
Danima tragam za nekim ko je tamo bio. Ja idem krajem Avgusta i nista ne znam. Svaka agencija koja tamo salje jeste raspolozena da izadje u susret, ali sta se one devojke koje rade kada nista ne znaju ???! Sve cete saznati kada odete??? Kako bRE kada odemo??

E ne zelim da se sada bacish na net i dopisujesh sa nama ovde kad si na odmoru treba da uzivash, samo mi napisi (leba ti) koliko kosta voznja Autobusom do Porto Kasilti plaze ili do bilo koje druge? Ili koliko staje brod? Naravno interesuje me u jednom pravcu wink.gif


Hvala unapred,
Tane

#7 Larko

Larko
  • Banned
  • 6,536 posts

Posted 28 July 2006 - 20:35

ja sam trenutno u agios nikitosu. mesto je pun pogodak - malo, ima dve plaze i trecu, fantasticnu, na 10 minuta hoda (nema pristupa drumom). lefkada grad je blizu. na dzadi je za porto katziki a pored mesta su jos dve plaze za foto tapet.

ovako toplu i cistu vodu sam video jos samo na peloponezu i pelionu.

#8 Tane

Tane
  • Members
  • 37 posts

Posted 30 July 2006 - 02:23

@ Major Tom - Javljaj se druze, jesi li ziv??!

@ Larko - Aha, sada sam ga nasao na mapi. Reci mi imali onih turistickih brodica i buseva koji voze od mesta do mesta, tj. od plaze do plaze? I koje su cene?


HvaLa,
Tane

#9 Major Tom

Major Tom
  • Members
  • 37 posts

Posted 30 July 2006 - 17:52

Huh, evo najzad kompletnog izveštaja:

Za putovanje busom ne znam kako je, mi smo došli Jat-ovim čarter letom (let traje oko 1h i 40min) na aerodrom u Prevezi koja se nalazi prekoputa ostrva, na kopnu. Zatim, odatle treba oko 15min do grada Lefkade ili 45min busom do Nidrija u kome smo odseli.

NIDRI
Drugi po redu (čini mi se) grad po veličini na Lefkadi, turističko mesto koje se verovatno razvilo zahvaljujući izletima do Onasisovog ostrva u blizini (o kome nešto kasnije). Ima glavnu ulicu u kojoj se nalazi bezbroj prodavnica suvenira, nakita, pića, butika, restorana, girosa, pekara, kafića i marketa. Cene variraju: npr. jednu knjigu o grčkim ostrvima sa oko 300 strana sam nalazio po cenama od 10 do 18 evra, tako da se ne treba zaletati. Ulica nema uobičajeni trotoar, pa treba paziti na kola, autobuse, motore, bicikliste isl. pri zaobilaženju letnjih bašti nekih taverni i barova.
Grad ima marinu sa jahtama, jedrilicama i brodovima za krstarenja; duž nje se nalaze taverne sa tradicionalnom grčkom kuhinjom, čak ima i jedan kinesko-indijski restoran sa onim fortune cookies. Postoji nekoliko barova, diskoteka, neki rok klub gde puštaju reggae, hard rock, blues isl.
Plaža posle marine (ka severu, prema jugu nema ničega) u odnosu na ostale plaže na ostrvu je loša, gužva je i prljava voda, ali posle dve okuke (od marine) – kad se prođe nekakavo ulivanje mora/reke, može se naći ok plaža sa šljunkom i čistijom vodom. Ali za dobru plazu ne treba ostajati u Nidriju, zato put pod noge! U blizini grada se takođe nalazi i vodopad (KATERAKTES) oko 45min hoda.

PREVOZ
U glavnoj ulici smo u agenciji BORSALINO (kod autobuske stanice) saznali raspored autobusa, kao i programa krstarenja i izleta.
Autobusi idu do skoro svih destinacija na ostrvu (sem do većeg dela zapadne obale :-( ), vozni red je nešto skraćen tokom vikenda. Karta za jednu osobu od Nidrija do Lefkade iznosi 1.30 evra, a od Nidrija do plaže Katizme na zapadnoj strani ostrva 2.80 evra, znači 5.60 do Katizme i natrag, s tim što se dešava da se u Lefkadi preseda u drugi bus. Do grada Vasilikija na južnoj strani ostrva cena je oko 1.5 evra. Vremenski do Katizme treba oko sat i po a do Vasilikija oko 45min. Autobusi su čisti, klimatizovani i pouzdani.
Postoji mogućnost da se iznajme kola/skuter/bicikl/brodić (sve sa vozačem mislim da je 60 evra na dan, tj. za 6 osoba po 10 evra). Mislim da su kola oko 30 evra, ima nekoliko agencija za iznajmljivanje u glavnoj ulici. Treba se dobro raspitati pre iznajmljivanja kola, postoje neke začkoljice oko otplate moguće štete (Grci to zovu ‘trenutak istine’). Brodić ili kola su neophodni ipak ako se želi otići do najlepših plaža na zapadnoj obali (i na celoj Lefkadi), jer autobus ide samo do Agios Nikitas i Katizme; to su Kalamici (tj. ima bus iz Lefkade u 6 :40 i 14 :15, ali poslednji povratak je u 15h), Gialos, Egremni i Porto Kaciki. Ne znam da li ima brodića koji idu od plaže do plaže, verovatno ima ali ih nisam tražio.

KATIZMA
Za mene otkrovenje! Prvi autobus polazi za u 10h a poslednji se vraća u 19:40h. Mi smo iznajmili ležaljke za 6 evra na levoj strani plaže, ispod kafića Libre (sa kubanskom i jamajčanskom zastavom). Sitan šljunak, tirkizna voda koja u daljini postaje tamno plava, često ima talasa, voda je recimo srednja, nije hladna. Pre nje se nalazi jos nekoliko plaža (vide se iz autobusa: Pekoulia, Potisies, Agios Nikitos, Milos) a posle se za oko petnaest minuta hoda stiže i na još jednu.

LEFKADA
Blizu grada se nalazi plaža MILOI (Vetrenjače) gde je raj za surf i slične sportove, takođe se tu nalazi i nekoliko starih vetrenjača. Autobus ide dotle (Gira i Ag. Ioannis), cena je 1.30 evra. Fina plaža ali ništa posebno. Jedno popodne smo obišli grad, nažalost u vreme fieste (15-17h) tako da dobar deo radnji, muzeja i galerija nije radio. Inače, grad ima Nacionalni muzej sa arheološkom zbirkom i Etnografski muzej koji rade do 15h. U glavnoj ulici se nalazi Mastiha shop sa svim mogućim proizvodima od mastike sa Iosa, od alkohola, preko začina, kozmetičkih preparata do žvaki i paste za zube. Na putu ka kontinentalnom delu Grčke se nalazi venecijanska tvrđava AGIA MAURA.

VASILIKI
Grad na jugu, povoljan za jedrenje i slično. Fina plaža. Sa brodićem (5 evra) se može doći do male plaže Agiofili koja spada među lepše na ostrvu. Mogu se iznajmiti ležaljke (4 evra). Nažalost, posledni brodić polazi u 18:30h.

IZLETI
Preko agencija je uvek skuplji aranžman (za oko 10 evra – hrana i vodič), ništa se ne propušta ako se ide solo (osim što nema vodiča na srpskom, kapetan broda uvek priča na engleskom).

1) Na prvi izlet (pod nazivom ‘Island hopping’) smo išli preko naše agencije po ceni od 25 evra, obilazak ostrva Meganisi, pećine Papanikoli i Onazisovog ostrva Skorpios brodom Nikolaos. Kreće se sa marine u Nidriju u 10h i traje do kasnog popodneva. Prvo se obilazi selo SPARTOHORI na ostrvu MEGANISI (istočno od Lefkade), to traje oko 1h, tipično grčko seoce do kog se treba penjati oko 20min, u blizini ima i plaža. Zatim se ide do pećine PAPANIKOLI u kojoj se tokom Drugog svetskog rata krila grička podmornica po kojoj je i sama pećina dobila ime. Brod zbog niskog gaza može da stane na minijaturnu plažu u unutrašnjosti pećine gde ostaje kratko radi plivanja. Zatim odlazi na jednu plažu u blizini gde kapetan i posada prave suvlaki sa cacikijem. Tu se ostaje par sati. U povratku se obilazi Onazisovo ostrvo SKORPIOS (tamo Kristinina taverna, onde vila, ovde dok gde je bilo venčanje sa Džeki idr.) da bi na kraju turisti i posetioci mogli da se okupaju na plaži 20x2m, oivičenu bodljikavim kupinama u slučaju da neko želi da malo ‘istražuje’ po ostrvu. Dobar izlet.

2) Preko već spomenute agencije Borsalino, otišli smo na novi izlet – obilazak grada Parge i ostrva Paksos i Antipaksos. Sve ove destinacije se nalaze dalje na severu, pa je polazak u 8h ujutru a povratak oko 20h., cena 15 evra, ide se velikim brodom Ikaros sa tri palube (mi smo bili na najvišoj, bilo je mesta da se ispružiš i spavaš, a i hlada suncobrana). Prolazi se pored zaliva grada Lefkade i tvrđave Agia Maura. PARGA je lep gradić, mešavina Herceg Novog i Tunisa sa šarenim zgradama. Ostaje se oko sat i po. Potom se ide do živopisnog gradića na ostrvu PAXOS gde se ostaje otprilike isto vreme. Tu se može ručati. Na kraju se ide do jedne fenomenalne plaže na malom ANTIPAXOSU tj. putnici mogu skočiti u vodu da se okupaju na pola sata. Odličan izlet!

3) Treći izlet je pokrivao jednu plažu na zapadnoj obali – Egremni (u našem slučaju) ili Porto Kaciki u zavisnosti da li ima gužve, Kefaloniju, Itaku, pećinu Papanikoli i Skorpios. Išli smo brodom Alexandros u 10h, a povratak je bio posle 18h. Brod ide do samog juga ostrva gde se mogu videti stene sa kojih se navodno bacila antička pesnikinja Safo. Cela zapadna obala je izuzetno strma sa širokim plažama. EGREMNI je najlepša plaža koju sam u životu video, predivna čista tirkizna voda, malo hladnija jer je ka otvorenom moru, pesak, stene pod uglom od 90 stepeni koje prave hlad tokom prepodnevnih časova. Ostaje se oko sat vremena. Druga destinacija je glavni grad KEFALONIJE – Fiskardo, veoma lep grad. U blizini se nalazi i jedna mala plaža sa ruševinama nekog Vizantijskog utvrđenja. na putu do nje se nalazi i mali Pomorski muzej. Ostaje se sat i po. Nas su ispalili za Itaku jer su se brodovi međusobno utrkivali pa nismo imali mesta da pristanemo na Odisejevo ostrvo. Obilazak pećine Papanikoli traje kratko, bez kupanja jer brod zbog veličine ne može da pristane u unutrašnjost, kao i Onazisovog ostrva i plaže. Izlet je lepo počeo ali je drugi deo manje više bezveze.

HRANA
U Nidriju postoji nekoliko pekara koje su dobro snabdevene, imaju dosta slatkog peciva i kolača po kojima su poznati. Meni se jedino nije dopalo što podgrevaju pecivo. Takođe, za hleb, kifle isl. treba proveriti koliko su sveže, meni se desilo da kupim 3 bajata hleba koja nisam mogao da vratim. Inače izgleda da peku jednom u tri dana.
Za jednu pristojnu večeru treba izdvojiti oko 20 evra. Girosa i suvlakija ima na sve strane, kao i taverni. Poslaću i neke slike kasnije...

#10 Tane

Tane
  • Members
  • 37 posts

Posted 31 July 2006 - 00:42

Major Tom, stvarno hvala za opis druze. Konobar, daj momku sta ce da pije wink.gif
Ne da si opisao, nego ti svaka cast. S' obzirom da idem tamo prvi put, ovo mi bas znaci. Silan si.

Samo me interesuje jedno (a to su dve stvari...):
Kako doci na Egremni (plaza gde si ti bio) ili Porto Kaciki? Vidim da si bio na nekoliko stvarno finih mesta na drugoj strani ostrva, pa me interesuje kako doci do ove dve plaze. Na internetu se mnogo toga moze o plazama saznati, ali gremni i P.Kaciki su vrhunska mesta i kako znam i umem moram otici... kao sto si i sam napomenuo da je to najlepsa plaza koju su u zivotu posetio...

Isto tako me interesuje zasto autobus toliko dugo putuje od Nidrija do Katizme, sat i nesto si napisao?! ali tu ima nesto vise od 20km, ako ne gresim?? Hmm...


Isto tako me zanimaju cene, od kafe u kaficima pa do Ginnis piva u radnjama wink.gif


Veliki pozdrav i hvala jos jednom,
Tane

#11 Larko

Larko
  • Banned
  • 6,536 posts

Posted 31 July 2006 - 21:13

QUOTE(Tane @ 31 Jul 2006, 02:42)
Major Tom, stvarno hvala za opis druze. Konobar, daj momku sta ce da pije wink.gif
Ne da si opisao, nego ti svaka cast. S' obzirom da idem tamo prvi put, ovo mi bas znaci. Silan si.

Samo me interesuje jedno (a to su dve stvari...):
Kako doci na Egremni (plaza gde si ti bio) ili Porto Kaciki? Vidim da si bio na nekoliko stvarno finih mesta na drugoj strani ostrva, pa me interesuje kako doci do ove dve plaze. Na internetu se mnogo toga moze o plazama saznati, ali gremni i P.Kaciki su vrhunska mesta i kako znam i umem moram otici... kao sto si i sam napomenuo da je to najlepsa plaza koju su u zivotu posetio...

Isto tako me interesuje zasto autobus toliko dugo putuje od Nidrija do Katizme, sat i nesto si napisao?! ali tu ima nesto vise od 20km, ako ne gresim?? Hmm...
Isto tako me zanimaju cene, od kafe u kaficima pa do Ginnis piva u radnjama wink.gif
Veliki pozdrav i hvala jos jednom,
Tane



upravo sam odvozao turu do porto katzikija, kolima. ima serpentina koliko ti dusa ishte, al je vredno truda. plaza je fantasticna. egremni je nesto severnije. ipak, sampion opustanja je milos do agios nikitosa, najmanja koncentracija ljudova po kvadratnom metru - plaza je polupusta, a izgleda divno.
inace, brodovi ti pice samo tako na sve plaze. taj hopping je od 2 evra za najkrace ture, pa navise (one way). nisam koristio za sada, do lefkade sam dosao sopstvenim kolima.
ovde se zesce reklamiraju i izleti do kefalonije i itake, kruz brodom. posto za par dana palim dalje za kefaloniju, nisam trosio, al ako se spotaknem o neku agenciju, pitacu koliko kosta...
giros od 1,5 do 2
kafa/kapucino 1,7 pa navise
nesfrape od 2 pa navise
standardno...
nemam pojma koliko je ginis u radnjama, iskljucivo retsina wink.gif

#12 Major Tom

Major Tom
  • Members
  • 37 posts

Posted 31 July 2006 - 23:01

eto, pretece me larko. nisam znao pouzdano za te varijante sa brodicima. sad mi zao sto nisam ostao duze da i njih isprobam :'-(

@Tane
ne znam ni ja koliko je ginnis, znam da je stella artois u radnjama bila 1 evro (grcka piva su jeftinija), u kaficima je normalno skuplje - amstel je npr. 2 evra.

bus za katizmu mora da staje svaki cas da pokupi putnike, a i u lefkadi stoji oko desetak minuta zbog presedanja. toliko i meni treba radnim danima do faksa, pa sam valjda i navikao. inace, put nije naporan.

@Larko
izlet do kefalonije i itake + egremni (ili kaciki) + pecina papanikoli + skorpios = 15 evra.

evo plaze egremni...

Attached File  Izlet_3__15_.jpg   40.92KB   110 downloads

Attached File  Izlet_3__23_.jpg   114.94KB   170 downloads

... i kaciki

Attached File  Izlet_3__33_.jpg   114.21KB   164 downloads

Edited by Major Tom, 31 July 2006 - 23:06.


#13 Tane

Tane
  • Members
  • 37 posts

Posted 02 August 2006 - 03:23

QUOTE
izlet do kefalonije i itake + egremni (ili kaciki) + pecina papanikoli + skorpios = 15 evra.


Ovo je bas lep izlet, mora se priznati... A reci mi, Tome, sada samo ispitujem... Koliko traje ovakav izlet i koliko se ljudi (organizatori) zadrzavaju na plazama, pecini papanikoli? Jer pretpostavljam da su ostale destinacije samo obilasci brodicem?!

QUOTE
serpentina


Jao blink.gif ja ne znam ni sta je ovo? huh.gif tongue.gif innocent.gif

Hvala vam obojici na izobilju informacija, potrudicu se da sto vise obidjem ali ipak cu voditi racuna da ne zaboravim da sam NA ODMORU smile.gif

Ovo sto imam bus za Katizmu me je bas obradovalo, tako da cu (ako nista) svaki put do katizme, vredi wink.gif hehehe...
Veliki pozdrav a vi ako imate jos neku preporuku ili pak nesto sto ste zaboravili pomenuti a vredelo bi videti, nemo' da vas mrzi wink.gif


Cheers,
Tane

ps. GUINNESS here I come wink.gif

#14 Major Tom

Major Tom
  • Members
  • 37 posts

Posted 02 August 2006 - 10:18

Katizma
Attached File  Kathisma.JPG   96.27KB   158 downloads Attached File  Kathisma1.jpg   21.17KB   148 downloads
ne brini, Katizma je više od rezervne varijante! A autobus ka Katizmi staje i u Agios Nikitasu, koji je Larko spomenuo. Još uvek se kajem što bar jednom nismo izašli stanicu ranije, da pronađemo tu Milos plažu.
što se tiče izleta, kao što sam već rekao, prvi deo izleta nam je bgio predivan, ali smo se na kraju smorili. Na plaži Egremni smo bili oko 45 minuta, što je baš malo, ali je problem što smo išli najvećim brodom (Alexandros) na kom je bilo sigurno oko 400 ljudi, pa dok su svi izašli prošlo je 10minuta, mi smo to očekivali pa smo se nabili među prvima da izađemo, ali su oni nesrećnici sa trećeg nivoa verovatno pobesneli. zbog toga je verovatno i kraće trajalo, zato što je i povratak na brod oduzeo 10 minuta. zato - prvi izađi, poslednji se vrati (ako budeš imao gde, neko će ti već zauzeti mesto...). Na Kefaloniji smo bili oko sat - sat i po, u divnom gradiću po imenu Fiskardo, a Itaku su nam zakinuli, jer brod nije imao gde da pristane. Mada nismo imali ništa posebno da vidimo tamo. Brod Alexandros ne može da uđe u pećinu, pa se samo maximalno približi da se može slikati. Ali, nju smo ionako već obišli na prvom izletu (island hopping), tako da smo se smarali do povratka u Nidri.
Još jednom preporučujem plažu Agiofili do koje se ide brodićem iz Vasilikija!
Agiofili, nije sa našeg aparata, ali dočarava naš utisak.
Attached File  AGIOFYLLI_01.jpg   127.39KB   114 downloads

Edited by Major Tom, 02 August 2006 - 10:20.


#15 Larko

Larko
  • Banned
  • 6,536 posts

Posted 04 August 2006 - 11:45

evo sa kefalonije kratko.
ako neko do ovde dodje, najbolje opcije za odsedanje su assos i agia efimia. assos je spektakularan, ali je izuzetno tesko naci smestaj, uprkos cenama.
mirtos plaza Hail.gif , plus za klasu uredjenija nego katziki...i sa boljim pristupom.
sa istocne strane su pogledi na itaku...zaista lepi cool.gif